Omakotitaloasumisen +:t ja -:t vs. kustannukset

Liittynyt
7.2.2004
Viestejä
810
No, kerrostaloasujienhan tarttee ne kassit raahata ties mistä parkkipaikalta kolmanteen kerrokseen, mutta omakotiasuja ajaa päräyttää oven eteen ja nostelee kassit siitä suoraan eteiseen. Helppoa.
Pitäähän kerrostaloasujilla jotain kuntoilua olla kerta omakotitalolaiset saa ajella nurmikkoa ja kolailla.Kerrostaloasujat on keskivertoa kovemmassa kunnossa kun saa päivittäin raahata kasseja 3. kerrokseen.
 
Liittynyt
18.3.2005
Viestejä
2 682
On se oma talo aina oma talo. 20 vuotta kun ensin asu omakotitalossa niin ei oikein kerrostaloasuminen nappaa.
Ja toisinpäin, kun 6-vuotiaasta asti asuu kerrostalossa, ei tule mieleenkään muuttaa ok-taloon. Miksi?

-kerrostalossa ei tarvitse asua maantasalla. Korkealla on kivempaa. (Hissit on keksitty, joten ei niitä ostoskasseja tarvitse portaita raahata, ja kun kauppa on vieressä, ei tarvitse ostaa 5 kassillista kerralla. Meillä myös ulko-ovi on katoksessa, joten autosta pääsee kuivana kassien kanssa kotiin asti.)
-kaikki on kävelymatkan päässä. Toisaalta myös ok-talon voi ostaa läheltä kaikkea.
-on olemassa myös hyviä kerrostaloalueita, joilla ei asu juoppoja, narkkareita ja rosvoja. Lapsilla on aina kavereita lähellä ja kerrostalojen pihat on usein isot.
-kerrostaloissa on turvallista, ei tarvitse huolehtia että joku murtautuisi lomamatkan aikana.
-ei tarvitse huolehtia oikein mistään.
-kerrostaloasuminen on ekologisempaa.
-on olemassa myös isoja ja terassillisia kt-kämppiä (miten olisi yli 20m2 terassi järvinäkymillä 15.kerroksesta?)
-ja ihan samalla lailla kerrostalossa voi rempata ja kaataa seiniä kuin ok-talossa. Samat rajoitukset: kunhan ei ole kantava seinä.

Meluta ei tietysti voi keskellä yötä, mutta mulla ei oo ollut mitään tarvetta tähänkään asti esim. soittaa pianoa öisin.
 
Liittynyt
21.10.2005
Viestejä
10 967
Miten tuntuu, että aika monet perustelee painotuksen sen mukaan missä nyt asuu?

OKT:
+ oma piha
+ yleensä enemmän neliöitä
+ mahdollisesti hieman enemmän rauhaa
+ enemmän mahdollisuuksia rakentaa ja sisustaa
+ autotalli
+ uusi OKT halvempi kuin uusi kerrostalokämppä per m2- taloudellinen puoli vs vanha kerrostalokämppä
- vastuu
- lisää kotitöitä
- mahdollisesti auto pakollinen
- mahdollisesti palvelut kaukana

Käytännössä varmaan aika monella, että pienellä budjetilla kerrostalokämppä ja isommalla OKT ainakin ruuhkasuomen ulkopuolella.
 
Liittynyt
15.9.2003
Viestejä
1 676
Uudessa omakotitalossa nuoruuteni asunut ja sen jälkeen kerrostalossa ja tällä hetkellä oma rivarineliö. Jotain pointteja omakotiasumisesta.

+ Ei kuulu seinänaapurin melut
+ Omaa pihaa enemmän kun rivarissa
+ Uusien omakotitalojen hinta verrattuna uusiin kerros- tai rivitaloihin
+ Autotalli, paremmat varastot usein

- Uudessakin omakotitalossa on AINA jotain pientä tai isompaa laittoa tiedossa
- Käytännössä kaikesta vastaat itse, myös kaikista viosta.
- Olisi hyvä edes jonkunlaisia remppataitoja osata ennen kun omakotitalon hankit
- Nyt kun energian hinnat nousee jatkuvasti on omakotitalon lämmittäminen usein suht kallista.
 
Liittynyt
28.5.2006
Viestejä
2 066
Kaupunki
Vantaa
Itse olen asunut omakotitalossa, rivarissa, pienkerrostalossa ja ihan normaalinkokoisissa kerrostaloissa. Ei mua ihan heti omakotitaloon sais, vaikka se ois missä. Tai jos rahaa olis ihan pirusti, niin sit kyllä. Et sais ison, hienon kivitalon ja vittum**simmat hommat vois teetättää muilla, jos siltä tuntus. Pari tallia tietysti pitäs olla jne. Kerrostalossa tykkään asua, varsinkin nykyisessä. 200m säteellä on kaks kauppaa, 2 ravintolaa, junaasema, bussipysäkkejä, partureita, pankki, asunnonvälitystä jne. 500m säteellä löytyy sit melkein kaikki, huoltoasema, sali, uimahalli, kouluja ym.
Talo on uusi, mistään rempoista ei tartte huolehtia. Lumityöt tekee muut, löytyy sisäpuhelin alaovelle, auto on hallissa, yhtiössä vain kaksi taloa ja piha aidattu. Eli on suojaisa sisäpiha "leikkipuistolla" jne.
Omakotitalossa plussaa on vain se, et saa möykätä vapaasti, voi olla pihalla vaikka munasillaan(jos haluaa) ja varastotilaa on enemmän. Kerrostalossa melun määrää joutuu rajoittamaan ja ihan joka viikonloppu ei bileitä kannata pidellä. Muuten eläminen on pirun helppoa kerrostalossa. Ai niin, vastike on noin parisataa euroa ja kattaa kaiken.
 
Liittynyt
13.9.2005
Viestejä
10
Yleensä noita neliöitä tulee lisää okt:ssä joten lisää siivottavaa.. varsinkin kun pienet lapset levittelee lelunsa joka paikkaan. Itellä okt 1,5 kerroksinen 165 neliöö pienellä pienehköllä pihalla 17 km Hesan rautatieasemasta. Rauhassa saa olla ja tosiaan munasillaan pihalla jos sille kokee tarvetta. Kotia ja pihaa saa tosiaan hoitaa ja kaikkien vuosien aikana siihen uppoaa varmasti hilloakin. Talo valmistui noin 4v sitten ja nyt jo pienen pintaremontin tarpeessa. Entisenä koiraihmisenä voin kertoa, että koirat voivat aiheuttaa mittavia tuhoja kiinteistölle. En enää ikinä hanki yhtään elukkaa.

Kohteen hankinta kannattaa miettiä tarkkaan. Kerrostalot, varsinkin uudet on käsittääkseni aika tasalaatuisia mutta rivareissa ja okt:ssa voi tulla vastaan mitä tahansa. Varsinkin noi hartiapankilla tehdyt voi olla aika pommeja. Tai kaikki 70-80-90-luilla rakennetut linnunpöntöistä toimistotaloihin on rakennettu päin helvettiä.

Mutta nythän voi olla ostajan markkinat ja korotkin varmasti pysyy alhaalla ainakin pari vuotta. Tontti pulasta ei oo puhuttu enää pitkään aikaan ja työvoima on halpaa. Eli jos sulla on vakiduuni puolison kanssa niin vois olla aika optimaalinen tilanne ostaa tontti, rakentaa halvalla (myös talopaketit halventuneet), ja saada edullista lainaa. Näin ainakin tiedät mitä saat. Itse en tosin rakenna enää ikinä mitään koska se on myös oma prosessinsa joka vaatii omansa.
 
Liittynyt
19.12.2006
Viestejä
97
Lapsuus tuli asuttua omakotilalossa. Jos jäkikasvua jostain syystä joskus siunaantuu, niin kyllä minä ne muksut omakotitalossa haluan kasvattaa. Ainakin siinä vaiheessa, kun ikää alkaa olla muutama vuosi ja penskat alkavat jostain jotain ymmärtääkin.

Omakotiasumisessa paras puoli on kyllä ehdottomasti se tilan paljous ja oma piha. Saa olla miten lystää ja kulkea kalsareissa autotalliin rakentamaan vaikka kaappikelloa tai treenaamaan hanurinsoittoa. Ja kesällä on mahtavaa viritellä grillit ja muut rensselit kuntoon ja paistaa kyljyksiä vesisateessa.

Kerrostaloasuminen on toki vaivatonta verrattuna omakotitaloon. Vastuu ja huoli talosta painaa aina päälle ja esim poissaolojen ajaksi pitäisi hoitaa joku noutamaan postit, leikkaamaan nurtsit ym. Mutta toki noilla pientaloalueilla löytyy aina auttavia naapureita, joille voi huoletta antaa kotiavaimensa. Jotain pientä laitettavaahan omakotitalosta tasaisin väliajoin löytyy, mutta harva sitä kai varsinaisena vaivana näkee, kun kyse on nimenomaan omasta talosta.

Kaupat ja palvelut voivat olla kauempana tai sitten ei. Lapsiperheellä ja vähänkin isommalla taloudella kauppareissut ja muut on todennäköisesti sen verran tarkasti optimoituja toimenpiteitä, että vähän piempi matka ei aiheuta juuri käytännön ongelmia.
 
Liittynyt
8.10.2002
Viestejä
1 099
Ikä
48
Minusta se on vain plussaa, että SAAT vasta itse omasta talostasi. Taloyhtiössä vastuu on jaettu ja silloin pitää olla valmis kompromisseihin.
 

Huppe

Iso Kingi H.
VIP
Liittynyt
1.6.2004
Viestejä
16 117
Ikä
44
Eipä tossa muita miinuksia tule mieleen kuin kallis tontti jos sen johonkin järkevälle paikalle tahtoo. Muut kulut maksaisin mielelläni ettei ole paskiaisia seinän takana kyyläämässä.
 
Liittynyt
21.10.2005
Viestejä
10 967
Asia mikä tuli nyt mieleen. OKT:ssä ei ole aina itsestäänselvää, että auton saa pihalle ilman vaivaa ja/tai taitoa talvella. Välttämättä seuraavakaan tie ei ole aurattu.
 

Huppe

Iso Kingi H.
VIP
Liittynyt
1.6.2004
Viestejä
16 117
Ikä
44
Köyhät ei osta omakotitaloja eikä nelivetoja :lol2:
Enemmän olen kokenut ongelmaksi Helsingin kaupungin asukaspysäköinnin kantakaupungin alueella, esim. Ullanlinnassa, jossa auton saattoi joutua jättämään kilometrinkin päähän kämpästä.
 
Liittynyt
10.10.2003
Viestejä
97
Oma talo ja iso tontti rauhallisella seudulla on mahtava homma.

Jos tiet sattuu silloin tällöin olemaan nietosten peitossa, niin mikä onkaan parempi syy perustella vaimolle traktorin ostoa. Pitäähän miehellä traktori olla, ei masennus pääse hiipimään sieluun kun saa hypätä traktorin pukille tarvittaessa.

Luulen että kansalaisten yleinen mielenterveydentila paniikkihäiröineen paranisi kummasti jos saisivat asua väljemmin. Itse asuin kerrostaloissa liian kauan ja tarpeeksi tajutakseni sen ettei siellä ainakaan minun paikkani ollut, ei minkäänlaista omaa reviiriä. Muksutkin jos sattuivat majan rakentamaan lähistöllä olevaan puuhun niin eikö siellä jo joku kitissyt siitä kuinka ne rumentavat maisemaa.
 
Liittynyt
7.8.2005
Viestejä
1 431
Ikä
40
On tullut asuttua maatalossa, rivitalossa, paritalossa ja kerrostalossa.

Kaikissahan noissa asuu mutta kyllä mieluiten sitä nykyään asuu kerrostalossa.

Kerrostaloja on tosiaan nykyään monia erinlaisia ja löytyy varmasti suurimmalle osalle mieluinen.

Itselle riittää ihan perus kerrostalo vuokralla. Lähellä metsää.
Sopivasti tilaa sekä parveke.. Ei yhtään liikaa muttei liian vähääkään.
Naapurit ok ja hissi skeä autopaikka. Vielä kun on talontyhtiön puolesta hemmetin hyvä internet yhteys.

Tässä tulee niin kuaan asuttua kun vaan saadaan :)

Elämäntilanne: Itse töissä 30v , Muija töissä 27v, Koira ja kissa.
 
Liittynyt
18.3.2008
Viestejä
129
Näihin vastauksiin olisi varmasti myös syytä listata ikä ja elämäntilanne.

Tuo Hupen kommentti että auton pitää pahimmillaan jättää tosi kauas kämpistä kuulostaa kauhealta. Kiva tulla kotiin viikonlopun ruokaostoksien kanssa ja vielä pari muksua kainalossa, ja vielä kävellä korttelikaupalla kotiovelle.. :wtf:
 
Liittynyt
21.10.2005
Viestejä
10 967
Tuli huomattua, ettei normi rintamamiestalo ei ainakaan ole erityisen lapsiystävällinen. Jos on makkarit ylhäällä ja ainoa suihku kellarissa niin kivaa se olisi pienten lasten kanssa ravata niitä edestakaisin.

Toinen miinus on, että järkevällä budjetilla sopivan kerrostalokämpän löytyminen on PALJON helpompaa kuin talon löytyminen.
 
Liittynyt
18.3.2005
Viestejä
2 682
Ehkä pitäisikin tarkastella kokonaisratkaisua? Kun on mökki, siellä saa rauhassa vaikka nakuilla pitkin poikin, grillata keskellä yötä ja tehdä pihatöitä. Kotona kerrostalossa sitten kaikki mukavuudet ja huoleton elämä. Mökistä ei paljon huolta ole. Hyvä tapa yhdistää oman talon riemut ja kt-asumisen vaivattomuus. Eikä tartte tehdä edelleenkään niitä lumitöitä, ikinä, yhtään.
 
Liittynyt
16.3.2005
Viestejä
158
Ikä
40
-on olemassa myös hyviä kerrostaloalueita, joilla ei asu juoppoja, narkkareita ja rosvoja. Lapsilla on aina kavereita lähellä ja kerrostalojen pihat on usein isot.
-on olemassa myös isoja ja terassillisia kt-kämppiä (miten olisi yli 20m2 terassi järvinäkymillä 15.kerroksesta?)
-ja ihan samalla lailla kerrostalossa voi rempata ja kaataa seiniä kuin ok-talossa. Samat rajoitukset: kunhan ei ole kantava seinä.

Meluta ei tietysti voi keskellä yötä, mutta mulla ei oo ollut mitään tarvetta tähänkään asti esim. soittaa pianoa öisin.
Ehkä pitäisikin tarkastella kokonaisratkaisua? Kun on mökki, siellä saa rauhassa vaikka nakuilla pitkin poikin, grillata keskellä yötä ja tehdä pihatöitä. Kotona kerrostalossa sitten kaikki mukavuudet ja huoleton elämä. Mökistä ei paljon huolta ole. Hyvä tapa yhdistää oman talon riemut ja kt-asumisen vaivattomuus. Eikä tartte tehdä edelleenkään niitä lumitöitä, ikinä, yhtään.
Hommaapas kt-kämppä 20m2 terassilla järvinäkymillä 15.kerroksesta ja siihen päälle mökki, oletettavasti järven-/merenrannalta. Saattaa tuntua melko kalliilta. Tohon rahaan pitäs kyllä saada jo hulppea okt, vaikka sitten järven rannalta.
- on se kt-kämppä miltä alueelta tahansa, ei takaa ettei joku niistä saman talon 30 muusta perheestä pidä välillä vähän älämölöä. Vaikka sitten yöllä. Been there done that.
- ei kantava seinä omassa talossa ole välttämättä rajoite. Been there done that.
Kerrostalossa voi vähän yläkerran Pena ihmetellä kun teet sen makuuhuoneesta itselles parvea.
- Onko ne pihatyöt nyt sitten hyvä asia vai huono? Mökillä ne on kivaa, muttei oman talon pihassa?

Yhdestä asiasta ollaan samaa mieltä. Kt-asuminen on vaivattomampaa.
 
Liittynyt
18.3.2005
Viestejä
2 682
Hommaapas kt-kämppä 20m2 terassilla järvinäkymillä 15.kerroksesta ja siihen päälle mökki, oletettavasti järven-/merenrannalta. Saattaa tuntua melko kalliilta. Tohon rahaan pitäs kyllä saada jo hulppea okt, vaikka sitten järven rannalta.
- on se kt-kämppä miltä alueelta tahansa, ei takaa ettei joku niistä saman talon 30 muusta perheestä pidä välillä vähän älämölöä. Vaikka sitten yöllä. Been there done that.
- Onko ne pihatyöt nyt sitten hyvä asia vai huono? Mökillä ne on kivaa, muttei oman talon pihassa?
No en mä ajatellut mökkiä ostaa, meillä on suvussa jo kaksi hyvää mökkiä järven rannalla, joissa voin vapaasti käydä. Kolmas mökkikin on vaan ei rannalla. Asun mielelläni kaupungissa ja jos tekee mieli möyriä mullassa ja grilllata, hilaan itseni mökille. Vain vapaus, ei vastuuta. :D Jos ei tee mieli tehdä pihatöitä, ei tartte.

Mulla ei oo ikinä ollut mölyäviä naapureita. Tai no pienenä, mutta silloin mölysin itekin. Nykyisessä kämpässä on yhden seinän takana naapuri (hiljaiset) ja alakerrassa asuu vanhuksia. Me ei asuta missään perhetalossa, ei yhtään alaikäistä koko talossa. :hyvä:

Eikä täällä Keski-Suomen tienoilla oo niin kallista omistaa kämppä JA mökki. Mökistä on kuitenkin kaikki ok-talon ilot eikä juurikaan huolta tai kustannuksia.

Edit: mökillä pihan saa hoitaa tai kasvattaa vaikka niityn tai perustaa pellon. Kaupungissa tontit pitää pitää siisteinä.
 
Liittynyt
21.10.2005
Viestejä
10 967
Hommaapas kt-kämppä 20m2 terassilla järvinäkymillä 15.kerroksesta ja siihen päälle mökki, oletettavasti järven-/merenrannalta. Saattaa tuntua melko kalliilta. Tohon rahaan pitäs kyllä saada jo hulppea okt, vaikka sitten järven rannalta.
- on se kt-kämppä miltä alueelta tahansa, ei takaa ettei joku niistä saman talon 30 muusta perheestä pidä välillä vähän älämölöä. Vaikka sitten yöllä. Been there done that.
- ei kantava seinä omassa talossa ole välttämättä rajoite. Been there done that.
Kerrostalossa voi vähän yläkerran Pena ihmetellä kun teet sen makuuhuoneesta itselles parvea.
- Onko ne pihatyöt nyt sitten hyvä asia vai huono? Mökillä ne on kivaa, muttei oman talon pihassa?

Yhdestä asiasta ollaan samaa mieltä. Kt-asuminen on vaivattomampaa.
Ei kai tässä tarvitse mitään puolustella ku on objektiivinen asia?

Välttämättä kerrostalokämppä + mökki ei ole juuri kalliimpi kuin OKT. Miksi kumpikaan tarvitsisi olla järven rannassa, koska tuskin se talokaan on järven rannassa? Halpa kerrostalokämppä + kuivan maan mökki ei kaada kenenkään taloutta. Yhtälailla siellä voi pitää kasvimaata kuin OKT:n pihassa ja oletettavasti on isompi tonttikin. Mökillä ei tartte ajaa nurmikkoa jos ei huvita, mutta moniko viittii kaupungissa antaa pihansa rehottaa miten vaan?

Miksi tuossa keskitytään vain kerrostalokämpän mahdollisiin negatiivisiin puoliin. Omakotitalossako ei ole mitään huonoa?
 
Liittynyt
13.10.2004
Viestejä
850
Ikä
43
plussia:

- oma piha ja uima-allas, takapiha on kesällä toinen olohuone grilleineen
- ei kuulu naapurien mökät eikä myöskään omien lasten metelit niille
- takapihalta pääsee polkua pitkin ala-asteen pihalle; lapsiperheelle todella hyvä sijainti muutenkin
- olohuoneessa takka

miinuksia:
- pihatyöt
- miehen ollessa reissussa ei saa talkkaria paikalle, kun jokin hajoaa :rolleyes:
- autotalli puuttuu

Meillä on kolme lasta, joten isompien lasten huoneet ja yksi kylppäri on yläkerrassa ja muut huoneet alakerrassa. Säästyy ravaamiselta portaissa. Lapset voi myös päästää omalle pihalle huoletta ja naapurikin sattuu olemaan todella mukava lapsiperhe. Ja kaikki palvelut ovat 2 kilometrin säteellä ja junalla pääsee Helsinkiin töihin puolessa tunnissa.
Tämä vaimo on ainakin onnellinen ja tyytyväinen
 
Ylös