(liha)pyörykkä sanoi:
Hmm...Kellään ei ilmeisesti ole heittää tutkimusta tms. aiheeseen liittyen. Vihaan lenkkeilyä koko sydämestäni (ja muutenkin aerobista), ja olisi enemmän kuin kiva tietää että en jolkottele tunti tolkulla turhaan. Tietysti kunto kasvaa yhtälailla molemmilla tavoilla, mutta se kunnon kasvatus ei nyt ole se päätavoite. Epäilen lähinnä että tuo proteiini menee kaikki energiaksi, eikä rasvavarastoista oteta mitään. Toisaalta tuo katabolinen tila pelottaa vähintään yhtä paljon kuin sydänkohtaus!
Effect of high-fat, high-carbohydrate, and high-protein meals on metabolism and performance during endurance cycling.
Rowlands DS, Hopkins WG.
Department of Exercise Science in the Institute of Food, Nutrition, and Human Health and Massey University, Private Bag 756, Wellington, New Zealand.
--- Relative to the high-protein and high-fat meals, the high-carbohydrate meal halved the peak fat-oxidation rate and reduced the fat oxidation across all workloads by a factor of 0.20 to 0.58 (p =.002-.0001). Reduced fat availability may have accounted for this reduction, as indicated by lower plasma fatty acid, lower glycerol, and higher pre-exercise insulin concentrations relative to the other meals (p =.04-.0001). In contrast, fat oxidation following the high-protein meal was similar to that following the high-fat meal. This similarity was linked to evidence suggesting greater lipolysis and plasma fat availability following high-protein relative to high-carbohydrate meals. Despite these substantial effects on metabolism, meal composition had no clear effect on sprint or 50-km performance.
eli rasva palaa paremmin kun ottaa proteiinia/rasvaa ennen harjoitusta, verrattuna hiilihydraattiin... no tässähän ei verrattu tyhjällä mahalla tehtyä aerobista suoritusta vs. pre-protskut, mutta tällainenkin tutkimus on tehty ainakin rotilla, jossa tuloksena oli että nimenomaan heraproteiinia ennen aerobista harjoitusta nauttineet rotat polttivat rasvaa yhtä paljon kuin paastonneet, mutta lisäksi hera-rottien lihasmassa kasvoi. ajpendo.physiology.org/cgi/content/full/283/3/E565