Lundenhan on ihan ok amatööriottelija, eikä sinänsä väärässä paikassa SM-kisoissa. Mukana oli monta huonompaakin ottelijaa ja hänellähän oli jo voittokin alla. Mutta tuossa tasoero oli liikaa. Kehäkulmasta nähtynä tuo oli todella pelottava tapaus. Tuuletin ensin suoritusta, mutta parin sekunnin päästä tuli semmoinen "ei saatana mitä kävi" -fiilis. Ilmeisesti Lundenille ei kuitenkaan käynyt tuossa pahemmin, mutta hän oli sekavan oloinen vielä pitkään tyrmäyksen jälkeen.
Se on ihan totta, että osallistujamäärä oli tänä vuonna pettymys, etenkin kun 2020 oli ehkä kaikkien aikojen tasokkaimmat kisat ja myös todella hyvin ottelijoita. Syitä on useampia ja vain osaan voidaan vaikuttaa.
Yleinen tilanne rajoituksineen on tietysti yksi, mutta esim. 5 viikon ilmoittautumisen deadline keskellä heinäkuuta ei ainakaan kasvattanut osallistujamäärää. Peruuntumisia tuli todella paljon, eikä ad hoc ilmoittautuminen ollut mahdollista.
Ottelijoiden jakautumista kahteen ottelumuotoon en myöskään voi pitää lajin kannalta edullisena. Nyt esim. 63,5 kg sarjassa oli K1:ssä kolme ottelijaa ja FC:ssa yksi. Kun K1 semifinaalin voittaja loukkaantui, jaettiin kaksi SM-kultaa ilman ottelua.
Jos kaikki olisivat olleet samassa sarjassa, molemmilla mestareilla olisi ollut mahdollisuus kahteen matsiin sen sijaan että jäivät ilman ottelua. Yhden matsin olisivat kumpikin saaneet varmuudella.
Kisojen vaarallisuus on vielä oma juttunsa. Mihinkään BJJ-kisoihin näitä ei voi verrata ollenkaan. Minä voin tästä saman tien lähteä ottamaan BJJ-matsin vaikka Jesse Urholinin kanssa. Tietenkin häviän vielä nopeammin kuin Lunden tuossa, mutta minulle ei käy siinä mitään kovin vaarallista, kunhan ymmärrän taputtaa ajoissa. Todellisuudessa en tietenkään edes päätyisi kilpailemaan Urholinin kanssa, vaan jonkun toisen masters-ikäisen aloittelijan, jonka kenties voisin jopa voittaa.
Amatöörivapaaottelu on tietysti ottelumuotona riskialttiimpi kuin amatööri-K1, vaikka siinä ei saakaan vetää polvella päähän. Siinä on kuitenkin se ero, että terävin kansallinen kärki ei saa osallistua SM-kisoihin, koska ovat ammattilaisia. Luulen että osallistujamäärissä näkyisi jollain tavoin, jos SM-kisoissa olisi mukana vaikka nyt Aleksi Mäntykivi. Kun kokeneet huippu-urheilijat alkavat lyödä tosissaan, niin se ei ole mikään vitsi, jos toinen ei ole samalla tasolla.
Tästä huolimatta kilpailijamäärän kasvattaminen on ehdottomasti tärkein asia, mitä suomalaisessa potkunyrkkeilyssä pitää lähivuosina saada aikaan.
81-kiloisten loppuottelussa lyötiin ihan tosissaan, eikä vahingoilta vältytty. Molemmat äijät ovat muuten pian nelikymppisiä.
View: https://www.facebook.com/kehahait/videos/1273930089708374