Onko uusia pörssiin listautujia näkyvissä?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Timba79
  • Aloitettu Aloitettu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Mihinkäs nuo lihavoidut kohdat perustuvat, jos eivät subjektiivisiin tunteisiin? Tulevaisuuden ennustaminen on aina kuitenkin vaikeaa ja päätöksentekijöinä ovat ihmiset, joten subjektiiviset vaikuttimet ovat aina läsnä.

Janne puhui siitä että kaikki sijoittajat eivät käsittele sijoituskohteitaan lukuina vaan sijoituksiin saattaa liittyä tunteita. Ymmärsin tuon niin että joku saattaisi preferoida firmaa jossa esimerkiksi on töissä tai jonka valmistamista tuotteista pitää. Vastauksellani tarkoitin sitä että osakkeiden hinnoissa tällaiset vaikuttimet eivät näy sillä valtaosa kaupankäynnistä tehdään institutionaalisten sijoittajien toimesta joiden sijoituspäätöksiä tehdään ammattimaisesti nimenomaan "lukuina käsitellen". Ja muutenkin menestyvät yksityissijoittajat menestyvät parhaiten jos osaavat haistella markkinoilta arbitraaseja nimenomaan fundamenttitekijöitä arvioiden. Näihin ei oikein pääse käsiksi millään muulla tavalla kuin ottamalla erilaisia laskentaohjelmia kauniiseen käteen.

1990-luvun teknohuumassakaan osakkeiden hintojen raju nousu ei johtunut tunteista, vaan typeryydestä ja vääränlaisista arvioista. Tulevaisuuden odotukset joutuu arvioimaan aina jollain lailla, ja näiden teknoyhtiöiden tulevaisuuden odotusten arvioinneissa oli mahdollisuus tehdä melkoisia virheitä, ja niinhän tehtiinkin. Kyseessä ei ollut tilanne jossa epärationaaliset sijoittajat olisivat nostaneet kurssit pilviin.

Niin, ja subjektiivisuus päätöksenteossa ei liity tunteellisuuteen. Tai riippuu siitä miten tunteet määrität, mutta subjektiivisuushan on sitä että jokainen muodostaa omanlaisensa todennäköisyysarviot jotka riippuvat luultavasti eniten ihmisten uskomusten erilaisuudesta, käytännössä siitä että ihminen ei ole täysin rationaalinen päätöksentekijä.
 
Ainakin minun lukemani kirjallisuuden (mm. Saario: miten sijoitan pörssiosakkeisiin, Brealey & Meyers: Principles of corporate finance) mukaan listautuvien yhtiöiden osakekurssi on noussut lähes poikkeuksetta listautumisen jälkeen, minkä johdosta listautumisanteihin kannattaisi lähteä mukaan. Se onkin sitten asia erikseen, että kannattaako näitä osakkeita pitää vai myydä samantien pois.

Mä suhtaudun IPO:ihin suht kriittisesti. Viimenen lause tossa ylläolevassa lainauksessa on mielestäni aika oleellinen. Tilastojen mukaanhan anneissa on tosiaan lähes poikkeukstta alihinnoittelua (Suomessa 1984-2003 keskimäärin 17% verrattuna välittömästi listautumisen jälkeisiin markkinahintoihin). Toisaalta vähänkään pidemmässä juoksussa tilasto on täysin päinvastainen, eli IPO-osakkeet pärjäävät keskimäärin markkinoita huonommin ainakin 3 vuotta annin jälkeen (Kulp 1995).

Näin ollen mun mielestä mukaan kannattaa lähteä lähinnä pikavoittoja kalastelemaan, ja myymistä harkittava jo heti ensimmäisinä päivinä tai ainakin viikkoina. Toisaalta nää pikavoitotkaan ei ole lainkaan niin selviä kuin toi 17% keskimääräinen preemio antaa ymmärtää. Kyse on ns. winners curse -hypoteesista, jonka mukaan tavallinen ei-informoitu sijoittaja saa keskimäärin huomattavasti huonomman tuoton. Tämä johtuu siitä, että vaikka anneista suurin osa on alihinnoiteltuja, mukana on myös ylihinnoiteltuja anteja. Mitä enemmän anti on alihinnoiteltu, sitä suuremman kiinnostuksen se herättää ja sitä enemmän osakkeita kysytään. Tämä johtaa säännöstelyyn, eli kaikkia haluamiaan osakkeita ei saa. Toisaalta ylihinnoitellut annit eivät ole niin kysyttyjä, ja osallistuja saa usein kaikki haluamansa osakkeet. Eli loppututlos on se, että jos osallistut vailla parempaa tietoa kaikkiin tarjolla oleviin anteihin tämän 17% lumoissa, saat todellisuudessa aina vähemmän ns. voittajaosakkeita kuin häviäjäosakkeita. Todellinen tuotto jää tälläöin melko pieneksi (jos sitä ylipäätänsä jää).
 
Eipä ole juuri mitään käsitystä millainen yritys SRV on ja millainen tuo hinta on suhteessa tunnuslukuihin. No tuleehan tästä varmaan jos jonkinnäköistä pohdintaan kun listautumishetki lähenee.
 
Eipä ole juuri mitään käsitystä millainen yritys SRV on ja millainen tuo hinta on suhteessa tunnuslukuihin. No tuleehan tästä varmaan jos jonkinnäköistä pohdintaan kun listautumishetki lähenee.

YIT on hyva verrokki listalla. Sen kummemmin lukuja vertaamatta jatan kylla tamankin tilaisuuden muille. Ei vaan tuo rakennusala just nyt innosta. Olisi pitanyt ostaa 4 vuotta sitten.
 
Eipä minuakaan. Mun kesälomarahoille (jotka jää lomailusta yli) on jo käyttöä keksitty. Olvia koko rahalla, sekä osaketta että itse tuotetta. ;)

Mutta hyvä vain että tulee yrityksiä listalle lisää. Kato on ollut todella kova.
 
Back
Ylös Bottom