Carnivore Diet

10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
P-Triglyseridit 0.81mmol/l.
1000058855.webp

Niin. Mikä noista sun mielestä oki koholla, ja mihin verrattuna?
 
Mitä luin tuosta projektista niin siellä oli oikestaan kaikki elintavat päin persettä. Rasvaakin epäiltiin toki, koska Ancel Keys oli mukana.

Mutta mitä voidaan koko Suomen osalta todeta tilastoista:

suomalaisten sydäntautikuolleisuus laski 40 prosenttia vuosina 1966-1985, vaikka eläinrasvan kulutus lisääntyi 10 prosentilla. Professori Kari Salminen liittyi arvostelijoihin vuonna 2007. Asiantuntijoiden aiemmin hellimä rasvahypoteesi oli hajonnut hänen mukaansa tutkimusnäytön puutteeseen. Mitään näyttöä tyydyttyneiden rasvojen haitallisuudesta ei ollut löytynyt, vaan maitorasvan oli päin vastoin havaittu suojaavan sydäntaudeilta.

Mutta luulis että nykyään monilla vielä pahempi tilanne kun sokeripitoista kamaa kaupat täynnä ja ei edes sitä fyysistä työtä.
Rööki on kyllä erittäin paha yksittäinen asia verisuonille. Nykyään harvempi röökaa, aika monet käyttää kuitenkin nikotiinia.

Jossain oli mainittu pannukahvin vaihtuminen suodatinkahviin tuona aikana. Ja yksi tutkimus millä LDL tippui 1.0 yksikköä tuolla vaihdoksella. Yllättävän paljon.
 
Niin. Mikä noista sun mielestä oki koholla, ja mihin verrattuna?
Kokonaiskolesteroli ja huono LDL olivat hieman viiterajojen yläpuolella. Olen tosiaan ollut viime aikoina maitorasvan suurkuluttaja. Pehmeät kasvirasvat eivät oikein maistu. Tiedä sitten onko maitorasva haitallista, vai tuleeko käsitys itäsuomiprojektista.

 
Viimeksi muokattu:
Kokonaiskolesteroli ja huono LDL olivat hieman viiterajojen yläpuolella. Olen tosiaan ollut viime aikoina maitorasvan suurkuluttaja. Pehmeät kasvirasvat eivät oikein maistu. Tiedä sitten onko maitorasva haitallista, vai tuleeko käsitys itäsuomiprojektista.

Yksittäisten arvojen viiterajoilla ei ole merkitystä, merkittävämpää ovat eri arvojen keskinäiset suhteet. Kuten kuvasta näet, sun arvoilla olet matalimmilla mahdollisilla riskitasoilla.

Maitorasva ei ole haitallista, monityydyttymättömät, helposti hapettuvat ja siten kehon matala-asteista tulehdusta lisäävät kasviöljyt ovat.

Jos keski-ikäinen, keskivartalolihava mies pudottaa painoaan vuodessa 12 kiloa, mitä sanoo työterveyslääkäri? "Hienoa, hyvä homma, kolesteroliarvotkin ovat parantuneet." Ja mitä kyseinen henkilö oli tehnyt? Käyttänyt kehostaan ravinnoksi niitä pahoja epäterveellisiä eläinrasvoja kilon kuukaudessa.

Kolesteroli on erittäin tärkeä osa elimistöä, korkeampi kolesteroli suojaa aivovaivoilta ja se viitearvokin on aikoinaan keskiarvoistettu nuorilta miespuolisilta yliopisto-opiskelijoilta ja otettu käyttöön kaikille sukupuolesta ja iästä riippumatta.

LDL:n määrää tärkeämpi on partikkelikoko, sokerisella SAD (standard american diet) arvo voi olla pienempi koska sairaat partikkelit ovat pieniä vaikka niitä on paljon, kun taas vähähiilarisella terveitä, isoja partikkeleita voi olla vähemmän mutta peruslabran lukuarvoksi tulee suurempi.
 
Viimeksi muokattu:
Yksittäisten arvojen viiterajoilla ei ole merkitystä, merkittävämpää ovat eri arvojen keskinäiset suhteet. Kuten kuvasta näet, sun arvoilla olet matalimmilla mahdollisilla riskitasoilla.

Maitorasva ei ole haitallista, monityydyttymättömät, helposti hapettuvat ja siten kehon matala-asteista tulehdusta lisäävät kasviöljyt ovat.

Jos keski-ikäinen, keskivartalolihava mies pudottaa painoaan vuodessa 12 kiloa, mitä sanoo työterveyslääkäri? "Hienoa, hyvä homma, kolesteroliarvotkin ovat parantuneet." Ja mitä kyseinen henkilö oli tehnyt? Käyttänyt kehostaan ravinnoksi niitä pahoja epäterveellisiä eläinrasvoja kilon kuukaudessa.

Kolesteroli on erittäin tärkeä osa elimistöä, korkeampi kolesteroli suojaa aivovaivoilta ja se viitearvokin on aikoinaan keskiarvoistettu nuorilta miespuolisilta yliopisto-opiskelijoilta ja otettu käyttöön kaikille sukupuolesta ja iästä riippumatta.

LDL:n määrää tärkeämpi on partikkelikoko, sokerisella SAD (standard american diet) arvo voi olla pienempi koska sairaat partikkelit ovat pieniä vaikka niitä on paljon, kun taas vähähiilarisella terveitä, isoja partikkeleita voi olla vähemmän mutta peruslabran lukuarvoksi tulee suurempi.
Ota tästä nyt sitten selvää. Olen kyllä lukenut täysrasvaisten maitotuotteiden terveyseduista, mutta entä jos sitä voita käyttää ihan kunnolla kastikkeisiin? Urheiluun usein suositellaan hiilihydraattipainotteista dieettiä, mutta en tunnu saavan enää HH:sta samanlaista buustia kuin nuorena.
 

Liitteet

  • 1000058907.webp
    1000058907.webp
    59 KB · Katsottu: 50
Laitoin ketoosiketjuun linkkiä kasvirasvojen haitallisuudesta, ku moni voi koittaa ketoilla niillä, käykää sieltä tsekkaamassa jos kiinnostaa.
Kyllähän tuo ketoilu aika huuhaalta kuulostaa, ja varsinkin kasvispainotteinen ketoilu. Sitten kuollaan yks kaks jo viisikymppisenä, vaikka ollaan niin terveellisiä elintavoiltaan. Minulla oli nuorempana luultavasti rasvamaksa, mutta nyt ovat maksa-arvot kunnossa, vaikka käytän nykyään ensisijaisesti voita ruoanlaitossa.
 
Kyllähän tuo ketoilu aika huuhaalta kuulostaa, ja varsinkin kasvispainotteinen ketoilu.
Ei ketoilu huuhaata ole, karnivoori ja paastoilija päätyvät kans väkisinki ketoosiin, mutta kasvispainotteinen ja vähä- tai kasvirasvainen on itsemurhaa.
mutta nyt ovat maksa-arvot kunnossa, koska käytän nykyään ensisijaisesti voita ruoanlaitossa.
Korjasin.
 
Tässä kun on vähä koleista ja ns. pahasta LDL:stä juttua, niin ajattelin tähän laittaa oma testi. Joka aamu laitoin n. 3 ruokalusikallista karkeaa psylliumia, "sopivasti" kaurahiutaleita, vettä ja sekotin ne sähkövatkaimella taikinakoukulla liisteriksi. Se kitusiin ekana aamulla. Korkeintaan aamukusella kävin ennen sitä. Ennen 3 viikon psylliumtöhnätestiä arvot oli

P-Kol 5.6 mmol/l
P-Kol-HDL 1.74 mmol/l
P-Kol-LDL 3.5 mmol/l
P-Trigly 0.83 mmol/l

Ja 3 viikon jälkeen:
P-Kol 4.6 mmol/l
P-Kol-HDL 1.8 mmol/l
P-Kol-LDL 2.6 mmol/l
P-Trigly 0.69 mmol/l

Eli olis kiva, jos joku vaivautuis tekeen saman testin, jos jaksaa kiinnostaa. Oliko täysin sattumaa vai oliko tällä töhnällä oikeasti jotakin vaikutusta. Mun vatta ei menny sekasin tosta määrästä psylliumia. Joku herkempi voi mennä ruikulille. Psyllium oli https://www.k-ruoka.fi/kauppa/tuote/urtekram-psyllium-200g-luomu-5765228111413
 
Tänne kun kirjoittelee sen verran pätevää ravintotieteilijää, niin voisitteko listata lihapitoisen ruokavalion edut omasta mielestänne tärkeysjärjestyksessä? Tottakai hyödyt riippuu siitä, millaisesta tilanteesta muutosta tehdään, mutta meille jotka ei ihan syvään päätyyn välttämättä olla hyppäämässä voisi olla hyödyllistä tietää mitä siinä ruokavaliossa priorisoida ensiksi, jos eläinperäistä ravintoa alkaa lisäämään. Itselle tulee aiemman keskustelun pohjalta mieleen seuraavat:
- Runsas proteiinin määrä
- Runsas tyydyttyneen rasvan ja kolesterolin määrä
- Hiilihydraatin vähyys
- Allergisoivien ja muiden kasviperäisten ”haitta-ainaiden” vähyys
- Punaisen lihan mikroravinteet
- Kasviöljyjen vähyys
 
Selvyyden vuoksi siis mainittakoon, että haen niitä mekanismeja, jotka pääosin selittäisivät positiiviset muutokset kuten voiman lisääntyminen, parempi uni, parempi libido, kylläisempi olo, ajatuksen kirkkaus ja keskittymiskyky jne.
 
Minun mutuni näistä itselleni tärkeysjärjestyksessä - siis syyt, miksi syön paljon lihaa:
- Maku
- Runsas proteiinin määrä (ja ruoan kyky pitää minut pitkään kylläisenä)
- Hiilihydraatin vähyys
- Punaisen lihan mikroravinteet

... ja sitten ilman minkäänlaista todellista arvoa minulle ehkä tässä järjestyksessä, ihan kuin sillä olisi mitään merkitystä
- Runsas tyydyttyneen rasvan ja kolesterolin määrä
- Allergisoivien ja muiden kasviperäisten ”haitta-ainaiden” vähyys
- Kasviöljyjen vähyys
 
LDL:n määrää tärkeämpi on partikkelikoko, sokerisella SAD (standard american diet) arvo voi olla pienempi koska sairaat partikkelit ovat pieniä vaikka niitä on paljon, kun taas vähähiilarisella terveitä, isoja partikkeleita voi olla vähemmän mutta peruslabran lukuarvoksi tulee suurempi.

Ite mittautin ekaa kertaa ApoA ja ApoB jokin aika sitten. Ei ollut hyvät tulokset.

Kol 4,1
HDL 1
LDL 3
Trigly 0,44
ApoA 0,97
ApoB 0,98 (tavoite alle 0,9)
ApoB/ApoA 1,01

HBA1c 35
Hs-crp <0,5

Koitan elää niin että sokeri on reilusti alle 30. Sitten uudet labrat.
 
Jos lipidipaneelia tulkitsee terveyden näkökulmasta, niin itse katsoisin sieltä trigly:HDL suhteen joka saisi olla siinä 0,5-0,8 nurkilla, sekä jäännöskolesterolin, eli kokonaiskolesteroli - (HDL + LDL), joka tulisi olla alle 0,25.

Tähän lisäksi olisi syytä tietää pitkä sokeri ja herkkä CRP. Sokeri alle 30 tai mieluusti vähemmänkin, ja CRP jos on "terveenä" mitattuna siinä 2-3 luokkaa niin viittaa matala-asteiseen tulehduksen.

Noilla arvoilla voi jo arvailla terveydentilaa.

Kuten täällä mainittukin, niin yksittäisellä LDL tai kokonaiskolesterolirvolla ei paljon tee mitään. Mikäli kokonaiskolesteroli ei luontaisesti painu alle viiden, en sitä sinne myöskään ajaisi väkisin.

Oma melko pitkä kokemus on että kananmuna, tyydyttynyt rasva ja punainen liha itsessään ei huononna veriarvoja, päinvastoin. Vastaavasti liiallinen sokeri, hiilari, pufa-rasva ja tupakointi, sekä vähäinen liikunta ja uni taas huonontaa lähes aina. Mikä nyt ei varmaan tullut yllätyksenä kenellekään, niin kokonaisuus ratkaisee eniten, ei yksittäinen ruoka-aine.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom