Mikkis sanoi:
Mites EPA ja DHA? Muistelen Barry Searsin kirjoitelleen Omega Zone -kirjassaan nimenomaan pitkäketjuisten O3-rasvahappojen tarpeellisuudesta verrattuna lyhyeen ALA:an?
Rasvahappo 20:5 n-3 (EPA):
Eikosapentaeenihappo (EPA) on n-3-sarjaan kuuluva monityydyttymätön rasvahappo, jota saadaan lähinnä kalasta.
Rasvahappo 22:6 n-3 (DHA):
Dokosaheksaeenihappo (DHA) on n-3 sarjaan kuuluva monityydyttymätön rasvahappo, jota saadaan kalasta.
Ja Finelin mukaan EPA/DHA-pitoisuus on sekä oliiviöljyssä että rypsiöljyssä nolla. Kalasta niitä saa varsin oivallisesti.
Lapo sanoi:
Mistä muuten saa pellavasiemenöljyä? Ihan jostian Prismasta vaan? Ei varmaan kovin halpaa? Sitä voisi käyttää tasapainottamaan omega3/6 suhdetta? Entäpä mitkä ovat EPA ja DHA suositukset? Näitä saa varmaan helpoiten jostain rasvaisesta kalasta / kapseleista / öljystä?
EPA/DHA; katso edellinen vastaus. Suositus on että syö kalaa 2-3 kertaa viikossa ja valitse mieluiten lohen kaltaista rasvaista kalaa.
Pellavasiemenöljyä saa mm. S-Marketista, maksaa noin 5x enemmän kuin kylmäpuristettu rypsiöljy ja pilaantuu herkästi.
Kielimies sanoi:
Joku taisikin jo sanoa, että oliiviöljyä kannattaa suosia nimenomaan siksi, ettei siitä tule niin paljon monityydyttymättömiä rasvahappoja kuin rypsiöljystä. Lisäksi oliviiliöljyssä on kuitenkin omega-6:sta suhteellisen vähän.
Jos oliiviöljystä haluaa saada alfalinoleenihappoa päivän suosituksen 2g verran, sitä joutuu käyttämään tolkuttoman suuren määrän, 400g. Tämä taas nostaa omega-6 annoksen liki kymmenkertaiseksi suosituksiin verrattuna. Tuosta määrästä oliiviöljyä tulee monityydyttämättömiä rasvahappoja yli 40 grammaa.
Jo 25 grammasta rypsiöljyä saa reilut 2g alfalinoleenihappoa. Tässä määrässä rypsiöljyä on omega-6 rasvahappoa vain 5g. Monityydyttämättömiä rasvahappoja tulee alle 8g.
Kielimies sanoi:
Kolmosta voi hankkia kalaöljyistä sekä pellavansiemenöljystä ja omegamunista. Uskon, että terveellisestä ruokavaliosta tulee monityydyttymättömiä rasvoja aivan tarpeeksi ja omega-3:a saa, kun kiinnittää sen saantiin erityishuomiota.
Kolmosta voi hankkia syömällä kalaa säännöllisesti. Pähkinöissä mm. on jo ongelmallisen paljon tyydyttyneitä rasvahappoja.
Kielimies sanoi:
Mielestäni ruokavalioon, jossa on jo pähkinöitä, kalaöljyä, omegamunia, pellavaa ja mahdollisesti margariinia/voita, ei kannata iskeä rypsäriä enää mukaan, vaan käyttää ennemmin oliiviöljyä, josta tulee paljon kertatyydyttymättömiä rasvoja. Ja onhan oliiviöljyllähän myös tulehduksia hoitava/ehkäisevä vaikutus.
Miten sinulta nyt pääsi unohtumaan sekin asia, että oliiviöljyssä on yli kaksinkertainen määrä tyydyttyneitä rasvahappoja rypsiöljyyn verrattuna? Katsohan uudestaan nämä linkit:
Oliiviöljy
http://www.fineli.fi/food.php?foodid=536&lang=fi
Rypsiöljy
http://www.fineli.fi/food.php?foodid=11695&lang=fi
Rasvahapot tyydyttyneet (by Fineli):
Ruoassa rasva esiintyy triglyseridinä, joka sisältää kolme rasvahappoa. Rasvahapot määräävät rasvan ominaisuudet. Rasvat, joiden rasvahapot ovat pääasiassa tyydyttyneitä, ovat huoneenlämmössä kiinteitä. Eläinrasvat ovat useimmiten tyydyttyneitä. Tyydyttyneissä rasvahapoissa (safa) ei ole yhtään kaksoissidosta ja niiden reaktiivisuus on vähäinen. Tyydyttyneiden rasvahappojen runsas käyttö on pääasiallinen veren LDL-kolesterolia nostava ravintotekijä.
Rasvahappo 18:3 n-3 (alfalinoleenihappo):
Alfalinoleenihappo on ihmiselle välttämätön rasvahappo. Se on monityydyttymättömien, pitkäketjuisten omega-3-sarjan rasvahappojen esiaste. Näitä alfalinoleenihapon johdannaisia on runsaasti aivoissa ja silmän verkkokalvolla. Alfalinoleenihappo toimii eikosanoidien lähtöaineena. Eikosanoidit ovat hormonien kaltaisia yhdisteitä, joilla on useita fysiologisia tehtäviä verenkiertoelimistössä ja ruoansulatuskanavassa. Alfalinoleenihappoa on paljon kasviöljyissä.
Haluaisitko syödä mielummin 400g oliiviöljyä päivässä saadaksesi omega-3:sta suosituksen mukaisen 2 grammaa, vai olisiko kätevämpää nauttia 25g rypsiöljyä? Ja mietihän millainen määrä tuosta saadaan tyydyttyneitä rasvahappoja, kun sitä on jo muutenkin oliiviöljyssä tuplasti rypsiöljyyn verrattuna.
Sitten tämä taloudellinen puoli, ostetaanko kuukauden omega-3 satsi kymmenellä eurolla vai 250 eurolla? Ei pitäisi olla vaikea valinta.