Morjens nykyiset ja tulevat treenarit!
Personal training on juurruttanut asemansa vakavasti otettavana ja haluttuna liikunnanohjauspalveluna. Silloin kun itse aloittelin personal trainerina työskentelyn, olivat ihmiset vielä täysin tietämättömiä alasta: Osa ei ollut kuullutkaan, osa hymähteli ja jotkut vitsailivatkin kustannuksellani. Onneksi oli myös niitä, jotka uskoivat alaan, minuun sekä palvelun tuloksellisuuteen.
Tänä päivänä personal trainingista ei voida puhua enää trendinä. Korkeintaan kestohittinä. Palvelu on saavuttanut erinomaisen imagon, aseman ja tarve asiakkaiden keskuudessa kasvaa lähes eksponentiaalisesti tulevina vuosina.
Myös pt -koulutus on saavuttanut uskottavan aseman ammatillisena täydennyskoulutuksena. Työllistymis- ja menestymismahdollisuudet ovat kasvaneet huimasti siitä, kun aloitin oman yritystoimintani vuonna 1998. Ja silloinkin kysyntää riitti enemmän kuin ehdin asiakkaita ottamaan. Väitänkin, ettei aktiivisella ja intohimoisesti työhönsä suhtautuvalla henkilöllä tule olemaan pulaa työstä sekä asiakkaista. Hintatasokin on kivunnut hiljalleen kohti palvelun laadun edellyttämää tasoa. Uskon ja toivon, että personal training voi alana olla jo lähitulevaisuudessa voimakas työllistäjä, kansanterveyden edistäjä sekä ammatti, jolla voi mielekkäällä tavalla hankkia eläntonsa vaikka eläkeikäänsä saakka.Koulutuspäällikkömme Lasse Seppäsen pyynnöstä avaan hieman oman organisaationi eli Trainer4You:n taustoja ja filosofiaa, joka voi auttaa Sinua valitsemaan mieleisesi koulutustahon. Tervetuloa tai -menoa koulutukseen
Trainer4You:n tarina juontaa juurensa vuodenvaihteeseen 2003-2004, jolloin irtisanouduin edellisen työnantajani FAF Finlandin palveluksesta. Ero oli neutraali: Ei missään nimessä riitaisa, eikä erityisen haikeakaan. Olimme kasvaneet erillemme.
Perustin Trainer4You:n toiminimimuotoisena v. 2004. Jo alusta asti juoni oli kirkas: Ensin painotus kirjallisen materiaalin rakentamiseen tunnettavuuden ja asiantuntijaimagon vahvistamiseksi. Kynää on tullut pyöritetyksi nyt 20 liikunta- ja ravitsemusaiheisen kirjan sekä noin 500 asiantuntija-artikkelin verran.
Kun koulutus- ja valmennusmateriaalit olivat kasassa, käynnistettiin ensimmäinen koulutuspolku verkoston luomiseksi sekä ydinhenkilöiden perehdytyksesi. Nyt koulutuspolkuumme osallistuneita ohjaajia on ympäri Suomea n. 3000 henkilön verran, koulutuksemme pyörivät kymmenellä paikkakunnalla ja treenarimme valmentavat satoja yritys- sekä yksilöasiakkaita viikossa! Koulutamme vuonna 2011 noin 1000 uutta ohjaajaa kentälle. Ja nimenomaan menestymään kentällä!
Tulevaisuudessa aiomme panostaa yhä enemmän myös hyvinvointivalmennusten tuotteistamiseen sekä jalkauttamiseen.
Tavoitteenamme onkin tarjota ohjaajille enemmän kuin pelkkää osaamispääomaa: Haluamme antaa eväät pärjäämiseen kenttätyössä ja liiketoiminnassa sekä tarjota aktiivisille henkilöille töitä yksilöasiakkaiden sekä valmennuskeikkojen muodossa.
Taito liikuttaa – ei hifistellä
Koulutustemme filosofia on seuraava: Emme opeta koulutuksissamme mitään, mitä et tarvitse kentällä menestymiseen. Toisin sanottuna riittää, kun sisäistät kaiken sen sanoman, minkä koulutuksissamme Sinulle tarjoamme.
Jokaisella koulutukseemme tulevalla henkilöllä on jo valtava määrä pohjatietoa ja kokemusta. Toisilla enemmän ja toisilla hieman vähemmän. Ongelmana on usein tiedon ”käyttökelvottomuus sekä ison kuvan sirpaleisuus”. Tavoitteenamme onkin kirkastaa jo olemassa olevaa kokonaiskuvaa sekä auttaa opiskelijoita hyötymään maksimaalisesti hallitsemastaan tietopääomasta kenttätyössä. Valmistuttuaan henkilön asiakastyytyväisyys on näin huippuluokkaa ja hän kykenee kannattavaan sekä kasvavaan liiketoimintaan!
Emme halua sekoittaa opiskelijoitamme työn kannalta merkityksettömällä reservitiedolla. Toki pilkuntarkka anatomian, fysiologian ja liikeopin ymmärrys on osa ohjaajan osaamisaarrearkun sisältöä, mutta menestyminen kentällä edellyttää myös paljon muuta: Kykyä kohdata ja asettua asiakkaan asemaan, motivoida, kannustaa, viestiä selkeästi ja innostavasti sekä vuorovaikuttaa kunkin tilanteen edellyttämällä tavalla. Myös tuotteistaminen, markkinointi ja myynti ovat taitoja, joita ilman kentällä menestyminen jää laimeaksi. Tärkeintä on vahvistaa kunkin yksilön vahvuudet erinomaisuuksiksi sekä paikata heikkouksia oppimalla sekä verkostoitumalla!
Alan ongelmana täydellisyyden tavoittelu?
Keskusteltuani vuosien mittaan useiden liikunta-alan vaikuttajien sekä asiakkaiden kanssa, on esille noussut personal training –alaa yleisesti koskeva vitsaus – täydellisyyden tavoittelu.
En halua mustamaalata alaa, päinvastoin - Voin väittää kokemuksesta, että suomalaisten treenareiden tieto-taito on kansainvälisestikin vertailtuna huippuluokkaa! Sen sijaan olen itsekin vakavasti sitä mieltä, että välillä asioista tehdään liian vaikeita: Treenaria on vaikeaa saavuttaa, tuotteita on vaikeaa ostaa ja valmennuksen sisältö on usein liian täydellistä. Ohjelmat ja ohjaus pyrkivät täydellisyyteen, vaikka asiakkaalle kelpaisi vähempikin. Vaikka asiakkaan tavoite olisi ”vaatimattomasti” yleisen kunnon ja hyvinvoinnin edistäminen, treenautetaan häntä kuin kilpaurheilijaa tai fitness –ammattilaista.
Rimaa saisi siis hieman madaltaa ja ennen kaikkea pitäisi olla itseluottamusta sekä kokemusta yksinkertaistaa asioita: Keep it simple stupid! Tietoa ja näkemystä täytyy olla valtava määrä, jotta asioista voidaan tehdä riittävän helppoja. Juuri yksinkertaistamisessa sekä kokonaisuuksien hallinnassa koemme olevamme mestareita ja sen taidon haluamme opiskelijoidemmekin sisäistävän.
Personal trainer – hyvinvointivalmennuksen ammattilainen
Treenareiden kouluttamisessa mielestäni tärkeintä on näkemys ja kokemus alasta. Personal training on oma ”taiteenlajinsa”. Sillä ei ole paljoakaan tekemistä urheiluvalmennuksen kanssa. Hieman enemmän sillä on yhtymäkohtia liikunnanohjausalaan. Nyt puhutaan kuitenkin henkilökohtaisesta ja kokonaisvaltaisesta hyvinvointivalmennuksesta, jossa asiakas on valmennuksen keskipiste. Fyysinen valmennus on vain osa kokonaisuutta, jota täydentää henkinen valmennus, ravitsemusvalmennus, kuntouttavan harjoittelun sekä erityistapausten (sairaudet, vammat, vaivat) hallinta, höystettynä viestintä-, vuorovaikutus-, myynti- ja liiketoimintataidoilla. Pätevä ja vastuuntuntoinen treenari osaa myöntää heikkoutensa sekä paikata niitä verkoston voimin. Emme ole treenareina lääkäreitä taikka terapeutteja, vaan fyysisen hyvinvoinnin ammattilaisia osaamistamme täydentävine tukiverkostoineen!
Kouluttajat ovat tärkein pääomamme!
Kaikilla Trainer4You -kouluttajilla on vuosien kokemus liikunnanohjaus- ja valmennusalasta. Ja nimenomaan personal training –työstä asiakasrajapinnassa. Siksi puhummekin kaikki kouluttaessamme samaa kieltä ja täydennämme toistemme sanomaa. Tavoitteenamme on osaava liikkuja, osaavan treenarin hyppysissä. Ei hämmentynyt asiakas hifistelevän ohjaajan vietävissä.
Miksi opiskelisin treenariksi?
Personal trainer –opinnot ovat tarkoitettu täydennyskoulutukseksi liikunta- ja terveysalan ammattilaisille sekä riittävän ohjaus- ja valmennuskokemuksen sekä –koulutuksen omaaville henkilöille. Monesti kuulee epäluuloisia kommentteja siitä, mitä opinnot voivat vielä antaa akateemisesti koulutetulle liikuntatieteilijälle, lääkärille tai fysioterapeutille ja AMK liikunnanohjaajalle? Ja kysymyksiä siitä, mitä oppiaineita saan anteeksi vankan pohjakoulutukseni ansiosta?
Ainakaan allekirjoittaneen pohjakoulutukseen ei sisältynyt henkilökohtaiseen hyvinvointivalmennustyöhön tarvittavien tietojen ja taitojen opiskelua. Eikä muuten kuulunut niihin lukuisiin täydennyskoulutuksiinkaan, joilla olen koettanut elämänpolkuni varrella tieto-taitoani kartuttaa. Vasta personal trainer –koulutus antoi eväät tuotteistamiseen, valmennustyöhön sekä oman osaamiseni markkinointiin ja myymiseen. Miten oli Sinun opintojesi laita? Saitkos riittävät teoria- ja käytännön taidot jo peruskoulutuksessasi?
Itsekin lähdin hakemaan personal trainer –koulutuksesta kaikkivoipana ja itseluottamusta uhkuvana nuorukaisena sitä itseään eli pt –lisenssiä. Mitä nyt olisin vastavalmistuneena voinut sieltä oppia? Olinhan juuri istunut persiini kipeäksi koulun penkissä. Mistähän oppiaineista voisin saada fysioterapeuttina ja ammattivalmentajana vapautuksen, ajattelin. Opiskelujen aloittamispäivänä muiden esittelypuheenvuoroja kuunnellessani sain valaistuksen: Jos kaikki muutkin opiskelijat ovat fyssareita, liikunnanopettajia ja –ohjaajia, lääkäreitä, huippuvalmentajia tai kuntoutuksen ammattilaisia, niin miksi juuri minun pitäisi saada vapautus jostakin oppiaineesta?
Toinen valaistus tuli anatomia oppitunnilla: Tiesin kyllä tarkalleen mistä luunnystystä mikäkin lihas lähti, minne se kiinnittyi ja mikä hermo sitä käskytti, mutta miten oli toiminnan laita? Millä liikkeillä kyseistä lihasta treenataan salilla, pienvälineillä tai miten liikkeen vaikutus sekä kohdistus muuttuu, jos liike tehdäänkin toisella välineellä, eri alkuasennossa, oteleveydellä tai kulmassa? Ahaa – tästäkö tässä olikin kyse! Siistiä! Samoja oivalluksia sain kokea jokaisessa oppiaineessa. Tästäkö tässä olikin käytännössä kyse ja näinkö nämä asiat liittyivätkin kokonaisuuteen, ihmettelin kerta toisensa jälkeen.
Vahvuudet erinomaisuuksiksi!
Juuri näitä valaistuksia, Ahaa –elämyksiä ja uusia oivalluksia haluamme Sinullekin tarjota. Tiedämme kyllä millaisia helmiä ja timantteja koulutuksiimme tulee. Haluamme saada timantit hiotuksi ja vahvuudet jalostetuksi kunkin henkilön oman personal trainer –tuotteen erinomaisuutta korostavaksi, asiakastyytyväisyyttä sekä liiketoimintaa tukevaksi taidoksi!
Tervetuloa viihtymään, oppimaan ja verkostoitumaan koulutuksiimme,
T: Riku Aalto
Toimitusjohtaja
Trainer4You Oy