Onko työttömyys aikuisen oikeesti vähentynyt

Ainakin Alankomaissa, jossa osa-aikaisten (alle 30 h viikossa) osuus työssäkäyvistä on varsin suuri, 78 % osa-aikaisista sanoi vuonna 1994 laajassa tutkimuksessa haluavansa olla nimenomaan osa-aikatöissä. Britanniassa, jossa heitä on jonkin verran vähemmän, luku oli 94 %. Mielestäni siis aika kannattava vaihtokauppa, kun noissa kummassakin maassa on kuitenkin erittäin alhaiset työttömyysprosentit. Osa-aikatyöthän ovat loistava tilapäinen vaihtoehto esimerkiksi äideille tai iseille, jotka haluavat viettää enemmän aikaa lastensa kanssa.

Suomessakin varmasti erittäin moni osa-aikatöitä tekevä vastaisi samoin.

Tähän kun vielä lisättäisiin perheverotus (vanhempien tulot lasketaan verotuksessa yhteen ja puolituksen jälkeen vasta verotetaan, ja eläkettä kertyy molemmille yhtä paljon), niin lapsiperheiden asiat toimisivat paljon paremmin.

Ihmiset voisivat esimerkiksi valita lapsilisän ja perheverotuksen väliltä. Mutta tämähän ei demareille sovi, joku voisi hyötyä siitä...
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Se paine tulee siinä, että monien projektien resurssit alimitoitetaan tahalleen, jotta saadaan työntekijät painamaan hommia omalla ajalla. Ilman palkkaa. Siis en tarkoita ilman ylityöliksaa vaan kokonaan ilman palkkaa. Että ahkeruus palkitaan ja niin eespäin... Siihen vielä päälle laitetaan porukat määräaikaiseksi, niin laatu varmaan paranee :rolleyes: Ja varsinkin kun nuo ns. suunnitteluhommat on vähän semmosia, ettei niistä pääse muutenkaan vapaa-ajalla täysin eroon. Sen lapion voi aina nakata paskakasaan ja lähtee bisselle.

Kuullostaa yrittäjän arkipäivältä. Sillä erotuksella, että yrittäjä ei aina saa palkkaa edes siltä "normaalilta" työajalta. Toisaalta joskus voi sitten tulla fyrkkaa ovista ja ikkunoista.

Painetta pitää nykymaailmassa kestää. Toki aina löytyy paskoja/tyhmiä työnantajia, mutta silloin kannattaa alkaa katsella jo muualle. Kuten sanoin, aina hyvälle työntekijälle töitä löytyy.

Oman kilpailukyvyn vahvistaminen on nykymaailmassa tärkeää.
 
Joo, se on kuitenkin pikkuisen eri asia yrittäjän tehdä omaan pussiin kuin palkollisen tehdä hyväntekeväisyystyötä yritykselle. Kyllähän monille tosin joku bonus- tai optio-ohjelma kelpaa hyvin tehtyjen hommien jälkeen. :) Tai sitten jos teet hommat hyvin ja painat vielä perse ruvella omalla ajalla, niin vaikka joku kunnon osakkuustarjous muutaman vuoden hommien jälkeen. Tämähän on tietysti täysin hypoteettista.

Painetta pitää toki sietää, mutta joku raja on olemassa, jonka jälkeen paineen lisäämisellä alkaa olla katastrofaalisia vaikutuksia lopputulemaan, ja sen lopputuleman nyt pitäisi olla kaikille (työntekijöille ja työnantajille) sama. Kuitenkin symbioosissahan täällä vaan yritetään elää.
 
Kyllähän mä sun pointin tajusin. Tarkoitin vain, että mikäli noin pieni osa osa-aikaisista on osa-aikaisia vasten tahtoaan, niin kyllähän se nyt kannattaa, jos vaihtoehtona on osalle heistä vakituinen työsuhde ja pari prosenttiyksikköä korkeammat työttömyysluvut.

Pätkätyöt todellakin ovat ongelma ja ennen kaikkea julkisella sektorilla. Eihän niihin suojavirkoihin yksinkertaisesti voida noilla ehdoilla palkata ketään vakituisia. Tuollainen Rytin systeemi toimii varmasti parhaimmillaan todella hyvin, mutta se edellyttää kyllä johdolta todella hyvää kommunikointia, jotta normaalisti töitä tekevä työntekijä todella tuntee työpaikkansa turvatuksi. Eli siinäkin on ongelmansa, varsinkin täkäläiseen lainsäädäntöön tottuneella.

Yksi vaihtoehtohan on tämä Tanskan käyttämä systeemi, jossa irtisanomissuoja on alhainen, eli yrityksille ei aiheudu kohtuutonta riskiä palkkaamisesta, mutta työttömyysturva on vastaavasti aluksi todella korkea, jolloin työttömyys ei aiheuta ihmisellekään kohtuutonta riskiä. Kyllä toimivilla työmarkkinoilla pätevälle ihmiselle puolen vuoden sisään töitä löytyy.


Jep, Tanskan malli on todella toimiva. Liian pitkät ansiosidonnaiset jaksot eivät myöskään ole ihmisille hyväksi. Moni jo niillä kikkailee, painaa ensin hommia kuin hullu, jotta määrä tulee täyteen, sitten hankkiutuu pariksi vuodeksi "työttömäksi". Progressiivinen verotus vielä tasoittaa mukavasti käteen jäävän rahan erotusta.

Totta myös, että työnjohdolta vaaditaan paljon "pelätään turvallisesti" mallissa. Kunnissa yksi ongelma on poliittiset johtajavalinnat. Kun johtaviin asemiin on päässyt kymmeniä tuhansia henkilöitä ilman osaamisen purustuvia ansioita (siis puoluekirjalla tai hyväveli-kanavaa), on johtamiskulttuurissa puutteita.

Tämän seurauksena kunnat nyt ostavat palveluja yksityisiltä, omat laitokset eivät niitä pysty tuottamaan kustannustehokkaasti.
 
Back
Ylös Bottom