Säären kivut. Erilaisia kiputiloja urheilijoilla siellä kuvataan ainakin 4-5 erilaista. Yhteistä kaikille on että lihaspaine sääressä tavallista korkeampi, ja mitä siitä sitten seuraa?
Sääressähän on 4-5 tiukkaa lihasaitioita, jotka rajaavat säären lihakset hyvinkin tiukasti. Kun lihasten paine kasvaa syystä tai toisesta, paineen nousu heikentää lihaksen verenkiertoa sekä aiheuttaa venytyskipua niihin kalvoihin. Syitä siihen paineen nousuun voi olla noin 49 miljoonaa, lähtien säärimurtumista, päättyen juoksun harrastajilla liian kovaan ja/tai vinoon juoksualustaan (esim kaikki asfaltoidut tiet).
Hoito on ensisijaisesti aina lepo. Juoksu, jopa reippaampi kävelykin on nounou. Korvaavina harjoituksina voi käyttää esim pyöräilyä tahi vesijuoksua. Säären lihasten venyttely ja kylmähoito (ei kylmägeeliä tai suihketta, ne on ns. haista-paskaa tähän hommaan) aina harjoitusten jälkeen on suotavaa, jopa tärkeää. Lämpö ei ole hyvästä, ai miksi? No siksi, että lämpö lisää verenkiertoa ja sitä kautta turvotusta säären lihaksissa ja mikä olikaan alun perin se ongelma, no se turvotus.. Hieronta on ehkä vähän hiinä ja hiinä, toisaalta se rentouttaa mahdollisesti kroonisesti jumissa olevia lihaksia ja laskee painetta, mutta toisaalta vilkastuttaa verenkiertoa. Niin ja ne surullisen kuuluisat tulehduskipulääkkeet on hyödyksi.
uskokaa tai älkää, varsin usein se terveyskeskuslääkärin tarjoama burana ja lepo on juuri se oikea hoito
Pohjetreeni.. No, se riippuu jossain määrin minkä lihasaition ongelmista on kyse, jossain se on ehdoton nou, jossain ehkä. Itse heittäisin valistuneena arvauksena, että ei ehkä pahimpana kipuaikana kannata, mutta rauhallisessa vaiheessa joo KUNHAN siitä ei aiheudu kipujen pahenemista.
Leikkaushoito on se viimeinen vaihtoehto, jota harkitaan yleensä useamman kuukauden LEVON jälkeen, jos mitään helpottamista ei ole tapahtunut. Joskus uusiminen on mahdollista, ja joskus säären keskellä yhdellä lihaksella on oma aitionsa, jota ei rutiinisti avata ja jos vika olikin siellä, niin leikkaus täytyy uusia.
Yleensä se mikä estää tämän tyypin ongelmien paranemisen on potilas, joka ei toteuta sitä lepo vaihetta hoidossa.