Pitkät hiilihydraatit lisäravinteena?

Pro Nutrition Fire Kick, 20 x 25 ml -20%
Liittynyt
30.5.2003
Viestejä
1 085
Tämä nyt on niin alottelija kysymys kun vain mahdollista, eli ilmeisesti pitkäketjuisia hiilareita ei saa jauheena?
Miksi?
 
SUPER WHEY ISOLATE (3,9 kg) -24%
Arvelua, ei täyttä faktaa...

Hiilarista tekee pitkäkestoisen sen "rakenne". Eli kaurassa, rukiissa, riisissä sekä muissa paljon sakkaroosia (=sokeria=hiilaria) sisältävissä tuotteissa sakkaroosi on hitaammin käyttöön otettavassa muodossa jolloin sen pillkomiseen sekä hyödyntämiseen menee enemmän aikaa.
Kun sitten esim. maissista tehdään maltoa, niin maissista erotetaan tämä sakkaroosi eli sakkaroosi "pilkotaan" jo valmiiksi.
Näin ollen pussissa on sitten nopeaa eli esipilkottua sakkaroosia.

Vaikeasti selitetty, mutta toivottavasti ymmärsit. Korjatkaa jos olin väärässä tai tarkempaa tietoa joku osaa antaa...
 
Originally posted by screwdriver
Tämä nyt on niin alottelija kysymys kun vain mahdollista, eli ilmeisesti pitkäketjuisia hiilareita ei saa jauheena?
Miksi?

Ehkä niille ei ole markkinoita. Jos raekoolla ei ole väliä, niin vedä kaurahiutaleita. :)

Lisäravinnemainoksissa maltosta puhutaan "pitkäketjuisena hiilarina", mutta se sopii lähinnä palautusjuomaan, ei ruuaksi/välipaloille.

Ehkä parempi katsoa glykeemistä indeksiä kuin hiilihydraattiketjun pituutta.

http://www.finfood.fi/finfood/ffom.nsf/0/1b7b2edbd4a1ccffc22564cf00297737?OpenDocument
 
Originally posted by cartman74
Arvelua, ei täyttä faktaa...

Hiilarista tekee pitkäkestoisen sen "rakenne". Eli kaurassa, rukiissa, riisissä sekä muissa paljon sakkaroosia (=sokeria=hiilaria) sisältävissä tuotteissa sakkaroosi on hitaammin käyttöön otettavassa muodossa jolloin sen pillkomiseen sekä hyödyntämiseen menee enemmän aikaa.
Kun sitten esim. maissista tehdään maltoa, niin maissista erotetaan tämä sakkaroosi eli sakkaroosi "pilkotaan" jo valmiiksi.
Näin ollen pussissa on sitten nopeaa eli esipilkottua sakkaroosia.

Vaikeasti selitetty, mutta toivottavasti ymmärsit. Korjatkaa jos olin väärässä tai tarkempaa tietoa joku osaa antaa...
Ei noissa sakkaroosia ole. Esim kaurahiutaleissa on sakkaroosia 0,9g/100g. Sen sijaan hitaiden hiilarilähteiden hiilarit ovat tyypillisesti tärkkelystä, joita esim kaurahiutaleissa 55,7g/100g. Lähde: Fineli
 
Originally posted by Phat
Ei noissa sakkaroosia ole. Esim kaurahiutaleissa on sakkaroosia 0,9g/100g. Sen sijaan hitaiden hiilarilähteiden hiilarit ovat tyypillisesti tärkkelystä, joita esim kaurahiutaleissa 55,7g/100g. Lähde: Fineli

Termistö ei mulla ihan "hallussa" eli tarkoitin varmaan tärkkelystä/glukoosia/sokeria tai jotain sellaista... :david:

Edit: eli korjata saa vapaasti, mutta jotenkin siihenhän se liittyy missä muodossa se "tärkkelys" on? Mono/poly/tri?
 
Sen takia vaan kyselin kun mietin että jos se on siitä rakenteesta kiinni ja heitän ruishiutaleet sekoittimeen ja vedän jauhoksi niin eikö se sitten enää olekkaan hyvä erergian lähde..
 
Toki se on edelleen tehosekottimen käsittelyn jälkeen varsin hyvä energian lähde. Ei se tehosekotinkaan vaikuta molekyylirakenteeseen, ainoastaan siihen ulkoiseen muotoon, jonka silmä näkee. Toki tämä vaikuttaa aavistuksen imeytymisnopeuteen, koska tällöin pinta-alaa, josta imeytyä on enemmän. Mutta tuskin se kovin merkittävästi vaikuttaa.

Edelleen, hiilihydraattien GI:hin eli energianluovutusnopeuteen vaikuttaa 3 seikkaa:

1. Molekyylirakenne (hiilihydraatit imeytyvät vereen glukoosina. Pitkäketjuiset hiilarit on ensin pilkottava lyhyiksi hiilareiksi, ja edelleen glukoosiksi. Siis mitä enemmän hiilihydraatti sisältää glukoosia, sitä suurempi GI, ja siis sitä nopeampi energianluovutus. Kun taas mitä enemmän rakenne sisältää fruktoosia, sitä pienempi GI. Fruktoosin kun pitää ennen vereen imeytymistä muuttua glukoosiksi, mikä vie aikaa.)

2. Kuitupitoisuus (kuidut hidastavat hiilihydraatien imeytymistä vereen.)

3. Rasvapitoisuus (myös rasvat hidastavat hiilihydraattien imeytymistä vereen, mutta kannattaa muistaa, että rasvassa on paljon enemmän energiaa kuin hiilihydraateissa)
 
Zone-sarja -42%
:wanha:
Fruktoosilla taas on voimakas vaikutus veren triglyseridiarvoihin, eli se ei sovi hiilihydraattilähteeksi hitaudestaan huolimatta. Lähde
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Juuh, fruktoosin ihanuus onkin liian hyvää ollakseen totta. Tohon halpaan menee helposti kun vertailee vain GI-arvoja. :(
 
Originally posted by Phat
Tohon halpaan menee helposti kun vertailee vain GI-arvoja. :(

Eiks toi GI oo kuitenki useimmiten jonkinlainen suuntaa-antava luku, ainakin lähtökohdaksi. Mites laktoosi(ei berardi-lähteitä, kiitos)?
 
Originally posted by Phat
:wanha:
Fruktoosilla taas on voimakas vaikutus veren triglyseridiarvoihin, eli se ei sovi hiilihydraattilähteeksi hitaudestaan huolimatta. Lähde

Ja pelkkä fruktoosi saattaa lyödä vatsan ihan saatanan kipeäksi. :urjo:
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom