Rasvaton ruokavalio

Liittynyt
1.7.2004
Viestejä
85
Sellaista oisin kysynyt kun ei tuolta hausta löytyny tarkempaa tietoa tähä, että jos ihminen muuttaa ruokavaliotaan niin, että siinä ei ole rasvaa oikein mitään, niin kuinka paljon ihminen tarvitsee päivässä rasvaa ja mitä rasvapillereitä kannattaisi ostaa? Meinasin et jos vetää rasvatonta maitoa, maitorahkaa, proteiinia, riisiä ja jotain kuivaa kanaa niin eipäs siinä paljoa ole rasvaa ja mun mielestä ihmisen kuuluu saada rasvaa joka päivä tietyn määrän verran. Mikä on tää hyvä ruokailun suhde esim. paljon prosenteissa hiilareita, protskuja ja rasvaa? Ei enää muista näitä juttui niin joku varmaan tietää.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
En osaa sanoa mitään tiettyä vähimmäismäärää, jolla pysyy juuri ja juuri hengissä, mutta yleensä suositellaan päivittäiseksi rasvan saanniksi 20-30% kokonaisenergiasta. Jos olet laihduttamassa niin muista ettei kaiken rasvan karsiminen ole tie onneen. Kokonaisenergia on se mikä ratkaisee ja paljon on merkitystä myös aterioiden koolla, koostumuksella ja ajankohdalla. Hyviä rasvanlähteitä ovat kylmäpuristetut öljyt, esim rypsiöljy ja oliiviöljy. Myös kalaöljyä on hyvä ottaa mukaan omega3:n saannin takaamiseksi.
 
Nykyään suositaan low-carb ja jopa ketodieettejä, joissa hiilihydraattien määrää lasketaan rutkasti ja lisätään hyvien rasvojen määrää. Jotkin vitamiinit ovat kuitenkin rasvaliukoisia, joten ihan minimiin ei missään tapauksessa kannata rasvojen määrää laskea. Ja eikös se ollut niinkin että jopa ns. huonoja rasvojakin tarvitaan (oliko se jotenkin niin että liitty testotuotantoon)...? Jotenkin paremmalta tuntuisi juuri hiilarien vähentäminen ja rasvan määrän pitämisen kohtuullisena kuitenkin. Mikää ravintoexpertti en ole, joten jätän spekuloinnin tuohon. Viisaammat jatkakoon.
 
En mä mitään dieettiä ajatellut, mutta meinasin vaan rasvan jättää pois tai ainakin vähentää sen käyttöä ruokailussa. 11 vuotta on jo treenannu ja on isokokonen, mutta kiinnostas kokeilla, että miltä keho sitten näyttää jos rasva vähän poistuis. Se varmaan se rasvan määrä sitten pitäis olla se joku 20 prossaa, mutta siitähän tulee enemmän energiaa kuin proteiineista ja hiilihydraateista. En vaan satu muistamaan kuinka paljon enemmän, olikohan 2 kertaa tai 3 kertaa.
 
Yhdessä grammassa proteiinia ja hiilaria on 4kcal. Taasen rasvassa on 9kcal per gramma...
 
"Elimistö pystyy muodostamaan tyydyttyneitä sekä n-9- ja n-7-sarjan tyydyttymättömiä rasvahappoja. Sen sijaan n-6- ja n-3-sarjan monityydyttymättömiä rasvahappoja, linoli- ja alfalinoleenihappoa, elimistö ei pysty muodostamaan. Nämä rasvahapot on saatava ravinnosta sellaisenaan ja siksi niitä kutsutaan välttämättömiksi rasvahapoiksi."

Välttämättömien rasvahappojen minimi on 0,5E% n-6 ja 0,1E% n-3 mikäli uskomme WHO:ta...Ja miksi emme uskoisi? :peter:

Ja margariinitiedotus sanoo:

"Kansainvälinen asiantuntijatyöryhmä ISSFAL:in ehdottaa riittäväksi saanniksi (AI, adequate intake) seuraavaa:
Linolihappo 2 - 3 E %
Alfalinoleenihappo 1 E %
DHA + EPA 0,3 E %
• DHA vähintään 0,1 E %
• EPA vähintään 0,1 E %"

edit: 20-30E% on yleinen "suositus" rasvan saannille
 
Siis tuo rasvan määrä joka tulisi saada, leikitään nyt että se on 20% (itsellä 30-40), tämä tarkoittaa että päivän kokonaiskalorimäärästä on 20% rasvaa, ei grammamäärästä, koska yhdessä rasvagrammassa on enegiaa 9kcal, hh- ja protugrammassa 4kcal.

Eikä se kehon rasva sillä rasvan vähentämisellä vähene.
 
Xtreme sanoi:
Eikä se kehon rasva sillä rasvan vähentämisellä vähene.
Näin! ...paitsi, että vähenee, jos rasvaa on syönyt aivan liikaa, eli kokonaiskaloreita on kertynyt liikaa.

Mikä ihme siinä on, ettei vieläkään uppoa ihmisten kaaliin nämä kaksi faktaa:
1) syöty rasva ei ole yhtä kuin läski kropassa (eli rasva kropassa)
2) makroravinteista vain proteiini ja rasva ovat ihmisen elintoiminnoille välttämättömiä, hiilarit sen sijaan eivät ole (vaikka ovatkin kaikkein helpoin ja kätevin energianlähde)?
 
iivili sanoi:
Näin! ...paitsi, että vähenee, jos rasvaa on syönyt aivan liikaa, eli kokonaiskaloreita on kertynyt liikaa.

Mikä ihme siinä on, ettei vieläkään uppoa ihmisten kaaliin nämä kaksi faktaa:
1) syöty rasva ei ole yhtä kuin läski kropassa (eli rasva kropassa)
2) makroravinteista vain proteiini ja rasva ovat ihmisen elintoiminnoille välttämättömiä, hiilarit sen sijaan eivät ole (vaikka ovatkin kaikkein helpoin ja kätevin energianlähde)?
Mä ooon kanssa samaa mieltä, että varmaan vähenee jos vähentää rasvaa. Nykyään ku nvetaa jonkun lämpösen ruoan niin siinä saattaa olla yhessä satsissa 100 grammaa rasvaa niin kyllä se vähän överiksi menee ja vielä vetää aina mahan ihan sika täyteen. Kun rupeaa syömään useimmin ja ei vedä mahaansa täyteen niin eiköhän siinä jotain tapahdu. Joskus alkuaikoina kun treenasin ja en syöny paljon rasvaa niin kroppa oli kokoajan suht kireä. Nytr on treenannu voimanostoa ja syön ihan mitä sattuu niin on tullu vähän läskiäkin mahaan, mutta ei se kroppa miltään läskiltä näytä vaan sellaselta isolta. Rinnanympäryksen ja mahanympäryksen ero on nyt jotain 25 senttiä ja sitäkun sais vähän isommaks niin vois olla parempi. Mahaan se kaikki paska kerääntyy kun esim. jalat on tosi muodokkaat. Mä oon ainakin sitä mieltä, että kun syö usein monta kertaa päivässä eikä mahaansa täyteen, vähentää rasvaa ja juo tarpeeksi nestettä niin kyllä se näkyy. Mä en ole mikään kehonrakentaja, että pitäis olla jotenkin tosi kireä vaan aina on pääasia että on ite tyytyväinen.
 
Iivili varmaan ymmärsit mitä tarkoitin, eli tarkoitin nimenomaan sitä ettei rasvan vähennys pelkästään mitenkään pudota kehon rasvoja, paitsi tietty jos rasvan tiputtamisen jälkeen menee kokonaiskalorit alle kulutuksen, mutta tämä ei johdu siitä että syömättä jätetty energia on rasvaa vaan kokonaiskalorimäärän vähentämisestä. Itse olen ehdottomasti sitä mieltä, että hiilarit varsinkin nopeat ovat niitä mitä kannattaa ekaksi lähteä tiputtelemaan, etenkin illalla!
 
Xtreme, jep, juuri näin. Ruokavalion siivous on hyvä aloittaa ensimmäisenä nopeiden hiilarien ja rasvan yhdistelmistä (sipsit, ranskanpotut, makkara, munkit, suklaa, jäätelö) ja sitten nopeista hiilareista (kaikki leipä, mikä on pääasiassa valkoisesta jauhosta tehty, karkki, limu, sokerimehut yms.). Jos esim. pihvi sisältää protua 20% ja rasvaa 10%, niin sen voi syödä hyvillä mielin, jos jättää samalla potut syömättä, syö vain esim. läjän salaattia ja ison pihvin. Pihviä.....mmmmm :kuola:

Tatuoitu mies, kerrotko esimerkin ateriasta, josta saat 100g rasvaa. Itellä ei tule ihan heti mieleen muu, kuin joku armoton roskaruokamättö tyyliin isot makkarapotut juustolla, kananmunalla ja lenkin pätkällä. :urjo:
 
Ei ole mitään järkeä tuijottaa pelkkää rasvan määrää ruokavaliossa... Laihduttamisen perusprinsiippi on kalorimäärän tarkkailu... Kun syöty kalorimäärä suhteessa kulutukseen on kohdillaan, niin sen jälkeen sitten hoidetaan ravintoainejakauma kuntoon...

Mä olen kyllä Tatuoitu mies vähän eri mieltä tuosta rasvasta ja sen merkityksestä kehon rasvaprosenttiin... Mielestäni hiilihydraattien - varsinkin nopeiden sellaisten - karsiminen on nopein (helpoin?) tie kiristymiseen... Rasvaa sen sijaan pitää syödä saadakseen välttämättömät rasvahapot ja riittävästi kaloreita suhteesa kulutukseen...

Kun siis varmistaa proteiinien saannin ja syö kohtuudella hiilareita, niin loput energiasta sitten (pääosin) hyvistä rasvoista...
 
Voisko sitä minimiä ajatella ihmisen koostumuksen kannalta? Paleo-dieetin joku guru, en nyt muista kuka, sanoi että 15-25 % rasvaa painosta on ok-haarukka => sama ruokavaliosta? Siis ihan heitto... Kuulin jostain, en osaa perustella :) Muutenku sillä logiikalla, että olet sitä mitä syöt :)
 
Tatuoitu mies sanoi:
Nykyään ku nvetaa jonkun lämpösen ruoan niin siinä saattaa olla yhessä satsissa 100 grammaa rasvaa niin kyllä se vähän överiksi menee ja vielä vetää aina mahan ihan sika täyteen.

Tota, mitä sä oikein syöt? Verrokkina Hesen kerroksessa on vähän vajaa 40 g rasvaa ja isoissa ranskiksissa noin 20 g lisää, ja toi on mun mielestä jo överirasvainen satsi. Kotipitsoissa pahimmillaan vähän yli 50 grammaa.

Jos oikeasti sitä rasvaa tulee safkasta NOIN paljon ja vielä usealla aterialla päivässä, niin ehkä sittenkin ensimmäinen askel olisi vähän hillitä rasvan määrää ja vasta sitten alkaa katsella vähähiilarista.

Oikeasti, se KTL:n virsi rasvojen vähentämisestä osuu joissain tapauksissa ihan oikeaan, harmi vain että se vedetään niin monesti överiksi.
 
Cockton sanoi:
Voisko sitä minimiä ajatella ihmisen koostumuksen kannalta? Paleo-dieetin joku guru, en nyt muista kuka, sanoi että 15-25 % rasvaa painosta on ok-haarukka => sama ruokavaliosta? Siis ihan heitto... Kuulin jostain, en osaa perustella :) Muutenku sillä logiikalla, että olet sitä mitä syöt :)

Mielenkiintoinen heitto, mutta jos ajatellaan että 100kg painavalla ihmisellä rasva% on vaikka 20, niin sitten se söisi 20% energiasta rasvan muodossa, ja jos ajatellaan loppua massaa lihakseksi niin söisikö tämä sama ihminen 80% proteiinia? -> syödään 3000kcal, josta rasvaa 600kcal, joten proteiinia 2400kcal, siinä saa jo tosissaan vetää maitorahkaa ja tunaa :) 2400kcal/4kcal/g=600g proteiinia, 6g/painokilo :hyper:

Tässä hypoteesissä oli oletettu ettei ihminen tarvitse energiakseen muuta kuin rasvaa ja proteiinia...ja näinhän se onkin.
 
Xtreme sanoi:
Tässä hypoteesissä oli oletettu ettei ihminen tarvitse energiakseen muuta kuin rasvaa ja proteiinia...ja näinhän se onkin.

Kuitenkin se keho tekee tuosta 600 grammasta proteiinia melkoisesti glukoosia. Eli olisi varmasti helpompaa ja halvempaa syödä suoraan hiilihydraattina se, eikö?
 
iivili sanoi:
Xtreme, jep, juuri näin. Ruokavalion siivous on hyvä aloittaa ensimmäisenä nopeiden hiilarien ja rasvan yhdistelmistä (sipsit, ranskanpotut, makkara, munkit, suklaa, jäätelö) ja sitten nopeista hiilareista (kaikki leipä, mikä on pääasiassa valkoisesta jauhosta tehty, karkki, limu, sokerimehut yms.). Jos esim. pihvi sisältää protua 20% ja rasvaa 10%, niin sen voi syödä hyvillä mielin, jos jättää samalla potut syömättä, syö vain esim. läjän salaattia ja ison pihvin. Pihviä.....mmmmm :kuola:

Tatuoitu mies, kerrotko esimerkin ateriasta, josta saat 100g rasvaa. Itellä ei tule ihan heti mieleen muu, kuin joku armoton roskaruokamättö tyyliin isot makkarapotut juustolla, kananmunalla ja lenkin pätkällä. :urjo:
Tässä on yks esimerkki ateriasta. Sellainen tonnikalakastike mihin ensin heitän pannulle voita, sitten tonnikalaa öljyssä purkin ,tomaattipyreetä ja sitten 2 desii kermaa. Siinä kermassa tais jo olla rasvaa 36 tai 38 desissä. Sitten vielä spagettia ja siihen kunnolla voita, että se maistuu jollekkin. Siinä on vaan yks esimerkki. Se on toi totta, että noi hiilarit vaikuttaa kanssa. Laskin tollasen suosituksen mukaan, että mä tarvisin 3100 kaloria päivässä. Sen pitäis koostuu hiilareita 465 g, proteiinia 116g ja rasvaa 86g. Tuntuu jotenkin uskomattomalta toi rasvan määrä ja minusta on kanssa liian vähän proteiinia.
 
Tuota hypoteesia EI OLLUT tarkoitettu mitenkään todenmukaiseksi, vaan enemmänkin heitoksi, mutta jos ajatellaan tätä tilannetta, että ihminen jolla ei ole suuria rasvavarastoja syö tuolla lailla-> keho ketoosissa->"saatava" rasvaa...ja tottakai olisi "helpompaa" syödä hiilihydraatteja, mutta kaikki niitä eivät aina erinäisistä syistä syö, jolloin taas rasvaa tulisi syödä huomattavasti enemmän.

Viittasin tässä hieman myös siihen että muistelisin Cocktonin ketoilevan, ja laskin tämän mukaan.
 
Pikaisesti sanoisin että tolla ruokavaliolla hiilarien vähentäminen tulee kaukaisena kakkosena :)

Laskit varmaan jostain KTL:n suosituksesta ton proteiinin määrän kun on niin lähellä 15 energia% ? Bodarin kannattaa unohtaa toi pitkänmatkan hiihtäjien pohjalta kehitetty hiilariruokavalio.
 
Laskin wrangen kuvastosta siinä on tollanen kohta kun hiilihydraatteja 70 %, proteiineja 17,5% ja rasvaa 12,5 % ja sitten siinä on sulkeissa lukemat hiilareita 60, proteiinia 15 ja rasvaa 25 ja lukee, että sulkeissa olevat lukemat viittaavaat energian mukaiseen jakaumaan. Mä laskin sen sulkeiden mukaan ja siitä kalorimäärästä 3100 kaloria.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom