Paljonko proteiinia voi syödä kerralla?

Joyra sanoi:
Onko tällä jotain tieteellistä pohjaa vai mihin perustat ko. väitteen?

Itsekin olen aina luullut, että koska hiilareiden ja proteiinien energiasisältö on sama, olisi niillä myös sama lihottava vaikutus. Tämä siis oletuksella, että hiilareita ei kuluteta elimistössä lämmöntuottoon, lihasten liikuttamiseen tai vast. eikä proteiineja vastaavasti lihasten rakentamiseen/korjaamiseen, jolloin "kaikesta " saadusta energiasta tulee läskiä.

(aika lailla kärjistettyä, mutta kaikki ymmärtänee, mitä tarkoitan)

Tämmöiseen olen itse jossain törmännyt koskien ruuansulatusta ja ravintoaineiden "varastoimisen" rasvaksi vaatimasta energiamääristä eri ravintoaineissa: Kaikkein eniten energiaa kuluu proteiinien aineenvaihdunnassa, joiden energiasta 20 % katoaa aineenvaihduntaprosessin aikana. Hiilihydraatien kohdalla vastaava suhdeluku oli muistaakseni 10 % ja rasvojen kohdalla 5%. Eli rasvat ovat kaikkein "taloudellisempia", eli rasvoista saatava ylimääräinen energia varastoituu kaikkein helpoiten vartaloon läskinä. Mikä lienee ymmärrettävää, rasvaisen ravinnon muuttaminen vyötärömakkaroiksi on paljon helpompaa kun jenkkakahvojen kasvattaminen proteiineja ahmimalla.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Jos joku aine ei imeydy suolistosta, se menee ulosteen mukana ulos, sinnehän se suolisto päättyy vai kuinka? Joku ravitsemustyyppi vois tähän vastata imeytymisjuttuun tarkemmin. En millää usko, että elimistö olis niin tyhmä että jättäis imeyttämättä jonkun grammarajan jälkeen tulevat proteiinit. Yleensähän elimistö yrittää kaikin keinoin saada lisää ravintoa ja kerätä niistä varastoja pahan päivän varalle.
 
Kun inttiin meno lähestyi, kaikki jätkät kävi lukiosta tietenkin lääkärintarkastuksessa. Siinä sitten virtsanäyte annettiin myös ja lääkäri käski "ensin kusta sinne pönttöön parin sekunnin ajan ja sitten vasta sinne purkkiin". Tämä perustui siihen että virtsan mukana saattoi aluksi tulla siittiöitä, joita saattoi olla virtsajohtimessa (?).
Jos kusinäytteessä olis siittiöitä --> testit näyttää että siinä on proteiinia --> sulla on jonkunlainen häiriö ruuansulatuksessa. Mutta jos juon protsku drinkin johon on kipattu 5dl heraa (10x30g=300g, josta olisi n.228g proteiinia) niin eihän siitä seuraavassa kusisuihkussa voi olla proteiinia? Tämä ainakin kumoaisi sen että kaikki proteiini ei imeytyisi. En tiedä onko eri juttu sitten kiinteässä ruoassa....IMO
 
En nyt ihan tajunnu mitä tarkotit. Virtsa tulee munuaisista ja kaikki mikä munuaisiin ja sitä kautta virtsaan tulee, tulee elimistön sisältä eli on joskus sinne imeytynyt. Ei oo olemas oikoreittiä suolistosta virtsarakkoon.

Jos virtsas on proteiinia, munuaiset ei toimi kunnolla ku niitten tehtävä on pitää proteiinit pois virtsasta eli säästää ne.


Vitsi mitä anatomian opetusta.
 
Proteiineja EI enään ole verisuonissa. Vaan protskut muuttuu ohutsuolessa aminohapoiksi ja ylimääräset aminohapot menee maksaan ja muuttuu ammoniakiksi. Ammoniakki menee munuaisiin ja kusen mukana ulos. Näin kertoi bilsan ope.
 
Art2 sanoi:
Proteiineja EI enään ole verisuonissa. Vaan protskut muuttuu ohutsuolessa aminohapoiksi ja ylimääräset aminohapot menee maksaan ja muuttuu ammoniakiksi. Ammoniakki menee munuaisiin ja kusen mukana ulos. Näin kertoi bilsan ope.

Tarkoitatko että verenkierrossa ei ole aminohappoja?
 
No joo joo, ne tulee sieltä ohutsuolesta aminohappoina verenkiertoon ja munuaiset pitää myös ne sielä verenkierros eikä vuoda niitä ulos.

Mutta kyllä verenkierros on proteiineja, niitä joita on rakennettu jossain päin kehoa (yleensä maksassa) ja jotka tekee sielä veres kaikkia jännittäviä juttuja niin kun esimerkiksi veren hyytymistä kun tulee haava tms. Ja kuljettaa vaikka mitä aineita kuten esimerkiksi lipoproteiinit kolesterolia (HDL, LDL). Nämä proteiinit siis munuaisten pitää pitää verenkierros. Jos munuaiset pragaa, albumiini ym. pääsee virtsaan ja ne voidaan sieltä havaita. Esim. diabeetikoilla munuaiset voi jossain vaihees menettää toimintakykyään ja albumiini ym. proteiinit ilmestyy virtsaan.

Ja ne "ylimääräiset" aminohapot käytetään energiantuotantoon eikä vaan heitetä elimistöstä ulos....
 
Jeah, ulkomuistista kierros karkeasti näin; ohutsuolesta porttilaskimoa pitkin maksaan, sieltä verenkiertoon ja kohdesoluihin ja toimittamaan tehtäviään sen mukaan mitä tarve on. Osa proteiinia käytetään myös energiaksi. Suurin osa aminohapoista käytetään kuitenkin uusien proteiinien muodostukseen. Ylimäärä voi siis varastoitua rasvaksikin, tähän vaikuttanee myös kokonaisenergiamäärä. Proteiinien käytöstä kehossa vapautuu typpeä joka kulkee maksan kautta munuaisille eritettäväksi virtsaan. Tämä nyt ei ollut mikään hifi-versio tarinasta mutta kuitenkin.
 
Eli virtsaan ei pitäisi päästä proteiinia, vaikka protskua söisi kilon päivässä? Miksi virtsa sitten vaahtoaa suurilla proteiinimäärillä?
 
Edelleen lainaan itteäni. "ylimääräset aminohapot menee maksaan ja muuttuu ammoniakiksi. Ammoniakki menee munuaisiin ja kusen mukana ulos" Näin se menee ja se ammoniakki vaahdottaa ja haisee pahalle
 
Aminohapon hiilirunko käytetään sitruunahappokiertoon, jossa siitä voidaan tehdä energiaa tai jotain kierron välituotteista. Typpiryhmä eli ammoniumioni (eli ammoniakki) muutetaan ureaksi eli virtsa-aineeksi, joka heitetään munuaisista virtsaan ja ulos.
 
Näppituntumalta sanoisin, että jos ottaa liikaa protskua kerralla, niin pakokaasut lisääntyvät. Tämä lienee merkki siitä, että määrä on ylitetty :D Itselle sopivat (177/83kg) määrät liikkuvat 25 - 50 g/ateria.

Myös se, mitä muuta syö samalla aterialla vaikuttaa asiaan. Enimmäkseen proteiinista muodostuvalla aterialla pystyy sulattamaan enempi. Myös se kuinka paljon on syönyt proteiinia lähiaikoina tuntuisi vaikuttavan asiaan. Jos syö koko ajan rupeaa vaikutus kertautumaan, eli maha kuplii jatkuvasti. Ajankohta vaikuttaa myös asiaan, treenin jälkeen proteiini sulaa selkeästi paremmin, eli menee suomeksi sanottuna jakeluun. Nämä siis mun kokemuksia.
 
Mitenkäs proteiinit voi muuttua energiaksi tai läskiksi jos ne ei imeytyis kun elimistö ei enää tarvi aminohappoja? Vai suolessako ne muunnetaan tarpeen mukaan oikeaan muotoon, jos ei niin pakkohan niiden on imeytyä...

Mutta se on varma kun kiskoo 500g t-luu pihvin lounaalla, niin se kummittelee vielä monen tunnin päästä vatsalaukussa, ei maha sulata hetkessä kiinteää ruokaa! Protsku juomat voikin olla eri asia.

Tulipa mieleen että kun monet käyttää jopa 4g/painokilo/vrk proteiinia ja sanoo että hyvin toimii, niin asia voikin olla niin että elimistö käyttää vain sen 3/4 aminohappona ja loput energiana lihaskasvuun. Eli jos nää samat heput söis sen 3g/... ja enemmän hiilareita/rasvaa niin lihas kasvu vois silti olla ihan sama, kunhan kaloreita on tarpeeksi. Vai onko testattu jo?
 
kai sitä roteiinia suolestakin imeytyy, eikä pelkästään mahasta.
ja kyllä tollanen puolenkilon lihapaakku sulaa varmaa vrk. ja "luovuttaa" koko ajan proteiinia. ainakin LUULEN niin
 
Tietysti aminohapot ei imeydy vatsasta, vatsahan vain päästää pienen erän ruokamassaa eteenpäin suoleen, missä se sulatetaan loppuun ja mistä se imeytyy. (tarkoitin mahalla koko ruuansulatus systeemiä)

Mutta vielä tarkemmin kysyttynä: Mitä tarkoittaa ettei proteiinit imeydy?
1. Helposti tulee käsitys että ylimäärä kulkee vain suolenläpi ja pönttöön.
2. Vai onko asia niin että ylimääräiset aminohapot muutetaan jo suolessa energiaksi.

Se taas että jos aminohapot ensin imeytyy ja sitten niille tehdään mitä tehdään (vaikka vararavinnoksi) ei ole enään sitä että ylimääräinen proteiini ei imeydy, vaan sitä että ylimääräistä proteiinia ei käytetä sen pääasialliseen tehtävään...jos näin, niin vähän pilkun nussimisen makua, mut olkoot.
 
Mitäs olette mieltä näistä tutkimuksista liiallisen proteiinin aiheuttamista negatiivisista efekteistä:

-Kehon happamoituminen, optimaalitila lienee mahdollisimman emäksinen.

-Ylenmääräisen proteiinin sulattamisen sivutuotteena syntyvä ammoniakki, joka aiheuttaa kataboliaa.

-Keho tottuu suuriin määriin ja jos vähänkin unohtuu syödä proteiinia hirmusatsit, niin keho rupeaa välittömästi kannibalisoimaan omaa kudosta>> katabolia.

Noi pointit voi olla pikkusen sinne päin heitettyä, mutta tollasista seikoista joskus lukenut. Noita tutkimuksiahan on tietysti joka lähtöön, joten sen enempää niiden paikkaansa pitävyyteen en ota kantaa. Itse olen protskun kohtuukäyttäjä >> 1.5-2g/kilo päivässä (lasken ainoastaan eläinproteiinit).

Niin joo, sitten olis vielä noi proteiinikierrot. Niistä mitään tietoa/kokemusta?
 
Anaboli sanoi:
Tietysti aminohapot ei imeydy vatsasta, vatsahan vain päästää pienen erän ruokamassaa eteenpäin suoleen, missä se sulatetaan loppuun ja mistä se imeytyy. (tarkoitin mahalla koko ruuansulatus systeemiä)

Mutta vielä tarkemmin kysyttynä: Mitä tarkoittaa ettei proteiinit imeydy?
1. Helposti tulee käsitys että ylimäärä kulkee vain suolenläpi ja pönttöön.
2. Vai onko asia niin että ylimääräiset aminohapot muutetaan jo suolessa energiaksi.

Se taas että jos aminohapot ensin imeytyy ja sitten niille tehdään mitä tehdään (vaikka vararavinnoksi) ei ole enään sitä että ylimääräinen proteiini ei imeydy, vaan sitä että ylimääräistä proteiinia ei käytetä sen pääasialliseen tehtävään...jos näin, niin vähän pilkun nussimisen makua, mut olkoot.

Sanoisin näin että proteiinit imeytyvät kyllä. Tuo tässäkin threadissä aiemmin mainittu -20% on proteiinin ns. terminen efekti jolloin proteiinin 'käsittelyssä' osa siitä siis muuttuu lämpöenergiaksi, joka "tavallaan" menee hukkaan. Eli jos syöt vaikka 100g protskua, niin sun verenkiertoon siitä pääsee hyvin karkeasti n. 80g, jakautuen miten mihinkin tehtäviin. Ohutsuolessa ehkä jotain tiettyä poikkeusta lukuunottamatta (glutamiini??) proteiinia ei vielä käytetä energiaksi, vaan ohutsuolesta pilkotut proteiinit kulkevat maksan kautta verenkiertoon, ja sen jälkeen vasta elimistö katsoo että mikä on meininki. Taisin selittää sekavasti.
 
BarBender sanoi:
Mitäs olette mieltä näistä tutkimuksista liiallisen proteiinin aiheuttamista negatiivisista efekteistä:

-Kehon happamoituminen, optimaalitila lienee mahdollisimman emäksinen.

-Ylenmääräisen proteiinin sulattamisen sivutuotteena syntyvä ammoniakki, joka aiheuttaa kataboliaa.

-Keho tottuu suuriin määriin ja jos vähänkin unohtuu syödä proteiinia hirmusatsit, niin keho rupeaa välittömästi kannibalisoimaan omaa kudosta>> katabolia.

- Veren Ph muistaakseni n. 7,4. Elimistöllä on omat puskurijärjestelmänsä millä se pyrkii pitämään tuota lukemaa jotakuinkin, liittyy kai vetyioneihin ja niiden määrään. Alla olevista linkeistä lueskelin itse taannoin happo-emästasapainosta;

http://www.valmarin.fi/emasarvoja.html
http://www.oivaoppi.fi/Listietoahappo-emstasapainosta.html

- Ylenmääräisen proteiininsyönnin on vaikea uskoa aiheuttavan kataboliaa, ainakaan siinä määrin että sillä olisi mitään merkitystä.

- Kehon tottuminen eri ravintoaineiden saantiin on tietty asiaa, siksi erilaisilla vaihteluilla voidaankin saada jos jonkinlaisia efektejä aikaseksi. Mutta se että jos olet aiemmin syönyt 4g/painokilo ja tiputat sen hetkeksi 2,5g/painokilo, ajattelisin näin että keho toimii edelleen saman kaavan mukaan, eli muodostaa syödyistä aminohapoista proteiinia sen minkä sen hetkinen tarve on. En tiedä nostaako jatkuva "liiallinen" proteiinin syöminen sentään itse proteiinisynteesiä...

Toivottavasti Anssi latais tähän jotain hienoa, se kai tietää protskuista KAIKEN.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom