Rasva-aineenvaihdunta

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Phat
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
18.4.2002
Viestejä
1 779
Lueskelin tossa BK-Fitness lehden ravinnon ABC-osuutta joka tuntui järkeenkäyvältä suurimmalta osin. Ainut mitä jäin ihmettelemään oli kutakuinkin seuraava:
Kaikki nauttimasi rasva menee suoraan rasvasoluihin. Tämä kuulostaa pahemmalta kuin onkaan, sillä normaalisti rasvasoluista vapautuu yhtä paljon rasvaa kuin sinne varastoituu.
Koko rasvavarasto vaihtuu kehosta 3-4 kuukaudessa (jottei pääse härskiintymään).

Vaikea uskoa tätä. Liian yksinkertaistettu ajatus ja jotenkin 'naiivi'. Ainakin tosta rasvavarastojen vaihtumisesta tuli mieleen sellanen kärjistetty esimerkki, että vaihtuuko jollain 300 kilosella läskilläkin koko rasvavarasto tossa ajassa vai onko heillä jo suuri terveysriski härskiintyneen rasvan kerääntyessä kehoon?
Ja pakkohan kehon on rasvaa käsitellä huomattavasti enemmän eikä vain pukkaa se johonkin rasvasoluihin. Tä ajatus tietenkin tukee hyvin normaalia bodariruokavaliota joka siis mahdollisimman vähärasvainen. Samoin tehokkain dieetti olis tämän mukaan perinteinen rasvat nolla ja miinuskaloridieetti. Itse en usko näin, ainakin käytännössä mulla toimii paremmin nä modernimmat ruokavaliot. Mut mites toi juttu ihan solutasolla toimii?

Hei, ja hyvää juhannusta kaikille, kaikkein särmimmät bodarit ehtivätkin puimaan tän asian juhannuksen aikana, palaan itse asiaan la tai su riippuen bileistä ;)
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Originally posted by meitsi
Lueskelin tossa BK-Fitness lehden ravinnon ABC-osuutta joka tuntui järkeenkäyvältä suurimmalta osin. Ainut mitä jäin ihmettelemään oli kutakuinkin seuraava:
Kaikki nauttimasi rasva menee suoraan rasvasoluihin. Tämä kuulostaa pahemmalta kuin onkaan, sillä normaalisti rasvasoluista vapautuu yhtä paljon rasvaa kuin sinne varastoituu.
Koko rasvavarasto vaihtuu kehosta 3-4 kuukaudessa (jottei pääse härskiintymään).

No, aika uskomattomalta kuulostaa minustakin. Mutta jutunhan on kirjoittanut se Patrik-joku (vitustako noita nimiä muistaa), joka oli ainakin erään entisen läskin päätöimittajan mielestä jumala, jonka asiantuntemusta ei voi kyseenalaistaa. Tälläkin palstalla varmaan on niitä jotka tietävät rasva-aineenvaihdunnasta hyvinkin paljon. Eli voisiko joku ystävällisesti taas vahvistaa tai kumota tuon Patrik-jonkun jutun paikkansapitävyyden?

Täytyy myös muistaa amis-gurun legendaarinen lausahdus: "Miksi keho käyttäisi rasvavarastoja, kun rasvaa on ravinnosta helpommin saatavilla?" Eli näiden kahden gurun ajatukset menevät tässä ainakin täysin ristiin. Ota nyt selvää mikä pitää paikkansa vai pitääkö mikään.

Oman kokemukseni mukaan voin sanoa sen verran, että ruokavaliossa hiilarien vähentäminen ja rasvan lisääminen kiihdyttää rasvan palamista, eli rasva-aineenvaihduntaa, vaikka energiamäärä pysyisi samana. Tämä on todettu mittanauhalla, vaa´alla ja peilillä, oli se sitten tieteellisesti mahdollista tai mahdotonta.
 
Viimeksi muokattu:
Ja mua pisti silmään uudessa lehdessä ollut ravinnon ABC-osuus, jossa sanottiin, että uusien tutkimusten mukaan päivän proteiineista pitäisi muistaakseni saada n 60 kahdella aterialla.

Mihin on se teoria ravintomääriltään tasaisista aterioista kadonnut...

Eikä tietystikään mitään infoa, että mihin tutkimukseen tällainen perustuu, tai no olihan siinä että "uuden tutkimuksen" mukaan :D

Aina jos syön SUUREN aterian (lue erittäin ravintorikkaan), tulee se löysänä peräpäästä ulos... ihme juttu musta... Onko muilla näin.

Kyllä mä ymmärrän, että joku iso protskudrinkki tulee löysänä, mutta että aina perus kotiruokakin suurempina määrinä kerralla nautittuna.

Nimimerkillä Andy, bulkkauksen kruunamaton kuningas...NOT!! :mad:
 
Toisaalta mä taas haluaisin kuulla ne tutkimukset jotka ilmottelee että proteiinin syöminen tasaisesti olisi jotenkin parempi asia.

Juttuhan kait menee silleen että ne aminohapporeseptorit passivoituu jos protksua vetelee parinkolmen tunnin välein tasasta tahtia. Tästä pitäisi olla tutkimuksia.
 
Originally posted by Nike
Toisaalta mä taas haluaisin kuulla ne tutkimukset jotka ilmottelee että proteiinin syöminen tasaisesti olisi jotenkin parempi asia.

Juttuhan kait menee silleen että ne aminohapporeseptorit passivoituu jos protksua vetelee parinkolmen tunnin välein tasasta tahtia. Tästä pitäisi olla tutkimuksia.

1)Tasaisen syönnin syy on yksinkertainen. Toisin kuin monilla eläimillä (koirat, kissaeläimet,...)jotka kykenevät varastoimaan proteiineja myöhempää tarvetta varten, ihmisen elimistö on sen verran erilainen että proteiinia ei varastoidu minnekkään. Kun nautittu ravinto on pilkottu, imeytynyt, käytetty, ylijäämä poistettu elimistöstä, alkaa välittömästi proteiinin puute, tutummalta nimeltään KATABOLIA. Tähän prosessiin menee nautitun ruoan ja yksilöllisistä ominaisuuksista riippuen 1-4h. Esim. kaikkien rakastama heraproteiini on yllätyksellinen. Se on erittäin hyvä proteiinin lähde, mutta imeytyy ja pilkkoutuu niin nopeasti, että jo 1-1,5h. heraproteiinin nauttimisen jälkeen se on joko käytetty tai siirretty poistettavien osastoon (koska, kuten sanoin, imeytynytkin, mutta ylimääräinen proteiini ei varastoidu myöhempää tarvetta varten.)

Ihmiselimistölle kun lihaksiston kasvatus tai edes ylläpito ei ole VITAALI-toiminto. Elintärkeiden toimintojen ylläpitoon ruvetaan purkamaan omaa elimistöä (=lihaksistoa) välttämättömien aminohappojen saamiseksi.

Ääriesimerkki päinvastaisesta elimistöstä (olisi muuten kehonrakentajalle LOISTAVA, ei tarvitsisi miettiä syömisaikatauluja) on suuret krokotiilit. Niiden elimistö varastoi proteiineja todella pitkäksi aikaa, ne voivat syödä kerralla tolkuttoman paljon ja elellä varastoilla syömättä jopa yli vuoden. Kun varastot vähenevät, sitten joskus vuoden kuluttua, elimistö alkaa säätyä yhä pienemmälle kulutukselle, jotta henki säilyisi uuden mässäilykauden alkuun saakka!

2)Protsku (pilkotaan aminohapoiksi elimistössä), hiilari ja rasva imeytyy elimistöön ruoansulatusjärjestelmästä, ei minkään reseptorien kautta.
 
juu, kyllä mä tiesin että proteiini pilkotaan elimistössä ja hiilareiden pilkkominen alkaa jo suussa amylaasilla ja silleen, mutta tosiaan on löydetty aminohapporeseptoreita joihin aminohapot voivat kiinnittyä.

Ja eikös jonkun kiinteän proteiiniruuan sulaminenkin kestä aika kauan? Että sitä proteiinia pitäs riittää aika pitkälle. Ja eikö se pienikin katabolia joka voi ilmentyä korvaudu seuraavalla aterialla. Eikö täten olisi tehokkaampaa sijoittaa proteiinit sinne missä niitä tehokkaimmin käytetään hyödyksi eikä "turruttaa" kehoa jatkuvalla syötöllä?
 
Periaatteessa juuri niin.

Tietenkin PALJON protskua treenin jälkeiseen aikaan.
Muissa väleissä vain sopivasti.

Raejuustopurkki + desi kaurahiutaleita on esim. sopiva välipala aterioiden välillä. Enempää ei tietenkään tarvita.

Eli esimerkki jos ateria väli on 3,5h:
08.30 Runsas aamiainen, PALJON protskua + hiilaria (p.50g)
12.00 Raejuusto + runsaasti kaurahiutaleita (p.40g)
14.00 Treeni
15.30 Palautusjuoma (p.50g)
16.30 PALJON protskua sisältävä ateria (p.60g)
20.00 Raejuusto + kaurahiutaleet (p.40g)
23.30 Protskudrinkki + ruisleipä ja kalkkunaviipaleita (p.40g)

Total protsku = 280g. / määrä toki oman painon mukaan!!
Ei todellakaan ole liikaa syöty tuossa, ei voi kroppa rasittua!

Välipäivinä jää palautusjuoma pois ja pääateriaa voi 10g. keventää, eli total protsku on enään 220g.

Näin se homma etenee....
 
no juu, kaikki hyväksi katsomallaan tavalla.. ite syön 4 ruokaa+palautusjuoman, lepopäivinä 4-5 kertaa. 150-160g proteiinia, 110g rasvaa ja n.400g hiilareita treenipäivänä, lepopäivänä tulee hiilareita joku 50g vähemmän, ellen syö jotain välipalaa. Painan n.75kg. Kyllä mä uskon että toi harmoninen ruokavalio on ihan toimiva juttu, itse syön runsaammin hiilaria joka aterialla ihan kaloreiden takia. Saattaa tulla jopa 5h "proteiinibreikkejä" mutta lukeman mukaan siitä ei pitäisi olla haittaa, vaan just sillä että pumppais sitä parin tunnin välein. Hiilihydraattienkin kannalta se kuulostaa "hölmöltä", rasvanpolttokyky heikkenee kun kroppa tulee riippuvaiseksi hiilihydraateista ja käyttää niitä energiana eikä rasvaa(tää on varmaan jonkin verran yksilöllistä, mutta kai se jossain määrin aina kaikilla paikan pitää..)

Ainoa mikä (mun korviin) kuulostaa järkevältä useamman(siis 6-8) kerran päivässä syönnin puolesta on se, että siten voi saada kalorit ylös tonne 4000-5000 jos tosissaan bulkata tahtoo..:p

280g protskua? huhhuh, eikö se tarve natikalla oo n.2g/painokilo...ja vielä kaikki proteiinit yhteenlaskettuna.

ei sitten flametusta, eihän? en väitä olevani mikään expertti tai muuta, käsityksensä kullakin...
 
Originally posted by Nike


280g protskua? huhhuh, eikö se tarve natikalla oo n.2g/painokilo...ja vielä kaikki proteiinit yhteenlaskettuna.

ei sitten flametusta, eihän? en väitä olevani mikään expertti tai muuta, käsityksensä kullakin...

Oma paino 100, parhaimmillaan 114
Eikä mikään natikka ;)

Eräs hyvä ystäväni veti parhaimmillaan 550-600g päivässä.
Varmasti oli extraa, osa tuli suolesta ulos, osa muuttui rasvaksi.
Mutta ei ollut PROTEIININ VAJETTA!!
Lääkkeetkin oli ruokavalion mukaiset...ja kehitys! Ällistyttävä!
 
Millaisena rasvana (tyydyttyneet/tyydyttymättömät) kertyy erilaiset ylimääräisistä proteiineistä muodostuneet rasvat kehoon ja millaisina erilaisista hiilihydraateista? ..Vastaa vain kellä tietoa löytyy tai laittaa linkin/linkkejä:)
 
Kaikki nauttimasi rasva menee suoraan rasvasoluihin. Tämä kuulostaa pahemmalta kuin onkaan, sillä normaalisti rasvasoluista vapautuu yhtä paljon rasvaa kuin sinne varastoituu.

Jaahas. Ravinnosta peräisin oleva rasva liikkuu verenkierrossa nk. kylomikroneina, jotka taas sitoutuvat solukalvoissa olevaan lipoproteiini-lipaasiin (LPL). LPL:ää on kyllä sekä rasvakudoksen solukalvoissa, että lihaskudoksen solukalvoissa. Mitään muistikuvaa ei ole siitä, missä suhteessa molemmat kudokset ottavat ravinnosta peräisin olevaa rasvaa vastaan. Perstuntumalta arvaisin, että tuo saattaa riippua monestakin tekijästä, esim. aterian koostumuksesta (lähinnä hiilarien ja rasvan suhteet), lihasten glykogeenivarastojen tilasta jne. Enkä muista, missä määrin lihas voi suoraan käyttää tätä rasvaenergiaa, minkälaisten prosessien kautta. Voisi kai tuota Illustrated Biochemistryä taas joskus vähän selata.

Ymmärtääkseni kuitenkin rasvan energiakaytön ensisijainen muoto on nimenomaan rasvakudoksesta vapautuneiden (lipolyysi) nk. vapaiden rasvahappojen hyödyntäminen, eli päälinjoissaan voi sanoa, että ainakin suuri osa rasvasta käväisee varaston kautta.

Termistöllä googlettamalla löytyy varmasti lisätietoa (tosin lipolyysi taitaa tuoda nykyisin enemmän esteettistä kirurgiaa, kuin rasva-aineenvaihduntatuloksia :curs:)
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom