Riisikeitin

Ja riisinkeitinmiehet, ette edes tiedä minkälaista se riisi pitää olla. Painekeittimellä tulee samanlaista mitä kalliimmilla riisinkeittimillä.
No nyt on taas hiukan lentävä lausahdus. Oletko monetkin riisinkeittimet testaillut kun noin voit sanoa ja missä menee kalliimman riisinkeittimen raja? Itse en painekeitintä ole testannut joten en tiedä millaista riisiä sillä saa, enkä siis lähde kiistelemään laadusta, mutta riisinkeittimellä tulee ihan erilaista kuin kattilalla.
Varmasti on hyvä ja monipuolinen laite tuo painekeitin, mutta riisin keittämisestä jos on kyse niin varta vasten riisin oikeanlaiseen keittämiseen kehitetty laite taitaa vetää pidemmän korren. Vertailuna vaikka tuo yllä linkattu laite saanut 4,3/5 tähteä (10 arvostelua) vs Bamboo 4,96/5 tähteä (401 arvostelua).
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
No nyt on taas hiukan lentävä lausahdus. Oletko monetkin riisinkeittimet testaillut kun noin voit sanoa ja missä menee kalliimman riisinkeittimen raja? Itse en painekeitintä ole testannut joten en tiedä millaista riisiä sillä saa, enkä siis lähde kiistelemään laadusta, mutta riisinkeittimellä tulee ihan erilaista kuin kattilalla.
Varmasti on hyvä ja monipuolinen laite tuo painekeitin, mutta riisin keittämisestä jos on kyse niin varta vasten riisin oikeanlaiseen keittämiseen kehitetty laite taitaa vetää pidemmän korren. Vertailuna vaikka tuo yllä linkattu laite saanut 4,3/5 tähteä (10 arvostelua) vs Bamboo 4,96/5 tähteä (401 arvostelua).
No tässä just kun te ette ymmärrä. Normaali riisinkeitin räkii ja puskee sitä ihme tärkkelysvaahtoa, suljetut tekee paljon siistimpää ja aidomman tuntuista riisiä. Mut tee vain sillä 25 euron Nordicalla, kuten sanoin, jengi ei tajua kuitenkaan, niin melko turha kertoa miten helvetin kätevät toi painekeitin on ja NIMENOMAAN riisin tekemiseen.
 
Kerroppa sinä sen riisin tuntuma kun teet, vähän eri asia kuin halpiskeittimillä.
Kunhan veden ja riisin suhteen saa mallattua kohdalleen niin onhan siinä törkeän hyvä suutuntuma. Ei ole liian löysää , tahi liian kovaa / sitkeää.
 
Kunhan veden ja riisin suhteen saa mallattua kohdalleen niin onhan siinä törkeän hyvä suutuntuma. Ei ole liian löysää , tahi liian kovaa / sitkeää.
Ja en tiedä johtuuko riisilaadusta jota käytän, vai mistä, mutta sitä pintatärkkelystä ei tartte edes tislaa pois koska painekeitin ei keitä käytännössä mitään, vaan paineistaa, eikä se keitin ole väärällään sitä. Kattilassa ja peruskeittimessä se vitun sotku on joka paikassa.
 
Tokihan kaikki, riippumatta keittotavasta, huuhtelevat riisin kunnolla ennen keittämistä? Itse ekoja kertoja riisikeitintä käyttäessä kirosin että kyllä on paska vekotin kun ei pysy liejut sisällä mutta jahka aloin huuhdella riisin niin oli paljon parempi. Kyllä se vähän kuplii mutta ei sentään tartte vahtia koska tulee yli.
 
Tokihan kaikki, riippumatta keittotavasta, huuhtelevat riisin kunnolla ennen keittämistä? Itse ekoja kertoja riisikeitintä käyttäessä kirosin että kyllä on paska vekotin kun ei pysy liejut sisällä mutta jahka aloin huuhdella riisin niin oli paljon parempi. Kyllä se vähän kuplii mutta ei sentään tartte vahtia koska tulee yli.
Jostain syystä painekeittimellä ei tartte huuhdella laisinkaan, mä otan tänään videota minkälaista se riisi on, niin monet sitten ymmärtää mistä on kyse.
 
No tässä just kun te ette ymmärrä. Normaali riisinkeitin räkii ja puskee sitä ihme tärkkelysvaahtoa, suljetut tekee paljon siistimpää ja aidomman tuntuista riisiä. Mut tee vain sillä 25 euron Nordicalla, kuten sanoin, jengi ei tajua kuitenkaan, niin melko turha kertoa miten helvetin kätevät toi painekeitin on ja NIMENOMAAN riisin tekemiseen.
No tässä just kun sinä et ymmärrä. Kun sinä puhut normaalista riisinkeittimestä, tarkoitat juuri tuollaista 25€ OBH:n keitintä jossa on irrallinen kansi ja puskevat sitä tärkkelysvaahtoa, eli näitä jotka on periaatteessa normaaleita kattiloita ajastimella, joita Suomessa valitettavasti kutsutaan riisinkeittimiksi.
Kun minä ja osa täällä olevista puhutaan riisinkeittimestä, tarkoitetaan noita laadukkaampia laitteita joissa on tiivis kansi ja fuzzy logic prosessorit, jotka säätävät keittotapahtumaa jatkuvasti jolloin riisistä tulee juuri sellaista kuin pitääkin. Hinnat noissa näkyy lähtevän UK:ssa hiukan alle satasesta, jolla saa pari kuppia riisiä kerralla aina 500€ Zojirushiin asti. Omani maksoi reilun parisataa eli laadukas peli, mutta ylempänä kehoitit ostamaan vain kalleimman, joka otti omaan korvaan ja ajattelin tarjota omaa näkemystäni.

Edelleen, painekeitin on varmasti hyvä riisin keittämiseen, se voi olla yhtä hyvä tai jopa parempi kuin riisinkeitin, mutta koska itselläni ei ole kokemusta millasta riisiä painekeitin tekee ja sinulla ei ilmeisesti ole kokemusta millaista riisiä OIKEA riisinkeitin tekee, niin kumpikaan ei voi julistaa omaansa paremmaksi RIISIN keittämisessä. Yleisesti vertailtaessa painekeitin lienee monipuolisempi.
Ja en tiedä johtuuko riisilaadusta jota käytän, vai mistä, mutta sitä pintatärkkelystä ei tartte edes tislaa pois
Kertoisit nyt mitä riisiä käytät, niin muutkin voisi koittaa. Eipä tuo riisinkeitin tärkkelyksestä isommin välitä, kuivuu sellaiseksi "harsoksi" riisin päälle ja reunoille jos ei edes pari kertaa huuhtele, mutta jos löytyy jokin riisimerkki jolla tuonkin huuhtasun voisi jättää pois niin kyllähän se kelpaisi laittaa testiin.
Edit. Lupasitkin jo laittaa videota myöhemmin (y)
Edit. 2 Etpäs luvannutkaan mun moka, vaan lopputuloksesta. Mutta kerro toki mitä riisiä.
 
delleen, painekeitin on varmasti hyvä riisin keittämiseen, se voi olla yhtä hyvä tai jopa parempi kuin riisinkeitin, mutta koska itselläni ei ole kokemusta millasta riisiä painekeitin tekee ja sinulla ei ilmeisesti ole kokemusta millaista riisiä OIKEA riisinkeitin tekee, niin kumpikaan ei voi julistaa omaansa paremmaksi RIISIN keittämisessä. Yleisesti vertailtaessa painekeitin lienee monipuolisempi.
Kertoisit nyt mitä riisiä käytät, niin muutkin voisi koittaa. Eipä tuo riisinkeitin tärkkelyksestä isommin välitä, kuivuu sellaiseksi "harsoksi" riisin päälle ja reunoille jos ei edes pari kertaa huuhtele, mutta jos löytyy jokin riisimerkki jolla tuonkin huuhtasun voisi jättää pois niin kyllähän se kelpaisi laittaa testiin.
Riiseistä on sen verran kokemusta, että kaikki ravintolat kyllä tekee riisit laadukkailla isoilla keittimillä, suljetuilla ja kun vertaa kotona, niin kyllä se huomattavasti samanlaista on noilla suljetuilla kuin painekeittimellä. Veikkaan, että se suljettu periaate tekee vain riisistä parempaa, ainakin keittämisen voittaa heittämällä, kuin myös perinteiset keittimet.

Mä käytän tukusta 10kg säkeissä Red dragon riisiä, joku AAA+ luokitus, mitä ikinä meinaakaan, eikä se siis ole mikään kallis riisi, vaan kilohinta 2,4 euroa, jasminia. En ole tota riisiä koittanut millään muulla keittimellä, että en osaa sanoa tekeekö se vaahtoa. Samoin sushiriisi toimii erinomaisesti, se maksaa siten siellä 4 euroa kilo isommissa säkeissä japanikaupasta.
 
Jostain syystä painekeittimellä ei tartte huuhdella laisinkaan, mä otan tänään videota minkälaista se riisi on, niin monet sitten ymmärtää mistä on kyse.
Ootko kokeillu sekä huuhdellen että ilman? Tuoko se pintapöly riisiin makua tms vai onko käytännössä ihan sama huuhteleeko?
 
Isossa kattilassa kannen alla höyryttämällä tulee kyllä 5/5 riisiä kun tajuaa huudella riisit (30 sekunnin operaatio) ja oppii annostelemaan oikean määrän vettä ja lämpöä. Ravintoloissa riisit tehdään useimmiten uunissa höyryttämällä isossa metallivuoassa. Syynä ei ole maku vaan se että on yksinkertaisin ja käytännöllisin tapa valmistaa isoja määriä riisiä. Josta tulikin mieleen että pitää kokeilla joskus tehdä sama juttu air fryerissä, voisi jopa toimia.
T: entinen ravintolakokki
 
Isossa kattilassa kannen alla höyryttämällä tulee kyllä 5/5 riisiä kun tajuaa huudella riisit (30 sekunnin operaatio) ja oppii annostelemaan oikean määrän vettä ja lämpöä. Ravintoloissa riisit tehdään useimmiten uunissa höyryttämällä isossa metallivuoassa. Syynä ei ole maku vaan se että on yksinkertaisin ja käytännöllisin tapa valmistaa isoja määriä riisiä. Josta tulikin mieleen että pitää kokeilla joskus tehdä sama juttu air fryerissä, voisi jopa toimia.
T: entinen ravintolakokki
Saiturina olen valmistanut riisin juuri noin. Haen etno-kaupoista Basmatia 5kg säkeissä, huuhtelen huolellisesti ja heitän sekaan MSG. Ihan "ok" tulee noin.

Olisi kiva kokeilla kuitenkin Zojirushi-riisiä. Nuo paremmat mallit pitävät riisin tuntikausia lämpöisenäkin ja jotenkin ne kuulemma hoitavat sen huuhtelunkin, mikä ei käy minun järkeeni.

Ai niin, Zojirushin termarimukit ovat kuulemma myös maailman parhaita.
 
Ootko kokeillu sekä huuhdellen että ilman? Tuoko se pintapöly riisiin makua tms vai onko käytännössä ihan sama huuhteleeko?
Kerran huuhtelin enkä huomannut mitään eroa, joten en ole sen jälkeen huuhdellut. Yksi mihin se vaikuttaa, on riisien liimaisuuteen, eli huuhdeltuna esim basmati on enemmän irtonaista. Jasmini taas pitää olla vähän semmoista kasamaisempaa, ettei irtonaista intialaista riisiä.
 
Jostain syystä painekeittimellä ei tartte huuhdella laisinkaan, mä otan tänään videota minkälaista se riisi on, niin monet sitten ymmärtää mistä on kyse.
Ei tarvitsekaan, se on myös plussaa. Yks helvetin iso plussa on myös se ettei sitä tarvitse vahtia. Voi vaan laittaa ns. kytkimen on -asentoon ja mennä tekemään omia hommia, vaikka painella suihkuun. Itseä ei kiinnosta pätkääkään vahtia ruokaa ja silloin tällöin vähän hämmentää, sekoittaa jne. Parempaankin tekemistä löytyy ja silti voi nauttia loistavasti kypsentyneestä eväästä.
 
Ei tarvitsekaan, se on myös plussaa. Yks helvetin iso plussa on myös se ettei sitä tarvitse vahtia. Voi vaan laittaa ns. kytkimen on -asentoon ja mennä tekemään omia hommia, vaikka painella suihkuun. Itseä ei kiinnosta pätkääkään vahtia ruokaa ja silloin tällöin vähän hämmentää, sekoittaa jne. Parempaankin tekemistä löytyy ja silti voi nauttia loistavasti kypsentyneestä eväästä.
Ja 4 tuntia pitää sen lämpimänä, ettei väliä vaikka unohtais sinne.
 
Jostain syystä painekeittimellä ei tartte huuhdella laisinkaan, mä otan tänään videota minkälaista se riisi on, niin monet sitten ymmärtää mistä on kyse.
Painekeittimessä vesi ei kiehu. Kun paine nousee, veden kiehumispiste nousee, eli vesi voi olla kuumempaa. Normaali ilmanpaineessahan vesi voi olla vain noin sata asteista, jonka jälkeen vesi alkaa kiehua ja sen lämpötila ei siitä enää nouse. Siihen korkeampaan lämpötilaan perustuu se miksi painekeitin kypsentää nopeammin. Ja se ettei se vesi kiehu, vaikuttaa siihen ettei riisiä keittäessä tärkkelys ala vaahtoutua. Ei synny kuplia, ei synny vaahtoa.

Mulla ei riisikeitintä ole eikä sellaista tule, koska sille ei oikein ole kaappitilaa. Toisaalta en keitä riisiä niin usein, että viitsisin säilyttää sitä pöydällä. Olenkin jo jonkin aikaa keittänyt riisin täysin kaiken riisinkeittotaiteen sääntöjen vastaisesti, koska sillä tavalla nyt vain tulee paras riisi kattilassa. En ymmärrä miksi kyseistä tapaa pidetään niin vääränä. Keitän sen siis ihan vapaassa vedessä ja kaadan ylimääräisen veden pois. Ei tarvitse kuin laittaa ajastin päälle ja kaataa vedet pois, kun aika on täynnä. Aina samanlaista hyvää kuohkeaa irtonaista riisiä ilman vaahtoa. Ei tarvitse edes huuhdella, koska se ylimääräinen keittovesi hoitaa sen huuhtelemisen samalla. Ainoa asia missä kokisin riisikeittimestä hyötyä, on se, että riisikeitin pitää riisin lämpimänä. Ja sekään ei ole suuri etu. Osaan kyllä aikatauluttaa kokkailuni.
 
Tommonen painekeitin kiinnostaa kyllä, mutta aika turha ostaa pelkkää riisiä varten, IMO.

Mitä muuta tommosella valmistatte? Erityisesti lihojen kypsennys kiinnostaa
 
Painekeittimessä vesi ei kiehu. Kun paine nousee, veden kiehumispiste nousee, eli vesi voi olla kuumempaa. Normaali ilmanpaineessahan vesi voi olla vain noin sata asteista, jonka jälkeen vesi alkaa kiehua ja sen lämpötila ei siitä enää nouse. Siihen korkeampaan lämpötilaan perustuu se miksi painekeitin kypsentää nopeammin. Ja se ettei se vesi kiehu, vaikuttaa siihen ettei riisiä keittäessä tärkkelys ala vaahtoutua. Ei synny kuplia, ei synny vaahtoa.

Mulla ei riisikeitintä ole eikä sellaista tule, koska sille ei oikein ole kaappitilaa. Toisaalta en keitä riisiä niin usein, että viitsisin säilyttää sitä pöydällä. Olenkin jo jonkin aikaa keittänyt riisin täysin kaiken riisinkeittotaiteen sääntöjen vastaisesti, koska sillä tavalla nyt vain tulee paras riisi kattilassa. En ymmärrä miksi kyseistä tapaa pidetään niin vääränä. Keitän sen siis ihan vapaassa vedessä ja kaadan ylimääräisen veden pois. Ei tarvitse kuin laittaa ajastin päälle ja kaataa vedet pois, kun aika on täynnä. Aina samanlaista hyvää kuohkeaa irtonaista riisiä ilman vaahtoa. Ei tarvitse edes huuhdella, koska se ylimääräinen keittovesi hoitaa sen huuhtelemisen samalla. Ainoa asia missä kokisin riisikeittimestä hyötyä, on se, että riisikeitin pitää riisin lämpimänä. Ja sekään ei ole suuri etu. Osaan kyllä aikatauluttaa kokkailuni.
Tuo on ns. valutettu riisi eikä ole sen väärempi tapa kuin höyrytettykään. Itse teen yleensä ruskeat riisit valutettuna ja valkoiset höyrytettynä. Isossa kattilassa tehtynä riisi pysyy kyllä omaan makuun liiankin kauan lämpimänä jos ei kattilaa pistä kylmään vesihauteeseen jäähtymään.
Painekeitin kyllä alkoi vähän kiinnostaa etenkin jos on tosiaan helppo puhdistaa. Ruuanlaitossa eniten vituttaa tiskaus.
 
Viimeksi muokattu:

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom