Piharakennukset, puuvajat, leikkimökit yms

Huppe

Iso Kingi H.
VIP
Liittynyt
1.6.2004
Viestejä
16 117
Ikä
44
Hirsikehikko, sellainen pieni, käsin tehtynä tuli vastaan. Olisi sopiva esim. savusaunaksi. Alle 5000 euron ei tommosta sitten kai saa. Pelkkää kehikkoa siis. Aika kallista.
 

Timba79

Moderaattori
Mode
Liittynyt
5.6.2003
Viestejä
29 720
Ikä
41
No niin, kesä tulee ja tämä ketju taas henkiin.

Miettinyt lapsille sitä kiipeilypaikkaa, ne kun nyt haluaa kiivetä koko ajan jonnekin.

Saisin muutaman ison levyn filmivaneria, siis sellaisia n. 300 pitkiä ja 120 leveitä. Mietin että tekisitkö niistä kolmionmallisen telineen. Tuenta tietysti vielä maahan hyvin ettei varmasti voi kaatua.

Mutta enempi kysymys koskee visuaalista puolta. Aika tylyn näkönen tuollanen pihassa pönöttämässä, että ainakin se pitäisi maalata tyyliin saman väriseksi kuin talo, mutta miten tuossa pysyy maalit? Pitääkö olla tiettyä maalia vai pysysikö esim. tuo Vinha siinä (sitä kun on reilusti jäljellä) vaikka hommaten ensin joku pohjamaali. Pintaa vähän hiomapapelilla karkeaksi vai miten?

Kiipeilyotteita on jo pussillinen, että ne yhdelle seinälle ja toiselle vaikka köysi ja jotain rimoja avuksi jne, ideoita tähänkin otetaan vastana. Mutta nyt kun saisi materiaalit melkeinpä ilmaiseksi niin voisi tuollaisenkin käkästä pystyy. Tulee vaan hallitukselta sanomista jos siitä tulee ihan helvetin ruma.
 
Liittynyt
7.1.2004
Viestejä
13 094
Tulee vaan hallitukselta sanomista jos siitä tulee ihan helvetin ruma.
Kovin nättiä voi olla vaikea saada. Toinen taktiikka on tehdä ihan reilusti ruma ja korostaa sitä vielä räikeillä väreillä :D
Maali ei toki kovin hyvin pysy missään mikä on taivasalla.

 
Liittynyt
13.8.2002
Viestejä
537
Hiljalleen on herännyt ajatus pienen nuotiopaikan rakentamisesta pihan nurkkaukseen. Tulisijaksi ihan vain 600mm betonirengas, jonne alaosaan ilmanottoputki. Onko kokemusta, meneekö rakennusluvalla, toimenpideluvalla vai riittäisikö ilmoitus? (tietenkin kuntakohtaisia eroja saattaa olla tässä asiassa). Riittääkö perustuksiksi betoniharkot?

(Kuvalähde: https://tapioosala.files.wordpress.com/2012/07/laavu.jpg)
 

Liitteet

Liittynyt
12.5.2012
Viestejä
577
Tulisijallinen rakennus missä hormi vaatii aina rakennusluvan mutta laavu ei kyllä noita kriteereitä täytä. Kannattaa varmaan soittaa sinne rakennusvalvontaan.
 
Liittynyt
7.12.2013
Viestejä
24
Polttopuille ei ole mitään järkevää paikkaa tällä hetkellä. Edellinen asukas on pinonnut tontin ulkopuolelle kaupungin metsään polttopuut. Mutta ne on siellä huonossa pinossa huonosti peitelty. Eli pieni halkoliiteri olisi ajatus tehdä.
http://kivijarvenrakennuspalvelu.com/tuotteet.html Tuollainen 3x3 liiteri olisi varmaan ihan passeli. Hiukan pienempikin riittäisi. Joku 2,5x3. Ja siis tuollainen vinossa oleva neliöhirsi sopii omasta mielestä hyvin pienelle kaupunki alueen tontille parhaiten.

Rakennuslupa-asiat ei ole ollenkaan hanskassa itsellä. Jossain talon alkuperäisissä papereissa lukee rakennusoikeus e=0,30 (en muista nyt mikä paperi, enkä juuri nyt sitä jaksa etsiä). Ja uudemmissa asemakaava kuvissa e=0,25. Ja talon papereissa talon kokonaispinta-ala on suurempi kuin e=0,25 mukainen rakennusoikeus.
Eli jos talon kokonaispinta on jo suurempi kuin tontin rakennusoikeus, niin voiko enää saada lupaa rakentaa pientä halkoliiteriä? Kunnalta nämä tietysti pitäisi kysyä, mutta jos sieltä tulee kieltävä vastaus, niin eihän sitä tiedä jos mulkku käy tarkistamassa pihan kun arvelee, että se liiteri rakennetaan kuitenkin, oli lupaa tai ei.
Toisen naapurin kanssa oli puhetta asiasta. Heitä ei yksi liiteri haittaa. Mutta tämä naapuri sanoi, että tontteja ei ole edes tarkastusmitattu. Vaikuttaako se mitenkään uusiin rakennuslupiin? Vai onko se toimenpidelupa mikä haetaan nuille pienille rakennuksille, kuitenkin. Toisen rajanaapurin mielipidettä ei ole tullut vielä kysyttyä. Ja ajatus olisi rakentaa heidän rajan tuntumaan. Mutta en usko, että liiteri haittaisi heitäkään. Hyvät ja järkevät naapurit on onneksi.
 
Liittynyt
10.8.2012
Viestejä
291
Lue kuntasi rakennusjärjestys. Siellä kerrotaan minkä kokoisen rakennelman saa tehdä toimenpideilmoituksella ja mikä vaatii luvan. Usein on niin, että alle 10m2 rakennelmat eivät vaadi rakennuslupaa, mutta esim. minä voisin tehdä vaikka 100m2 autokatoksen pelkällä ilmoituksella, eli se rakennusjärjestys lukuun, löytynee kunnan nettisivuilta.
 
Liittynyt
7.12.2013
Viestejä
24
Lue kuntasi rakennusjärjestys. Siellä kerrotaan minkä kokoisen rakennelman saa tehdä toimenpideilmoituksella ja mikä vaatii luvan. Usein on niin, että alle 10m2 rakennelmat eivät vaadi rakennuslupaa, mutta esim. minä voisin tehdä vaikka 100m2 autokatoksen pelkällä ilmoituksella, eli se rakennusjärjestys lukuun, löytynee kunnan nettisivuilta.
Mutta saako sitä tontin rakennusoikeutta ylittää kysymättä? Ei kai? Sitähän voisi rakentaa pihan muuten täyteen esim. alle 10m2 liitereitä ja varastoja.

Edit:
Löytyi oman kunnan rakennusjärjestys ja siinä sanotaan, että vaikka lupaa ei tarvita alle 10m2 rakennuksille, niin rakennusoikeus on ohjaava tekijä. Eli ei saa luvatta ylittää. Ja sitten vielä mainitaan, että taajamassa ei saa rakentaa hirsityyppisiä rakoliitereitä.
Pitää vissiin luvatta tehdä joku homekoppi sitten. :mad:

Kiitokset kuitenkin avusta.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
4.1.2003
Viestejä
1 040
Meillä on kaavassa määratty että saa olla asuinrakennuksen lisäksi 1 talousrakennus ja nämä siis rakennusoikeuden mukaan tietenkin.
Kysymys kuuluu, saako toimenpideilmoituksella tehtaviä rakennusoikeuteen kuulumattomia tönöjä olla niin paljon kuin jaksaa rakentaa vai rajoitetaanko niitä jotenkin?
Kaavasta ei suoraan selviä, varmaan joku tietää jos soittaa ja kysyy mutta onko jollain täällä parempaa tietoa. Itse en ole rakentamassa juuri nyt mitään, ihan yleisellä tasolla kyselen.
 
Liittynyt
4.6.2007
Viestejä
15 706
Kaupunki
Pirkanmaa
Itse laittaisin jotain tuollaista pätkää rajalle:


Tässä näkyy vielä paremmin:

Eli, betonisia reunakiviä. Tosin riippuu kai millaista lookkia hommalta hakee.
 
Liittynyt
28.5.2006
Viestejä
2 066
Kaupunki
Vantaa
Mitäs suosittelette tekemään pohjiksi, kun pitäs tuo isoin aita maalata uudelleen tänä kesänä? Tehty 2006 ja maali jo aika surkeassa kunnossa. Entisillä asukeilla ollu kompostorikin melkein kiinni aidassa ja sen kyllä huomaa. Ollut valkoinen ja nyt tuommoinen haalistuneen valkoinen/ruskea johtuen maalin värjäytymisestä, lohkeilusta ja liasta. Nyt tuosta pitäs tehdä priimaa, kaveri tulis tekemään maalauksen jälkeen aidan päälle pellitykset niin säilyy hyvänä(aita siis iso/korkea ns. umpiaita)
Mitä tuolle siis pohjiks, hiominen vai pelkkä huolellinen pesu? Ei taida tarvita erikseen pohjamaalia, kun värikin säilyy valkoisena...? Onko kokemuksia?
 
Liittynyt
4.2.2007
Viestejä
341
Pesu järeähköllä painepesurilla, ja sen jälkeen maalaus kahteen kertaan, mielellään samalla maalilla, millä se on aiemminkin maalattu. Jos ei yhtään tiedä, millä se on maalattu, on aika turvallista vetäistä Tikkurilan Pika-Teho, Nordica Eko tai joku muu vesiohenteinen maali.
 
Liittynyt
29.8.2009
Viestejä
3 070
Nyt olisi grillikatos suunnitteilla, malli luultavasti suorakaide ja sisälle keskelle tiilinen tulisija sekä weberin brikettipönttö, joille yhteinen hormi.

Minkä verran tarvitaan ympärille tilaa? Penkkejä olen miettinyt kiertämään reunoille. Millainen on sopiva syvyys istuimelle?
 
Liittynyt
29.8.2009
Viestejä
3 070
Täytyy sanoa, että kylläpä nörtti joutui katon kanssa jonkin verran arpomaan! Homma oli osaamattomalle penteleen vaikea, sirkkelit ja muut työkalut olisivat tuplajiirien tarpeisiin saaneet olla isommat ja joku hanslankarikin olisi paikoin ollut erittäin tarpeellinen, sillä räystäsmitta on 3600 ja kattotuolit kolmen metrin luokkaa. Meni taiteiluksi ja yksi ukemikin tuli pyöräytettyä ja toisessa ottelutilanteessa tuli musta silmä ja kyynärpää. :)

Alla tämän hetken tilanne. Pieniä kauneusvirheitä tosiaan on, mutta menköön harrastajapykääjältä. Toinen kerros maalia vielä pintaan, sisälle muuraan grillin, jonka ylle hormi sekä seinille penkit ja ikkuna-aukkoihin täytyy kehitellä jonkinlaiset luukut tai verhomekanismit. Lopuksi piipulle kate ja oviaukkoon heiluriovet.

grillikatos.jpg
 
Liittynyt
18.9.2010
Viestejä
1 278
Ikä
34
Kaupunki
Siilinjärvi
Tämäkin projekti eteni aina kun vaan ollut aikaa. Enää puuttuisi peitelautaa, listaa ja maalia,

Runkolankut löytyi eräältä työmaalta, laudat ruoteisiin ja verhoiluun isoista lavoista, lattia vahvistetuista lavoista, liukuoven kiskot yläkerran naapurin keittiöstä, maalit oli valmiina, naulat valmiina.
Pohjatyöt tontin muiden kaivurihommien ja täyttömaan kanssa 750€, peltikate 195€, rungon alle laatat ja harkot 130€, työkaverilta vajaa rulla suodatinkangasta 20€.

Liiteri 1.jpg Liiteri 2.jpg Liiteri 3.jpg Liiteri.jpg
 
Liittynyt
29.8.2009
Viestejä
3 070
^^Samaa voiteluöljyä näköjään käytössä kuin meikäläisen huopakattotehtaalla. :)

Grillin muuraus meni reisille. Se täytyy raapaista uudestaan keväällä.
 
Liittynyt
18.9.2010
Viestejä
1 278
Ikä
34
Kaupunki
Siilinjärvi
Grillin muuraus meni reisille. Se täytyy raapaista uudestaan keväällä.
Vain tekemällä oppii, se on tullut näissä hommissa opittua. Ensi kesällä on sitten kylmämontun ja kesäkeittiön vuoro. Onneksi tuli teetettyä maatyöt molempiin samalla tämän puuliterin kanssa.
 
Ylös