Oliivi pesee kannen rypsillä! [Lopullinen rasvasotatredi]

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Belmondo
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
7.5.2005
Viestejä
1 224
Tämä tredi lopettaa vihdoinkin ikuisen oliivi VS rypsi -kamppailun - edellisen murskavoittoon! :evil: Virginon myynti ei tästä tredistä enää tokene!

*Tuoreen tutkimuksen mukaan oliiviöljy sisältää ibuprofeiiniin verrattavia tulehduksenkukistajia. Eiköhän tässä vaiheessa viimeistään luovuteta se rypsiöljy biopolttoaineeksi ja vedetä tätä jaloa ruoka-ainetta, joka on ollut Välimeren ihmisten ja Chuck Norrisin kunnon salaisuus jo vuosituhansia.

http://www.soneraplaza.fi/ellit/artikkeli/0,2705,h-2129_a-310375,00.html

*Tredissä(ni) Super-ruoat on oliiviöljy kelpuutettu lähes joka listalle.

*Rypsihän on luonnostaan ihmiselle myrkyllinen kasvi, jonka öljy on vasta 70-luvulla jalostettu vaarattomaksi ihmiselle. Sen "terveellisyys" on pitkälti maatalouspolitiikkaa ja perustuu siihen uskoon että mitä enemmän monityydyttymättömiä sen parempi muka. Kuitenkin monityydyttymättömät rasvat ovat liikasaantina haitallisia, eivätkä rypsin omega-3:set käsittääkseni edes juuri konvertoidu EPAksi ja DHAksi (ks. vika linkki).

* Oliiviöljyssähän on sen verran vähän ( 10-13%) näitä monityydyttymättömiä (sekä o-3 että o-6), että se ei suuremmin omega 3/6 -suhteeseen vaikuta. Joka siis on tästä suhteesta huolissaan, paikkailkoon tilannetta - rypsin sijasta, kalaöljyn lisäksi - pellavansiemenöljyllä.

*Tästä vielä rypsin (canola oil) vastaista propagandaa: luettava jenkkifiltteri päällä tosin. Tässä vastakkainen kommentti aiheesta sekä aihetta koskeva linkki.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Mun muistin mukaan rypsiöljyssä on enemmän omega-3:sia joista nimenomaan on suomalaisessa ravinnossa puutetta. Rypsin omega-3:set muuntuu ihan yhtälailla tulehduksia hillitseviksi aineiksi kuin oliiviöljynkin.

Ja muutenkin jos muistiin voi luottaa oli tuo "muuntuminen" niin pientä että kalaöljyllä pitää paikkailla saantia joka tapauksessa, ellei sit syö säännöllisesti kalaa.

Möllerin kalaöljyä 9ml/pvä niin saa sen reilut 500mg epaa ja dha:t päälle.

Imo: molemmille öljyille on paikkansa.
 
Nyt kun tässä on öljyistä puhettaa niin kystätään yhtä alottelijamaista seikkaa. Eli ostin viimeviikolla rypsiöljypurkin josta aattelin ottaa illalla kaloreita. Onko mun nyt järkevämpää laittaa loraus tota öljyä palkkariin jonka juon noin kuuden aikoihin vai ottaa sitä paljaalteen sitten joskus ennen nukkumaan menoa? Oon käsittäny ettei toi keräydy läskiks niin helposti ku hiilarit illalla, riippuen tietysti päivän kokonais kalorimäärästä? Niin ja kuinka paljon ootte tota yllensä ottanu?
 
Kparta sanoi:
Nyt kun tässä on öljyistä puhettaa niin kystätään yhtä alottelijamaista seikkaa. Eli ostin viimeviikolla rypsiöljypurkin josta aattelin ottaa illalla kaloreita. Onko mun nyt järkevämpää laittaa loraus tota öljyä palkkariin jonka juon noin kuuden aikoihin vai ottaa sitä paljaalteen sitten joskus ennen nukkumaan menoa? Oon käsittäny ettei toi keräydy läskiks niin helposti ku hiilarit illalla, riippuen tietysti päivän kokonais kalorimäärästä? Niin ja kuinka paljon ootte tota yllensä ottanu?

Otat ennen kuin menet nukkumaan. Kuuden aikoihin ei kannata vielä, sillä et kai ole sitten syömättä loppuiltaa? Yöllä tarvitaan rakennusaineita. Yksi ruokalusikallinen on ihan hyvä, mutta ei kaksi pahaa tee, jos kaloreita tarvit.
 
Oliiviöljy on muuten hirveän makusta ja aiheuttaa finnejä mulle toisin kuin rypsiöljy joten rypsäri. :)
 
Voisin tähän postata sen hyvän oliiviöljyn ownaavan suomalaisen sivun, mutta eipä näy bookmarkeissa. No, joltain se varmasti löytyy.
 
- mun hanuri alkaa pauhaamaan oliiviöljystä.
- kalaöljyä tarvitsee kuitenkin, joten muista öljyistä vaan kalorit ja rasvaa
- rypsiöljy on halpaa
- rypsiöljy on melko hyvää verrattuna halpoihin oliiviöljyihin (jotka silti ovat kalliimpia kuin rypsis)

mä vetelen kyllä ihan välipalanakin pullon suusta. about 250 grammaa viikossa litkin. ja tietty myös dieetillä.
 
weismyller sanoi:
oliiviöljy maistuu paremmalta:rock: en kelpuuta muuta kuin extra virginiä:)

no ei hemmeti maistu paremmalta :D oliiviöljy on varmaan törkeimmän makuista öljyä mitä löytyy (tosin kyllä mä sitä silti aina välillä noihin rahkadrinksuihin miksailen).
 
Jos oliivi öäljystä tulee finnejä niin kyllä sit rypsäristä, tai sit on vaan aika erikoslaatusta.

Oliiviöljy maistuu ihan moottoriöljyltä, mut jos sitä pistää esim. tonnikalaan niin tonnarin maku nousee paremmin esille. Mä pitäydyn edelleen 50/50 rypsäri/oliiviöljy jaolla.
 
Since 1988 sanoi:
Oliiviöljy maistuu ihan moottoriöljyltä
:offtopic:

:lol2: Onko tullut paljonkin moottoriöljyä nautiskeltua? ;) :david:

Joopa joo, :piis:
 
Oliiviöljyissä on eroja. Extrolio on kokeilemistani hinta/maku-suhteeltaan parasta. Litrahinta vähän päälle kympin, löytyy S-Marketeista.

mr. perfect sanoi:
oliiviöljy on varmaan törkeimmän makuista öljyä mitä löytyy
Koita pellavansiemenöljyä joskus.
 
En tiedä että minkä merkin oliiviöljyä ihmiset ovat kokeilleet, mutta ainakin itse huomasin että halvin merkki ei aina ole parempi asia puhuttaessa oliiviöljyjen mausta. Vaihdoin rainbown johonkin kreikkailaiseen oliiviöljyyn ja maku on kyllä ihan eri planeetalta :kippis1:
 
Pitää sitä varmaan testata oliviiöljyä myös, tuskin se nyt kovin pahalta maistuu kun on jo melkempä tottunut ottamaan pellavansiemenöljyä joka päivä. Pellavan lisäksi rypsiöljyä on tullut otettua.
 
Belmondo, my dear, kunnioitettavaa ja peruskysymysten äärelle herkistävää paatosta, mutta näin mustavalkoisia asiat eivät valitettavasti ole. ;) Mielestäni tämän aiheen tiimoilta on mahdoton mahdoton muodostaa absoluuttisia arvojärjestyksiä, ne kun muuttuvat sen mukaan, kenen joukoissa seisoo ja erityisesti mitä (kaikkea)muuta suuhunsa (kokonaisuudessaan) laittaa.
Noh, Belmondo lienee postannut tämän threadin virnistäen sangen vaikeasti tulkitsevalla tavalla, joten otan silti tietoisen riskin ja tartun tähän aiheeseen suu vaahdossa ja pipo kireellä. ;)

Tuo oliivin ibuprofeiinin kaltaisten tulehdusta ehkäisevien yhdisteiden löytäminen sinänsä on varsin bueno homma, mutta on vain sangen harmi, että samanmoisia yhdisteitä eristetään ja tutkitaan parhaillaan myös rypsifraktioista.. :D

Rypsiöljystä ja rypsirouheesta on erilaisin tekniikoin (mm. entsymaattiset menetelmät) pyritty eristämään fenolisia yhdisteitä. Useissa aiemmissa tutkimuksissa on todettu fenolisten yhdisteiden toimivan antioksidantteina, spekuloiden niiden estävän elintarvikkeiden ja mahdollisesti myös ihmisen solujen hapettumista.
Puhdistamattomasta rypsiöljystä on löydetty myös uusi öljynpuristuksen aikana syntyvä antioksidantti, vinyylisyringoli, joka teholtaan on alfa-tokoferolia voimakkaampi. Antioksidanttitehon lisäksi rypsin fenoleilla on havaittu anti-inflammatorista vaikutusta.

On totta, että rypsirouhe eli rypsiöljyn puristuksen sivutuote, sisälsi eniten fenolisia aineita ja että öljyssä näitä yhdisteitä oli huomattavasti vähemmän . Se, miksi rypsirouheen fenoliset yhdisteet ovat osittain erilaisia, kuin raakaöljyssä, johtuu siitä, että öljyn puristus perinteisen perusöljyn osalta tapahtuu korkeassa lämpötilassa ja paineessa, jolloin yhdisteille tapahtuu rakenteellisia muutoksia. Oliiviöljyn suhteen tilanne kuitenkin tasapäistyy, sillä samat prosessointihaasteet koskettavat molempia raaka-aineita. Nuo uudet, entsymaattiset menetelmät on todettu jopa yhtä tehokkaiksi, kuin perinteiset vesi-metanoliliuottimet, joten prosessiteknologiaa säätämällä tässäkin päästään huomattavasti parempiin tuloksiin, niin halutessa. Kylmäpuristetut öljyt ovat jo askel parempaan suuntaan.

Rypsin fenolisista yhdisteistä selkokielellä:
http://www.honeybee.helsinki.fi/tiedotus/vuorela.htm

Samainen väitöstyö pdf-tiedostona, TJEU:

http://ethesis.helsinki.fi/julkaisut/maa/skemi/vk/vuorela/

Astro heitti kehiin taannoisessa rasvathreadissa ihan hyvää kotikemistin taskulaskinmatematiikkaa ;) liittyen aiheeseen, joka tuokin data omalta osaltaan kuvaa hyvin sitä, että vastakkainasettelujen aika todellakin on ohi :wanha: . Toisin sanoen, ruokavalion rasvanlähteiden kokonaiskoostumus määrää pitkälti sen, mihin suuntaan tämä kumpainenkin koulukunta yksittäisellä öljyvalinnallaan ruokavaliotaan ajaa.

"Palatakseni tuohon, mitä kirjoitin aikasemmin tänään tähän threadiin. Verrataan taas kahta eri tapausta:

1. Syödään 50g rypsäriä + 2g EPA
2. Syödään 50g oliiviria (?) + 2g EPA

Ekasta vaihtoehdosta saadaan 10g O6 ja 5g O3.
Toistesta saadaan 5g O6 ja 0,25g O3.

Ekasta konvertoituu 10% hyötysuhteella 1g AA ja 0,5g EPA
Tokasta konvertoituu samalla suhteella 0,5g AA ja 0,025g EPA

Sitten syödään EPA:t ja saadan AA/EPA suhteeksi ekassa 1g/2,5g = 0,4
Tokassa skenaariossa tulee taas 0,5g/2,025g = 0,25

Tuosta nähdään että rypsäri olisi parempi jos se olisi ravinnon ainoa omega kuutosten lähde. Mutta kun ravinnosta taas saadaan suoraan AA:ta vaikka 2g (täysin keksitty arvo) niin uudet suhteet ovat 3g/2,5g = 1,2
Ja vastaavasti oliiviöljytapauksessa 2,5g/2,025g = 1,23

No joo toi oli tommosta numeroilla kikkailua, mutta mielestäni siitä nähdään ainakin se että jos syödään saatanasti rypsäriä niin ravinnon muut omegat ei sotke/paranna tilannetta yhtä merkittävästi kuin oliiviöljyä käytettäessä. Eli rypsäri painaa suhdetta aina kohti 2:1"



Joten, maatalouspolitiikkaa - hell yes, mutta rypsiä ei kyllä vieläKÄÄN saada selätettyä pelkäksi biopolttoaineeksi - kädenvääntö jatkunee hamaan tulevaisuuteen.

Tuon Satu Vuorelan väitöksen aiheiden ja sen viitteiden tiimoilta on hyvä lähteä tutustumaan aiheeseen lisää, mikäli mielenkiintoa riittää ja samaten voi vaikka suurennuslasilla seurailla HY:n Elintarvikekemian osaston tutkimusta ja sen kohteita. :kippis1: :teollisuudensalaliitto:
 
Jason82 sanoi:
:teollisuudensalaliitto:
Paljastit todellisen karvasi viime metreillä! Tekstisi siis jäävätään. Modet, olkaa hyvä! :D

Ironteme, olet erehtynyt jossain, sillä auringonkukkaöljy on 6:3-suhteiltaan kammottava: 62 280 : 447 -> 139:1.
 
Kertookas nyt vielä mikä niissä "liiallisissa" monityydyttämättömissä olikaan pahaa. Kasviöljyt on muutenkin oikeastaan ainoa merkittävä lähde. Jossain toisessa threadissä laskeskelin rasvajakaumiani eikä PUFAa ollut paljoa rypsärin käytöstä huolimatta. Oliiviöljyä on puolusteltu sillä että siinä on enemmän MUFAa mutta ero on marginaalinen ja sitten tolla että siinä on vähemmän PUFAa mutta päivän totaaleissa tilanne on vielä hanskassa rypsärinkin "suurempien" määrien kanssa.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom