Oikeanlainen rasvaprofiii, ratkaisu rasvasotaan!

Liittynyt
12.3.2003
Viestejä
376
Ikä
37
Rasvasota käy edelleen kiivaana, ja eri ravitsemustieteen ja lääketieteen henkilöt kiistelevät ravinnon oikeanlaisesta rasvaprofiilista, sekä oikeanlaisesta rasvanmäärästä. En ota tässä tekstissäni kantaa rasvan oikean määrään, mutta sen laatuun. Ruokavalion rasvan laadulla on havaittu olevan erilaisia vaikutuksia elimistöön. (sisältääkö ruokavalio sisältämä rasva kuinka paljon tyydyttyneitä, tyydyttymättömiä jne.) Entä jos ratkaisu löytyy tästä..

Solukalvo on muodostunut fosfolipidien kaksoiskerroksesta, mistä seuraa, että solukalvo läpäisee eri aineita passiivisesti. Solun toiminnan muuttuessa fosfolipidit järjestyvät uudelleen. Solukalvon optimaalinen toiminta on tärkeää, koska esimerkiksi fosfatidyyliseriinin siirtyminen sisäpuolelta ulkopinnalle on yhteydessä solukuolemaan.

Elimistön fosfolipidien rasvakoostumus on keskimäärin seuraavanlainen:
Tyydyttyneitä rasvahappoja 41–46 %
C16-C18 tyydyttymättömiä rasvahappoja 32–35 %
C20 ja C22 n-6- ja n-3-rasvahappoja 20–25 %

Hypoteesi ("Pilkkoo puut, täyttää veroilmoituksesi. Yöpakkaset makuhuoneessani ovat historiaa.."):
Jos solukalvon yksi tärkeimmistä osasista, joka vastaa mm. solun ”kunnosta” on rasvakoostumukseltaan tällainen, niin eikö myös optimaalisen rasvaprofiilin saamiseksi syömämme ravinto pitäisi olla tämän mukainen. Koska kehomme pyrkii ylläpitämää homeostaasia, myös rasvojen suhteen, niin helpottaaksemme elimistön syntetisointia ja edistääksemme terveyttä ruokavaliomme pitäisi olla seuraavanlainen:

Tyydyttyneitä rasvahappoja 45 %
Tyydyttymättömiä rasvahappoja 30 %
Monityydyttymättömiä 25 %
Huom. Yleinen suositushan on, että tyydyttyneitä rasvahappoja 33 %, tyydyttymättömiä 33–50 % monityydyttymättömiä 16–33 %. Jos rasvaa syödään päivässä noin 80–140 g, niin erot ovat kohtuullisen suuret, hypoteesi vs. viralliset suositukset.

Mitä olette mieltä? Mielestäni tämä on mielenkiintoinen teoria, ja en ihan tarkoituksella lähtenyt hakemaan vielä tutkimuksia aiheesta, vaan tarkoitus on herättää keskustelua. Aion itse ainakin keväällä lähtä muuttamaan ruokavalioni rasvaprofiilin tähän suuntaan ja kokeilemaan kyseistä profiilia. Olisiko tässä maailmaa mullistava ratkaisu oikeanlaiseen rasvaprofiiliin? Sota jatkukoon..
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Ja kyseinen aineisto liittyen fosfolipidien rasvakoostumukseen on peräisin Mutanen, M. & Voutilainen, E. (2005) Energiaravintoaineet, ravintokuitu ja alkoholi. Teoksessa A. Aro; M. Mutanen & M. Uusitupa (Toim.), Ravitsemustiede. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim.

Äkkiä laskettuna pelkkänä rasvana, hypoteesin mukainen rasvaprofiili tarkoittaa 70 kg painavalle henkilölle 50 g voita + 20 g rypsiöljyä!
 
Ihan mielenkiintoinen ajatus :)

Ainakin minun mielestäni tuo solukalvon rakenne on kuitenkin aivan liian suppea näkökulma siihen, minkälaisia rasvoja kokonainen elävä organismi tarvitsee. Rasvahappojen metabolia on valtaisan monimutkaista ja niitä käytetään paljon muuhunkin kuin solukalvojen rakennuspalikoiksi. Niistä tehdään mm. satoja erilaisia välittäjäaineita ja käytetään energianlähteenä (ja -varastona).

Äkkiseltään ajateltuna tuo kuulostaa vähän samalta kuin sanoisi että lähes kaikissa tärkeissä proteiineissa on alfa-helix-rakenteita, jotka koostuvat pääasiassa metioniinista, alaniinista, leusiinista, glutamaatista ja lysiinistä => ihmisen kannattaa syödä runsaasti juuri näitä aminohappoja.

Tai no, en nyt tiedä oliko tuo niin hyvä vertaus :D Pointtina kuitenkin se, että samaan tapaan kuin noissa proteiineissa, yksittäisen rakennekomponentin perusteella ei ehkä kannata lähteä yleistämään koko elämälle optimaalista ravinnekoostumusta.
 
Oma suhtautuminen ja toteutus rasvaan on se että pyrin syömään mahdollisimman "luonnollisista" lähteistä. En jurikaan jaksa miettiä enään mikä jakauma sattuu olemaan. Nautin säännöllisesti kananmunia, rypsi-, pellavansiemen, oliivi-, kalaöljyjä, kookoshiutaleita ja punaistalihaa. Uskon että kun monipuolisesti syö esim. edellä mainittuja elintarvikkeita niin saa suurimman osan tarvittavista rasvoista.

Kaikelle on kuitenkin oma hyötynsä sekä jos liikaa vetää niin haittansa. Tuskin kuitenkaan säännöllisesti urheilevalle ihmiselle on sama riski syödä esim runsaasti kolesterolia sisältäviä ruoka-aineita kun vertaa perus sohvaperunaa.
 
Ihan mielenkiintoinen ajatus :)

Ainakin minun mielestäni tuo solukalvon rakenne on kuitenkin aivan liian suppea näkökulma siihen, minkälaisia rasvoja kokonainen elävä organismi tarvitsee. Rasvahappojen metabolia on valtaisan monimutkaista ja niitä käytetään paljon muuhunkin kuin solukalvojen rakennuspalikoiksi. Niistä tehdään mm. satoja erilaisia välittäjäaineita ja käytetään energianlähteenä (ja -varastona).

Äkkiseltään ajateltuna tuo kuulostaa vähän samalta kuin sanoisi että lähes kaikissa tärkeissä proteiineissa on alfa-helix-rakenteita, jotka koostuvat pääasiassa metioniinista, alaniinista, leusiinista, glutamaatista ja lysiinistä => ihmisen kannattaa syödä runsaasti juuri näitä aminohappoja.

Tai no, en nyt tiedä oliko tuo niin hyvä vertaus :D Pointtina kuitenkin se, että samaan tapaan kuin noissa proteiineissa, yksittäisen rakennekomponentin perusteella ei ehkä kannata lähteä yleistämään koko elämälle optimaalista ravinnekoostumusta.

Olet oikeassa, että pelkästään solukalvon rakenne on liian suppea näkökulma. Ja pelkästään tuolla perustelulla perustelu jää liian "löyhäksi." Vertauksena voitaisiin myös pitää solukalvon rakennetta, joka on rakenteeltaan kutakuinkin proteiinit 55–60 %, hiilihydraatteja 5 %, rasvoja 35–40% joten onko tämä optimaalinen makroravinnejakauma urheilijalle? Ei välttämättä..

Mutta jos tuohon päälle lähtee rakentamaan, eli pitää lähtökohtana tuon fosfolipidin rasvakoostumuksen. Ja unohdin korostaa, mutta nyt siis puhutaan OPTIMAALISESTA rasvaprofiilista. Kuitenkin ravinnon rasva vaikuttaa elimistöön mm. veren rasvakoostumukseen. Ja tiedetään, että ravinnon suuri eikosapentaeeni- (EPA) ja doksaheksaeenihappojen (DHA) pitoisuus lisää niiden määrää veressä ja juurikin kudosten fosfolipideissä. Toki täytyy ottaa huomioon mm. kolesterolin riittävä saanti – mielestäni kolesterolia varsinkin urheilija tarvitsee ravinnosta, jotta elimistön normaali hormonitoiminta pysyy vakaana. Mutta ihan ajatuksen tasolla kutkuttavaa, sillä jos ruokavalio sisältää juuri sellaisessa suhteessa energiaravintoaineita kuin ne ovat järjestyneet elimistössä, niin voitaisiin ajatella, että ylimääräinen syntetisointi ja mm. rasvahappojen muodostus ei rasittaisi elimistön homoestaasia niin paljon. Tällä voisi olla vaikutusta elimistön suorituskykyyn – mene ja tiedä.

Mutta kuka voi väittää vastaan, etteikö kyseinen esittämäni hypoteesi voisi olla se optimaalinen? Ja mitä hyviä puolia kyseinen rasvaprofiili voi sisältää:
- tyydyttyneitä rasvahappoja riittävästi (normaali hormonitoiminta taattua)
- monityydyttymättömien määrä suuri (välttämättömien rasvahappojen saanti varmasti taattua) jne.
 
Oma suhtautuminen ja toteutus rasvaan on se että pyrin syömään mahdollisimman "luonnollisista" lähteistä. En jurikaan jaksa miettiä enään mikä jakauma sattuu olemaan. Nautin säännöllisesti kananmunia, rypsi-, pellavansiemen, oliivi-, kalaöljyjä, kookoshiutaleita ja punaistalihaa. Uskon että kun monipuolisesti syö esim. edellä mainittuja elintarvikkeita niin saa suurimman osan tarvittavista rasvoista.

Kaikelle on kuitenkin oma hyötynsä sekä jos liikaa vetää niin haittansa. Tuskin kuitenkaan säännöllisesti urheilevalle ihmiselle on sama riski syödä esim runsaasti kolesterolia sisältäviä ruoka-aineita kun vertaa perus sohvaperunaa.

Myös hypoteesini kumpuaa juurikin tästä luonnollisuus ajattelusta, mikä on varmastikin se oikea tapa. Huomattava parannus ruokavalion laatuun on tällöin tehty. Oisko seuraava askel luonnollisuudessa se, että syödään sitä ravintoa mikä on elimistölle sitä luonnollisinta? Eli sellaisessa muodossa kun se on elimistössä.

Kaikki liika tai liian vähän on huonoa, kaikki sopivasti on se hyvä ratkaisu - juurikin näin. Mutta jos puhutaan nyt optimaalisesta teoriasta ja siitä mitä voisi olla ehkä hyvä tavoitella.
 
Itseäni ei ainakaan kiinnosta hevon paskaa, että minkälaista rasvaa mun eineksissä tai ruuassa on. Kunhan muistan syödä kalaöljykapselit illalla ja käyttää paistamiseen oliiviöljyä, niin tulkoot vaikka vaseliinina loput rasvat. En ole kyllä koskaan huomannut mitään haittoja tai muita, vaikka en olekaan nussinut pilkkua rasvojen laaduntarkkailussa. Ei tässä rasva-asiastakaan tarvisi hypettää ja huolehtia niin paljon, varsinkaan jos ruokailut ja elämäntavat noin muuten on kunnossa. Tulee elämästä liian hankalaa kun rupee laskemaan rasvatyyppien makrot ja muutenkin kikkailemaan.
 
Yhdyn mielipiteessä edelliseen. Joissain asioissa mennään hieman hifistelyn ja pilkun nussinnan puolelle ja tämä on yksi niistä. Ainakin itselle on riittänyt loistavasti pari ruokalusikallista rypsiöljyä rahkan joukkoon, pähkinöitä, rasvaista kalaa ja punaista lihaa sekä öljyä paistamiseen.
Vähän sama asia, jos tarkkailee syömisiä niin että saa jokaista aminohappoa juuri sen optimaalisen määrän joka päivä, ei yhtään alle eikä yhtään liikaa. Elämästä saa tehtyä niin paljon hankalampaa jos yrittää olla täydellinen vaikka siihen pääsee vähemmälläkin. Ja eikös stressi laske testotasoja eli ei ainakaan kannata alkaa stressaamaan noista rasvoista yms. ;)
 
Joskus menty ilman grammaakaan rasvaa (piilorasvoja jostain saattanut tulla), salaattia tai vitamiineja. Ei mitään vaikutusta mihinkään. Tuskin noilla kovin suurta ihmettä saa kehitykseen tai elämäänsä vaikka optimaalisesti kaikki asiat tekisikin.
 
Joskus menty ilman grammaakaan rasvaa (piilorasvoja jostain saattanut tulla), salaattia tai vitamiineja. Ei mitään vaikutusta mihinkään. Tuskin noilla kovin suurta ihmettä saa kehitykseen tai elämäänsä vaikka optimaalisesti kaikki asiat tekisikin.
Ei ehkä lyhyellä aikavälillä, mutta jos vuodesta toiseen vetää minimaalisilla rasvoilla niin varmasti vaikuttaa johonkin. Juurikin kaikki hormonitoimintaan liittyvä ei ole kovin nopeaa. Tai voi olla nopeaakin, mutta usein tasapainon saavuttaminen vie aikaa.
 
Välillä tuntuu ettei tiedä yhtään mitä pitäisi ajatella näistä rasva-asioista, kun suurin piirtein joka viikko tulee jotain "uutta tietoa" joka lakaisee vanhat uskomukset maton alle. Ei sitten tiedä mitä pitäisi uskoa...

No, olen päätynyt siihen, että ei kannata tätä(kään) asiaa liian vakavasti ottaa. Eiköhän se kelpaa, että paistan lihat ym. voissa, kasvikset oliivi- /rypsiöljyssä, syön rasvaista kalaa ja broileria silloin tällöin ja joka päivä syön pähkinöitä, lusikallisen kookosöljyä sekä pari lusikallista pellavansiemenrouhetta. Siinähän sitä tuleekin mukavasti erilaisia rasvoja, sen kummemmin asiaa miettimättä. Valmisruokia ym. kun en juuri koskaan syö, niin piilorasvat eivät ole suuri ongelma. Luonnollisesti ja monipuolisesti syömällä ei pitäisi tulla probleemia.

Taitaa tuota eläinrasva vs. kasvirasva-sotaa suurempi ongelma olla transrasvat, sekä dieetit joissa rasvat on vedetty minimiin. Ihminen tarvitsee rasvaa, ja maalaisjärjellä ajateltuna se eläinrasva ei voi olla niin suuri peikko kuin mitä on annettu ymmärtää. Luonnollisempaa ravintoahan se ihmiselle on kuin esim. rypsiöljyt sun muut, puhumattakaan kovetetuista kasvirasvoista, jos miettii ihmisen historiaa...
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom