Onko periodisaatio paras tapa toteuttaa progressio?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja _Jemis_
  • Aloitettu Aloitettu
Pro Nutrition Fire Kick, 20 x 25 ml -20%
Liittynyt
7.3.2019
Viestejä
40
Terve,

Aktiivista treeniä alla pari vuotta. Rautamäärä kasvaa edelleen ihan ok, mutta olen jäänyt pohtimaan periodisaatiota, jota en ole siis kokeillut vielä.

Toteutan progression tällä hetkellä näin esimerkiksi kyykyn suhteen:

Treeni 1: 180kg 5x3.
Treeni 2: 182.5 x 1 + 180 x 4.
Treeni 3: 182.5 x 2 + 180 x 3.
Treeni 4: 182.5 x 3 + 180 x 2.

... ja niin päin pois. Viides setti on tyypillisesti AMRAP. Eli ideana on nostaa rautamääriä hyvin hitaasti ylöspäin, koska olen huomannut, että liian suurella hypyllä seinä tulee vastaan nopeasti. Homma on toistaiseksi toiminut ok.

Mutta onko periodisaatiolla tähän verrattuna erityisiä ominaisuuksia? Esim. 5x8 70%, 5x5 75%, 4x6 80%, 4x4 85%, 3x3 90% ja deload? Varsinaisia deload-viikkoja en tarvitse, koska välillä tulee elämä eteen ja ns. "deload" tulee pakolliseksi.
 
SUPER WHEY ISOLATE (3,9 kg) -24%
Ymmärsinkö oikein että viidennen viikon(vai treenin?) tavoite olisi 5x3(sarjat x toistot) 182,5kg ja sitten kierto alusta, eli joka treenissä yksi raskaampi sarja lisää? Jonkunlaista periodisointiahan sekin jo on jos teet enemmän työtä kuin aiemmin. Ja jos se toimii niin jatka vaan samaa.
 
Ongelmaks muodostuu bodauksen kannalta, että pyritäänkö vaan nostaa kuormaa vai tehäänkö lihaksella enempi. Tekniikka ei sais muuttua kun sarjapainot, toistot, sarjat muuttuu. Voimailussa ois kiva jäähä vähän toistoja varastoon.
 
Eihän toi edes ole periodisaatiota, vaan ihan progressiomalli. Jaksotus ja progressio on ihan eri asioita. On tietysti olemassa DUP, eli daily undulating periodization mihin tuo aloittajan viimeinen esimerkki viittaa, mutta jaksotus on paljon muutakin. Se voi olla eri ominaisuuksien harjoittelun jaksottamista ja jakamista esimerkiksi blokkeihin. Voidaan tehdä vaikka hypertrofiablokki, perusvoimablokki ja maksimivoimablokki. Se voi olla intensiteetin ja volyymin jaksottamista tai levon ja rasituksen jaksottamista. Yleensä se on vähän näitä kaikkia.

Yhtenä esimerkkinä hypertrofiablokki voidaan sekin jakaa vielä kahteen tai useampaan blokkiin vaikkapa kevennyksien mukaan. Silloin mennään ensin melko matalalla intensiteetillä, volyymilla ja frekvenssillä mitä vähitellen nostetaan ylöspäin ensimmäiseen kevyeen viikkoon asti, sen jälkeen otetaan rasitusta vähän alaspäin, eli tiputetaan hieman intensiteettiä ja volyymia, mutta ei ihan niin alas kuin lähtötaso ja lähdetään sieltä taas uudestaan nousuun. Toi voi olla myös jonkinlainen hybridimalli missä vain volyymi nousee ja intensiteetti hyppii ylös alas. Frekvenssi voi olla vakio, nouseva tai sekin voi hyppiä ellei treenejä suunnittele joka viikko samalla jaolla. Voidaan ottaa vaikka kolme penkkiä peräkkäisinä päivinä ja sitten minideload jakson sisällä eikä viikkoon penkkiä ollenkaan.

Sen jälkeen voidaan ottaa perusvoimablokki missä on ihan samat periaatteet, eli koko treenityyli ja toistoalueet vaihtuu ja liikkeet voi vaihtua tai pysyä samana, mutta lähdetään sitäkin rakentamaan koko ajan nousevaksi joko lineaarisesti tai sitten hyppien edestakaisin.

Lopuksi maksimivoimablokki mihin on integroitu piikkaus. Silloin tuleekin ajankohtaiseksi se, että volyymia on saatava laskettua loppua kohti ja intensiteettiä nostetaan. Kaivetaan siis se olemassa oleva voima esiin laskemalla rasitusta ja pidetään voimatasot yllä nostamalla isoja rautoja lyhyitä sarjoja. Yksi esimerkki voisi olla kaksi viikkoa kolmosia, kevennys, kaksi viikkoa kakkosia, kevennys, ykkösiä, kevennys, ykkösiä, kevennys, max. Kevennysten määrä ja pituus riippuu omasta tasosta ja ominaisuuksista. 200 kg penkkaaja rasittuu yhdessä treenissä tuplasti enemmän kuin 100 kg penkkaaja ja hänelle voi sopia yli viikon totaalilepo ennen kisoja, kun taas 100 kg penkkaajalla lähtee tulos alaspäin ja muutamassa päivässä.

No niin, sinne sisälle pitäisi sitten rakentaa joku progressiomalli ja sehän riippuu niistä treenien sisällöstä. Hyppivään treenimalliin on hankala rakentaa lineaarista painoprogressiota, mutta siinä voidaan käyttää enemmän tunnepohjaista tapaa käyttäen apuna RPE-asteikkoa mikä mittaa intensiteettiä:

Asteikko on nollasta kymppiin ja siinä kymppi tarkoittaa maksimisarjaa, eli ei tule enää yhtään toistoa. 9 tarkoittaa, että yksi toisto jää varastoon, 8 on kaksi toistoa varastoon jne. RPE 6-7 on vielä jotenkuten käyttökelpoisia, mutta siitä alaspäin on aika arvailua montako toistoa sinne jäi. RPE:llä voidaan siis vaikka etukäteen merkitä jokaisen treenin tavoitetiukkuus ja sen jälkeen toimii autoregulaatio päivän kunnon mukaan. Jos on hyvä päivä, niin RPE 8 on vähän isommalla painolla kuin huonona päivänä. Ei siis pusketa väkisin, vaan painot vaihtelee päivän kunnon ja valitun RPE:n mukaan. Periaatteessa niin, että edellisistä treeneistä vähän vakoillaan miten on mennyt ja valitaan paino sen mukaan. Jos oli tiukka niin otetaan vähän painoa pois ja jos oli kevyt niin laitetaan vähän lisää. Eli painoprogressio ei ole silloin pakotettu, vaan mukautuu omaan kehitykseen. Toki RPE:tä voidaan käyttää myös vähän enemmän ohjeellisena, sallia siihen vähän joustoa ja yrittää pakottaa painoprogressiota vähän eteenpäin. Siinä voi käyttää apuna vaikka sarjapainolaskureita jos löytyy itselle sopiva sellainen, laskea sillä edellisen treenin perusteella seuraavan treenin paino ja pyöristää ylöspäin.

Joka tapauksessa ihan lineaarinen progressiomalli on vähän mielikuvitukseton eikä useimmille optimaalinen, mutta on ihmisiä jotka menee sillä vuodesta toiseen ja kehittyy. On siis paha antaa lopullista vastausta mikä on parempi tapa.

Tämä on tehty nyt voimailun näkökulmasta, mutta bodaukseen toimii ihan samat periaatteet, siellä vain haettavat ominaisuudet ja jaksotukset on erilaisia. Voidaan käyttää eri toistopituuksia, frekvenssejä ja treenitapoja (esim. voimabodaus ja tuntumapumppailu).
 
Ongelmaks muodostuu bodauksen kannalta, että pyritäänkö vaan nostaa kuormaa vai tehäänkö lihaksella enempi. Tekniikka ei sais muuttua kun sarjapainot, toistot, sarjat muuttuu. Voimailussa ois kiva jäähä vähän toistoja varastoon.
Tää on aina vähän itselle mysteeri miksi bodausta katsotaan niin eri tavalla. Jos tekniikka on kunnossa ja sitä ei ryssi kuormaa nostaessa, lopputulos on hyvin pitkälti isommat painot=isommat lihakset.
 
Ok, tattista näkemyksestä! Nykyisessä mallissa ei tosiaan ole periodisaatiota vaan olen edennyt puhtaalla progressiomallilla. Tunnen kyllä periodisaatiomallin periaatteet eli on tiettyjä blokkeja järjestyksessä ja niillä on jokin idea... ja yleensä sarjat/toistot vähenevät ja paino kasvaa ja sykli huipentuu piikkaukseen.

Nykyisin käyttämäni progressiomalli toimii siis niin, että:

a) Maanantaina kyykky = 180kg 5x3 (eli 5 sarjaa kolme toistoa)
b) Launtaina kyykky = 182.5kg 1x3 + 180kg 4 x 3
c) Seur. keskiviikkona kyykky =182.5kg 2x3 + 180kg 3 x 3.

Kun saan tehtyä kaikki viisi sarjaa 182.5kg painolla, lisää rautaa tankoon 2,5kg ja homma alusta, jolloin baseline lähtee 182.5kg ja sitä lähdetään kasvattamaan 185kg. Jos failaan jossain sarjassa niin kokeilen seuraavalla kerralla uudestaan. Jos failure jatkuu, tiputan yhden sarjan kevyempään painoon. 5 sarja on joka tapauksessa AMRAP.

Olen kokeillut myös mallia, jossa otetaan toistotavoite eli esim. penkkipunnerrus (105kg) tavoite 20, joka pitää saada 3 sarjalla. Ensimmäinen sarja => 6, toinen sarja => 8, kolmas sarja =>6 = success => lisää rautaa tankoon.

Mutta kumpikaan edellä mainituista ei ole periodisaatiomalli, jonka Powerhousu tuossa yllä ansiokkaasi kuvasi. Lähinnä mietin, että menetänkö jotain, jos jatkan tällä mallilla ja toisiko tuo periodisaatio jotain lisää esim. maksivoiman kehitykseen. Siitä olen samaa mieltä, että lineaarinen progressio on melko mielikuvitukseton malli.

Rajoittavana tekijänä tässä koko periodisaatiohässäkässä on se, että ennätän nostelemaan kaksi tai maksimissaan kolme kertaa viikossa (koska elämä), joten mitään 4-5x viikossa monsteritreeniohjelmia en edes yritä tehdä :-)
 
Tää on aina vähän itselle mysteeri miksi bodausta katsotaan niin eri tavalla. Jos tekniikka on kunnossa ja sitä ei ryssi kuormaa nostaessa, lopputulos on hyvin pitkälti isommat painot=isommat lihakset.
Saatetaa käyttää esim elastista voimaa, penkissä olkapäitä tai prässissä pullauttaa vattaa. Sillon se ei oo enää samal tekniikal.

Useesti puhutaan isot painot isot lihakset.. nojoojaei. Ne kulkee Nimenomaa niinpäin, että isot lihakset isot painot.
 
Lyhyt vastaus: periodisaatio on hyvä tapa saavuttaa kehitystä. Helpoimmalla ja nopeimmin eteen päin pääsee palkkaamalla osaavan valmentajan, esim. tällä palstalla vierailevan @jto :n. Yksinkin voi koettaa hapuilla, mutta siinä ne omat parhaat vuodet meneekin eri systeemejä kokeillessa ja opetellessa.

Pwrhousu kuvasikin hyvin jaksottelun ideaa. Yksinkertainen taviskuntoilijan jaksotus voisi olla esim seuraava:
- kesä: peruskestävyys = ulkoilua, pyöräilyä, uintia, vaellusta, juoksua, pihapelejä jne suurin osa ajasta, 1-2 koko kehon ylläpitopunttia viikossa
- talvi: maksimivoima = salihommia eri muodoissaan nousujohteisesti useampi krt viikkoon, pk ylläpitävänä 1-2x viikkoon mitä nyt räntäsateilla viitsiikään...
Noiden jaksojen sisälle tulee sitten blokit, progressiot, prosentit, rpe:t, hr:t, vo2maxit jne mitä nyt kukin haluaa viritellä.
 
Lähinnä mietin, että menetänkö jotain, jos jatkan tällä mallilla ja toisiko tuo periodisaatio jotain lisää esim. maksivoiman kehitykseen.
Sehän siinä kun ei tiedä. Se on niin yksilöllistä ja riippuu tietysti hirveästi myös jaksotuksen toteutuksesta. Ei auta kuin kokeilla. Ei toi nykyinenkään voi huono olla niin kauan kuin se toimii ja maltillinen nousu on fiksumpi valinta kuin se että ahnehditaan. Ainoa mikä tuossa mietityttää, on amrapit. Voimanhankinnassa ne on kaikkea muuta kuin tarpeellisia. Enemmänkin jatkuvassa käytössä haitallisia, koska syö palsutumiskapasuteettia

Puolittain ohi aiheen, mutta liittyen lineaariseen progressioon. Monikaan ei ole pysähtynyt ajattelemaan, että 2.5 kg kuukaudessa on jo 30 kg vuodessa ja se on aika helvetin paljon. Yritetään sen sijaan lyödä 2.5 kg lisää joka treeniin, niin seinä tulee vastaan aika äkkiä. Mieluummin toteuttaa sitten progressiota volyymin kautta ja nostaa painomäärää harvemmin.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
. Yritetään sen sijaan lyödä 2.5 kg lisää joka treeniin, niin seinä tulee vastaan aika
Tämä on aika perus😀 Huvittaa kun tyypit ottaa innolla puhkuen uuden ohjelman, jossa korotusta joka vko 2.5 - 5kg. Ja seinä tulee vastaan kolmannessa treenissä. Sitten heitetään ohjelma roskiin ja sanotaan ettei mulle toimi progressiot. Ja aletaan treenaa kokoajan täysiä kuten viimeiset 10 vuotta tehty.
 
Juu periodisaatio on eri ku "kilo lisää per treeni" tms. Semmonen ei oikein oo edes "ohjelma" kuten ei oo myöskään 4x6 tms.

Kyllä ominaisuuksia kannattaa jaksoittain painottaa, että niistä saa parhaan irti. Sen takia erilaiset periodisaatiomallit kyllä toimii. Itekin sovellan valmennuksessa aikalailla niitä, mutta aika harvoin mitään kovin tarkkareunaista blokkia käytän.

Mutta... hieman sama ongelma niissä aina on, jos kattelee minkä tahansa valmismallin netistä tai muualta. Ne ei huomioi yksilön ongelmia ja ominaisuuksia eikä päiväkohtaista pientä kunnon vaihtelua. Tää kuitenkin on ratkaisevaa, jos halutaan pitää nousujohteisuus päällä pitkään.
 
Tämä on aika perus😀 Huvittaa kun tyypit ottaa innolla puhkuen uuden ohjelman, jossa korotusta joka vko 2.5 - 5kg. Ja seinä tulee vastaan kolmannessa treenissä. Sitten heitetään ohjelma roskiin ja sanotaan ettei mulle toimi progressiot. Ja aletaan treenaa kokoajan täysiä kuten viimeiset 10 vuotta tehty.

Tämä on totta ja havaitsin itsekin asian mahdottomuuden jo melko aikaisin. En tiedä millä perkeleellä ne amerikkalaiset kasvaa parissa vuodessa niin SUPERVAHVOIKSI. Esim. Starting Strength - ohjelmalla pitäisi nousta maasta 2v treenin jälkeen 250kg, kyykky +200kg ja penkki 140kg. Jos ei nouse, vika on aina tekijässä.

Tämän lineaarisen hullutuksen sijasta olen pyrkinyt nostamaan toistomääriä ja kun toistoja on mennyt x määrä, olen lisännyt painoa. Tämä on toiminut omalla kohdalla kohtalaisesti, mutta luulen, että nyt aletaan tulla sellaiseen kulminaatiopisteeseen, että treenin täytyy muuttua vähän älykkäämmäksi, jotta kehitystä tapahtuu. Mikään ei ole enempää perseestä kuin turhanpäiväinen grindaaminen.
 
Zone-sarja -42%
Sinne sekaan jos tulee muutkin osa-alueet kuten bodaus jne niin sitten se asettuisi ”concurrent periodization” -kategoriaan. Eli kaikki kerralla sen sijaan että jaksottaisi eri asiat peräkkäin. Ja sitten sitäkin voi vielä osan vuodesta pilkkoa jaksoihin, taivas rajana. Esim. minä tykkään siitä tyylistä mutta kun lihasmassa alkaa rajoittamaan niin täytyy ottaa askel taakse ja tehdä jonkun aikaa pelkkää bodailua.

Tarpeeksi kaukaa kun katsoo niin kaikkihan on lineaarista periodisointia, on vaan monta tapaa toteuttaa se. Ainakin noin minä asian ajattelen, periodisoinnin käsite on aika laaja.
Tuossa Jemiksen tyylissähän progressio on sen verran maltillinen että pystyy jatkamaan aika pitkään. JM Blakleyn 6x6:kin toimi ihan hyvin.
Valitsee jonkun tyylin mistä tykkää ja hioo sitten sitä ajan kanssa. Puolen vuoden välein jos loikkii tyylistä toiseen niin siitä ei tule helvettiäkään

Bodauksessahan sitä ei tarvii juuri ajatella, kunhan ei samalla tavalla samalla kuormalla tee samaa asiaa loputtomiin. Voima on sivutuote ja hyvä merkki, muttei tavoite.

Liekö tämä nyt vastaa yhtään mihinkään, kunhan oksensin ajatuksia.
 
Jemis: No edelleenkin ja tämän vuoksi: ne valmisplärät ei ota huomioon yhtään mitään ihmisten erilaisista ominaisuuksista, elämäntilanteista jne. Ne on pahimmillaan vain täysin mielivaltaisia juttuja tai numeromantroihin ihastumisia ilman sen kummempaa pohdintaa. Ne on numeroita näytöllä, ei yksittäisen urheilijan treenien ohjelmointia. Ei tässä pitäs olla mitään ihmeellistä. Joskus ihan taatusti myös hyvää kamaa tottakai.

Mulle tulee jatkuvasti jengiä mukaan, kellä puolenkin vuoden jälkeen hyvin klassinen kommentti on: "Miksi ihmeessä en tajunnu vuosia aiemmin lähtee yksilölliseen valmennukseen!?!?!" Ja tällä en itseeni mainosta, vaan sitä, että ei ole mitään epäselvää siinä, kehittyykö paremmin itelle suunnitellulla ja koko ajan elävällä ohjelmoinnilla vai jollain numerosarjalla, jonka joku on laittanut nettiin. Tällanen on normaalia kaikessa muussa urheilussa, miksi tilanne olis muu voimaharjoittelussa ja bodailussakaan?
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom