En osaa sanoa, minkä aikaa pitää olla töissä, jotta pääsee töihin KRP:hen tai Supoon, riippuu tapauksesta. Jollain henkilöllä saattaa olla joku erityisominaisuus jonka ansiosta hänet otetaan kiljuen esim. KRP:hen. Näitä voisi olla esim. kielitaito tai aikaisempi hyödyksi katsottava koulutus. Eräs tuttu pääsi sinne opiskelutaustojensa takia heti valmistumisen jälkeen ja jotkut ovat tehneet muissa yksiköissä töitä esim. 5-10 vuotta. Supoon pääsee nopeamminkin. Sinne otetaan määräaikaisiin virkoihin (2-3 vuotta) porukkaa. Eikä nämä työt ole käsittääkseni pelkkää sisähommaa. Tosin itsellä ei ole kauheasti tietoa.
Nämä paikat taitavat olla sellaisia, ettei niihin vaan mennä, vaan niihin haetaan ja päästään. Samoin kuin esim. RP:n, karhun, ratsun ja koiran hommat. Tämä ei tarkoita, että siellä töissä olevat olisivat välttämättä jotenkin parempia kuin muut, mutta hakijoita on aika paljon.
Poliisiammattikorkeakoulussa opiskelevat saavat opiskeluajalta palkkaa. Yliopistossa opiskelevien jutuista en tiedä, saattavat ottaa ehkä virka-, opinto- tai vuorotteluvapaata. Toisaalta taas Tampereen yliopistossa opiskelevilla (räätälöity tutkinto) saattaa olla asiat eri tavalla. Alipäällystötutkinto suoritetaan Tampereella poliisikoululla jaksoissa ja palkkaa saa siltä ajalta. Ammattikorkeakoulukin on muuttamassa jossain vaiheessa Espoosta Tampereelle.
Polkupyöräpoliisit ovat yleensä järjestyspoliiseja, jotka ovat käyneet erikseen fillaripoliisikurssin ja toimivat niissä tehtävissä kesäisin. Ai niin, venepoliisi unohtui sanoa myös. He ovat talvisin enimmäkseen liikenteenvalvonnassa ja kesäisin veneellä.
Vuosiansiot ovat varmaan yleensä 25-30 000 euron välillä, kuten jo joku totesi. Omassa tilinauhassani viime vuoden ansio oli noin 35 500 euroa, mutta siinä oli vähän ”ylimääräistä”, kun sain kokemusosarahoja takautuvasti takaisin ja olin silloin hiukan rahakkaammissa hommissa kuin nyt. Jännä juttu… työkokemus lisääntyy koko ajan, mutta kun työnkuva muuttui – peruspalkka putosi 150 euroa kuussa, vaikka molemmat hommat olivat kolmivuorotöitä. Tämä on näitä uuden palkkausjärjestelmän ansioita… Prkl!
Sivutöihin pitäisi anoa sivutoimilupaa. Portsarin ja esim. taksikuskin hommat ovat yleensä ei-sallittuja. Tämä johtuu ilmeisesti siitä, että poliisin tulisi puuttua myös ”vapaa-aikanaan” toisinaan tietynlaisiin juttuihin ainakin noin poliisin eettisten juttujen mukaan. Toisaalta laki sanoo, että poliisin on puututtava vapaalla vain törkeisiin rikoksiin, ei pakosti lievempiin (saa kyllä puuttua). Olen kuullut jopa että leipurin homma olisi kielletty, kun oli katsottu että aikaiset heräämiset saattavat haitata poliisin työtä. Jotain raksa- remontti- ja muuttohommia olen kuullut kavereiden tekevän.
Psyyke voi kärsiä, jos asennoituu duuniin ”väärällä tavalla” tai on muuten alttiimpi sellaiselle. Toki tässä duunissa näkee välillä ja normaali-ihmistä enemmän asioita, joita ihmisen ei pitäisi nähdä. Siksi tämä työ ei käy kaikille ja varsinkin kun niistä ei saisi puhua kelle tahansa. Hyvät perhesuhteet sekä suhteet ulkomaailmaan, liikunta, hyvät elämäntavat jne. ovat asioita, joilla saa pään pysymään kunnossa. Elämässä pitää olla muutakin kuin poliisin työ. Työ kyllä tekee vähän realistisemmaksi ja ehkä vähän ennakkoluuloisemmaksi. Ja luotto ihmisiin voi kärsiä, jos niin antaa tapahtua.
”Poliisi-sairaanhoitajista” en tiedä muuta kuin että he taitavat tehdä ihan normaaleja poliisin töitä, joille on annettu lupa tehdä tiettyjä lääketieteellisiä toimenpiteitä. Näitä tulee eteen ilmeisesti aika harvoin. Lisäksi nämä henkilöt saattavat antaa koulutusta kollegoilleen esim. ensiavussa tai muissa sen kaltaisissa.
Nuorisopoliisin töistä en tiedä myöskään mitään erityistä. Käyvät käsittääkseni kouluissa puhumassa yms. En ole kuullut, että tutkisivat mitään nuorten tekemiä juttuja. En tiedä onko heitä muualla kuin Malmin poliisilaitoksella Helsingissä, saattaa olla.
Itse pidän vuorotyöstä ja koska lapsia ei ole, ei minua myöskään haittaa jouluna töissä olo (= kunnon lisät). Ikävää on perhe-elämän yhteensovittaminen tai tavallisessa 8-16 työssä käyvien ihmisten kanssa bilettäminen. On ikävää yrittää pyytää vapaata lauantai-sunnuntai-akselilla baarin takia, kun menettää niin hyvät rahat. En kuitenkaan haluaisi tehdä 8-16 työtä. Ärsyttää nuo aamuheräämiset ja lyhyemmät vapaat.
Koulu siis kestää noin 2,5 vuotta. Vuosi teoriaa koulun penkillä, sitten duuniin työharjoitteluun (1/2 v.) sitten koululle muistaakseni kahdeksaksi viikoksi ja sitten duuniin nk. kenttäharjoitteluun (1/2 v.) ja lopuksi kouluun taas kahdeksaksi viikoksi. Korjatkaa jos olen väärässä. Ekan vuoden aikana ruoka ja kämppä ovat ilmaisia ja koulusta saa päivärahaa sekä muistaakseni yhden edestakaisen matkan kotipaikkakunnalle kerran kuukaudessa. Työharjoittelusta eteenpäin alkaa saamaan harjoittelijan liksaa.
Noin-Peruspalkat (tehtäväpalkkaluokat, joiden päälle tulee erilaisia lisiä, saattavat olla vähän vanhentuneita summia/tietoja, mutta ainakin suunta-antavia):
*Harjoittelija, nuorempi konstaapeli (palkkaluokka 04.00) 1502,87 euroa
*JP:n vanhempi konstaapeli (04.01, työuraa noin alle 2 vuotta) 1564,20 euroa, (04.02) 1597,49 euroa, (04.03 joku erityistehtävä lisänä) 1623,71 euroa
*Tutkija, vanhempi konstaapeli (08.01, työuraa noin alle 2 vuotta) 1614,84 euroa, (08.02) 1686,23
*JP:n ylikonstaapeli (ehkä 04.05 tai sitten vähän huonompi?) 1807,20 euroa
*Tutkinnan ylikonstaapeli (ehkä 08.05 tai sitten vähän huonompi?) 1888,43 euroa
"Lisiä" ovat mm. vuorotyölisät, mahdollinen pääkaupunkilisä, mahdollinen kokemuslisä, olosuhdelisä, henkilökohtainen palkanosuus (henkilökohtaisen työsuorituksen ja "naaman" perusteella jaettava lisä).