- Liittynyt
- 27.4.2003
- Viestejä
- 417
astro sanoi:Kertookas nyt vielä mikä niissä "liiallisissa" monityydyttämättömissä olikaan pahaa. Kasviöljyt on muutenkin oikeastaan ainoa merkittävä lähde. Jossain toisessa threadissä laskeskelin rasvajakaumiani eikä PUFAa ollut paljoa rypsärin käytöstä huolimatta. Oliiviöljyä on puolusteltu sillä että siinä on enemmän MUFAa mutta ero on marginaalinen ja sitten tolla että siinä on vähemmän PUFAa mutta päivän totaaleissa tilanne on vielä hanskassa rypsärinkin "suurempien" määrien kanssa.
Joo, totapa on tullut itsekin usein mietittyä, hyvä pointti! Useinhan laulu alkaa sillä, että mitä rasvahappoja länsimaalainen ruokavalio "yleensä" (?) sisältää ja minkälaisin suhtein. Useinhan puhutaan jopa niinkin pahoista n-3 - n-6-suhteista, kuin 1:20, mutta esimerkiksi jo Finravinto 2002-tutkimuksen datan mukaan n-6:n saanti oli miehillä 3,8-kertainen ja naisilla 4.05x n-3:iin nähden. Vielä kun voidaan spekuloida näiden lukujen olevan tosiaan ruokavalion koostumuksen suhteenkin niitä maukkaperusjampan ruokavaliota (raportointivirheineen, toki), niin kyllähän tuo laittaa miettimään, minkälaisen mittasuhteen ongelmasta todella puhutaan. Ja oikeastaan, näihin asioihin paneutuvalle pakkislaiselle on suhteellisen sama, mitä nuokin luvut ovat - päteehän sama esimerkiksi vähähiilarisen onnistuneeseen noutattamiseen yksilöllisesti, kun ne sudenkuopat ja heikoimman arvon omaavat ruoka-aineet on jo valmiiksi karsittu pois omasta ruokavaliosta.
http://www.ktl.fi/attachments/suomi...ut/finravinto_2002__tutkimus/fr2002_luku5.pdf
Mutta kuten jo useampaan kertaan on pyritty korostamaan, ruoka-aineiden ja ravitsemuksen suhteen on harvoin kyse vastakkainasetteluista. Niinpä tässäkään ei ole olemassa oikeaa, taikka väärää vastausta tai ratkaisua, joten jokainen arvokas maukkaperusjampan ;) mielipide otetaan mielenkiinnolla vastaan. Belmondolle, hmmph, yritin loppuun asti olla lipsauttamatta tuota personoivaa hymiötä..