Proteiini energiana, BCAA

Liittynyt
23.8.2010
Viestejä
2 324
Luen kirjaa Menestyjän kuntosaliharjoittelu ja ravitsemus (Aleksi Niemi, 2005) s. 338:

"Elimistö käyttää proteiineja hyväksi energiantuotannossa poistamalla aminohapoista aminoryhmän. Levossa ihminen saa noin 2-3% energiastaan proteiineista. Niiden merkitys korostuu pidempikestoisissa suorituksissa (yli 90 min), jolloin proteiinien osuus kokonaisenergiasta saattaa olla jopa 12-15%. Haaraketjuiset aminohapot - - ovat ratkaisevassa asemassa, sillä niitä voidaan käyttää suoraan energiaksi työtä tekevissä lihaksissa."

Yritän saada tästä tolkkua. Ensinnäkin aminohappoja tarvitaan proteiiniin juuri tiettyjä lajeja. Jos saan vaikkapa argiinia ruuasta 10 grammaa ja sitä tarvitaan ylläpitoon ja lihaskasvuun 5 grammaa, niin mitä sillä lopulla tehdään? Järki sanoisi, että ylimääräinen proteiini käytetään aina energiaksi tai sitten varastoidaan vyötärölle. Olen kuvitellut, että länsimaissa saadaan aina osa energiasta proteiinista (ja se kai hyvinvoinnin perustasoksikin kelpaisi maailmanlaajuisesti, että proteiinia riittää energiaksikin käytettäväksi).

Sitten ilmeisesti jokainen aminohappo kelpaa energianlähteeksi, muut kuin BCAA:t tosin maksan kautta kiertäen. Eli jos jään autiolle saarelle, niin lihasproteiinikin lopulta menee kokonaisuudessaan energiaksi.

Jos tuo 90 minuuttia pitää paikkansa, niin BCAA:lla ei pitäisi olla mitään vaikutusta salikäynnissä, joka kestää tunnin.

Sen sijaan pidemmässä hiihto-, soutu- tms. retkessä voisi pientä lisäpuhkua saada noilla aminohapoilla. Vai saisiko? Eikö kuitenkin energiaa tuoteta samalla koneistolla kuin sokereista? Onko elimistön energiantuotannossa rinnakkain menossa glykogeenin purku ja poltto kun BCAA:ita poltetaan?

Entä kehittääkö kuntoa enemmän, jos jollain "erikoistempulla" kuten esim. BCAA:lla pystyy tekemään pidemmän lenkin, vai onko hyöty vain yhtä lenkkiä koskeva?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
"Jos tuo 90 minuuttia pitää paikkansa, niin BCAA:lla ei pitäisi olla mitään vaikutusta salikäynnissä, joka kestää tunnin."

Siis voimailijat eivät käydä BCAA-valmisteita sen vuoksi, että niistä voidaan tuottaa energiaa (ei ainakaan massakaudella)
 
Siis voimailijat eivät käydä BCAA-valmisteita sen vuoksi, että niistä voidaan tuottaa energiaa (ei ainakaan massakaudella)

Ahaa, eli se on siis lihasten rakennusmateriaaliksi?

Nojatuolipäättelyllä luulisi, että samantapaisten nisäkkäiden lihas olisi liki samaa tavaraa kuin ihmisellä, ja niissä olisi aminohappojakin likimain samoissa suhteissa. Koska kehonrakentajat eivät vain syö paljon possua, on päätelmä siis väärä, mutta mikä siinä menee vikaan?
 
Jep, BCAA:t ovat rakennusaineita ja lisäksi (erit. leusiini) toimivat myös signaaliaineina (mm. stimuloivat luustolihasten anaboliaa). Sopiva BCAA-suhde on 2:1:1 leusiini:valiini:isoleusiini.

Edit: Tossa pitäs siis lukea 2 : 1 : 1
 
Jep, BCAA:t ovat rakennusaineita ja lisäksi (erit. leusiini) toimivat myös signaaliaineina (mm. stimuloivat luustolihasten anaboliaa).

Ymmärrän taas paremmin. Siis kaksi toisistaan riippumatonta vaikutusta.

Elimistössähän mitataan joskus "vääriä" asioita, niinkuin muistaakseni veren hiilidioksidipitoisuutta hengityksen säätelyyn (eikä siis suoraan happea, joka olisi insinöörin ratkaisu). Olisiko leusiini sitten merkkiaine jonka perusteella lihas päättelee, että nyt on amihappoja vapaana ja sopii kasvaa?
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom