Ravinnon proteiinin aminohappokoostumus

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Huukka
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
28.9.2012
Viestejä
456
Kukas osais selventää ruoka-aineiden aminohappokoostumuksen? Paljonko esim. rahkapurkista irtoo L-Glutamiinia ja muita EAA-aminoja? Finelin sivuilta löytyy aika tarkka seloste sisällöistä, mutta miten toi pitää laskee. 20 aminoa per proteiinimolekyyli ja jotenkin se siitä pitäs vissiin selvitä??
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
No mihin sitä tarvii? Jos et oo koskaan miettiny, niin ei ehkä kannata vaivautuu nytkään...

Löysin tosta jälkimmäisestä tosiaan aminokoostumuksia. Ei vaan tunnu olevan oikeen suomalaisittain kovin kattava sisältö. Rahka esim puuttuu.. Ja miten toi L-Glutamiinin määrä mahtaa olla, sitäkään ei noissa mainita, vaikka se on EAA, mainitaan ainoastaan glutamiinihappo.

Tarkotushan oli siis tarkistella, noita aminohappojen saantimääriä eri ruoista, jolloin lisäravinteiden käytön pystyy tarkemmin määrittää ja laskemaan mitä sitä päivässä muuten ruoasta saa. Ja jos on tapana syödä tiettyjä ruokia päivänmittaan, niin ois hyvä tarkistaa niiden annosten aminohappomääriä, jolloin voit lisäravintein niitä rikastaa. Muistan Hulkinkin mielestäni tästä joskus puhuneen, että tarkistaa aina ruoka-annoksen glutamiini määrän ja lisää tarvittaessa, jossain videossa tais mainita? L-glutamiiniahan muistaakseni suositellaan esim lisänä päivässä joku 10g saamaan ja perus aminohappokoostumuskin vaihtelee proteiinin laadusta riippuen.

Esimerkkinä muutamat

Tonnikala purkissa ja vedessä 100g:
Isoleucin 1300 mg
Leucine 1900 mg
Valine 1500 mg

Raejuusto 100g:
Isoleucin 670 mg
Leucine 1100 mg
Valine 820 mg

VS.

Mass BCAA 1 tabletti:
L-isoleusiini 250 mg
L-leusiini 500 mg
L-valiini 250 mg
 
Esimerkkinä muutamat

Tonnikala purkissa ja vedessä 100g:
Isoleucin 1300 mg
Leucine 1900 mg
Valine 1500 mg

Raejuusto 100g:
Isoleucin 670 mg
Leucine 1100 mg
Valine 820 mg

VS.

Mass BCAA 1 tabletti:
L-isoleusiini 250 mg
L-leusiini 500 mg
L-valiini 250 mg


Hyvä huomio muuten! Enpä oo itsekkään tuota tullut ajatelleeksi aiemmin mutta aihe alkoi itseänikin nyt kiinnostamaan kun tuon esimerkki vertailun laitoit. Tosiaan näihin kannattaisi varmaa perehtyä enemmänkin, koska jos omasta ruokavaliosta saa tarvittavia onko enää tarvettaa jatkaa lisäravinteella ja tosiaan kun erot olivat noissa aika isoja kuitenkin. Itse ainakin sillä kannalla olen että ensisijaisesti yrittää ruokavaliolla saada kaikki tarvitsemansa/haluamansa eikä jatkaa buustereilla tms jos ei tarvetta. Monikaan ei tuota asiaa varmasti ole tullut miettineeksi tarkemmin. :thumbs:
 
jos omasta ruokavaliosta saa tarvittavia onko enää tarvettaa jatkaa lisäravinteella

Jos syöt päivässä proteiinia tuon gramman per kilo tai enemmän, ja käytät proteiininlähteenä jotain muutakin kuin pelkkää vehnäjauhoa niin et tarvitse mitään lisäravinteita noiden aminojen suhteen.
 
Ja tokihan on jokaisen omasta tarpeesta kiinni kuinka paljon tarvitsee ja mitäkin mutta ainakin niin pitkälle kun ruokavaliosta saatavat riittää niin itse en ainakaan pidä tarpeellisena jatkaa millään lisäravinteilla vaan yritän koostaa ruokavalion kaikinpuolin tyydyttäväksi sellaisenaan, ja tämähän vain ja ainoastaan minun oma menettelytapa! :)
 
Ei hyvänen aika... Nyt on kyllä hifistely mennyt jo ihan uusiin sfääreihin.
Jep, jätkät hei jos syötte perus lihaa edes vähääkään niin pärjäätte hyvin.
Tää on ihan pelleilyä mitata jostain esim. mansikoista aminohappo koostumus että kuinka monta mikrogrammaa löytyy leusiinia että patti kasvaa
 
Kyllähän tuolla rahkakin oli
http://www.foodcomp.dk/v7/fcdb_details.asp?FoodId=1300

Mitä muita ei ollut?

Noita L- ja D-isomeereja ei noissa jaeta, kroppa kyllä käyttää molempia mutta L-isomeerilla on se teho. Lyhyeesti siis L-glutamiini on vain pelkistetty muoto glutamiinista, vähän kuin natrium on eristetty suolasta, askobiinihappo C-vitamiinista, jne. Siinä tavallaan jätetään ne "turhat" pois mutta itse en kyllä pidä näitä turhana. Tuo ruokateollisuuden natrium ylikäyttö on hyvä esimerkki ruuan prosessoinin haittavaikutuksista jolloin kropassa alkaa näkymään epätasapainoa ravintoaineiden kesken joka aiheuttaa haittoja sekä pidemmän päälle sairauksia yms.
 
Kyllähän tuolla rahkakin oli
http://www.foodcomp.dk/v7/fcdb_details.asp?FoodId=1300

Mitä muita ei ollut?

Noita L- ja D-isomeereja ei noissa jaeta, kroppa kyllä käyttää molempia mutta L-isomeerilla on se teho. Lyhyeesti siis L-glutamiini on vain pelkistetty muoto glutamiinista, vähän kuin natrium on eristetty suolasta, askobiinihappo C-vitamiinista, jne. Siinä tavallaan jätetään ne "turhat" pois mutta itse en kyllä pidä näitä turhana. Tuo ruokateollisuuden natrium ylikäyttö on hyvä esimerkki ruuan prosessoinin haittavaikutuksista jolloin kropassa alkaa näkymään epätasapainoa ravintoaineiden kesken joka aiheuttaa haittoja sekä pidemmän päälle sairauksia yms.


Mutta toi rahka ei ole kyllä sama rasvaton tai vähärasvanen maitorahka mitä meinaan. 8 g rasvaa ja vähemmän proteiinia, tossa ilmeisesti jotain hedelmääkin, noh antaa se suuntaa... Heraproteiininhan pitäisi olla paraslaatusta proteiinia, mutta toihan on ihan surkeeta, ainakin toi rahka!:
Isoleucin 380 mg
Leucine 640 mg
Valine 470 mg

Glutamiinihappo eli sama kuin glutamaatti, paljonko siitä sitten on laskettavissa L-Glutamiiniksi?

Miks joku jaksaa huudella, turhasta hifistelystä, jos ei kiinnosta ni älä lue :D Kun neljä vuotta sitten tilasin aminohappoja netistä ni porukka ihmetteli, mut anatomian opettaja oli samoilla linjoilla. Nyt niitä jo FASTikin myy! :D

Edit:
Jos 80kg jantteri syö 160g protskuu päivässä, ni on siinä kyllä vähän eroa syökö sen tosta tonnikalasta vai raejuustosta!
 
Niin, tuollaista tarkkaa jaoittelua ei kyllä löydy mistään. Ainahan voit ottaa rahkat mukaan ja mennä mittailemaan kemikaalilabraan, tulee tosin kalliiksi mutta saat erittäin tarkat tulokset. :p
 

Suositut

Back
Ylös Bottom