Palautusjuoma – Sekoitus joka ratkaisee treenin jälkeisen tuloksen

Meta title: ⚡🥤 PALAUTUSJUOMA – NOPEUTA TREENIPALAUTUSTA JA MAKSIMOI TULOKSET 🥤⚡

Meta description: Tehokas sekoitus heti treenin jälkeen nopeuttamaan palautumista ja varmistamaan lihaskasvun edellytykset.


Onko sillä? Insuliinin rasvanpolttoa estävän ominaisuuden kannaltahan periaatteessa kannattaisi syödä mahdollisimman nopeita sokereita.

Jos otat päivässä 200grammaa hiilareita maltosta, niin insuliinitasot tekee aikamoisia piikkejä, joiden aikana rasvanpoltto katkeaa. Jos puolestaan syöt ruisleipää vastaavan määrän, pysyy insuliinitasot matalalla ja tasaisena. Käsittääkseni kuitenkin lihasten glykogeenitasoihin vain absoluuttisella grammamäärällä on vaikutusta (muutamaa poikkeusta lukuunottamatta esim. fruktoosi), ei niinkään glykeemisellä indeksillä. Eli mitä nopeampaa hiilihydraattia nauttii, sen epäedullisempaa laihdutukselle.


Verensokeri laskee, ilman syömistä se on jo valmiiksi alhaalla.

Itseasiassa verensokerimäärä on mahdollista saada tuolla tavoin jopa alemmas kuin paastotilalla. Sehän insuliinin yksi vaikutuksista/tehtävistä onkin, laskea verensokeria. Vastaava takaisinkytkentämekanismi kuin esim. kyykyn jälkeisellä testosteronivajeella. Eli kokonaisvaltaiset suoritukset nostavat kehon hormonitasoja LH:n kautta. Testosteronin noustua korkealle elimistö päättää ettei LH:ta enää tarvitse erittää, jolloin jonkinajan kuluttua testotasot jopa matalammalla kuin ennen treeniä.


Eli kalorivaje on molemmissa tapauksissa sama? Muuten en oikein seurannut tuota esimerkkiä, jos harjoitus kuluttaa enimmäkseen glykogeenivarastoja, niin kroppahan treenin jälkeen täyttää niitä hiilareista. Jos glykogeenia ei kuluteta, niin hiilareita käytetään energiaksi ja rasvaa poltetaan vähemmän. Käisttäkseni tuo HIIT liikkuu aika reilusti siellä glykogeenipuolella muutenkin energiantuotannon kannalta, eikö?

Kalorivaje molemmissa täsmälleen sama, mutta ei ole kuitenkaan yhdentekevää poltetaanko rasvaa lihasten polttoaineeksi vai epäsuorasti aineenvaihdunnan ja elintoimintojen ylläpitoon. Näinollen uskoisin että ei ole sama asia poltetaanko lenkillä hiilareita vai rasvakudosta. Mutta korostan nyt kuitenkin että tämä on vain ns. mutua. Tietotaito ei riitä parempiin perusteluihin. Kuitenkin samaa käytäntöä tuntuvat alan ammattilaisetkin/valmentajat neuvomaan, eli aamuaerobinen tyhjällä vatsalla.
Tärkeintä kuitenkin on varmaan nähdä se metsä, eikä vain puita.

Edit: niin tuon HIIT:n aikana tapahtuva energian kulutus on lähinnä glykogeeniä verottava. Intervallitreenin idea ei kuitenkaan rajoitu itse suoritukseen, vaan syke pysyy treenin jälkeen noin tunnin verran koholla, jolloin kaloreita palaa levossakin (samaa ei saavuteta matasykkeisellä lenkillä), näin ollen myös rasvaa palaa. Tuon tyyppisessä treeni sitäpaitsi kulutta hyvin nopeasti ne lihaksen glykogeenit, jolloin rasvan palaminen alkaa hyvin nopeasti
 
trebla sanoi:
Itse otan kreatiinia 5-10g reenin jälkeen palkkarissa, sen enempää en osaa sanoa kreatiinin käytöstä. Mutta älä nyt ihmeessä ota tuollaisia määriä dekstroosia päivässä! Sehän on pelkkää glukoosia ja nopeimpia hiilareita mitä löytyy.

joo siis tos on kämmi se annos oli puol desii dextroo. mut onkoha seki liikaa.. vai.. ei tosta puolesta destä paljoo alemmaks pääse kun pakkauksessakin suositellaan että puo desii
 
zawqe sanoi:
joo siis tos on kämmi se annos oli puol desii dextroo. mut onkoha seki liikaa.. vai.. ei tosta puolesta destä paljoo alemmaks pääse kun pakkauksessakin suositellaan että puo desii
Erään tutkimuksen mukaan kreatiini imeytyy yhtä tehokkaasti otettuna normaali ruoan kanssa. Itse otan tunnin verran aterian jälkeen, jolloin insuliinitasot on aterian jäljiltä muutenkin koholla. Toinen hyvä vaihtoehto on laittaa kreatiini palautusjuomaan. Mun mielestä hiukan turhaa tuo sokereiden ottaminen kreatiini kanssa.
 
Vaikka kaikella tällä ei ehkä käytännössä olekaan kovinkaan paljon merkitystä (siis jos katsoo tuloksia vaikka 2kk päästä), mutta itse teen ainakin mielummin "oikein", eli jos ei muuta, psyykkinen takijä vaikuttaa :) Joskus ihan teoreettinen pohdinta on ihan jees ;)
 
onko 1 desi protskua (100% whey) ja saman verran maltoa sopiva määrä palkkariin? Painoa mulla on joku 71kg tällä hetkellä ja tarkotus nyt olisi saada jonkun verran lihasmassaa lisää mutta MAHDOLLISIMMAN VÄHÄN läskiä kuitenkin, tässä kuitenkin kisat tulossa muutaman kuukauden päästä ja painoluokassa pitäisi pysyä..

Tuntuu että kertyy tuota rasvaa turhan herkästi mulle.
 
anticube sanoi:
onko 1 desi protskua (100% whey) ja saman verran maltoa sopiva määrä palkkariin? Painoa mulla on joku 71kg tällä hetkellä ja tarkotus nyt olisi saada jonkun verran lihasmassaa lisää mutta MAHDOLLISIMMAN VÄHÄN läskiä kuitenkin, tässä kuitenkin kisat tulossa muutaman kuukauden päästä ja painoluokassa pitäisi pysyä..

Tuntuu että kertyy tuota rasvaa turhan herkästi mulle.
On kai se ihan sopiva määrä... Mutta lähinnä painon kehittymiseen vaikuttaa muu ruokavalio, ei yksittäinen palkkari. Tuostahan saat 500kcal (tai sinne päin) energiaa lisää.
 
(liha)pyörykkä sanoi:
Onko sillä? Insuliinin rasvanpolttoa estävän ominaisuuden kannaltahan periaatteessa kannattaisi syödä mahdollisimman nopeita sokereita.

Jos otat päivässä 200grammaa hiilareita maltosta, niin insuliinitasot tekee aikamoisia piikkejä, joiden aikana rasvanpoltto katkeaa. Jos puolestaan syöt ruisleipää vastaavan määrän, pysyy insuliinitasot matalalla ja tasaisena. Käsittääkseni kuitenkin lihasten glykogeenitasoihin vain absoluuttisella grammamäärällä on vaikutusta (muutamaa poikkeusta lukuunottamatta esim. fruktoosi), ei niinkään glykeemisellä indeksillä. Eli mitä nopeampaa hiilihydraattia nauttii, sen epäedullisempaa laihdutukselle.
Tuo viimeinen lause on mielestäni totta, mutta todistapa tämä kaikki ainoastaan insuliinin vaikutuksilla, niin kuin haluat hirveästi väittää. Ei insuliini ole mikään kaikki voipa hormooni. Lisäksi kerroit vain tuossa mitä tapahtuu kun niitä eri maltoa tai ruisleipää syödään. Et mitenkään edes yrittänyt todistaa viimeistä lausettasi vaan sanoit sen kuin se olisi ollut joku universaali totuus jota ei tarvitse todistaa. Jotain selityksiä edes miksi luulet asian olevan näin. Kiitos. Siihen on ihan eri perustelut kuin joku yksittäin hormooni. Ihminen ei kuitenkaan ole ihan niin yksinkertainen.

tahvo tohveli sanoi:
Verensokeri laskee, ilman syömistä se on jo valmiiksi alhaalla.
Eipä taida laskea paastossa normaalia alemmas. Paastossa urheiltaessa se laskee paastoon tottumattomalla ihmisellä kuitenkin helposti.

(liha)pyörykkä sanoi:
Vastaava takaisinkytkentämekanismi kuin esim. kyykyn jälkeisellä testosteronivajeella. Eli kokonaisvaltaiset suoritukset nostavat kehon hormonitasoja LH:n kautta. Testosteronin noustua korkealle elimistö päättää ettei LH:ta enää tarvitse erittää, jolloin jonkinajan kuluttua testotasot jopa matalammalla kuin ennen treeniä.
Olisi kiva, jos voisit vähän selventää mitä tarkoitit.

(liha)pyörykkä sanoi:
Kalorivaje molemmissa täsmälleen sama, mutta ei ole kuitenkaan yhdentekevää poltetaanko rasvaa lihasten polttoaineeksi vai epäsuorasti aineenvaihdunnan ja elintoimintojen ylläpitoon. Näinollen uskoisin että ei ole sama asia poltetaanko lenkillä hiilareita vai rasvakudosta. Mutta korostan nyt kuitenkin että tämä on vain ns. mutua.
Voisitko kuitenkin yrittää keksiä tälle pointille jotain perusteluja? On nimittäin aika rankkaa mutua.

Sanotaanpa vaikka, että sä vedät heti kun suoritus alkaa 50 g hiilareita. Tällöin insuliini tasot eivät ehdi nousta merkitsevästi, koska lihasten insuliiniresistenssi laskee ja glukoosin sisään otto herkistyy rasituksen takia niin paljon, että kaikki glukoosi menee soluihin jo alhaisemmilla insuliini määrillä. Ainut merkittävä ero syntyy kun glukoosia poltetaankin huomattavasti enemmän energiaksi verrattuna rasvaan. Onko tämä nyt sitten ollut parempi juttu kun poltettiin glukoosia lenkillä rasvan sijaan ja eihän tässä ne sinun mainitsemat insuliini tasot nousseet. Onko tämä parempaa vai huonompaa urheilua rasvanpolton kannalta?
 
Muistelisin lukeneeni jostain jhulmin linkistä,että palautusjuomassa olis hyvä tollanen glukoosi-fruktoosi yhdistelmä,joka mullakin käytössä ja toimivan tuntuu.
 
Lightweight sanoi:
Eipä taida laskea paastossa normaalia alemmas. Paastossa urheiltaessa se laskee paastoon tottumattomalla ihmisellä kuitenkin helposti.

Mikä on "normaali"? Keho pitää veren glukoosipitoisuuden tietyissä rajoissa, mutta toki se glukoosipitoisuus kohoaa aterian jälkeen.

Edelleen, jos ajatellaan tässä asiassa vain insuliinia, niin parastahan olisi tosiaan syödä pari ateriaa mahdollisimman nopeita hiilareita, joilla saadaan nopea verensokerin nousu ja lasku ja saadaan jälleen insuliinipitoisuus alas.
 
Tahvo Tohveli sanoi:
Mikä on "normaali"? Keho pitää veren glukoosipitoisuuden tietyissä rajoissa, mutta toki se glukoosipitoisuus kohoaa aterian jälkeen.
Normaalit rajat on mielestäni ne, jotka eivät aiheuta oireita.

Tahvo Tohveli sanoi:
Edelleen, jos ajatellaan tässä asiassa vain insuliinia, niin parastahan olisi tosiaan syödä pari ateriaa mahdollisimman nopeita hiilareita, joilla saadaan nopea verensokerin nousu ja lasku ja saadaan jälleen insuliinipitoisuus alas.
Eipäs, kun parastahan tällä ajatusmallilla olisi syödä pääasiassa rasvoja, jotka eivät paljon insuliinin heittelyä aiheuta. Ainaista über rasvan polttoa. :hyper:
 
Lightweight sanoi:
Tuo viimeinen lause on mielestäni totta, mutta todistapa tämä kaikki ainoastaan insuliinin vaikutuksilla, niin kuin haluat hirveästi väittää. Ei insuliini ole mikään kaikki voipa hormooni. Lisäksi kerroit vain tuossa mitä tapahtuu kun niitä eri maltoa tai ruisleipää syödään. Et mitenkään edes yrittänyt todistaa viimeistä lausettasi vaan sanoit sen kuin se olisi ollut joku universaali totuus jota ei tarvitse todistaa. Jotain selityksiä edes miksi luulet asian olevan näin. Kiitos. Siihen on ihan eri perustelut kuin joku yksittäin hormooni. Ihminen ei kuitenkaan ole ihan niin yksinkertainen.
Siis selitystä miksi nopeat sokerit on huonompia laihdutuksessa kuin hitaat, mikäli oikein ymmärsin? No, ensiksikin mitä korkeampi hiilarin Glykeeminen indeksi on, sitä korkeammalle verensokeripitoisuudet nousevat tietyssä ajassa. Mitä nopeampi sokeri, sitä suurempi osa siitä on käytännössä hetkellisesti ylimääräistä ja tämä ylimäärä konvertoidaan rasvaksi. Tosin esimerkiksi treenin jälkeen tätä ongelmaa ei muodostu, vaan kaikki menee hyötykäyttöön. Hitaammin imeytyvillä hiilihydraateilla ei ole samaa ongelmaa, koska ne eivät nosta verensokeria hetkellisesti korkealle, vaan pitävät sen tasaisena. Näin ollen on vähemmän todennäköistä että siitä muodostuisi keholle hetkellisesti ylitarjontaa. On siis täysin eri asia otatko kerralla 100grammaa sitä maltoa, vai samanverran ruisleipää, sillä jälkimmäisen muodostuminen glukoosiksi vie sen verran kauan että kaikki käytetään todennäiköisesti hyödyksi. 100g:sta maltoa päätyy uskoakseni jo huomattavasti muualle kuin tarkoituskohteeseen. Toinen tärkeä syy siihen että glykeemisesti korkealla indeksillä varustetut hiilarit lihottaa enemmän, on juuri se insuliinin määrä. Vaikka insuliinin eritys laskee alas lyhyemmän ajan kuluttua kuin hitailla sokereilla, niin sen kokonaismäärä on kuitenkin suurempi. Insuliini kuitenkin on anabolista rasvakudokselle, halusimmepa me sitä tässä tai emme.

Lightweight sanoi:
Olisi kiva, jos voisit vähän selventää mitä tarkoitit.
No viittasin tässä insuliinin vastaavanlaiseen käyttäytymiseen. Vai tarkoititko selvennystä tuohon LH<->testosteroni hommeliin?

Lightweight sanoi:
Voisitko kuitenkin yrittää keksiä tälle pointille jotain perusteluja? On nimittäin aika rankkaa mutua.
En pysty paremmin perustelemaan tätä. Maalaisjärjellä pääteltynä siinä jälkimmäisessä vaihtoehdossa kuitenkin pitkällä tähtäimellä tapahtuisi aineenvaihdunnan hidastumista. En tiedä mitä muita vaikutuksia voi aiheutua siitä että rasvaa ei kuluteta suoraan lihaksen polttoaineeksi, vaan että lenkillä kulutettaisiin vain hiilareita, ja rasvaa palaisi enemmän "epäsuorasti". Yleisesti kuitenkin asiantuntijat suosittelee tuota rasvanpolttotreeniä tyhjällä vatsalla, joten aion ainakin itse jatkaa samaa rataa. Uskon että he tietävät hiukan itseäni enemmän asioista.

Lightweight sanoi:
Sanotaanpa vaikka, että sä vedät heti kun suoritus alkaa 50 g hiilareita. Tällöin insuliini tasot eivät ehdi nousta merkitsevästi, koska lihasten insuliiniresistenssi laskee ja glukoosin sisään otto herkistyy rasituksen takia niin paljon, että kaikki glukoosi menee soluihin jo alhaisemmilla insuliini määrillä. Ainut merkittävä ero syntyy kun glukoosia poltetaankin huomattavasti enemmän energiaksi verrattuna rasvaan. Onko tämä nyt sitten ollut parempi juttu kun poltettiin glukoosia lenkillä rasvan sijaan ja eihän tässä ne sinun mainitsemat insuliini tasot nousseet. Onko tämä parempaa vai huonompaa urheilua rasvanpolton kannalta?
Riippuu ensinnäkin mitä hiilaria vedät, 50g maltoa nostaa jokatapauksessa merkittävästi insuliinitasoja. Muutenhan palautusjuomassakaan ei olisi muuta ideaa hiilareilla kuin glykogeenitasojen täyttäminen (eikä siis myös nopean insuliinin erittymisen avulla katabolisen tilan käätäminen anaboliseksi). Jos taas vedät 50grammaa hiilaria vaikkapa siitä ruisleivästä, niin kyseinen mälli ei ehdi edes imeytyä, niin että suorituksessa käytettäisiin sitä. Mutta vastatakseni varsinaiseen kysymykseesi, niin en tiedä mitä hyötyä tai haittaa on että suorituksessa käytetään hiilihydraatteja rasvan sijaan. Jos sinulla on asiasta enemmän tietoa niin odotan mielenkiinnolla! Itse aion kuitenkin jatkaa yleisellä ja hyväksitodetulla metodilla, ellei joku esitä päteviä perusteluja toiseen suuntaan.
 
(liha)pyörykkä sanoi:
Mitä nopeampi sokeri, sitä suurempi osa siitä on käytännössä hetkellisesti ylimääräistä ja tämä ylimäärä konvertoidaan rasvaksi.

Ei toimi näin. (Jos et usko niin hae mun aloittama threadi aiheesta "hiilarit menee rasvaksi/läskiksi" tjsp.)
 
En viittinyt omaa threadia tästä aloittaa, mutta kysyisin mitä mieltä olette tosta Extreme XXl palautusjuomasta? Olen sellasia aina juonnut palkkariks kun en ole jaksanut sekoitella omia, ja noi maistuu niin perkeleen hyviltä. Hyvää protskuuhan siinä käsittääkseni on ja hiilareitten määrä aika tyrmäävä :D
Eli 50g whey protein isolate, 220g Hiilareita joista 53grammaa sokereita. Onko toi jo liian tuhti palautusjuomaksi?
Huono puolihan tossa on se, ettei sisällä kreatiinii niin joutuu ne erikseen vetämään.Eli nyt bulkki aikana noita ja sitten kun siirryn dietille tossa huhtikuussa aattelin vetää noita Mass recoveryjä(35P, 60HH), miltäs kuulostaa?
 
Shallowman sanoi:
En viittinyt omaa threadia tästä aloittaa, mutta kysyisin mitä mieltä olette tosta Extreme XXl palautusjuomasta? Olen sellasia aina juonnut palkkariks kun en ole jaksanut sekoitella omia, ja noi maistuu niin perkeleen hyviltä. Hyvää protskuuhan siinä käsittääkseni on ja hiilareitten määrä aika tyrmäävä :D
Eli 50g whey protein isolate, 220g Hiilareita joista 53grammaa sokereita. Onko toi jo liian tuhti palautusjuomaksi?
Huono puolihan tossa on se, ettei sisällä kreatiinii niin joutuu ne erikseen vetämään.Eli nyt bulkki aikana noita ja sitten kun siirryn dietille tossa huhtikuussa aattelin vetää noita Mass recoveryjä(35P, 60HH), miltäs kuulostaa?
tulee aika paljon kalliimaksi mitä jauhoista tehdyt palkkarit! kun toi mass recovery maksaa n.5€ kun normi jauhoista sekotettu tulee maksamaan n.2€ :rolleyes: ennemmin ottasin n-largea tai jotain muuta pitemmän päälle tulee aika kalliiks!
 
JSmith sanoi:
Ei toimi näin. (Jos et usko niin hae mun aloittama threadi aiheesta "hiilarit menee rasvaksi/läskiksi" tjsp.)

Jep, hiilareita ei normaalisti pahemmin rasvaksi muutella. Ja vaikka muutettaisiinkin, niin jos päästään nopeammin sen maltohiilaripaukun kuin ruisleivän jälkeen rasvanpolttoon takaisin, niin puntithan ovat loppupeleissä tasan. Pitää muistaa, että pienetkin insuliinimäärät inhiboivat lipolyysiä rasvakudoksesta ja proteiinikin nostaa sitä insuliinia. Eli tosiaan pelkällä rasvansyönnillä ei saada aikaan isoja insuliinipiikkejä, harmi vain, että se rasva voi varastoida ihan itse itsensä, eli olemme umpikujassa.
 
JSmith sanoi:
Ei toimi näin. (Jos et usko niin hae mun aloittama threadi aiheesta "hiilarit menee rasvaksi/läskiksi" tjsp.)
Eli jos verensokeripitoisuus on korkealla niin mitä sitten tapahtuu tälle ylimääräiselle? Insuliini kuitenkin muuttaa ylimääräistä hiilihydraattia rasvaksi, eikös vain?
 
Tahvo Tohveli sanoi:
Jep, hiilareita ei normaalisti pahemmin rasvaksi muutella. Ja vaikka muutettaisiinkin, niin jos päästään nopeammin sen maltohiilaripaukun kuin ruisleivän jälkeen rasvanpolttoon takaisin, niin puntithan ovat loppupeleissä tasan. Pitää muistaa, että pienetkin insuliinimäärät inhiboivat lipolyysiä rasvakudoksesta ja proteiinikin nostaa sitä insuliinia. Eli tosiaan pelkällä rasvansyönnillä ei saada aikaan isoja insuliinipiikkejä, harmi vain, että se rasva voi varastoida ihan itse itsensä, eli olemme umpikujassa.
Niitä hiilihydraatteja muutetaan rasvaksi silloin kun elimistölle ei ole enempää käyttöä glukoosille. Eli käytännössä pluskaloreilla. Muutenhan vähähiilihydraattisella dieetillä ei olisi muuta ideaa kuin pitää insuliinit matalalla.
 
(liha)pyörykkä sanoi:
Eli jos verensokeripitoisuus on korkealla niin mitä sitten tapahtuu tälle ylimääräiselle? Insuliini kuitenkin muuttaa ylimääräistä hiilihydraattia rasvaksi, eikös vain?

Ei vain. :)

Älä kysy mihin se "ylimäärä" menee, mutta jos löysit edellämainitun threadin niin sieltä näet että hiilihydraatista rasvaksi -muunnos on ihmisellä missään järkevissä olosuhteissa hyvin vähäistä.

Arvaan, mutta en tiedä, että glukoosin puskurointikyky ihmisellä on kohtalainen, eli ylimäärä dumpataan joka tapauksessa kohonneen insuliinin voimin jonnekin talteen (maksa, lihakset, varmaan rasvasolutkin). Ei suoraan laardiksi kuitenkaan (vaan esim. glykogeeniksi).
 
Back
Ylös Bottom