- Liittynyt
- 12.3.2003
- Viestejä
- 376
- Ikä
- 37
Rasvasota käy edelleen kiivaana, ja eri ravitsemustieteen ja lääketieteen henkilöt kiistelevät ravinnon oikeanlaisesta rasvaprofiilista, sekä oikeanlaisesta rasvanmäärästä. En ota tässä tekstissäni kantaa rasvan oikean määrään, mutta sen laatuun. Ruokavalion rasvan laadulla on havaittu olevan erilaisia vaikutuksia elimistöön. (sisältääkö ruokavalio sisältämä rasva kuinka paljon tyydyttyneitä, tyydyttymättömiä jne.) Entä jos ratkaisu löytyy tästä..
Solukalvo on muodostunut fosfolipidien kaksoiskerroksesta, mistä seuraa, että solukalvo läpäisee eri aineita passiivisesti. Solun toiminnan muuttuessa fosfolipidit järjestyvät uudelleen. Solukalvon optimaalinen toiminta on tärkeää, koska esimerkiksi fosfatidyyliseriinin siirtyminen sisäpuolelta ulkopinnalle on yhteydessä solukuolemaan.
Elimistön fosfolipidien rasvakoostumus on keskimäärin seuraavanlainen:
Tyydyttyneitä rasvahappoja 41–46 %
C16-C18 tyydyttymättömiä rasvahappoja 32–35 %
C20 ja C22 n-6- ja n-3-rasvahappoja 20–25 %
Hypoteesi ("Pilkkoo puut, täyttää veroilmoituksesi. Yöpakkaset makuhuoneessani ovat historiaa.."):
Jos solukalvon yksi tärkeimmistä osasista, joka vastaa mm. solun ”kunnosta” on rasvakoostumukseltaan tällainen, niin eikö myös optimaalisen rasvaprofiilin saamiseksi syömämme ravinto pitäisi olla tämän mukainen. Koska kehomme pyrkii ylläpitämää homeostaasia, myös rasvojen suhteen, niin helpottaaksemme elimistön syntetisointia ja edistääksemme terveyttä ruokavaliomme pitäisi olla seuraavanlainen:
Tyydyttyneitä rasvahappoja 45 %
Tyydyttymättömiä rasvahappoja 30 %
Monityydyttymättömiä 25 %
Huom. Yleinen suositushan on, että tyydyttyneitä rasvahappoja 33 %, tyydyttymättömiä 33–50 % monityydyttymättömiä 16–33 %. Jos rasvaa syödään päivässä noin 80–140 g, niin erot ovat kohtuullisen suuret, hypoteesi vs. viralliset suositukset.
Mitä olette mieltä? Mielestäni tämä on mielenkiintoinen teoria, ja en ihan tarkoituksella lähtenyt hakemaan vielä tutkimuksia aiheesta, vaan tarkoitus on herättää keskustelua. Aion itse ainakin keväällä lähtä muuttamaan ruokavalioni rasvaprofiilin tähän suuntaan ja kokeilemaan kyseistä profiilia. Olisiko tässä maailmaa mullistava ratkaisu oikeanlaiseen rasvaprofiiliin? Sota jatkukoon..
Solukalvo on muodostunut fosfolipidien kaksoiskerroksesta, mistä seuraa, että solukalvo läpäisee eri aineita passiivisesti. Solun toiminnan muuttuessa fosfolipidit järjestyvät uudelleen. Solukalvon optimaalinen toiminta on tärkeää, koska esimerkiksi fosfatidyyliseriinin siirtyminen sisäpuolelta ulkopinnalle on yhteydessä solukuolemaan.
Elimistön fosfolipidien rasvakoostumus on keskimäärin seuraavanlainen:
Tyydyttyneitä rasvahappoja 41–46 %
C16-C18 tyydyttymättömiä rasvahappoja 32–35 %
C20 ja C22 n-6- ja n-3-rasvahappoja 20–25 %
Hypoteesi ("Pilkkoo puut, täyttää veroilmoituksesi. Yöpakkaset makuhuoneessani ovat historiaa.."):
Jos solukalvon yksi tärkeimmistä osasista, joka vastaa mm. solun ”kunnosta” on rasvakoostumukseltaan tällainen, niin eikö myös optimaalisen rasvaprofiilin saamiseksi syömämme ravinto pitäisi olla tämän mukainen. Koska kehomme pyrkii ylläpitämää homeostaasia, myös rasvojen suhteen, niin helpottaaksemme elimistön syntetisointia ja edistääksemme terveyttä ruokavaliomme pitäisi olla seuraavanlainen:
Tyydyttyneitä rasvahappoja 45 %
Tyydyttymättömiä rasvahappoja 30 %
Monityydyttymättömiä 25 %
Huom. Yleinen suositushan on, että tyydyttyneitä rasvahappoja 33 %, tyydyttymättömiä 33–50 % monityydyttymättömiä 16–33 %. Jos rasvaa syödään päivässä noin 80–140 g, niin erot ovat kohtuullisen suuret, hypoteesi vs. viralliset suositukset.
Mitä olette mieltä? Mielestäni tämä on mielenkiintoinen teoria, ja en ihan tarkoituksella lähtenyt hakemaan vielä tutkimuksia aiheesta, vaan tarkoitus on herättää keskustelua. Aion itse ainakin keväällä lähtä muuttamaan ruokavalioni rasvaprofiilin tähän suuntaan ja kokeilemaan kyseistä profiilia. Olisiko tässä maailmaa mullistava ratkaisu oikeanlaiseen rasvaprofiiliin? Sota jatkukoon..