- Liittynyt
- 3.9.2003
- Viestejä
- 2 212
- Ikä
- 43
Mihinkäs nuo lihavoidut kohdat perustuvat, jos eivät subjektiivisiin tunteisiin? Tulevaisuuden ennustaminen on aina kuitenkin vaikeaa ja päätöksentekijöinä ovat ihmiset, joten subjektiiviset vaikuttimet ovat aina läsnä.
Janne puhui siitä että kaikki sijoittajat eivät käsittele sijoituskohteitaan lukuina vaan sijoituksiin saattaa liittyä tunteita. Ymmärsin tuon niin että joku saattaisi preferoida firmaa jossa esimerkiksi on töissä tai jonka valmistamista tuotteista pitää. Vastauksellani tarkoitin sitä että osakkeiden hinnoissa tällaiset vaikuttimet eivät näy sillä valtaosa kaupankäynnistä tehdään institutionaalisten sijoittajien toimesta joiden sijoituspäätöksiä tehdään ammattimaisesti nimenomaan "lukuina käsitellen". Ja muutenkin menestyvät yksityissijoittajat menestyvät parhaiten jos osaavat haistella markkinoilta arbitraaseja nimenomaan fundamenttitekijöitä arvioiden. Näihin ei oikein pääse käsiksi millään muulla tavalla kuin ottamalla erilaisia laskentaohjelmia kauniiseen käteen.
1990-luvun teknohuumassakaan osakkeiden hintojen raju nousu ei johtunut tunteista, vaan typeryydestä ja vääränlaisista arvioista. Tulevaisuuden odotukset joutuu arvioimaan aina jollain lailla, ja näiden teknoyhtiöiden tulevaisuuden odotusten arvioinneissa oli mahdollisuus tehdä melkoisia virheitä, ja niinhän tehtiinkin. Kyseessä ei ollut tilanne jossa epärationaaliset sijoittajat olisivat nostaneet kurssit pilviin.
Niin, ja subjektiivisuus päätöksenteossa ei liity tunteellisuuteen. Tai riippuu siitä miten tunteet määrität, mutta subjektiivisuushan on sitä että jokainen muodostaa omanlaisensa todennäköisyysarviot jotka riippuvat luultavasti eniten ihmisten uskomusten erilaisuudesta, käytännössä siitä että ihminen ei ole täysin rationaalinen päätöksentekijä.