Pulssi nousee lenkkeillessä.

Liittynyt
21.6.2004
Viestejä
25
No niinhän sen kuuluukin :thumbs: mutta...
Aloittelin tossa lenkeilyn kun pitäisi saada paino 97kg->lähemmäs 80kiloa, pituus 178cm.
Ongelma on kun ostin tuon hienon sykemittarin, niin vaikka kuin hiljaa yrittää hölkätä/juosta niin syke nousee 170-175 tienoille, eikös toi ole hieman liikaa?
Todella reippaassa kävelyssä syke on 140-145.
Eli pitäisikö juosta kunnes syke nousee ja sit kävellä kunnes syke laskee ja taas juosta...
vai eka harrastaa reippaampaa kävelyä ja pitää syke tuolla 140-145 tienoilla.
Vai juosta niin että :urjo: ...

Lenkin pituus on nyt 3km, tuo varmaan on sopiva näin alkuun, siihen menee aikaa noin 20min.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Jos hyväkuntoinen ihminen juoksee kevyttä hölkkää, on tuloksena mainitsemasi 140-145 pulssi. Sinulla taas on hieman enemmän massaa ja juoksukunto on keskiverto tai hieman alle, joten on luonnollista, että satakiloisen siirtämiseen hiljaakin tarvitsee enemmän happea lihaksiin kuin keijukaisen eteenpäin potkiminen (esim. oma 55kg ruhoni). Mainitsemasi juoksu-kävely-juoksu jne. tyyli on hyvä ainakin kunnon kohotukseen, olen joskus kokeillut "interval" juoksua, se on todella rankkaa ja polttaa paljon kaloreita... siihen vielä jotain satunnaisia kiihdytyksiä ja yläkroppaliikkeitä niin on juuri tuon 3km jälkeen aivan naatti ja nimenomaan melkein :urjo: lentää.
 
Jos olet juuri aloittanut lenkkeilyn, niin kannattaa ehdottomasti sisäänajaa tuota lenkkeilyharrastusta ettei riko paikkojaan. Ekat pari kk voit reippaasti kävellä ja kerätä peruskuntoa niin että reippaassa kävelyssä syke tippuisi 120 pintaan. Kuntohan nousee alussa todella nopeasti, kun tuntuu ettet saa kävelyllä sykettä kunnolla nousemaan alat hölkkälemään pieniä pätkiä ja jossain vaiheessa voi siirtyä jo intervalliharjoitteluun. Kannattaa olla varovainen, alussa rasitusvammat tulevat todella helposti liian innokkaasta treenistä. Painavan henkilön jalat ja muu lihaksisto joutuu kovalle rasitukselle juostessa.
 
Tuosta sykkeestä ei voi oikein mitään sanoa, koska maksimisykettä ei tiedetä, mutta kannattaisi mennä lähinnä sillä teholla alussa jossa ei tule kovin hengästyneeksi, ja lenkin päätyttyä on hyvä olo. Yksi tapa tietää hyvä rasitustaso on se että voit hengittää lenkillä nenän kautta (suu kiinni siis). Kannattaa aloittaa vaikka 3-5 kertaa viikossa noin 3-5km lenkki ja nostaa viikon kokonaismatkaa noin kilometrillä viikossa. Noissa aiemmissa viesteissä olleet sykerajat on täyttä puppua kerta maksimisykettä ei tiedetä. Käveleminen ja pyöräily ovat varmaankin alussa parhaimmat muodot liikkua.
 
Tee aluksi nimenomaan pitempikestoisia matalan sykkeen harjoituksia, eli kestoltaan väh. 30min, 30-60min hyvä. Syke välillä 125-145 noin. Maksimisyke arvioidaan yleensä 220-ikä. Syke peruskuntoharjoittelussa on hyvä olla n.60-75% maksimisykkeestä.Tee aluksi juuri reippaita tasavauhtisia kävelylenkkejä ja pikkuhiljaa siirry kevyeen hölkkään. Usein reipas kävely on tehokkaampaa suurempien liikelaajuuksien ansiosta. Intervalleja joissa käydään välillä kovilla tehoilla kannattaa välttää parin ensimmäisen kuukauden aikana :)
 
teemupii sanoi:
Tuosta sykkeestä ei voi oikein mitään sanoa, koska maksimisykettä ei tiedetä, mutta kannattaisi mennä lähinnä sillä teholla alussa jossa ei tule kovin hengästyneeksi, ja lenkin päätyttyä on hyvä olo. Yksi tapa tietää hyvä rasitustaso on se että voit hengittää lenkillä nenän kautta (suu kiinni siis). Kannattaa aloittaa vaikka 3-5 kertaa viikossa noin 3-5km lenkki ja nostaa viikon kokonaismatkaa noin kilometrillä viikossa. Noissa aiemmissa viesteissä olleet sykerajat on täyttä puppua kerta maksimisykettä ei tiedetä. Käveleminen ja pyöräily ovat varmaankin alussa parhaimmat muodot liikkua.


Maksimi sykkeen voi arvioida eikä se peruskunnon kohottamisessa ole ollenkaan pääasia, vaan se että saadaan luotua vankka pohja kovemmalle liikunnalle, kuten juoksemiselle. Tiedän itse kokemuksesta painavana juoksijana (n. 100 kg) että alussa kevyt hölkkä nostattaa pulssin liiankin korkeaksi ja ilman hyvää kuntopohjaa iskee rasitusvammat ja ylikunto nopeasti. Kehoitan edelleen että parit ekat kuukaudet n. 120 - 140 sykkeellä jos jo hölkkäämisessä syke nousee noin korkeaksi kuin ~170. Itsellä cooper vauhti aiheuttaa vastaavanlaisen tai kovemman sykkeen jolloin täytyy jo keskittyä hengittämiseenkin.
 
VZ58 sanoi:
Maksimi sykkeen voi arvioida...
Tällä arviolla ei tee mitään.

VZ58 sanoi:
Tiedän itse kokemuksesta painavana juoksijana (n. 100 kg) että alussa kevyt hölkkä nostattaa pulssin liiankin korkeaksi ja ilman hyvää kuntopohjaa iskee rasitusvammat ja ylikunto nopeasti.
Tämä lähinnä johtuu siitä että ei osata juosta tarpeeksi hitaasti, ja juoksutyyli on perseestä. Kevyestä hölkästä ei tule ylikuntoa.

Sykerajoilla ei tee mitään jos ei tiedä maksimisyketta taikka PK/VK rajoja. Ilman näitä pitää mennä tunteen mukaan.
 
Se maksimisyke ei nyt kauheasti heittele, eli ei sitä kuntoilun näin alkuvaiheessa tarvitse tietää. Paljon tärkeämpää on se että käy liikkumassa säännollisesti, tarpeeksi pitkiä lenkkejä ja tarpeeksi hitaasti. Todellakin pelkällä kävelyllä kannattaa aloittaa ja sykeraja 125-145 on ihan ok, jos haluaa jotain arviota niin tuolla tasolla kun liikut niin kaikki on hyvin. Kuuntele paikkojasi ja jos joku paikka kipeytyy niin pidä taukoa vaan reilusti.

Jos haluat niin voit tuon maksimin määrittääkin helposti. Jos tiedät jonkun ison mäen, niin kunnon lämmittelylenkin jälkeen menet mäelle, ja juokset sitä ylös usean kertaan. Aluksi hitaammin ja lopuksi nopeammin. Esim. 5x300m riittää varmasti. Ensimmäiset vedot kiihdyttäen ja kaksi viimeistä täysillä, räkä poskella. Jos sinulla ei kunto kestä noita mäkijuoksuja niin ihan perus progressiivisella juoksulla pääsee myös samaan, eli että asteittain nostat rasitusta. Varmasti paikat sen verran kestää, kyllä armeijassa ja koulussakin isot ihmiset liikkuvat. Näin voidaan aerobiset ja anaerobiset rajat määrittää varmuudella.
 
Jos mies sanoo että syke nousee jo ripeässä kävelyssä 140-145 niin en minä ainakaan voi millään perusteluilla suositella juoksemista. Ja kerta painoakin on ilmeisesti tarkoitus pudottaa, luulisin että tuo 20 kg ei ole pelkkää lihasta vaan ilmeisesti läskiä/nestettä on päässyt kertomaan ja kyseisellä juoksijalla aerobinen kunto on vielä heikko. Osuinko oikeaan? Joten ei muuta kuin varovasti liikkeelle, mutta ei ainakaan juosten, itse en ainakaan alussa voinut kuvitella millään ilveellä juoksevani minkäänlaista matkaa, ennen kuin olin totuttanut jalkoja reippaalla kävelemisellä. Maksimi sykearvolle en todellakaan keksi mitään käyttöä tässä vaiheessa treenejä, voiskiko joku valaista mihin sitä tarvitsee. Pitää pystyä puhumaan on sentään järkevämpi tapa aloittaa aerobisen peruskunnon nostaminen. Näin itse aloitin nämä juoksuhommat.

tsemppiä treeneihin, ei se matka eikä vauhti tapa vaan se on matkan ja vauhdin yhdistelmä joka tappaa.
 
Jep eli ikää on 30v ja paino ei ole lihasta :D Ainakaan vielä...
Eli tavoite olisi saada eka tuota peruskuntoa + painoa alaspäin ja sen jälkeen vaikka ensi kesänä/syksynä kyetä 2800m cooperin tulokseen.
Onko tavoite liian kova?

Paikkojen kipeytymisestä sen verran, että vanhat lenkkarit lähti roskiin eka lenkki kerran jälkeen.
 
Haa, huomasin nyt vasta nimesi, SpolKessu, tarkoittaako tuo sitä mitä luulen?

Kyllä pääset tuohon tavoitteeseen jos kaikki menee hyvin eikä tule pahoja loukkaantumisia. Painoa on aika paljon, mutta nopeasti se lähtee putoamaankin. Syödäkin pitää, hiilihydraatteja paljon, erityisesti kuitupitoista, ruisleipää voi vetää ihan runsaasti. Kaurapuurolla lähtee päivä hyvin käyntiin. Proteiinia vain n.15 % muistaakseni ja kasvikset hedelmät ja marjat ovat oikein suositeltavia. Eli ruokailuun tulee kiinnittää paljon huomiota myös. Sinun tulee vähentää sekä vähentää että parantaa syömistä.

Onko sulla minkäänlaista lenkkiohjelmaa. Kannattaa ihan suunnitella paperille ja kirjata ylös mitä teet. Aluksi 3 kertaa viikossa on ihan hyvä, kävelyä joku 30-60 min kerrallaan. Mielenkiinto pysyy parhaiten yllä kun merkkaat n. suurinpiirtein kilometrit ja sykkeetkin ylös. Hetken päästä huomaat että samaa vauhtia pääset reitin pienemmällä sykkeellä. Kauankos nyt olet liikkunut? Kannattaa hiljalleen lisätä niitä juoksujakin mukaan. 2 km k - 2 km j - 2 km k - 2 km j, tai miten vain. Pääasia että ei ota hommasta mitään stressiä. Lopulta siitä pelkästään liikkumisesta nauttii sen verran että on pakko päästä lenkille, oli keli tai päivä mikä tahansa.

Sanoit muuten että lenkin kestosi on 3 km ja aikaa menee 20 min. Eli lenkkisi on liian lyhyt ja nopea samaan aikaan. Mieluummin vaikka 40 min ja 4 km. Tappavan hidas vauhti on aluksi paras, se on sellaista hyssyttelyä mutta pikku hiljaa saat alkaa nostamaan vauhtia. Tavoitteesi on sen verran hyvä, että kannattaa ottaa homma ihan tosissaan. Sittenhän voit jatkaa tavoitettasi ensimmäisen etapin jälkeen siten että joku päivä juokset maratoninkin. :)
 
Rautarinta sanoi:
Se maksimisyke ei nyt kauheasti heittele
Juuh.. ei se heittele eri ihmisten välillä kuin noin 40 lyöntiä, joten aika mitättämästä arvosta puhutaan..

Rautarinta sanoi:
Näin voidaan aerobiset ja anaerobiset rajat määrittää varmuudella.
Ei voida.. ne voidaan määrittää vain laktaattitestillä.
 
Susta on varmaan hauska vängätä noista sykerajoista teemupii. Niillä ei kuule tässä tilanteessa ole paskankaan merkitystä! :curs:

Vasta kun aletaan puhua kilpaharjoittelusta niin niihin tulee kiinnittää huomiota, sykehommiin kiinnitetään nykyaikana ihan liikaa huomiota. Eräs männävuosien huippumenijä sanoi, että hän ei olisi sykkeiden perusteella saanut ikinä juosta. En muista kuku, mutta jotenkin noin se meni.

Laktaateilla ne kyllä saadaan määritettyä ihan tarkalleen, mutta sitäkään ei nyt tässä tilanteessa tarvita. Jos on utelias ja valmis maksamaan montakymmentä euroa testeistä niin siitä vaan. TV lenkkejä voi kyllä ihan hyvin juosta vaikka ei osaisi edes numeroita. Kun kuuntelee omaa kehoaan ja muiden ohjeita se riittää.

Piste.
 
Olen koko ajan sanonut että pitää mennä tunteen mukaan, jos eri sykealueita ei tiedetä.. itse olet sykerajoista ja maksimisykkeen testaamisesta puhunut.
 
Rautarinta sanoi:
Susta on varmaan hauska vängätä noista sykerajoista teemupii. Niillä ei kuule tässä tilanteessa ole paskankaan merkitystä! :curs:

Vasta kun aletaan puhua kilpaharjoittelusta niin niihin tulee kiinnittää huomiota, sykehommiin kiinnitetään nykyaikana ihan liikaa huomiota. Eräs männävuosien huippumenijä sanoi, että hän ei olisi sykkeiden perusteella saanut ikinä juosta. En muista kuku, mutta jotenkin noin se meni.
Teemupii on kyllä ihan oikeassa tuosta maksimisykkeestä, mutta kyllä se vaihteluväli ihmisillä on oikeasti vielä huomattavasti suurempi (kuin 40). Mitä taas tulee sykkeen seurantaan harjoittelussa, niin sopii todennäköisesti suurelle osalle ihmisistä, mutta ei todellakaan kaikille.
 
Kun nyt kerran tykkäät pilkkua viilata.

"Maksimisykkeen voi arvioida..."
- Tällä arviolla ei tee mitään.
- Sykerajoilla ei tee mitään jos ei tiedä maksimisyketta taikka PK/VK rajoja.

Toisekseen ei se pulssi saman ikäisten ihmisten välillä heittele 40 pykälää, todennäköisimmin alle 20.

Kommenttisi asiallisen kirjoitukseni jälkeen olivat täysin turhia mielestäni, tuo laktaattihomma oli sellainen mistä oli hyvä tarkentaa.
 
Rautarinta sanoi:
"Maksimisykkeen voi arvioida..."
- Tällä arviolla ei tee mitään.
- Sykerajoilla ei tee mitään jos ei tiedä maksimisyketta taikka PK/VK rajoja.
Siis mitä??? Se on arvio joka voi heittää paljon, eikä sykemittarille voi asettaa yksinkertaisia rajoja jos PK/VK kynnyksiä ei tiedetä.


Rautarinta sanoi:
Toisekseen ei se pulssi saman ikäisten ihmisten välillä heittele 40 pykälää, todennäköisimmin alle 20.
Simply :anssi:
 
stranger sanoi:
Mitä taas tulee sykkeen seurantaan harjoittelussa, niin sopii todennäköisesti suurelle osalle ihmisistä, mutta ei todellakaan kaikille.
Sykkeen seuranta sopii totta kai kaikille, ja olisi suositeltavaa. Mutta pointti on se, että ilmankin pärjää mainiosti.

Että ei tule esim. tällaisia tilanteita: "Voi ei, sykemittaristani on patterit loppu, tai se ei muuten vaan toimi. Nyt en voi mennä lenkille ennen kuin saan toimivan tilalle. Muutenhan voi vaikka ylikunto iskeä matkalla."

Sykemittari on loistava nykyajan väline, mutta ei elinehto. Sykkeen voi toki määrittää "käsin" heti lenkin jälkeen. Itse teen näin, se on riittänyt minulle toistaiseksi.
 
Rautarinta sanoi:
Sykkeen seuranta sopii totta kai kaikille, ja olisi suositeltavaa.
Seuranta sopii, mutta ei rajojen suhteen.

Edit. Ja toi 40 voi olla aika lähellä samanikäisten maksimisykkeen vaihtelulle.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom