Tässäpä mun pari metodia:
a) Käydään kurssin kaikilla luennoilla/harkoissa, väännetään kaikki mahdolliset harjoitustyöt ja tehtävät vimosen päälle. Paria iltaa ennen tenttiä aloitetaan muistiinpanojen/tehtävien kertaaminen, mikä ei oo enää kova homma, koska asia on tullut sisäistettyä melko hyvin pitkällä aikavälillä. Lisäksi hankitaan käsiin vanhoja tenttejä, joitten tehtäviä tekemällä vielä varmistellaan tenttimenestys. Metodi a toimii kun on aikaa ja mielenkiintoa (tai vaihtoehtoisesti yksinkertaisesti pakko läpäistä joku kurssi) ja sen avulla saadaan vielä hyviä numeroitakin.
b) Tenttiä edeltävänä päivänä lorvitaan mahdollisimman pitkään, selataan Pakkista, siivotaan kämppä, viedään kesävaatteet talviteloille, askarrellaan joulukoristeita ja tehdään kaikkea muuta oleellista paitsi luetaan tenttiin.
Sitten joskus illalla havahdutaan itsepetokseen ja aloitetaan kurssimateriaalin läpikahlaaminen. Sittenkin vielä käydään välillä chattailemassa ircissä #pakkotoisto.com:lla. Jatketaan tenttiin lukemista aamuvarhaiseen, hyvässä lykyssä nukutaan pari tuntia ja jatketaan lukemista vielä toiset pari ennen tenttiä. Käydään tentissä "ulostamassa lähimuisti paperille", minkä jälkeen unohdetaan viimeiset 12h elämästä ja ko. aiheesta. Tää tekniikka toimii, kun aihe ei vois vähempää kiinnostaa, eikä haluta panostaa kurssiin yhtään ylimääräistä aikaa. Tällä systeemillä yleensä pääsee tentistä just ja just läpi.
Mun opiskelut on vähän turhankin paljon painottunut tuohon metodi b:hen. Ja toisin kun jollain aiemmalla tässä ketjussa, myös mun pääaineeseen mahtuu noita "pakkopullakursseja". Yleensä ottaen jostain syystä luen miltei poikkeuksetta tentteihin öisin. Silloin pystyn paljon paremmin omaksuun asioita, kun kaikki muu ympäristö nukkuu ja on hiljaista ja pimeää. Toisaalta tyhmää, mutta onpa tuo myös toiminut melko hyvin, eikä näin opiskelujen loppuvaiheessa viitsisi alkaa taktiikkaa muuttaankaan.
Yksi oikeasti hyvä keino on kirjoitella vaikka tietokoneella lukemisen yhteydessä opeteltavan aiheen pääkohtia ja ideoita ranskalaisilla viivoilla ylös. Näitä tenttimuistiinpanoja on sitten hyvä kertailla siinä loppuvaiheessa ja samalla on tullut vähän itekin muokattua asiaa muistissa. Kyllähän tää on aika lailla samanlainen tapa kuin jo aiemmin mainitut mindmapit ym., mutta etenkin tuo tietokoneen käyttö tuo lisänsä, siten kun kirjoittaminen on paljon käsin kirjoittamista nopeampaa.