Rasvan poistaminen jauhelihasta

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja hgw
  • Aloitettu Aloitettu
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Itse olen ollut joskus 1,5 vuotta tiskillä ja sen perusteella ostan aina paistijauhelihaa. Vaikka normaalista sika-naudasta saisikin rasvat pois vippaskonstein on lihan laatu silti heikompi. Paistijauhelihassa on huomattavasti vähemmän sidekudoksia ja muita tökkiviä ainesosia. Jauheliha jauhetaan aina kahteen kertaan ja voin sanoa että sellaista mössöä se on mistä sitä tehdään, että kerran jauhettua ei syö kukaan. Meilläkin oli kuitenkin pikku kaupungin paras lihatiski ja laadukkaat ainekset. Vaikka niitä riekaleita tuli heiteltyä myllyyn, ei se ole estänyt jauhelihan syöntiä. Jauheliha on hyvää perusruokaa, kannattaa vaan miettiä minkä paketin hyllystä ottaa.
Ja eikuin syömään:)
 
hgw sanoi:
Tuollainen tuli vastaan:

http://www.wisc.edu/foodsafety/assets/pdf_Files/Reducing Fat in Ground Beef.pdf

Ei näköjään tarvitse välttämättä ostaa paistia vaan halvemmallakin pärjää (jossei sitä kebabia tee.. :kuola: )

En jaksanu lukea tota enkunkielistä juttua, mutta ite poistan rasvat jauhellihasta siten, että heti kun liha on kypsynyt, kaadan sen matalareunaiselle suurelle lautaselle, laitan toisen lautasen lihan päälle (oikein päin) ja käyn polvilleni lautasen päälle. Eli puristan jauhelihaa ihan sikana. Alle on hyvä laittaa sanomalehteä, ettei rasvat läiky lattialle. Sitten vaan lujasti lautasista kiinni ja samalla lautasia kourissa vastakkain puristaen kaadan rasvat kippoon. Paistijauhelihastakin irtoaa ihan SIKANA rasvaa tällä tavon.
 
Carhart sanoi:
Itse olen ollut joskus 1,5 vuotta tiskillä ja sen perusteella ostan aina paistijauhelihaa. Vaikka normaalista sika-naudasta saisikin rasvat pois vippaskonstein on lihan laatu silti heikompi.

Kerrohan tarkemmin mitä siihen tarjoushintaiseen sika-nautaan laitetaan? Itse ostan jauhelihaa hyvin harvoin mutta peruslihakin menettelee jossain makaronilaatikossa.

Yhden urbaanilegendan mukaan ne ketkä on olleet töissä makkaratehtaalla eivät suostu enää itse syömään näitä elintarvikkeita. Onko jauhelihan kohdalla tosiaan sama homma eli halvempiin laatuihin laitetaan sellaista mössöä mitä ei normaalisti söisi? :jahas:
 
Heikki722 sanoi:
En jaksanu lukea tota enkunkielistä juttua, mutta ite poistan rasvat jauhellihasta siten....

Eli enkunkielisen jutun juoni oli paistaa jauheliha murusina, laittaa murut lävikköön ja huuhdella kiehuvalla vedellä. Rasvaa irtoaa mutta haittapuolena on lievä kumimaisuus. Voit kokeilla joskus jos et jaksa ottaa painitreenejä jauhelihavadin kanssa. ;)

Aika kova rasvaprosentti ihmemaan sikanaudalla (jopa 30). Suomalainen taitaa huidella jossain 23 prosentissa.

Mutta mitäs ruokaa tänään? Ai niin, kebab... :kuola:
 
perus settiä


ota liha huoneen lämpöön hyvissä ajoin ennen paistoa
ÄLÄ laita öljyä tahi muuta rasvaa pannuun

laita liha KYLMÄLLE pannulle

näin hitaasti lämmeten lihasta irtoo eniten rasvaa..

aika ajoin voi sit siivilöidä ylimääräiset pois.....


tällä saa naudan jauhelihasta (20%) ihan sitä 5% tasoa
 
itekkin joskus kokeillu huuhdella paistijauhelihaa. lähteehän siitä sitä rasvaa joo, mutta maku muuttuu aika jännäksi :/
 
Ei sika-nauta mitenkään muista poikkea. Eli ei sinne mitään vanhoja lehmän raatoja tungeta. Jauheliha-aines tulee valmiissa n.5kg:n pusseissa, laatu vain on kovin erilaista paistin ja sekoitusten välillä. Näyttää lähinnä auton alle jääneeltä keittolihalta:)
 
Carhart sanoi:
Näyttää lähinnä auton alle jääneeltä keittolihalta

Niin tarkoitin kysymykselläni sitä että laitetaanko halpaan sika-nautaan oikein tarkoituksella ylimääräistä rasvaa? Vai onko siihen pelkästään valittu sellaisia eläimen osia missä on tavallista enemmän rasvaa ja jänteitä?
 
weismyller sanoi:
eihän lihassa nytten niin kauheasti ole vitamiineja? no jotain b-vitamiinia jota ei saa muustakuin lihatuotteista..
100g sikanautaa (17% rasvaa): Kaliumia 230mg. Magnesiumia 5% päiväntarpeesta, sinkkiä 50% päiväntarpeesta, Seleeniä 58% päiväntarpeesta, rautaa 18% päiväntarpeesta, D-vitamiinia 6% päiväntarpeesta, E-vitamiinia 5% päiväntarpeesta, B1-vitamiinia 18%päiväntarpeesta, B2-vitamiinia 10% päiväntarpeesta, B12-vitamiinia 42% päiväntarpeesta, B3-vitamiinia 41% päiväntarpeesta, B6-vitamiinia 26% päiväntarpeesta. Lisäksi sikanauta jauhelihasta saa runsaasti (yli 60%) pehmeää rasvaa, sekä proteiinia.
 
Ei siihen ylimääräistä rasvaa heitetä sekaan, vaan niinkuin itsekin sanoit siihen valitaan osia jotka mitkä sisältävät tavallista enemmän sidekudoksia ja rasvaa. Toki pakkaukseen merkittyihin prosentteihin voi aina luottaa, koska lihan rasvapitoisuus mitataan tehtaalla ennen valmistusta. Kaupassa pakatussa jauhellihassa voi olla pieniä heittoja, koska liha tulee ulos myllystä aivan satunnaisessa järjestyksessä, eikä sitä voi enää sekoitella uudestaan. Pitkälle pääsee kun jo katsoo miltä liha näyttää.
 
Riippuu ihan kaupasta mitä sinne nautasikaan laitetaan. Meillä ainakin menee kaikki ylimääräinen "putsi liha" nautasian sekaan. Eli siinä on kyllä rasvaa välillä ihan reippaasti (10-20%).

Paistijauheliha on erittäin hyvälaatuista, meillä jauhetaan vain vähärasvaisista (7%) naudan osista.

Mutta molemmat on kyllä hyvänmakuista ;)
 
Critter,

tuossa väitetiin toisin: "While warm water rinsing greatly reduced fat in crumbled beef, it did not substantially reduce the amounts of protein, iron, zinc or vitamin B-12."

Ja kyseessä ei ollut kiehuvaa vettä niin kuin jossain aiemmassa postissa oli käännetty.

"until very hot, but not boiling (150°F to 160°F)"

Pelkällä siivilöimisellä (ei huuhtelua) sain seuraavat tulokset:

http://www.pakkotoisto.com/vbulletin/showthread.php?p=671579#post671579
 
On nyt taas ihmehifistelyä, että pitäs jauhelihastakin rasvoja kikkailla poies. :rolleyes:

Kerran ostanut 'paisti'jauhelihaa ja oli se kyllä saatanasta. Ainoastaan normaalirasvainen sikanauta kelpaa meikäläiselle. Mutta mäpäs oonkin tällainen simasuu.
 
Kokeilkaa laittaa jauhelihat heti paiston jälkeen sellaiseen makaronisiivilään, sitten huuhdotte reilusti kuumaa vettä lihan läpi. En osaa sanoa tarkkaa kuinka paljon lihasta irtoaa rasvaa, mutta helvetin kuivan makuista siitä kyllä tulee.
 
älkää huuhtoko..kyl se ylimääränen tippuu painamallakin

tai jos huuhdotte niin laittakaa takas pannulle ja maustakaa vasta sitten :D
 
Otetaanpas jauhelihasta ylimääräistä rasvaa pois. Argumentoinnin vuoksi homma pelaa hyvin ja rasvaa lähtee 8g/100g pois.

==> 8 g * 9 kcal / g = 72 kcal / 100 g. Annoksessa n. 200 g jauhelihaa ==> 144 kcal.

80 kg mies kuluttaa tuon kalorimäärän noin 8 min härkäjuoksussa. ==> Jos otat rasvat pois jauhelihasta ==>

10af1.jpg
 
Tuollainen tuli vastaan:

https://www.youtube.com/watch?v=vamI0HwbLMc

Idea siis seuraava: halpaa sikanautaa ja rypsiöljyä. Rypsit pannulle kuumenemaan, ja sikanaudat perään, ja keittely kypsäksi, kunnes valmista ja sitten siivilän läpi rasvasössö talteen, pesu kiehuvalla vedellä ja takaisin pannulle.

Ongelma: rasvan jatkokäyttö. Lopputuotteena syntyy rypsiöljyn, eläinrasvan ja epäpuhtauksien seos, jota ei viitsisi heittää heti pois. Voisiko tämän sonnan pakastaa ja käyttää rasvasatsia uudestaan tuohon rasvan erottelemiseen useampia kertoja, ennen kuin sen heittää pois / käyttää muuhun ruokaan? Siksi lähinnä, että idea on ostaa halpaa lihaa ja jalostaa se arvokkaampaan muotoon, jolloin rypsiöljyn poiskaataminen lisäisi kilohintaa tuntuvasti.

Hifistelyä varmaan, ja ehkä riittäisi vain, että sikanaudat paistaa kypsäksi, kaataa siivilään(jolloin jo aika paljon pannulle sulanutta rasvaa menee läpi) ja pesee kuumalla/kiehuvalla vedellä. Tällä voisi välttää tuon kalliin väliaineen(rypsirapsin) käytön.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom