AndyS
Mode
- Liittynyt
- 3.3.2004
- Viestejä
- 13 466
Oli se kisasivuilla, mutta ei siitä enää tietenkään iloa ole. Tuolla tulokset: https://www.sportdata.org/kickboxin...ction=results&vernr=1866&active_menu=calendar
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Näyttäisi olevan palkintojärjestykset vaan ei matsien tuloksiaOli se kisasivuilla, mutta ei siitä enää tietenkään iloa ole. Tuolla tulokset: https://www.sportdata.org/kickboxin...ction=results&vernr=1866&active_menu=calendar
Tämä häviöllä saaduista mitaleista valitus on toistunut joka vuosi ainakin 20 vuoden ajan. Yhteistä näille on se, että asiasta valittavat nimenomaan ne, jotka kisoihin eivät osallistu. Jos nyt tehtäisiin niin, että jaettaisiin vain kultamitalit, niin mitä se muuttaisi?
Mitalit maksavat joitain euroja kappale, joten eivät ne ainakaan kisojen taloutta hetkauta ja sitten vain sanottaisiin, että henkilö sijoittui toiseksi tai jaetulle kolmannelle sijalle sen sijaan, että olisi saanut hopea- tai pronssimitalin. Mikä oli saavutettu etu?
Potkunyrkkeilyn SM-kisoissa ei tule koskaan olemaan kovin suuria sarjoja monestakin syystä. Ensimmäinen näistä on se, että sinne saa tulla kuka hyvänsä. Tämä siis erotuksena vaikka vapaaotteluun, josta ammattilaiset on jätetty pois. Vaparin SM-kisoissakin olisi vähemmän osallistujia, jos siellä olisi sarjoissa Mäntykivi, Abba, Santalahti jne. Lisäksi kun polvia saa vetää päähän 14-vuotiaista alkaen, niin se on isoilla tasoeroilla tosi vaarallista.
View: https://www.facebook.com/kehahait/videos/255148696467316
Sattumoisin tänä vuonna useampi normaalisti 67-kiloisissa otteleva oli vaihtanut sarjaa ylemmäs. Samoin 60-kiloisten sarjaan ei ollut tunkua.
Painoluokkien tiheys on toinen asia. Painoluokat määrää kansainvälisesti WAKO, joka luultavasti protestoisi, jos niitä ei noudatettaisi. Lisäksi SM-kisat ovat yksi näyttökisa arvokisavalintoihin ja olisi hankalaa, jos siinä ei olisi samoja painoluokkia kuin kansainvälisissä kisoissa.
Olisi tietysti mahdollista harventaa painoluokkavälit puoleen, jolloin sarjajako näyttäisi miehissä tältä: -51, -57, -63,5, -71, -81, -91, +91. Isommissa painoluokissa ne menisivät siis 10 kilon välein, mikä on aivan valtava ero.
Sarjat luultavasti kasvaisivat, mutta kilpailijamäärä aivan varmasti pienenisi. Olisi aika ikävä otella -81 kg sarjassa 74-kiloisena jotain 83 kilosta pudottanutta vastaan. Etenkin jos itse on ensimmäisissä SM-kisoissaan viiden matsin kokemuksella ja se isompi ottelija on kokenut arvokisamitalisti. Tuloksena tämä 74-kiloinen ei luultavasti edes tule kisoihin. Harvempi sarjajako luonnollisesti kannustaisi myös suurempiin nestevetoihin, mikä ei ole toivottavaa.
Jos puhutaan huippu-urheilusta, pitäisi näin pienessä maassa tavoitteiden olla kansainvälisellä tasolla ja kansallisen kilpailutoiminnan tulee järjestelyiltään tukea tätä tavoitetta.
Yläpotkusarjat ovat sitten oma lukunsa. Niiden poistaminen ei kuitenkaan lisäisi ottelijamäärää K1:ssä, vaan nämä urheilijat eivät sitten vain tulisi SM-kisoihin. Näin olikin takavuosina. Liittotasolla tälle ei voi tehdä paljonkaan, vaan muutoksen pitäisi lähteä seuroista, joita ei oikein voi pakottaa mihinkään.
Olisi mielestäni toivottavaa, että suomalaiset keskittyisivät yhteen ottelumuotoon, koska se mahdollistaisi kovemman kansallisen kilpailun sekä laajemman yhteistyön harjoittelussa. En oikein näe yläpotkuottelussa mitään muuta etua kuin sen, että arvokisamenestys on todennäköisempää, kun kansainvälinen kilpailu ei ole siinä yhtä laajaa.
Suomessa alkaa tosiaan olla vaikea saada matseja jos ottelee vain yläpotkuilla. Mitenköhän on tilanne muissa maissa?SM-kisoissa ei kaikeksi onneksi ole Low Kickiä. Jos olisi, niin siihen varmaan tulisi hieman enemmän osallistujia kuin Full Contactiin ja nämä olisivat sitten pois K1:stä, eli matsit vähenisivät edelleen. Jonkin verran LK-matseja on salikisoissa.
Itseasiassa vastikään laskin Suomessa käydyt matsit ottelumuodoittain alkuvuonna ennen SM-kisoja. Niitä oli seuraavasti: K1 70 kpl, LK 6 kpl ja FC 6 kpl.
Kansainvälisesti toivoisin että WAKO lakkauttaisi Low Kickin kokonaan, koska se on liian lähellä K1:a ja olisi parempi jos sarjoja olisi vähemmän. Näin ei kuitenkaan ole tapahtumassa nähtävissä olevassa tulevaisuudessa.
Kun tilanne on se mikä on, kannattaa Suomen minusta lähettää ottelijoita myös LK-puolelle arvokisoihin silloin, jos samassa painoluokassa on kaksi kansainvälisen tason ottelijaa, joilla molemmilla on menestysmahdollisuuksia.
Suomessa alkaa tosiaan olla vaikea saada matseja jos ottelee vain yläpotkuilla. Mitenköhän on tilanne muissa maissa?
Kuitenkin pm, em, mm ja world cup turnauksissa on riittänyt kivasti porukkaa yläpotkusarjoissa. Esimerkiksi Akseli Saurama ja Tatu Maunu tuntuvat ottelevan päälajissaan vain ulkomailla, siis amatöörinä otellessaan.
Hyvää statistiikkaa! Tuon perusteella näyttää että yläpotkunyrkkeilyssä n.30% vähemmän osallistujia.Olen aiemmin laskenut kaksista edellisistä aikuisten MM-kisoista osallistujamäärät eri ottelumuodoissa.
Tässä pitää tietenkin huomata se, että kukin maa saa lähettää painoluokkaan vain yhden ottelijan. Jos jossain maassa siis on tosi paljon tietyn ottelumuodon kilpailijoita, siitä ei tule lisäystä kuin sen verran, että he saavat joka sarjan täyteen.
2023
K1-STYLE
MIEHET: 199 NAISET: 90 YHT: 289
LOW KICK
MIEHET: 189 NAISET: 74 YHT: 263
FULL CONTACT
MIEHET: 162 NAISET: 64 YHT: 226
2021
K1-STYLE
MIEHET: 239 NAISET: 98 YHT: 337
LOW KICK
MIEHET: 191 NAISET: 70 YHT: 261
FULL CONTACT
MIEHET: 157 NAISET: 62 YHT: 219
Ottelijamäärän väheneminen 2021 -> 2023 johtuu luonnollisesti Venäjän ja Valko-Venäjän joukkueiden hyllyttämisestä. Näistä erityisesti Valko-Venäjä osallistui lähes pelkästään K1:een. Tästä huolimatta K1 on selkeästi kilpailluin ottelumuoto.
Noin karkeasti sanottuna Full Contact on suosittua enemmän Länsi- ja Etelä-Euroopassa, K1 ja Low Kick Itä-Euroopassa ja maailmalla muutenkin. Hollantilaiset eivät juurikaan osallistu kansainvälisiin amatöörikisoihin, koska heillä on mahdollisuus otella kotimaassaan tasokkaita matseja, joista lisäksi maksetaan jotain.
SM-kisojen matsit ovat alkaneet tulla Youtubeen Espoon Kehähaiden tilille. Tässä Pietarsaaren Albert Thiangdeen semifinaali.
View: https://www.youtube.com/watch?v=KWP4NQxLYHc
Albert on siis kiinnitetty Hamaraan ottelemaan Atte Kähäriä vastaan. Hän myös nyrkkeili GB:ssä ja kärsi siellä pistetappion sarjan voittaneelle Akseli Sauramalle.
Hän on minusta nyt ehkä Suomen potentiaalisin ei vielä maajoukkueessa esiintynyt miesottelija. Asuinpaikka Pietarsaaressa tietenkin rajaa sparrikavereita ja vaatii matkustelua.