Entä jos itse lämpötila ei olekkaan olennainen vaan verenvirtauksen ym. säätelymekanismit. Näihin hermoston saama informaatio mm. ihon pinnalta vaikuttaa.
Kylmällä on kaksi vaikutusta kipuun ja koko vammamekanismiin.
1) Analgeettinen, kipua alentava vaikutus.
2) Kudoksessa tapahtuvat muutokset ja niiden vaikutukset.
1) Kipuun kylmä vaikuttaa mm. samalla periaatteella kuin muutkin kipuhoidot. Eli aiheuttaa hermostossa kilpailevan ärsykkeen alkuperäisellä ärsykkeelle (tässä tapauksessa kipu). Kilpaileva ärsyke voi olla akupunktio neula, sähkökipuhoito, hieronta, mekaaninen painanta tai kylmä. Porttikontrolliteorian mukaan beetta- ja/tai deltasäikeitä pitkin kulkeva "nopea" ärsyke "ohittaa" "hitaampaa" C-säiettä pitkin tulevan kipuinformaation. Keskeisessä osassa interneuronitoiminta aksonin ja selkäytimen takasarven välissä.
2) Kudoksessa tapahtuvat muutokset:
Kudoksen lämpötilan laskiessa mm. paikallinen metabolia alenee, jonka seuraksena myös tulehdusta ylläpitävät aineet (prostaglandiini, bradykiniini ja substanssi P jne.)vähentyvät, jonka seurauksena tulehdus lievittyy ja paranemisprosessi jatkuu. (tulehdusvaihe on normaali tila parenemisprosessin alkuvaiheessa, jos se "jää päälle", kudosten uudistuminen ei etene normaalisti.)
Pari lähdettä aiheeseen:
Physical Therapy: TENS, Ultrasound, Heat and Cryotherapy;
Gerard Malanga, M.D.
Harris ED. The influence of temperature and fibril stability on degradation of cartilage collagen by rheumatoid synovial collagenase
Fysikaaliset syvälämpö ja sähköhoidot;
M.Sandström et.al.
Ja tietysti Kipu-kirja...