- Liittynyt
- 28.12.2005
- Viestejä
- 2 867
Prode:
Alfalinoleenihaposta on elimistön vaikea muodostaan EPA:a, käytännössä on hyödytöntä miettiä noita suhteita, kun oliiviöjy muuten rokkaa.
Aivoille tärkeä DHA on vielä vaikeampi muuttaa EPA:sta->DHA:aksi.
Haukkuminen johtuu siitä, että omega-3 lähteeksi on tehokkaampaa ottaa EPA/DHA suoraan kuin rypsiöljystä.
edit: http://www.pakkotoisto.com/vbulletin/showpost.php?p=104967&postcount=59
Näin mä sen näen myös.
Alfalinoleenihaposta on elimistön vaikea muodostaan EPA:a, käytännössä on hyödytöntä miettiä noita suhteita, kun oliiviöjy muuten rokkaa.
Aivoille tärkeä DHA on vielä vaikeampi muuttaa EPA:sta->DHA:aksi.
Haukkuminen johtuu siitä, että omega-3 lähteeksi on tehokkaampaa ottaa EPA/DHA suoraan kuin rypsiöljystä.
edit: http://www.pakkotoisto.com/vbulletin/showpost.php?p=104967&postcount=59
Sakkeus sanoi:Lisätäänpä tähän vielä tarkennukseksi että kalaöljy on halpa ja hyvä lisä, esim tl aamuin illoin. Eikä siis kalanmaksaöljy vaan kalaöljy. Muuten rasvat kannattais syödä niin että rypsiöljyä/oliiviöljyä ja syödä muuten vähärasvaisesti. E%:sta tyydyttyneet ja monityydyttymättömät pitäis olla max 10% esim 8+8 mutta kertatyydyttymättömät voi olla ylikin 10% koska ne ovat ainoat neutraalit rasvat, ei tule ongelmia liika-annostuksista.
Tyydyttyneiden rasvojen haitat kaikki tietääkin mutta monityydyttymättömiä jos syö liikaa voivat ne aiheuttaa mm. hormonitasapainon häiriöitä ja proteiinin heikentynyttä imeytymistä. Voi siis lisätä kertatyydyttyneiden määrää jos tarvitsee enemmän kaloreita. Oliiviöljy siinä mielessä hyvä että se sisältää suhteessa eniten näitä rasvahappoja. Ja mitä suurempi % osuus on tyydyttyneitä ja kertatyydyttymättömiä suhteessa monityydyttymättömiin sitä korkeampi testotosteronin eritys.
Kielimies sanoi:Joku taisikin jo sanoa, että oliiviöljyä kannattaa suosia nimenomaan siksi, ettei siitä tule niin paljon monityydyttymättömiä rasvahappoja kuin rypsiöljystä. Lisäksi oliviiliöljyssä on kuitenkin omega-6:sta suhteellisen vähän. Kolmosta voi hankkia kalaöljyistä sekä pellavansiemenöljystä ja omegamunista. Uskon, että terveellisestä ruokavaliosta tulee monityydyttymättömiä rasvoja aivan tarpeeksi ja omega-3:a saa, kun kiinnittää sen saantiin erityishuomiota. Mielestäni ruokavalioon, jossa on jo pähkinöitä, kalaöljyä, omegamunia, pellavaa ja mahdollisesti margariinia/voita, ei kannata iskeä rypsäriä enää mukaan, vaan käyttää ennemmin oliiviöljyä, josta tulee paljon kertatyydyttymättömiä rasvoja. Ja onhan oliiviöljyllähän myös tulehduksia hoitava/ehkäisevä vaikutus.
Näin mä sen näen myös.

.