Oikea rasvan määrä?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Pig
  • Aloitettu Aloitettu

Pig

Liittynyt
9.11.2002
Viestejä
78
Opettelin joskus vuosia sitten ostamaan kaupasta ruoka-aineita joissa rasvaa on alle 10%. Nyt kuulee monista lähteistä, että optimaalinen rasvan määrä olisi sellainen, että energiasta jopa 30% saataisiin rasvoista. Rasvastahan tulee tietysti energiaa tuplasti proteiineihin ja hiilareihin nähden, mutta siitä huolimatta rasvan määrä vaikuttaa kovalta.

Pitääkö minun ottaa taas nuo yli 10% tuotteet käyttöön?
Mitä semmoista sitten pitää ostaa?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Originally posted by Pig
Rasvastahan tulee tietysti energiaa tuplasti proteiineihin ja hiilareihin nähden, mutta siitä huolimatta rasvan määrä vaikuttaa kovalta.

Eikö rasvasta ja hiilareista saa saman verran energiaa per massayksikkö ? Sorry pilkun nussinnasta ;)
 
Riippuu mistä lähteestä nuo rasvat tulee. Pääsääntöisesti vältä eläinkunnasta tulevia rasvoja, suosi kasvirasvoja. Eli käytä vähärasvaisia (tai rasvattomia) liha- ja maitotuotteita, lisää ruokavalioon esim. rypsi- ja/tai oliiviöljy ja tietenkin kuningas kalaöljy.
 
Re: Re: Oikea rasvan määrä?

Originally posted by trebla
Eikö rasvasta ja hiilareista saa saman verran energiaa per massayksikkö ?
Ei. Gramma hiilaria (ja proteiinia) 4kcal, gramma rasvaa 9kcal.
 
Älä ota niitä runsasrasvaisia tuotteita käyttöön! Syö edelleen vähärasvaisesti , mutta ota ne rasvat hyvistä lähteistä(öljyt , pähkinät).
 
Originally posted by Kraftwerk n
Älä ota niitä runsasrasvaisia tuotteita käyttöön! Syö edelleen vähärasvaisesti , mutta ota ne rasvat hyvistä lähteistä(öljyt , pähkinät).

Aijai, pähkinät on käsitykseni mukaan suhteellisen huono rasvojen lähde.

Yleiskatsaus: a) vältä tyydyttyneitä rasvoja. ja sitten b) huolehdi että omega-3 ja omega-6 rasviksien välinen suhde on mahdollisimman suopea =) eli esim 4:1 eikä esim 1:5.

n3 ja n6 ryhmien rasvahapot toimivat about päinvastoin elimistössä - n3 mm. vähentää infektioriskiä & tulehduksia ja alentaa ldl kolesterolia, nostaa hdlää - kun taas n6 ryhmäläiset pahentaa tulehduksia ja toimii pahana-poikana elimistössä. Jos jotain hyvää omega-6sta täytyy sanoa, niin sitä mm. käytetään hyperaktiivisten lapsien hoitamiseen ja skitsofreniaan :) Niin ja sitten tietenkin se, että omega-6 saantia ei saa lopettaa kokonaan vaan kaikessa on kyse mahdollisimman hyvästä tasapainosta n3:n6 kesken.

hasselpähkinä:
Linolihappo 4320.1 mg
Alfalinoleenihappo 41.1 mg

maapähkinä:
Linolihappo 11601.0 mg
Alfalinoleenihappo 19.9 mg

saksanpähkinä:
Linolihappo 4320.1 mg
Alfalinoleenihappo 41.1 mg

elikkä jos joku ei tierä niin:
linolihappo = omega-6
alfalinoleenihappo = omega-3
 
Originally posted by Pig

Pitääkö minun ottaa taas nuo yli 10% tuotteet käyttöön?
Mitä semmoista sitten pitää ostaa?

Ei pidä ottaa. Ota mieluummin ne rasvat vaikka rypsiöljystä.
 
Se että ruoka-aineessa on 10% rasvaa, on eri asia kuin että 30%energiasta pitää saada rasvasta. Kuten tuossa todettiin, rasva on 2,25:1 -suhteessa hiilareihin ja protskuun, eli jos ruoka-aineessa on 10g/100g rasvaa, niin siinä on vähintään 20% energiaa rasvoista. Yleensä enemmän koska harvassa ruoka-aineessa on yhteensä 90g hh+proteiinia /100g.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom