Oulussa erikoinen väitöstilaisuus 2.3.

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Dragon
  • Aloitettu Aloitettu

Dragon

VIP
Liittynyt
13.10.2002
Viestejä
5 790
Ikä
46
Kaupunki
Turku
Oulun teknillisessä tiedekunnassa väittelee 2.3.2012 Paavo Huttunen aiheesta:

"Spontaanit käsienliikkeet VHF-alueen heikon sähkömagneettisen säteilyn kenttägradienteissa"


Tiivistelmä


Tässä tutkimuksessa selvitettiin ihmisen herkkyyttä radiotaajuiselle säteilylle. Ihmisen toimimista radioaaltojen antennina tarkasteltiin teoreettisesti ja kenttäkokein. Heikkojen VHF-alueen radioaaltojen voimakkuutta ja tahattomia käsien liikkeitä rekisteröitiin valituilla koepoluilla. Koehenkilöinä on ollut yliopiston opiskelijoita ja muita vapaaehtoisten ryhmiä. Kiinnostavin ryhmä oli kokeneet kaivonkatsojat, joiden käsienliikereaktioihin radioaaltojen vaikutuksista löytyy viitteitä kirjallisuudesta.
- -
Johtopäätöksenä on, että tahattomat käsienliikkeet tapahtuvat kehon vasteena VHF-kentän voimakkuuden muutoksille. Reaktio tapahtui yleensä interferenssi-kuvioissa tai seisovissa aalloissa, jotka muodostuvat FM-radio- ja TV-lähetysten monitie-etenemisestä radioaaltojen heijastuessa rakennusten seinistä tai muista kohteista. Tämä ei-lämpövaikutustason reaktio oli selvästi havaittavissa olkapään tasalle koukistetun käden tahattomana ojennus-koukistus-liikkeenä 39 prosentilla testatuista 85 opiskelijasta.

http://www.hallinto.oulu.fi/viestin/vaitos12/huttunen.html
http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-951-42-9760-1


Akateemiselta varvuilla katsomiselta vaikuttaa:

"Acknowledgements

The idea to test human reactions to first unidentified radiation originated in the
1980s. An experienced well diviner, Mr Hugo Korhonen came to my office at the
University of Kuopio. He was willing to show me how he found water veins for
locating a place for a water well by means of a small snow spade, which he
brought with him. He took the spade between two fingers at the middle of the
handle, set it in a labile horizontal position, and walked until the spade fell
forward. I was very sceptical because I had just heard about the study that
concluded that the well diviners had failed in the scientific experiments. However,
the demonstration given by this man was interesting. It was obvious that his bend
arm straightened and flexed unintentionally when he was walking."


"I am thankful for the help of the students and the members of the Society of the Finnish Dowsers who has generously assisted in all phases of the research by taking part in the many experiments."

Minähän en ole radiotekniikan, biofysiikan tai fysiikan asiantuntija mutta jos joku osaisi vähän enemmän kommentoida tätä väikkäriä, koska kuulostaa aika erikoiselta koko työ. Koko homma on lähtenyt liikkeelle joltain varpua käyttävältä kaivonkatsojalta. Skeptikot ovat testailleet ympäri maailman näitä kaivonkatsojia useita satoja ellei tuhansia ja kukaan ei ole läpäissyt simppeliä testiä: silmät auki kentällä merkataan "energiapaikkoja" tai "energiaviivoja" ja sitten silmät peitettyinä yritetään löytää samat kohdat.

Testausmenetelmiä, kun katselin niin kummastelin aika paljon testauksen monimutkaisuutta. Miksi kummassa noin vaikea ja monitahoinen testi tarvitaan selvittämään kudosten mahdollista reagointia sähkömagneettisen kentän tiettyihin spectreihin? Miksei vain laiteta koehenkilöä faradayn häkkiin ja sinne tarkasti säädeltävä radiosäteilylähde tai sähkömagneetti?

Kumpa asuisin Oulussa, niin kävisin paikalla katsomassa :rock:
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Katselin tuon läpi, ja kyllä ihan validilta näyttää, ellei dataa ole huijattu tai testien sokkoutus puutteellinen. En tosin tiedä, että ovatko ohjaajat tai tarkastajat sopivia tuon tutkimuksen arviointiin, koska eivät ole perehtyneet alan huijauksiin ja ihmisillä tehtäviin kokeisiin.
 
Tulee mieleen tämä hallintotieteiden väitöstilaisuus Tampereen yliopistossa joka tuli harmillisesti missattua, eli "Management by Sauron".

HM Harri Hietikon hallintotieteen alaan kuuluva väitöskirja

Valta, johtajuus, tuho ja toivo J. R. R. Tolkienin teoksessa Taru Sormusten Herrasta eli "Management by Sauron" (Power, Leadership, Doom and Hope in J. R. R. Tolkien's work The Lord of the Rings or "Management by Sauron")

tarkastetaan 14.11.2008 klo 12 Tampereen yliopiston Paavo Koli-salissa Pinni A rakennuksessa, Kanslerinrinne 1, Tampere.

Vastaväittäjänä on professori Markku Temmes (Helsingin yliopisto). Kustoksena toimii professori Risto Harisalo.

***

Harri Hietikko on syntynyt Vaasassa ja hän on suorittanut hallintotieteiden maisterin tutkinnon Tampereen yliopistossa. Hän on työskennellyt Vaasan kaupunginteatterin hallintojohtajana vuodesta 2001 lähtien. Lisäksi hän on julkaissut kolme salapoliisiromaania sekä muutamia näytelmäkäsikirjoituksia.

Hietikon väitöskirja ilmestyy sarjassa Acta Universitatis Tamperensis; 1355, Tampere University Press, Tampere 2008. ISBN 978-951-44-7476-7, ISSN 1455-1616. Väitöskirja ilmestyy myös sähköisenä sarjassa Acta Electronica Universitatis Tamperensis; 772, Tampereen yliopisto 2008. ISBN 978-951-44-7477-4, ISSN 1456-954X.
http://acta.uta.fi.

Väitöskirjan tilausosoite: Verkkokirjakauppa Granum, http://granum.uta.fi, tai Tiedekirjakauppa TAJU, PL 617, 33014 Tampereen yliopisto, puh. (03) 3551 6055, e-mail: taju@uta.fi.

Lisätietoja: Harri Hietikko, puh. 040-706 6947, harri.hietikko@vaasa.fi

LEHDISTÖTIEDOTE

Englantilaisen fantasiakirjailijan, professori J. R. R. Tolkienin teos Taru Sormusten Herrasta on ilmestymisajankohdastaan (1954-1955) lähtien nauttinut suurta maailmanlaajuista suosiota. Tämä ”vanhojen englantilaisten” hyveiden hengessä kirjoitettu, mutta innokkaat lukijansa 1960-luvun kuohuvien massayliopistojen opiskelijoista löytänyt teos on kokenut viimeisimmän tulemisensa 2000-luvun alussa tehtyjen elokuvien myötä.

Tutkimuksessa tarkastellaan kyseisessä fantasiaromaanissa esiintyviä vallan ja johtajuuden ilmiöitä, Keski-Maan yhteiskunnallisia valtarakenteita sekä kamppailua, jota Valtasormuksen omistamisesta käydään. Tämä tieteidenvälinen lähtökohta merkitsee niin hallintotieteen kuin kirjallisuudentutkimuksenkin menetelmien triangulatiivista käyttöä.

Keskeinen kysymys on se, voiko Tolkienin teoksella olla kaunokirjallisen funktionsa ohella jotain konkreettista annettavaa nykypäivän työyhteisöjä johtaville esimiehille. Tutkimustehtävää lähestytään neljän eri tutkimusongelman kautta, jotka ovat: 1) Minkälaisia johtajia teoksessa kuvataan ja kuinka heitä kuvataan? 2) Minkälaisia johtajuuden ja johtamiskäyttäytymisen malleja teoksen perusteella voidaan muodostaa? 3) Minkälaisia hallinnollisia valtarakenteita teoksen kuvaamassa maailmassa on tunnistettavissa? 4) Minkälaisia johtajuuden myyttejä teoksessa on tunnistettavissa?

Tutkimuksen varsinaisen ytimen muodostaa kahdeksan eri henkilöhahmon (Gandalf, Saruman, Sauron, Galadriel, Denethor, Théoden, Aragorn ja Frodo) johtajaprofiilianalyysi, jonka laadinnassa syväjohtamiseksi kutsutulla johtamismenetelmällä on keskeinen osuus. Syntyvä kokonaiskuva on teoksen fantasialuonteesta huolimatta yksityiskohdiltaan monipuolinen, inhimillisen todentuntuinen ja nykyaikainen. Tutkimusaineistoa koskevana empiirisenä yleistyksenä nousee esille erityisesti nöyryyden, aktiivisuuden ja toivon sekä ylpeyden, passiivisuuden ja tuhon käsitteiden välinen yhteys.

Tämän yhteyden, kuten myös laaja-alaisen ajallisen perspektiivin ymmärtämisen ohella teoksessa esiintyvien luonnon ja teknologian, toveruuden, anteeksiannon, johtajuuden, vallan, henkisen kasvun ja taakan kantamisen teemojen peilaaminen esimiehen tai asiantuntijan todellisuuteen voi auttaa yksilöä kehittymään työyhteisön jäsenenä. Tutkimus osoittaa, että nykypäivän työelämässä toimivalle esimiehelle tai asiantuntijalle Tolkienin teos voi näyttäytyä vaihtoehtoisena mallina hahmottaa työyhteisön todellisuutta.

http://www.uta.fi/kirjasto/vaitokset/2008/2008093.html
 
Katselin tuon läpi, ja kyllä ihan validilta näyttää, ellei dataa ole huijattu tai testien sokkoutus puutteellinen. En tosin tiedä, että ovatko ohjaajat tai tarkastajat sopivia tuon tutkimuksen arviointiin, koska eivät ole perehtyneet alan huijauksiin ja ihmisillä tehtäviin kokeisiin.
Sokkoutusta ei ole tehty ollenkaan muuten kuin henkilöiden osalta, jotka lukivat mittareita. Ohjaajista molemmat ovat tunnettuja suuntauksestaan vaihtoehtojuttuihin, auranlukuihin ja ennustajiin.

Loppupuolella lukee myös: "psychological bias cannot be excluded", niin tutkimuksessa yksi tieteellisen metodin ja koejärjestelyn päätavoite on juuri se, että psykologinen
aspekti voidaan sulkea pois.


Eräs fyysikko kommentoi tuota sähköpostissa:
- " Otoksesta valitaan yksittäisiä tapauksia ja sen lisäksi mekanismi gradienttien havaitsemiselle olisi hyvä kertoa. Vesisuoniin viitataan epäsuorasti ja ovatko kentänvaihtelut paljon järkevämpi selitys (miksi niitä pitäisi mitata varvulla, kun mittaritkin on keksitty).

- "
Mitataan vaan, niin jotain havaitaan. Ei edes yritetä selittää mekanismia, vaan esitetään joku ilmiö vahvana. Esimerkiksi se, että 2 osumaa 43:sta riittää viittaamaan RFR-hypoteesiin. Väitöskirjan johdanto on heppoinen, mutta ei sinällään virheellinen. Selitysmallien puuttuminen on heikkous."

- "
Jos RF-säteily aiheuttaa jotain, niin kyllä niitä vaikutuksia on, vai onko? Kyllä luvussa 5 edetään aika pitkälle noin valjuista lähtökohdista "Are bedrooms safe" 5.11 ja "Additive pulses to nerve signals?" 5.8, jossa kyllä esitetään hypoteesi kentänvaihtelun ja hermosolujen laukaisemisen välille, mutta miksi pienet kentänvoimakkuuden vaihtelut aiheuttaisivat tuota, jos isommatkaan eivät aiheuta. Korrelaatio (huono) ei ole selitys."
 
Mielenkiintoista nähdä hyväksytäänkö väitös..
Lähes varmuudella hyväksytään. Työ on läpäissyt esitarkastuksen ja itse väitöstilaisuus on käytännössä pelkkä symbolinen show, jonka perusteella työtä ei hylätä kuin aivan poikkeussyistä (tällainen voisi olla esimerkiksi plagioimisesta kiinnijääminen). Tästä löytyy jopa ennakkopäätös (työ oli hylätty väitöstilaisuudessa, mutta hyväksytty jälkikäteen)
 
Huuhaata vain...

Hermo- ja lihassolujen solukalvolla on sähköinen jännite, joka on luokkaa 100 mV. Solujen toimiessa ja signaalien syntyessä ja siirtyessä tämä jännite myös muuttuu n. 100 mV verran (esim. http://en.wikipedia.org/wiki/Action_potential). Kun solukalvot ovat erittäin ohuita, tämä tarkoittaa sähkökenttänä noin 10 000 V/m kenttävoimakkuuksia. Tällaiset kentät voivat siis vaikuttaa hermostoon tai lihaksiin, eivät tässä huuhaa-työssä mitatut heikot radiotaajuiset sähkökentät. Taajuuskin on sikäli merkittävä asia, että radiotaajuuksilla ainoa merkittävä ihmiseen vaikuttava asia on energian siirtyminen lämmöksi kudoksissa, mutta tällöin tietenkin sähkökenttien voimakkuuden pitää olla tosi suuria. Kaivonkatsojien ja varvunheiluttajien luotettavuushan on osoittettu olemattomaksi jo monissa kontrolloiduissa kokeissa, ja niin olisi varmaan käynyt tässäkin, jos jotakin kontrolleja olisi ollut. Huuhaa on huuhaata, valitettavasti :(
 
Sokkoutusta ei ole tehty ollenkaan muuten kuin henkilöiden osalta, jotka lukivat mittareita. Ohjaajista molemmat ovat tunnettuja suuntauksestaan vaihtoehtojuttuihin, auranlukuihin ja ennustajiin.
Katselin läpi vain tuon fysiikan teoreettisen pätkän, mikä näytti ihan validilta. Ihmiskokeita en katsellut, koska ei kuulu alaani. Mutta jos sokkoutus on jätetty tekemättä, niin tulosten arvo on täysin nolla. Korrelaatio ei näyttänyt muutenkaan suurelta.

Tarkastajat ovat vilkaisseet tuon tapansa mukaan läpi muutamassa vartissa vanhan ryyppykaverin pyynnöstä, eikä ole todellisuudessa käyty metodeja kunnolla läpi.
 
Tänään on sitten väitöstilaisuus pidetty ja yksi paikallaolijoista kuvailee tapahtumaa näin:

Olin itse seuraamassa ja jopa järjestämässä SKANDAALIA Oulun Yliopiston väitöstilauudessa joka

näytti farssin piirteitä (Piti panna kättä suun eteen etten räjähdä hysteeriseen nauruun).

Enhän minä ole ollut kuin kork. parissa väitöstilaisuudessa, mutta kuulemma yleisön pitää olla hiljaa ja on kuulemma poikkeuksellista, että joku lopuksi kysyy jotain. Minä poika kysyin mutta vasta 3:na koska
pari proffaa kävi kuumana ja kysyi ensin.

Biofysiikan professori Matti Wecktröm kyseli tiukkoja kyymyksiä, ihmeteli tilastomenetelmien käyttämättömyyttä (cross correlation not used..) ja miten lihas voi ottaa heikkoa signaaleja, koska kynnys on tavattoman korkea. Väittelijä ei osannut vastata oikein tai sanoi että ei tiedä.
Elektroniikan joku proffa Salonen kysyi kanssa joitain kysymyksiä, mutta ne meni multa osittain ohi, mutta esim. ihmetteli eikö ihminen itse aiheuta säteilyä ts. kausaalisuunnasta kyseenalaisti..

Minä kysyin enkun kielellä:
-miksei sivulla 48,49 testihenkilöiden silmät ja korvat olleet suljettuina eli "temporariliy blind and deaf".
Ja kerroin että voi aistia seisovia ääniaaltoja, miten tämä mahdollisuus suljettu pois (how excluded out).
Johon
Kustos: "Kysymys on epäreleveantti. Seuraava kysyjä.."

Skandaalimaista on että:
-kustos Myllylä yritti lopettaa Wecktrömin kyselyn ja vain uhkaamalla W. sai lisää kysyttyä.
-opponentti venäl. Prizzhiev puolusti väittäjää Wectrömiä vastaan ja Wecktröm ihmetteli ja aikoo nootata tästä. (Opponentinhan ei pitäisi puolustaa vaan väittäjän).
-ei annettu minun kysyä lopultaan. "epärelevantti"
-alussa opponentti Prizzhiev kehuessaan Huttusen väitöstyötä mainitsi tämän: nosti esiin yleisöä kosien että miten vanhemmat henkilöt tuntee magneettiset myrskyt kehossaan. (->samanhenkinen epätieteelliseltä vaikuttava oppponentti)

Lopuilla kahdella kysyjällä, TT ja biokem opiskelija, kielenä oli suomi.

Lopulta Weckström antoi täyslaidallisen luennon: epätieteellinen jne.

Ainakin Wecktröm ehdottaa väitöskirjaa hylättäväksi. (Ja oli siinä joitain muitakin).

Kaikkea sitä näkee :D
terv. MrKAT
http://keskustelu.skepsis.fi/Message/FlatMessageIndex/358904?Page=1#359062
 
Harmi etten ole ollut enää vuosiin akateemisessa maailmassa. Tuotahan olisi voinut käydä katsomassa muuten ihan työnantajan laskuun. Tosin Integrandi olisi ollut tuohon vielä sopivampi :D
 
Miten nämä oikeesti pääsee tänne asti?

Onko näissä oikeasti tavoitteena, että on joko täydellinen läpimurto tai lattian läpi?

Kai ohjaava proffakin on hoksannu, että tässä on omakin arvovalta nyt mukana?
 
Harmi etten ole ollut enää vuosiin akateemisessa maailmassa. Tuotahan olisi voinut käydä katsomassa muuten ihan työnantajan laskuun. Tosin Integrandi olisi ollut tuohon vielä sopivampi :D
Joo just hion tässä varpuja uusia kaivonetsintäreissuja varten :D

Monografin huono puoli on kyllä se, että välillä pääsee tällaisia tekeleitä ulos. Homma ei vaadi kuin kujalla olevan ohjaajan + pari sen (ryyppy)kaveria tarkistamaan. Useinhan tarkastajat toimivat vielä vastaväittäjinä joten homma hanskassa! Ei se nippuväikkäri välttämättä parempi ole, mutta takana on kuitenkin useampia (puolueettomia) tarkastajia, joten riski näille satukirjoille pienenee huomattavasti.

Helsingin yliopistosta väitteli aikanaan Ghanalainen kaveri (Pryce), jonka työ ensin hylättiin ja sitten hyväksyttiin. Tästä voi lukaista esim Halla-Ahon ruodinnan aiheesta.

MTV3 sanoi:
Dekaani Ulla-Maija Kulonen Helsingin yliopistosta kertoo, että Prycen tapauksella on myös laajempaa periaatteellista painoa. Kulosen mukaan tutkintolautakunnan kanta tarkoittaa sitä, että väitöskirjan hylkäämistä pitää esittää viimeistään väitöstilaisuudessa. Sen jälkeen hylkääminen on myöhäistä.

Kulosen mukaan yliopisto aikoo ylipäätään tiukentaa väitöskirjojen tarkistamista niin, etteivät heikoimmat tekeleet pääse edes väitöstilaisuuteen saakka.

Ei tainnut päästä ihan Ouluun saakka tuo.
 
Yksi tuttu tohtori kommentoi, että onko tuo loppujen lopuksi niin kauhea asia vaikka välillä pääseekin ulos joku surkea väikkäri. Sellaisen kanssa on erittäin vaikea hakea mitään duunia mistään vaikka tohtorin titteli olisikin esittää.
 
Joo just hion tässä varpuja uusia kaivonetsintäreissuja varten :D

Monografin huono puoli on kyllä se, että välillä pääsee tällaisia tekeleitä ulos. Homma ei vaadi kuin kujalla olevan ohjaajan + pari sen (ryyppy)kaveria tarkistamaan. Useinhan tarkastajat toimivat vielä vastaväittäjinä joten homma hanskassa! Ei se nippuväikkäri välttämättä parempi ole, mutta takana on kuitenkin useampia (puolueettomia) tarkastajia, joten riski näille satukirjoille pienenee huomattavasti. /QUOTE]

Onhan tämä uusi oululainen väitöskirja nippuväitöskirja. Näyttää olevan yksi konferenssipaperi ja viisi lehtijuttua:

I Huttunen P, Hänninen O & Myllylä R (2009) FM-radio and TV tower signals can
cause spontaneous hand movements near moving RF reflector. Pathophysiology 16:
201–204.
II Huttunen P, Hänninen O & Myllylä R (2009) Standing radio waves explain Curry and
Hartmann lines indicated by sensitive persons? 17th International Environmental
Bioindicators Conference, 18–22 May 2009, Moscow: 23.
III Huttunen P, Hänninen O, Savinainen A & Myllylä R (2011). Involuntary human hand
movements due to FM radio waves in a moving van. Acta Physiologica Hungarica.
98(2): 157–164.
IV Huttunen P, Hänninen O & Myllylä R (2011) Reported Curry and Hartmann lines
probably explained by standing radio waves. Proc IFMBE 37: 929–932.
V Huttunen P, Hänninen O & Myllylä R (2011) Humans sense the standing waves of
190 MHz analog TV signals. Proc IFMBE 37: 1123–1127.
VI Hänninen O, Huttunen P, Ekman R (2011) Electromagnetic irradiation exposure and
its bioindication – An overview. Journal of Environmental Sciences 23(9): 1–6.

Kun en ole itse tällä alalla, niin en osaa yhtään arvata ko. lehtien tasoa. Springerin ja Elsevierin lehdistä ei aina voi sanoa, ovatko ne mitenkään korkeatasoisia, mutta yleensä ne eivät ole ihan alansa huippua.
 
En nyt ota kantaa kummemmin tähän kaivoon katsomisiin kun sitä ei taida olla muutenkaan missään päteväksi toiminnaksi tieteellisesti havaittu. Jokatapauksessa, lähes jokaisen isomman kunnan vesilaitokselta/tekniseltä puolelta löytyy jamppoja, jotka oikeasti katsovat vesijohtolinjoja erinäisillä vehkeillä, oli ne sitten varpuja tai muita roikkuvia juttuja. Virhemarginaaleistakaan en tiedä, mutta olen muutamaan otteeseen päässyt työhommissani seuraamaan miten vesijohtolinja löytyy alueelta mitä ei ole kartoitettu.

Eli kyllä varpuja käytetään, jos ei ole muutakaan tapaa löytää kadonnutta vesijohtolinjaa. Ei varpu kädessä kävelijöitä katsota kaapelinnäytöalalla kovinkaan kieroon, oli sitten mukana insinöörejä tai tohtoreita.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom