Peräpukamat ovat hyvin yleinen vaiva. Altistavina tekijöinä ovat perinnöllisyys, ylipaino, raskaus/synnytys, istumatyö ja kovavatsaisuus. Peräpukamat ovat peräaukon alueen laskimolaajentumia, joihin voi hyytyä verta. Oireena on mm. kutina, hygieniaongelmat, kipu ja verenvuoto. Pukamat jaetaan yleisesti ulkoisiin ja sisäisiin. Ulkoiset peräpukamat ovat yleensä lievempiä ja niitä voidaan helpommin hoitaa kotikonstein. Sisäiset pukamat voivat ponnistaessa pullistua myös näkyviin. Kun pukamaan kertyy verta ja se tukkeutuu eli kureutuu, se tulee erittäin kipeäksi. Tällöin on syytä olla yhteydessä lääkäriin. Suurin osa pukamista on kuitenkin hoidettavissa omin neuvoin, ja vaihtelut oireissa ja esiintymisessä ovat hyvin tavallisia.
Omahoito
Jos pukamasta on vain vähän oireita, sitä ei kannata hoitaa, se todennäköisesti paranee itsestään.
Suolen säännöllinen toiminta: Pyri säännölliseen suolentoimintaan. Ripuli tai ummetus ovat peräpukamille haitaksi. Ummetuksen hoito on tärkeä osa pukamien hoitoa ja ennaltaehkäisyä. Liikunta lisää suolen toimintaa, suosi kuitupitoisia ravinteita.
Peräaukon hygienia: Pese peräaukko haalealla vedellä tai ota muutaman minuutin istumakylpy ulostamisen jälkeen.
Paikallinen lääkehoito: Apteekeista on saatavissa reseptivapaasti puikot ja voiteet. Niiden käyttö on vain väliaikaista, eikä saisi kerrallaan kestää yli kahta viikkoa.
Oireiden pitkittyessä ota hoidosta yhteyttä lääkäriisi.
Milloin lääkäriin?
- Jos vaivat ovat pitkäaikaiset, yli 2-3 viikkoa.
- Jos peräpukamat ovat suuria, vuotavat verta tai kutiavat häiritsevästi.
- Jos peräpukamat ovat huomattavan kivuliaat.
- Kun ensimmäinen verenvuoto esiintyy, on selvitettävä, onko tähän muuta syytä kuin peräpukamat.
- Jos peräaukon seudussa on paukama, joka muuttuu äkillisesti kivuliaaksi, turpoaa kovaksi, tummanpunaiseksi palloksi
:arvi: