Periaatteessa rasvanpoltto lakkaa elimistössä silloin, kun se saa enemmän energiaa kuin sillä hetkellä kuluttaa. Siinä mielessä on sama syötkö kauhallisen sokeria, hitaita hiilihydraatteja tai vaikkapa proteiinia. Kun energiaa on saatavilla, elimistö varastoi ylimääräisen. Esimerkiksi jokaisen aterian jälkeen "rasvanpoltto lakkaa".
Toisaalta energiavajeella oltaessa rasvat ovat elmistön tärkein energianlähde ja tällöin elimistö polttaa rasvaa odotellessaan uutta energiansaantia. Dieetatessahan oleellisinta on vain huolehtia, että näitä jaksoja jolloin ollaan miinuksella on enemmän kuin niitä, jolloin varastoja tankataan. Jos vaikka viikon aikaväliä ajattelee, niin ihan hyvin yhtenä päivänä voi olla esim. 1000 kcal plussalla, jos muina kuutena on 500 kcal miinuksella, lopputulos on että viikon aikana laihtuu. Elimistöllä ei mene 2 viikkoa rasvanpolton uudelleen aloittamiseen, vaan rasvanpoltto jatkuu kun verensokeri alkaa taas laskea. Esimerkiksi joka yö elimistö saa energiaa rasvoista, kun muuta energianlähdettä ei ole tarjolla, ellei sitten ole syönyt puolikasta hevosta iltapalaksi.
Tuo rasvanpolton "loppuminen" mitä pelkäät kuulostaa mielestäni enemmänkin ketoosidieettiin liittyvältä ilmiöltä: jos olet saanut kehon ketoosiin ja sitten kiskaiset pari banaania tai 500 g suklaata (miten hitossa voi sydä puoli kiloa suklaata päviässä muutenkaan? :D), niin saavutettu ketoositila kyllä häviää. Mutta koska et ole mitään hiilihydraatitonta ruokavaliota noudattamassa, niin tällä ei liene merkitystä...
Toki hiilihydraattien laadulla ja ajoituksella on muita vaikutuksia, mutta normaaliin dieettiin ei hirveästi vaikuta, vaikka välillä joukossa olisi nopeitakin hiilihydraatteja. Vaikka vetäisi klo 18 jälkeen pelkkiä nopeita hiilareita laihtuu, jos vaan kaloritase on negatiivinen ;)