Opinnäytetyö/proteiinipitoinen leivonta -> näkemyksiä kaivataan!

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja NES
  • Aloitettu Aloitettu

NES

Liittynyt
4.5.2011
Viestejä
4
Opiskelen viimeistä vuottani leipuri-kondiittoriksi, ja opinnäytetyöni aiheena on tuotekehittely urheilijoille, erityisesti saliharrastajia silmällä pitäen.:) Idean ja motivaation löysin omasta harrastuksestani (tietty!)

Lähtökohtana on hyydykekakkutyyppinen jälkiruoka, jota voisi hyödyntää arjessa. Tiedän, että monille syöminen on suoritus eikä nautinto, mutta uskon vakaasti että superkakkupala ilman tympeitä makroarvoja voisi olla ihan jees. Kysymyksiä löytyy muutama, ja vastauksiin toivoisin henkilökohtaisia mielipiteitä. Eli siis niitä millainen kakku olis just sulle sellanen, mikä käy omaan ruokavalioon ja mieltymyksiin.

1. Proteiini/hiilihydraatti/rasva -suhde?
- Ei hiilihydraatteja? Kuitua? Nopeita hiilihydraatteja? Rasvan laatu?

2. Proteiinijauheen/tuotteen makeutus
- Ei keinotekoista makeutusta?
- Stevia?
- Ei väliä millä (esim. aspartaami)

3. Kysyntä
- Onko yleisesti ottaen tarvetta proteiinipitoiselle "herkulle" (ynh mikä sana) arkena/dieetillä/massakaudella, vai onko dieetti aina dieetti ja juhlissa sitten oikeaa suklaakakkua?

Suuret kiitokset kaikille vastaajille, ja muu yleinen keskustelu aiheesta on enemmän kuin suotavaa. Mikälisikäli projekti etenee ja vastauksia tulee, luovutan ilomielin ohjeet kakkusen ja itseni valmistuttua.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
En mä ainakaan tykkää mistään makeasta paljoakaan mutta rahkapiirakat on hyviä. Normaalistihan ne on muropohjaisia mutta voiskos rahkapiirakkaan tehdä jonku proteiini pitoisemman pohjan :) Täyte kun olisi jo valmiiksi sitä itteään...
 
Jos keksit reseptin proteiinipatukkaan, joka on vähemmän höttöä, niin tulen kiittämään. Nykyisissä on nimittäin aikas paljon huonoa rasvaa ja glukoosifruktoosisiirappia. Noita proteiinijuustokakkuja osaan kyllä itse tehdä jo aikas hyvin.

Eli proteiinipatukka, jossa olisi <20g protskua (enempi parempi), ei nopeita hiilareita vaan hitaita, kuitua kenties ihan kohtuudella ja kovien rasvojen suhde hyviin olisi 1:3. Makeutus voisi olla juuri stevialla, koska se on parempaa kuin aspartaamit yms.
 
Jos keksit reseptin proteiinipatukkaan, joka on vähemmän höttöä, niin tulen kiittämään. Nykyisissä on nimittäin aikas paljon huonoa rasvaa ja glukoosifruktoosisiirappia. Noita proteiinijuustokakkuja osaan kyllä itse tehdä jo aikas hyvin.

Eli proteiinipatukka, jossa olisi <20g protskua (enempi parempi), ei nopeita hiilareita vaan hitaita, kuitua kenties ihan kohtuudella ja kovien rasvojen suhde hyviin olisi 1:3. Makeutus voisi olla juuri stevialla, koska se on parempaa kuin aspartaamit yms.
voisitko heittää proteiinijuustokakusta ohjetta tänne?
 
Kyllä minä arvostaisin protskpitoista herkkua tai jo ylipäätään parempaa pohjaa rahkapiirakalle, niin kuin tuossa ylempänä on mainittu.
Mutta mietitääs tuota hyydykejälkkäriä.
Jos mahdollista, niin makeutus ehdottomasti stevialla, mutta vain hintsusti. Kun on joskus opetellut syömään perusmaitorahkaa, niin vähempi makeutus riittää. Mutta voisiko kakussa olla esim. mustikoita? Mustikathan ovat aika superruokaa ja eivät hirveästi keinotekoista makeutusta kaipaa.
Minä näkisin, että fiksulle hyviä rasvoja, hitaita hiilareita ja paljon protskua sisältävälle herkulle olisi tilausta dieetillä. Moni nainen on perso makealle ja dieetti ei ole pääkopalle niin raskas, jos olisi joku oikeasti makroarvoiltaan hyvä, sallittu herkku. - Ei edes välttämättä arkeen, mutta joskus nautittavaksi.


Edit. Kai sinä sitten heität lopullisen reseptin tänne kaikkien kokeiltavaksi? :)
 
mulle riittäis kun sokeri korvattais leivonnaisista jollain muulla, millä tahansa, koska se kuitenkin ilmeisesti on monesti mahdollista (makeutusainepurkin mukana tuli ohjeita sokerittomiin leivoksiin, en oo testannu :D)
 
Juustokakku:

200g Philadelphia 5%
150g Fage 0% (tai Skyr vanilla kelpaa kanssa)
40g prodejauhetta
0,5dl maitoa
2 kokonaista kananmunaa
Steviaa

1. Ensin tuorejuusto sekaisin vatkaimella.
2. Sitten stevia joukkoon.
3. Munat yksi kerrallaan ja yhä vatkataan.
4. Loput aineet ja vatkataan 3min
5. Laitetaan vuokaan (voi joko rasvata tai käyttää leivinpaperia)
6. Vuoka 165 asteiseen uuniin 30 min
7. Alenna lämpötilaa 90 asteeseen ja annan olla 50min - 1h
8. Nauti sokeroimattoman marjasoseen ja pähkinöiden kera!!

- - - Updated - - -

529686_321242904615368_118339324905728_808673_1377403380_n.jpg
 
Opiskelen viimeistä vuottani leipuri-kondiittoriksi, ja opinnäytetyöni aiheena on tuotekehittely urheilijoille, erityisesti saliharrastajia silmällä pitäen.:) Idean ja motivaation löysin omasta harrastuksestani (tietty!)

Lähtökohtana on hyydykekakkutyyppinen jälkiruoka, jota voisi hyödyntää arjessa. Tiedän, että monille syöminen on suoritus eikä nautinto, mutta uskon vakaasti että superkakkupala ilman tympeitä makroarvoja voisi olla ihan jees. Kysymyksiä löytyy muutama, ja vastauksiin toivoisin henkilökohtaisia mielipiteitä. Eli siis niitä millainen kakku olis just sulle sellanen, mikä käy omaan ruokavalioon ja mieltymyksiin.

1. Proteiini/hiilihydraatti/rasva -suhde?
- Ei hiilihydraatteja? Kuitua? Nopeita hiilihydraatteja? Rasvan laatu?

Saisi olla melko selvästi proteiinivetoinen, hiilaria voisi olla korkeintaan saman verran kuin proteiinia. Kaikki vehnähöttö minimiin.

2. Proteiinijauheen/tuotteen makeutus
- Ei keinotekoista makeutusta?
- Stevia?
- Ei väliä millä (esim. aspartaami)

Keinotekoinen makeutus on ehkä ainut vaihtoehto jos haluaa pitää hiilarit kurissa

3. Kysyntä
- Onko yleisesti ottaen tarvetta proteiinipitoiselle "herkulle" (ynh mikä sana) arkena/dieetillä/massakaudella, vai onko dieetti aina dieetti ja juhlissa sitten oikeaa suklaakakkua?

Henkilökohtaisesti ei. Patukoita nuo taitaa jotkut vedellä, mutta itse leipominen voi olla monella vähän niin ja näin. Säilyvyys ja annoskoko (n.300-500kcal) kannattaa ottaa huomioon suunnittelussa, koska näitä käytettäneen enimmäkseen välipaloina
 
Keinomakeutukseen ei aspartaamia. En välitä sen mahdollisista/juorutuista terveyshaitoista, paskat niistä, mutta se karmea maku on siinä ongelma. Aspartaamista tulee outo ja tuikea sivumaku, en voi sietää sitä enää sen jälkeen, miten monta kiloa aspartaamilla makeutettua protujauhoa olen syönyt. Esim. sukraloosi tuo paljon luonnollisemman makeuden, vaikka sitä sitten mieluummin. Proteiinipitoisuuden saamiseksi ylös tuommoisessa tuotteessa on ihan kätevää käyttää vaikka rahkaa, juustoja tai heraproteiinijauhoa, ehkä myös maitoproteiinijauhoa/kaseiinia. Soijaa en suosittele, koska sen koostumus tuo hankaluuksia (ainakin mulla tekee protusämpylöistä kumimaisia) ja soijassa on se oma sivumakunsa, jota ei saa pois ja joka monia häiritsee.

Kuitua en näe välttämättömänä. Sitä on naurettavan helppoa ainakin mun saada ravinnosta ihan riittävästi. Lisäksi tuotteen kuitupitoisuuden lisääminen helposti heikentää tuotteen makua tai suutuntumaa.

Rasvan laadulla ei tämmöisessä projektissa ole hirveästi väliä. Et voi kumminkaan pistää kalaöljyä siihen leivonnaiseen. :D Voita tai kermaa vain, niin tuleepahan ainakin hyvää.
 
1. Proteiini/hiilihydraatti/rasva -suhde?
- Ei hiilihydraatteja? Kuitua? Nopeita hiilihydraatteja? Rasvan laatu?

Vähän hiilihydraatteja, nopeudella ei niin väliä tämän jälkeen. Hyää rasvaa ja kuitua kiitos...

2. Proteiinijauheen/tuotteen makeutus

Ei keinotekoisia makeutusaineita. Jos Stevialla ei onnistu, niin sitten mieluiten puhdasta sokeria... rajallisesti kuitenkin. :)

3. Kysyntä
- Onko yleisesti ottaen tarvetta proteiinipitoiselle "herkulle" (ynh mikä sana) arkena/dieetillä/massakaudella, vai onko dieetti aina dieetti ja juhlissa sitten oikeaa suklaakakkua?

Itse en näe ongelmaksi syödä ihan tavallistakin kakkua silloin tällöin ja toisaalta ei tulisi mieleeni alkaa tekemään mitään kakkua huvin vuoksi syötäväksi eli kysyntä keskimäärin on pieni tältä osin. Mutta jos jotain hyvää oikeasti syntyy, jossa on jotain hyvääkin (=ravintoarvot ja maku), niin en näkisi mitään estettä tehdä tälläistä tarjottavaksi.
 
Juustokakku:

200g Philadelphia 5%
150g Fage 0% (tai Skyr vanilla kelpaa kanssa)
40g prodejauhetta
0,5dl maitoa
2 kokonaista kananmunaa
Steviaa

1. Ensin tuorejuusto sekaisin vatkaimella.
2. Sitten stevia joukkoon.
3. Munat yksi kerrallaan ja yhä vatkataan.
4. Loput aineet ja vatkataan 3min
5. Laitetaan vuokaan (voi joko rasvata tai käyttää leivinpaperia)
6. Vuoka 165 asteiseen uuniin 30 min
7. Alenna lämpötilaa 90 asteeseen ja annan olla 50min - 1h
8. Nauti sokeroimattoman marjasoseen ja pähkinöiden kera!!

Kalorilaskurista laskettuna käyttämällä 170g vanilia skyria tuolle saa seuraavat ravintoarvot: 1077kcal / 91g prot / 40g hh / 62g rasvaa.

Ihan asiallisen välipalanhan tosta annoksesta saa, kun syö sen vaikka kahtena päivänä. Kiitos tästä! Vois huomenna illalla vähän leipoa :)
 
Kalorilaskurista laskettuna käyttämällä 170g vanilia skyria tuolle saa seuraavat ravintoarvot: 1077kcal / 91g prot / 40g hh / 62g rasvaa.

Ihan asiallisen välipalanhan tosta annoksesta saa, kun syö sen vaikka kahtena päivänä. Kiitos tästä! Vois huomenna illalla vähän leipoa :)

Aloinkin leipomaan nyt, kämmäsin ja heitin 0,5dl maidon sijasta 5dl maitoa niin nyt tehdään sit pannaria mihin heitettiin 200g proteiinijauhoa :)
 
Kalorilaskurista laskettuna käyttämällä 170g vanilia skyria tuolle saa seuraavat ravintoarvot: 1077kcal / 91g prot / 40g hh / 62g rasvaa.

Ihan asiallisen välipalanhan tosta annoksesta saa, kun syö sen vaikka kahtena päivänä. Kiitos tästä! Vois huomenna illalla vähän leipoa :)

Mä laskin nyt nopeaan noi arvot, kun noi sun saamat tuntu vähän isoilta ja tuli seuraavat: 651kcal / 86g prot / 19 hh / 24g rasvaa. Tuo siis ilman marjasosetta ja pähkinöitä tai mitä ikinä tuon kanssa sitten syökään.
 
Mä laskin nyt nopeaan noi arvot, kun noi sun saamat tuntu vähän isoilta ja tuli seuraavat: 651kcal / 86g prot / 19 hh / 24g rasvaa. Tuo siis ilman marjasosetta ja pähkinöitä tai mitä ikinä tuon kanssa sitten syökään.

Kuten tossa ylhäällä mainitsin, et laitoin vahingossa 0,5dl maidon sijasta 5dl maitoa, tämä sama oli tapahtunut kalorilaskurissa, niin se vähentää tosta ainakin suoraan 200kcal se sit varmaan riippuu paljon munille laskee painoksi ja mitä prodea käyttää jne. No tuli kuitenkin pannaria ja ihan hyvää tulikin! On siinä paremmat ravintoarvot, kun noissa patukoissa jos sitä vetää vaikka 4 päivänä :D Jos ens kerralla sit onnistuis kakut :)
 
Itse toivoisin näkeväni juuri leivonnaisia, joissa sokeri ja vehnä olisi poissa. Hiilarit vaihtuisivat juuri hitaisiin ja niiden määrä putoaisi jopa puoleen proteiinin määrästä. Makeutusta voi hoitaa mielestäni sukraloosilla tai stevialla.

Yhtä asiaa kuitenkin aina toivon. Sitä että soijaa ei käytettäisi proteiinin lähteenä. Emulgointiaine ei haittaa, mutta yhtään isommat määrät laukaisevat allergisia reaktioita, minkä takia moni nykyinen proteiinipatukka onkin pitänyt jättää kaupan hyllylle.

Kysynnästä on aina vaikea sanoa, mutta jos makroarvoilta loistava hyvistä raaka-aineista tehty leivonnainen on tarjolla, niin saattasi sitä tulla syötyä hieman useammin.
 
Juustokakku:

200g Philadelphia 5%...

Tuli kokeiltua tuota ja jotain taisi mennä pahasti vikaan. Lopputulos näkyy alla ja vaikka maku onkin hyvää, tuo tuntuu enemmän rahkakakulta kuin juustokakulta. Ainoa muutos mitä alkuperäiseen ohjeeseen tuli oli Philadelphian korvaaminen Violan laktoosittomalla tuorejuustolla.

2dboyh3.jpg
 
Kiitos jo nyt, on tuonut hieman uutta näkökantaa. Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että kasaan pohjan erilaisista pähkinöistä ja mahd. kylmäpuristetusta kookosöljystä tai vastaavasta tavarasta, joka sitoisi pohjaa hieman kasaan. Täyte, eli hyydykeosio, tulee koostumaan valkuaisvaahdosta, heraproteiinista (valmistajaa ja laatua vielä harkitaan), maitorahkasta sekä mahd. lisämakeutuksesta stevialla. Hyydyke jämähtää liivatteella, minkä eläinperäisyyden ei luulisi olevan ongelma kaikkien muiden ainesosien jälkeen. (toim. huom. meinasin jo viisastella että vegaanit voivat korvata liivatteen agar agarilla, mutta c'mon..)
Lopputuloksena matalahiilihydraattinen kokonaisuus, joskin hyvin rasvainen. Proteiinia ei ainakaan puutu! Halutessaan voi jättää pohjan sitten syömättä, mikäli rasvaa ei juuri tarvitse. :)

Opinnäytteeseeni kuuluu myös ravintoarvojen laskeminen /100g. Se ei tule sisältämään hivenaineita eikä muuta, ainoastaan kalorit sekä proteiini/hiilihydraatti/rasva yms. Tarkoituksena laskea arvot erikseen täytteelle, pohjalle sekä koko kakulle.

Fea: Saadessani homman kasaan ennen lukukauden päättymistä, jakelen ohjeet ihan mielelläni.

Edit. lukukausi loppuu ennen joulua, eli pian.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom