osakkeenomistajat vs työntekijät vs yrittäjät vs lomautukset&monotukset-nyrkkitappelu

Viikon uutiset yt-rintamalla ovat olleet kyllä synkkiä tähän asti. Vanhasen puheet vaikuttavat kyllä vähän sellaiselta, että sanotaan nyt jotain kun kaikki odottaa että pitäisi sanoa jotain. Idea on sinänsä kaunis, mutta ei kauniit ideat ole ennenkään tässä maailmassa riittäneet tosipaikan tullen.

Ongelma on lähtöisin jostain ihan muusta kuin treidauksesta. Itse asiassa kovimmat riskin hakijat varmasti kontrasivat noita $150/b hintoja sillä kaikille näytti niin itsestäänselvältä että nousu jatkuu ikuisesti.
Tässä tullaan siihen syyhyn miksi näyttää siltä että "lama on shorttaajien vika": boom & bust. Se sykli on vain sisäänrakennettu talousjärjestelmään mutta se ei ole mikään uusi juttu. Raamatustakin voit lukea 7 lihavasta ja laihasta vuodesta, kapitalismissa sykli taitaa olla jotain tyyliin 7-2.

Vika on vauhtisokeudessa ja ihmismuistin lyhyydessä. En nyt tarkoita, että shorttaaminen itsessään johtaisi Lipposen harmageddoniin, mutta tuntuu välillä että maailmassa on liikaa hyväuskoisa pääoman haltijoita jotka uskovat riskinmetsästäjien lupauksiin. Tosin joutuvathan he maksamaan siitä, kun pääoma häviää tuhkana tuuleen, mutta sijaiskärsijöitä saattaa tulla siinä sivussa suurikin joukko.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Vähän lisää.

Osakkeiden hintojen jyrkät nousut ja laskut lyhyen ajan sisällä ovat myös eräs näistä asioista joka tekee minusta hieman vastarannan kiisken. Lyhyt aikahan on tietysti subjektiivinen käsitys, mutta suurilla yrityksillä mielestäni tarkastelu vuositasolla on kohtuullista (suuret laivat kääntyvät hitaasti ja niin ees päin). Ymmärrän sen, että osakkeiden arvoon sisältyy odotuksia tulevasta kehityksestä, eikä pelkästään sen hetkisestä tilanteesta. Kuplat ja ylikuumeneminen tai pikemminkin niiden suuruus jaksaa kuitenkin aina vain hämmästyttää. Osakkeille on asetettu niin suuria odotuksia tulevasta kehityksestä, että arvo kasvaa nopeammin kuin tulosta tehdään. Kun kaikki ovat olleet kilpajuoksussa omistajuudestaja yht' äkkiä synkässä vuodessa osakkeen arvosta katoaa 50-60%, niin treidausbotit alkavat kiihtyvällä tahdilla siirtmään tavaraa myyntilaidalle.

Hypoteettisena tilanteena jos yhtiö ennustaa tulevan vuoden kehityksen jäävän pienemmäksi kuin kuluneena vuotena, mutta tulos on silti hyvin plussan puolella ja osinkoakin voidaan todennäköisesti jakaa kohtalaisesti, niin reagoivatko markkinat nykysin liian herkästi negatiivisella tavalla tähän? Lyhyen kaupan tekijät iskevät heti myyden tai ostaen strategiastaan riippuen, mutta pitäisikö pitkän aikavälin sijoittajien hermostua ja vaatia parempaa tuottoa tai siirtää rahansa muualle, kasvaviin kohteisiin? Paljonko osakkeen arvon pitäisi kasvaa vuositasolla, jotta sitä voitaisiin yleisesti pitää riittävänä? Kysynkö tyhmiä ja itsestäänselvyyksiä? Olenko liian marxilainen Matti Vanhanen mielipiteideni kanssa?
 
Asiaahan tuo puhuu laman ollessa kynnyksellä.
Niin potkut saaneen duunarin on kivempaa lukea kuinka masa läksyttää kaiken maailman raharikkaita perkele!!

(ainut miinus että suomessa taitaa olla reilusti yli 100000 osakesäästäjää)

Sitäpaitsi sen storan tehtaan sulkemisen aikoihin masa sanoi vielä että ei puututa oy:n tekemisiin vaikka olisi enemmistöomistus hanskassa....
 
Back
Ylös Bottom