Rasva-aineenvaihdunta

Liittynyt
5.2.2003
Viestejä
1 407
Searchilla seikkailin aiheen parissa, ja sain itseni niin sekaisin että nyt on paras kysyä ihan yhteenvetona ettei jää ristiriitoja...

Eli kauheasti on puhetta erilaisista rasvoista, ja niiden vaikutuksesta.

1. On puhuttu, että jollain "hyvillä rasvoilla" saisi rasvan lähtemään rivakasti treenin mukana vartalosta, mitä tällaiset hyvät rasvat ovat, ja noin käytännön puolella miten niitä voisi nauttia, onko jotain valmistetta / ruoka-ainetta (esim. joku öljypuriste tai kapseli?) jota kannattaisi syödä, ja voisiko joku lyhyesti valaista tämän toiminnan, miksi rasva saa rasvan lähtemään? :confused:

2. Ruuassa puhutaan olevan tyydyttymättömiä ja tyydyttyneitä rasvahappoja, mistä tietää mitä siinä ruuassa on, harvassa ruuassa tuo erottelu on tuoteselosteessa. Onko jotain nyrkkisääntöä että minkälaiset ruuat sisältävät mitäkin, että voisi tähdätä syömään paljon tyydyttymättömiä ja minimaalisesti tyydyttyneitä? (Näin päin asian käsitin olevan?) Olenko väärässä, että noita tyydyttyneitä rasvoja ei elimistö käytä suoraan energiaksi, vaan pistää ne vara-ravinnoksi -> läskiä.

3. Näitä nyt on monenlaisia valmisteita, ja nämä paljon puhutut möllerit, mitä ne ovat (rasvoja?) ja mitä ne vaikuttavat? Mitä eri tyyppejä näitä rasvavalmisteita on (öljyjä) ja mihin mikäkin vaikuttaa?

Vaikka miten koitat opiskella, aina hyppää silmille jotain uutta ja tuntematonta... :rolleyes:
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
1. Ihan alkuun tulee mieleen rypsiöljy ja Omega-3-kapselit. (Joissakin on myös Omega-6-rasvahappoja, mutta lukemastani päätellen ne ovat aika haitallisia happoja siinä missä kolmoset parasta mahdollista rasvaa kehonrakentajalle.)

2. Ainakin eläinrasvat eli lihojen rasvat ovat sitä pahinta tavaraa, kun taas kala sisältää hyviä rasvoja. Lohi on pullollaan Omega-kolmosta.

3. Rypsiöljyn varmaan osaat itsekin ostaa, ja Omega-kolmosten puolella ruokakaupoissakin myydään esim. Triomega -tuotetta, jota itsekin käytän. Luontaistuote- ja lisäravinnekaupoista löytyy about 10 eri merkkiä Omega-kolmosia ja muita hyviä rasvahappoja.
 
Jos kapseleita vetää niin pirkan kalaöljykapselit, hinta/määrä suhde on suurin.
 
2. tsekkaapa tuotteen kyljestä valmistusaineet.kasvirasva on hyvää rasvaa, ja yleensä tuotteissa mainitaan se ainakin, mikäli tyydyttymättömiä on käytetty.
juokseva rasva on hyvää rasvaa, helpoin on koota mahdollisimman rasvaton ruokavalio johon lisäät monipuolisesti öljyjä.esim.rypsi-, kala-, oliiviöljy. soijalesitiini on hyvä rasvan lähde.:)
 
Pähkinä sisältää paljon hyviä rasvoi ja E ja B vitamiinia... ja paljon muitaki hyviä aineita...
 
Eli nyrkkisääntönä voi pitää, KASVISRASVAT (Tyydyttymättömät, monityydyttymättömät) = hyviä

Eläinrasvat (tyydyttyneet) = pahoja :urjo:
 
Warlocin nyrkkisääntö on muuten kohdallaan, mutta kovetetut kasvirasvat (esim. margariineissa ja monissa muissakin elintarvikkeita, tsekatkaa tuoteselosteet) eivät ole mun tietääkseni yhtään sen terveellisempiä kuin voi.

Eli ehkä parempi nyrkkisääntö rasvojen kohdalla olisi:
juokseva/valuva rasva = hyvä
kiinteä rasva = huono (hmmm, paitsi eikös pähkinöissä ole kiinteenä se rasva?).

Muutenkin, eivätkös monotyydyttymättömät ja tyydyttyneet rasvat (ja kolesteroli, jota esim. kananmunan keltuaisesta saa) toimi rakennusaineena joillekin kehon hormooneille, esim. testosteronille? Kyllä niitäkin tarvitsee, mutta maltillisia määriä. Yleensäkin, en jaksa paljoo rasvan määrästä enää huolehtia, sen verran tarkkaan oon ruokavaliostani niitä aikoinaan karsinut. Tärkeämpää olisi ehkä monelle karsia nopeita hiilareita pois ruokavaliostaan kuin rasvaa. Ovat aivan turhaa kamaa, paitsi ehkä pal.juomassa. Tuntus, että rasvanpelko on vähän vanhentunutta ruokaoppia, 1980-luvun jäänteitä.

Vielä huomautus kalarasvasta ja lisäravinteista. Söin aiemmin Epamar sitruunanmakuista kalaöljyä, siis öljy öljynä, ei kapselissa. Aika helposti alasmenevää kamaa oli, mieto sitruunanmaku, ei pahan hajuisia/makuisia röyhtäyksiä. Siinä oli muistaakseni myös paras EPA & DHA per euroa suhde niistä tuotteista, mitä Oulun keskustan isossa luontaistuotekaupassa vertailin, eikä A-vitamiinia. Hyvää stuffia kaikenkaikkiaan. Nyt meinaan kumminkin selvitä pelkällä kylmäpuristetulla rypsiöljyllä, jota menee yleensä neljä tai viisi rkl päivässä. Hifistelen sitten vastaavasti proteiinijauhojen kanssa vähän enempi :D Mutta suosittelen todellakin vertailemaan eri tuotteiden EPA ja DHA pitoisuuksia ja hintoja, koska juuri nuo rasvahapothan siinä kalaöljyssä ovat sitä olennaista stuffia, mitä asiakkaan pitäisi saada mahd. paljon per euro.
 
Re: Re: Rasva-aineenvaihdunta

Originally posted by Hulkki
(Joissakin on myös Omega-6-rasvahappoja, mutta lukemastani päätellen ne ovat aika haitallisia happoja siinä missä kolmoset parasta mahdollista rasvaa kehonrakentajalle.)

Ei ne kuutosetkaan haitallisia ole. Niiden lisäravinteena ottaminen vain on hieman kyseenalaista, koska käytännössä jokainen saa niitä riittävästi ravinnostaan (viljatuotteet jne).
 
Originally posted by Nobl
Pähkinä sisältää paljon hyviä rasvoi ja E ja B vitamiinia... ja paljon muitaki hyviä aineita...

Ja jotkut pähkinät on sellasia jotka alentaa testoja niinkun soijakin, tosin noi on vähän noita "henkimaailman juttuja" :D
 
Onko sen sitten väliä onko se rypsiöljyä vai oliiviöljyä, kaapissa kun nimittäin on megapullollinen kallista, kylmäpuristettua oliiviöljyä joka joskus saatu lahjaksi tai muuta vastaavaa, niin tuotakin voisi litkiä pari ruokalusikallista päivässä jos kerran on hyväksi?

Täytyy yrittää käyttää levitteitä vähän leivän päällä, ja ei syödä mitään pizzaa tms. missä isoja rasvamääriä (en tosin syökään), ja näin. Muussa ruuassa mitä syön, ei paljoa rasvaa olekaan, aika paljon "kuivaa" ja kiinteää ruokaa syön (myslit, leivät, makaroni, tonnikala), ja paljon maitoa.

Nuo nopeat hiilarit, mistä muualta niitä löytyy kuin maltosta? Tuota erittelyä en ole nähnyt yhdessäkään ruokapaketissa että olisiko nopeita vai hitaita hiilareita, semmoisia erittelyitä ei käytännössä taida voida edes olla. :) Minkätyyppisistä ruuista saa tuota hidasta hiilaria? Se nimitäin olisi kaikin puolin hyvä, kun imeytyy tasaisemmin, tuo nopea palautusjuomasa mutta muuten se on huono juttu - menee suoraan vyötärölle?
 
Re: Re: Re: Rasva-aineenvaihdunta

Originally posted by Sam225
Ei ne kuutosetkaan haitallisia ole. Niiden lisäravinteena ottaminen vain on hieman kyseenalaista, koska käytännössä jokainen saa niitä riittävästi ravinnostaan (viljatuotteet jne).

Joo, eivät ne kuutoset haitallisia ole, jos niitä kohtuullisesti saa. Haittavaikutukset voi tosin saada esille ilman lisäravinteitakin, jos syö paljon esim. juuri niitä viljatuotteita. Omega-kuutosillahan on esim. tulehdusta edistävä vaikutus, omega-kolmosilla tulehdusta parantava vaikutus. Esim. Zone-ruokavaliossa suositetaan, että kaurapuuroa ei syötäisi kuin pari kolme kertaa päivässä, koska se sisältää runsaasti GLA:ta (joka on eräs omega-6-rasvahappo), josta osa muuttuu arakidonihapoksi, joka ei ole hyväksi suurina määrinä. Jos saa paljon omega-kuutosta ravinnosta+lisäravinteista, on sitä hyvä tasapainottaa syömällä enemmän omega-kolmosia, esim. lohta ja kalaöljyjä. Kaurapuuroa esim. minä syön kyllä vähintään 5 krt/vko.
 
1. Mitenkäs sitten noiden hyvien rasvojen käyttö paistinrasvana?

Yleensä paistelen kaiken teflonpannulla ilman rasvaa, mutta tapahtuuko rasvalle jotain paistettaessa, mikä tekee siitä epäterveellistä?

2. Miksi olisi parempi ottaa sekä oliiviöljyä että rypsiöljyä kuin vain jompaa kumpaa?
 
Rasvojen mausta

Rypsiöljy :rolleyes:
Oliiviöljy :urjo:
 
Re: Re: Re: Re: Rasva-aineenvaihdunta

Originally posted by Hannibal
Esim. Zone-ruokavaliossa suositetaan, että kaurapuuroa ei syötäisi kuin pari kolme kertaa päivässä, koska se sisältää runsaasti GLA:ta
Ei taida olla alunperinkään terve kaveri joka tuota enemmän puuroa vetää.
Mua kiinnostais myös toi mitä sille rypsiöljylle käy paistettaessa, kun tulee siihen aika paljon käytettyä. Mun pannuilla kun on pakko jotain liukastetta käyttää tai joutuu lisäämään ruokailuvarusteisiin taltan.
 
Re: Rasvojen mausta

Originally posted by Onepack
Oliiviöljy :urjo:

Olet aivan oikeassa... Ajattelin ruveta ottamaan pari ruokalusikallista päivässä, aamulla ja illalla. Aamulla otin ekan ruokalusikan pirkka extra virgin oliiviöljyä ja kyllä sai kauan irvistellä, lopulta piti huuhtoa vedellä alas ja syödä jotain hyvänmakuista päälle. :rolleyes:
 
Re: Re: Re: Re: Re: Rasva-aineenvaihdunta

Originally posted by eno
Ei taida olla alunperinkään terve kaveri joka tuota enemmän puuroa vetää.

Hupsista. Siis Zone-ruokavaliossa neuvotaan, ettei kaurapuuroa tulisi syödä kuin korkeintaan pari kolme kertaa viikossa. Itse kyllä syön siis ainakin viisi kertaa viikossa. Ja aika moni täällä pyyhkii tuollaisella neuvolla perseensä ja syö kaurarahkamössöä kerran pari päivässä.
 
Käyttääkös kukaan becelia tai vastaavia joiden pitäisi alentaa kolesteroliarvoja? Vai saako vastaavat vaikutukset kunhan syö vaan muuten terveellisesti?
 
Originally posted by smeagol
Ja jotkut pähkinät on sellasia jotka alentaa testoja niinkun soijakin, tosin noi on vähän noita "henkimaailman juttuja" :D

Tietääkös joku tarkemmin? Olen ymmärtänyt että pähkinät (vaikka maapähkinät) nimenomaan nostavat testotasoja (kuten rasvoilla tapana?)
 
Noissa rasvoissa on tosiaan tärkeätä noiden omega 3 ja omega 6 keskinäinen suhde. Eli kuten mainittiinkin, niin tuota omega 6 saadaan yleensä paljon, mutta omega 3 ei. Rypsiöljyssä linolihapon ja alfalinoleenihapon suhde on noin 2.2:1 ja oliiviöljyssä noin 19:1. Eli tuossa valossa tuo rypsiöljy olisi parempi valinta ja se makukin on tosiaan parempi. Pellavansiemenöljyssä tuo maaginen suhde on muuten 1:4, eli sitä kannattaa myös lisätä ruokavalioon. Meneepä vaikeaksi.

Ja käsittääkseni maapähkinä ei ole pähkinä vaan papu....saatan olla myös väärässä.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom