Kolumni:
Sanna Ukkola

Historialliset tappiot eivät synny vahingossa. Ne syntyvät, kun johtaja unohtaa, ketä hänen piti palvella, kirjoittaa Iltalehden kolumnisti Sanna Ukkola.
Tänään klo 16:30
Mitä peliä Riikka Purra ajattelee pelaavansa, kolumnisti kysyy. Antti Nikkanen
Perussuomalaisten veret seisauttava vaalitappio ei ollut minkäänlainen yllätys, vaan jo pitkään tuloillaan ollut junaonnettomuus, joka johtui puolueen omista valinnoista.
Riikka Purran pitäisi tässä vaiheessa katsoa peiliin ja pohtia, ymmärtääkö hän johtamansa kansanliikkeen todellista luonnetta.
Kapinapuolue kuolee aina juuri silloin, kun se oppii kumartamaan väärään suuntaan.
Olen ihmetellyt jo pitkään, mitä peliä Purra ajattelee pelaavansa. Saksia heilutteleva valtiovarainministeri on halunnut väkisin profiloitua valtaviin leikkauksiin, jotka ilman muuta syövät puolueen kannatusta.
Petteri Orpo nauraa varjoissa olemattomaan partaansa, kun PS ottaa vapaaehtoisesti kontolleen kokoomuksen likaisen työn.
PS:n protestienergia katosi, kun puolue ryhtyi kokoomuksen leikkauskoneeksi. Kykypuolue kiittää.
Purra teki strategisen virheen, kun hän pyrki hinnalla millä hyvänsä esiintymään hallituksen vastuullisena talouspoliitikkona. Hän unohti, että perussuomalaisten ydinkannatus ei tule leikkauslistojen hyväksymisestä; se tulee protestienergiasta. PS:n äänestäjät haluavat nähdä vastarintaa – eivät he välitä hallituskelpoisesta sopeuttajasta.
Purra sai otsikot. Äänestäjät saivat leikkaukset. Se on hinta, joka maksetaan väärästä pelistä väärällä kentällä.
Petteri Orpo sai täydellisen diilin. Kokoomus voi poseerata hallituksessa maltillisena järjen äänenä, kun taas PS polttaa maineensa päätöksillä, jotka oikeasti kuuluvat kokoomuksen ideologiseen ohjelmaan.
Vaalitappio oli täysin looginen seuraus siitä, että Purra halusi olla mieluummin valtiovarainministeri kuin puheenjohtaja. Hän halusi näyttää kelpaavansa “eliitin” hallituskumppaniksi, mutta unohti, kenen tuella hän hallituksen ylipäätään pääsi.
Perussuomalaisten entinen puheenjohtaja ja nykyinen kriitikko
Timo Soini tuntee puolueen ydinkannattajakunnan. Hän toteaa
Demokraatin haastattelussa, että perussuomalaisten kansanedustajat ovat ryhtyneet herroiksi, ja puolueen linja on nyt väärä.
– Perussuomalaiset ei ole oikeistolainen herrapuolue, ei viisastelijoiden kerho vaan tavallisen suomalaisen ääni ja puolustaja, Soini toteaa.
Vaikka persut ovat Soinista edelleen tavattoman traumatisoituneita eivätkä ehkä arvosta hänen analyysejään, vanhan isännän sanomassa piilee totuus. Soini todella tuntee entiset äänestäjänsä.
Soini ei muuten aikoinaan ottanut vastaan valtiovarainministerin pestiä. Hän halusi itselleen ulkoministerin paikan – ja sai sen.
Päätöstä ihmeteltiin tuolloin, sillä toiseksi suurimman puolueen puheenjohtaja ottaa perinteisesti rahaministerin raskaan salkun itselleen. Jos PS olisi halunnut pelata strategista peliä, Purra olisi voinut tehdä soinit. Hallitusta muodostettaessa raskaat leikkaukset olivat erinomaisen hyvin tiedossa.
Tiedossa oli myös se, että leikkaukset osuvat erityisesti valtiovarainministeripuolueeseen.
Purra päätti ottaa vastaan perinteisen ministerisalkun, mutta hän ei tehnyt ainoastaan tätä. Hän on halunnut tehdä valtiovarainministerin tehtävänsä niin hyvin kuin mahdollista ja profiloitua julkisuudessa näkyvästi kovapintaisena rautarouvana.
Hän on ehkä nauttinut lehtijutuista, joissa häntä verrattiin Britannian entiseen pääministeriin
Margaret Thatcheriin. Ja kuka tietää, ehkä juuri se olikin kaiken ytimessä: henkilökohtainen tyydytys siitä, että häntä alettiin ylistää vahvana, kylmänä ja tinkimättömänä johtajana, joka tekee “vaikeat mutta pakolliset” päätökset eikä piittaa kritiikistä.
Rautarouvana oleminen on toki kunnioitettava rooli, mutta täysin väärä perussuomalaisille.
Puolueen kannatus ei ole koskaan rakentunut leikkauslistojen nuhteettomaan esittelemiseen vaan tunteeseen siitä, että joku puolustaa tavallisista ihmisistä, kapinoi, pitää meteliä.
Nyt PS muuttui hallituspuolueeksi, joka kuritti juuri niitä ihmisiä, joiden takia se on olemassa. Ja siinä pelissä Purra ehkä voitti itselleen hetkeksi ihailevia katseita niiltä, joiden hyväksyntää hän salaa kaipaa.
Mutta puolue – ja ennen kaikkea sen äänestäjät – hävisivät.
Ja nyt, kun savu on hälvennyt, yksi kysymys jää: kenen kunnian vuoksi tämä kaikki tehtiin?
Historialliset tappiot eivät synny vahingossa. Ne syntyvät, kun johtaja unohtaa, ketä hänen piti palvella, kirjoittaa Iltalehden kolumnisti Sanna Ukkola.
www.iltalehti.fi