Joo. Se nyt on vähän eriasia mitä jotkut kilpaurheilijat tekee, nyt puhutaan tavallisesta_kuntoilijasta, jonka peruskestävyys on nolla tai lähellä sitä. Tunnin lenkki on aivan hyvä kehittämään peruskuntoa. Sitten kun peruskunto on loistava, täytyy toki kehittää uusia ärsykkeitä, esim. pidentää välillä lenkkiä tms.
Lasken itteni tuohon tavallisten kuntoilijoiden joukkoon, vaikka peruskestävyys ei olekaan ihan nolla. Tunnin lenkki ei peruskestävyyttä kehitä ja tunnin lenkkejä jos tekee pelkästään, on melkosen varmaa, että 2-3h suht leppoisat porukkalenkitkin alkaa olemaan tiukkoja. Jos alla on reippaasti pitkiä pk-lenkkejä, ero on huomattavan suuri ja useesti tuossa parin tunnin kohilla alkaakin vasta kulkemaan kunnolla.
Huonokuntoinenkin pystyy tekemään pitempää lenkkiä kun rasitustaso on sopiva ja laji sellainen, että pitempiaikainen rasitus ei aiheuta loukkaantumisia (pyöräily/(sauva)kävely jne.)
P.S. Miten määrittelet tuon "aivan vitusti" ja onko heittää konkreettista esimerkkiä? Mitään perustelujahan et vielä heittänyt vaikka Dymond niitä keräili..
Paljon se on myös urheilijasta kiinni, mitään yksiselitteistä "tämä treenimetodi toimii kaikille" ei ole.
Useamman kilpapyöräilijän, triathlonistin ja näiden valmentajien touhuja ja treenejä oon seurannu (ja välillä myös itsekin mukana treenannut, vaikka en kisailekaan). Aivan kuten voimailussa (ja melkein lajissa kuin lajissa) treenejä jaksotetaan ja tuntimäärät vaihtelee paljon, kuten myös rasitustasokin.
Jos pk-kaudella tuntimäärät on (per (määrä)viikko) 10, 13, 16 ja 18h, noista voi olla pk-treeniä 8 (2x4h), 8 (2x4h), 12 (3x4h), ja 13h (2x5h+3). Loput tehoa/palauttavaa/voimaa. Tämä siis 4vko aika pyöräilijän ohjelmasta, lajeina pyöräily/umpihankikävely/hiihto, vuosittainen treenimäärä luokkaa 500-650h.
Juoksijoilla pk-lenkkien määrä ja pituus on harjoituksen rasittavuuden takia pienempi. Hiihtäjillä taas ilmeisesti pitkiä pk-lenkkejä on paljon ja harjoitusmäärätkin per vuosi aika kovia (600-800h), jos joku tietää treeneistä tarkemmin niin voi korjailla ;)
Vertailuna vielä epo-T-mobilen maantietiimin treeniviikkoa, näihin määriin ei tavan pulliaisella ole asiaa, kun palauttelu ei kuitenkaan ole ihan samalla tasolla... tätä voi kutsua ja määräviikoksi :D
Päivä 1: 4-4,5 h, jonka aikana 1 x 10 km joukkueajoa anaerobisella kynnyksellä sekä 3 x 10 km yksin tasaisessa maastossa samalla teholla -siis sykkeellä- kuin joukkueajossa.
Päivä 2: 5 h aerobista ajoa.
Päivä 3: 6-6,5 h aerobista ajoa.
Päivä 4: Lepopäivä
Päivä 5: 4-4,5 h, josta 3 tuntia vuoristossa, jonka aikana yhteensä n. 60-80 minuuttia ajoa anaerobisella kynnyksellä noin 20-30 minuutin jaksoissa.
Päivä 6: 5 h aerobista ajoa.
Päivä 7: 6-6,5 h aerobista ajoa.
Loppupeleissä kannattaa kuitenkin treenata niin kuin hyvältä tuntuu, mielekkyyden pitää säilyä. Jos saavuttaa tavoitteensa omalla treenillään, niin sillonhan treeni on tehty ihan oikein! :thumbs: