Ohjeita pistooliammuntaan

Tässä vastauksia Willielle:

Millaisia tuloksia saat 100 laukauksella (tuon verran kai tulee ammuttua yhdellä harjoituskerralla)?

Olen ehtinyt ampua vasta semmoiset 200 laukausta ja niistäkin n. 50 ovat menneet kohdistamiseen, ja tuo kohdistaminenkin on ollut aika suurpiirteistä koska en ole saanut asetta tukevasti esim. ruuvipenkkiin. Nuo 150 laukausta olen totutellut liipaisimeen ja aseeseen yleensä, myös punapistetähtäin on uusi tuttavuus, joten sekin vaatii tottuttelua (ostin ulkomailta kirpparilta BSA:n 42 millisen 12 eurolla, mitähän tuommoiset Suomessa maksavat?).

Missä päin taulua osumat enimmäkseen ovat (esim. osumakeskipiste seiskassa, kello 4:ssä)?

Kasaa olen yrittänyt näin aluksi ampua. Tähtäimen olen yrittänyt säätää 25 metriin. Jonkinlaista kasaa on syntynyt, mutta aika hajallaan vielä ovat.

Minkä aseen olet hankkinut?

Hankkimani ase on Walther P22 Target, mikä nyt ei varmastikkaan ole mikään olymppia-ase, mutta edullinen oli ja tuo äänenvaimennin oli tärkeä lisävaruste (mahdollistaa ampumisen esim. mökillä). Myös tuo weaver-kisko punapistetähtäimelle oli yhtenä vaatimuksena. Käsittääkseni P22 on aika lähellä practikaalissa käytettävien aseiden toiminnalllisuutta, eli tulisi vähän harjoitusta tuolle käsittelypuolellekkin?

Millaisesta asennosta ammut, eli ammutko kahdella kädellä ja jos, niin ammutko weaver-, isosceles-tyylillä vai jollain muulla tyylillä (eli mihin rintamasuuntasi on ja ovatko jalkasi millä linjalla toisiinsa nähden)?

En noista asennoista tiedä, mutta tukevimmalta tuntuu tuo haara-asento jossa rintamasuunta on suoraan taululle ja ote kahdella kädellä (en tiedä asennon nimeä). Tämä on ilmeisesti practicalissa käytetty asento?


Mihin katseesi on tarkennettu ampuessasi? Miten hengität? Kaikki muukin tieto helpottaa vastaamista.

Jaa-a, kyllähän se siihen punaiseen pisteeseen on kohdistettuna. Tuosta hengittämisestä en oikeen osaa kommentoida, mutta laukaistessa pidätän hengitystä.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Mites nuo asentoperusteet?

Itse otan tukevan haara-asennon. Polvet hieman koukkuun, selkä hieman köyryyn. Liipasinsormikäsi työntää asetta ruumiista ulospäin ja tukikäsi on liipasinkäden rystysillä ja vetää itseään päin.
 
vilho_kanuuna sanoi:
Tässä vastauksia Willielle:

Mutta Reino ehtii kommentoida ensin ;)

Yhä vielä sitä mieltä että ensin kannattaisi ampua paljon paljon laukauksia ihan perusasennosta kylki edellä yhdellä kädellä ja jättää ehdottomasti punapistetähtäimet ja vaimentimet alussa pois. Sitten kun tuntuma ja kasa alkaa löytyä perinteisillä tähtäimillä, voit ruveta lisäämään hommaan uusia muuttujia, kuten punapistetähtäin (joka voi olla vähän hankala alkeiden opetteluun).

Mites paikalliset ampumaseurat? Onko sulla mahdollisuutta käydä radalla saamassa vinkkejä kokeneemmilta ampujilta livenä? Monet seurat järjestävät myös ampumakouluja. Voisi olla ihan asiaa vanhemmalla iälläkin aloittavalle. (Practical-tyyppinen "turvallisen ampujan kurssi" ilmeisesti vaatii sen että perusasiat ovat hallussa ja ase on vähintään 9 millinen, joten siitä ei kannata aloittaa.)

Mutta kyllä se sieltä löytyy kun vähän potkii!
 
Kiitos Reinolle kommenteista?
Yhä vielä sitä mieltä että ensin kannattaisi ampua paljon paljon laukauksia ihan perusasennosta kylki edellä yhdellä kädellä ja jättää ehdottomasti punapistetähtäimet ja vaimentimet alussa pois. Sitten kun tuntuma ja kasa alkaa löytyä perinteisillä tähtäimillä, voit ruveta lisäämään hommaan uusia muuttujia, kuten punapistetähtäin (joka voi olla vähän hankala alkeiden opetteluun).
Totta. Mutta kun ammun esimerkiksi mökillä, niin tuo punapistetähtäimen käyttö on välttämätön pakko. Ilman vaimenninta ei mökillä oikein voi ampua, ja vaimennin on senverran paksu, että se tulee siihen perinteisen tähtäimen eteen.
Mites paikalliset ampumaseurat?
On tuossa jäsenhakemus valmiiksi täytettynä, aion kuitenkin miettiä liittymistä vasta kun pihalla ampuminen muuttuu hankalaksi (toisinsanoen tulee talvi). Tämä siksi, että liittymismaksu on mielestäni aika korkea (n. 70 euroa).
Onko sulla mahdollisuutta käydä radalla saamassa vinkkejä kokeneemmilta ampujilta livenä?
Olen tässä jo vähän kerännyt rohkeutta mennä tuonne radalle pistooliammuntapäivänä, mutta harjoittelen kuitenkin vielä hieman tuolla mökillä ennenkuin tulen kaapista ulos.
Monet seurat järjestävät myös ampumakouluja. Voisi olla ihan asiaa vanhemmalla iälläkin aloittavalle.
Pitää paikkansa. Täytyy kysellä noista paikallisista seuroista.
(Practical-tyyppinen "turvallisen ampujan kurssi" ilmeisesti vaatii sen että perusasiat ovat hallussa ja ase on vähintään 9 millinen, joten siitä ei kannata aloittaa.)
Tiedän kyllä, että 9 millinen on minimivaatimus practical-ammuntaan, mutta testailen ensin tällä 22:lla á 5 senttiä laaki ja kokeilen josko tuo tuntuisi omalta jutulta ja päätäisin sitten suuremmista investoinneista.

Miten muuten on? Jos on ennestään ollut kakskakkonen vaikka n. vuoden ja hakee lupaa sitten esim. 9 millisen, niin pitääkö kuulua valmiiksi johonkin practical-seuraan vai voikohan seuraan edes liittyä jos asianmukaista asetta ei ole?
Mutta kyllä se sieltä löytyy kun vähän potkii!
Niinpä. Toistoja, toistoja.




edit: Quotet kuntoon, helpompi lukea T:Sumu
 
Lupa lappuun kun kirjoittaa että aikoo käydä harrastamaan practicalia niin ainakin täälläpäin saa vuoden luvat. Sen jälkeen saa toistaiseksi luvat, jos on kurssin suorittanut.

Ainakin meillä voi seuraan liittyä vaikka ei omistaisi omaa asetta. Turvakurssinkin voi käydä seuran aseella. Missä päin asut / harrastat? Kurssin suorittaminen ei vaadi sitä että olisit joku huippuampuja, kurssi opastaa turvalliseen aseenkäsittelyyn.
 
Noniin, takaisin koneen äärellä. Aiheen kimppuun. Nyt tulee tekstiä niin että kulihäröstä hirvittää.
Reinon kanssa olen melko pitkälti samaa mieltä. Punapistetähtäimet ja vaimentimet aluksi pois, kyllä se naapuri tunnin verran meteliä kerralla kestää. Siitä aloittaako ampumaharrastuksen kahdella vai yhdellä kädellä ampumalla voi olla mitä mieltä tahansa, kummallakin on etunsa. Itse asetun kahdella kädellä aloittamisen puolestapuhujaksi. Kun käsi ei tärise, kuten alussa monasti on tapana, voi helpommin keskittyä kaikkeen muuhun oleelliseen, tähtäinkuvaan, hengittämiseen, puristavaan laukaisuun jne. Ongelmakohtia on jo muutenkin tarpeeksi, kahdella kädellä yksi niistä häviää ja virheet muissa osa-alueissa on helpompi havaita.
Tänne on laitettu ihan hyviä linkkejä (varsinkin tuo http://www.lipas.net), niissä ei kuitenkaan puhuta liikaa itse ampumatekniikasta. Mielestäni ei kannata yrittää nousta perse edellä puuhun miettien vetämistä, rekyylinhallintaa tai liikkeen ja tulen yhdistämistä ensimmäiseksi. Kunhan saisi kaikki laukausta 100 pysymään taulussa, sitten mustalla, sitten kasiringin sisällä... Pisteethän tässä eivät ole se olennaisin seikka, vaan kyky saada kasa pysymään aina vain pienemmällä alueella.

Asento

Ota hartioiden levyinen haara-asento. Valitse katseellasi kohde. Sulje silmäsi. Nosta kätesi silmät suljettuina ja yritä osoittaa kohteeseen. Avaa silmäsi ja tarkista osoittatko todellakin kohteeseen, jos et, muuta asentoa ja toista testi. Kun aseen pystyy suuntaamaan silmät kiinni taulun kokoiseen alueeseen, on asento hyvä ja luonnollinen.
Hartioiden levyinen haara-asento on osapuilleen oikea, tasapaino paranee normaaliin seisontaan verrattuna, toisaalta jalat eivät ole liian leveällä jotta lihakset jännittyisivät. Koukista polviasi aavistus. Lukossa lihakset ovat jännittyneet, samoin jos koukistat polviasi liikaa. Kyykyssä ei ole helppo seistä. Vahvemman käden puoleisen jalan on hyvä olla aavistuksen taaempana, ½-1 kengänmitta kuten eräällä linkkisivulla kerrottiinkin. Älä ota hirvittävää etunojaa. Etunoja kyllä helpottaa rekyylinhallintaa ja lisäksi stressin vaikutuksen alainen ihminen ampuu kasaan vetäytyneenä. Harjoittelun alussa liian voimakas etunoja aiheuttaa kuitenkin herkästi olkapäiden nousemisen korvien korkeudelle, eivätkä kädet tällöin pysy rentoina. Työnnä kädet eteen suoriksi, älä kuitenkaan lukitse niitä. Suoristetut kädet ovat periaatteessa aina samalla etäisyydellä silmästä, tämä helpottaa oppimista, vaikkei olekaan ehdoton edellytys sille.

Ote

Tärkeätä olisi että ase olisi mahdollisimman hyvin käden jatkeena. Sen lisäksi että vahvemman käden tulisi saada aseesta kiinni mahdollisimman ylhäältä, ikäänkuin piipun takaa, tulisi peukalonhanka saada mahdollisimman tarkkaan ja tiukasti aseen perän taakse. Jos ase ei ole käteensopiva, syntyy ranteeseen helposti epäsopiva kulma. Vahvemman käden etusormi, liiapaisinsormi, tulisi pitää mahdollisimman hyvin irti aseesta. Periaatteessa liipaisinta pitäisi puristaa etusormen ensimmäisen nivelen kärjellä, mutta kohta vaihtelee eri ihmisten ja aseiden välillä. Tärkeintä on että laukaisun aiheuttava puristus suuntautuu mahdollisimman tarkasti taaksepäin. Muualle suuntautuva puristus näkyy kyllä taulussa.
Tukikäden tulee puristaa asetta jonkinverran vahvempaa kättä voimakkaammin. Sormien tulee olla liipaisinkaaren ulkopuolella. Mielestäni tukikäden peukalon olisi hyvä ojentua mahdollisimman pitkälle aseen piipun suuntaisesti ja sitä vasten, kosketuspinta-ala (ja samalla siis tuki) on tällöin suurempi. Tukikäden muiden sormien tulisi olla limittäin vahvemman käden sormien kanssa, näin välttyy sormien muljahtelulta. Vahvemman käden peukalo ei itselläni ole asetta vasten, vaan kiertyneenä tukikäden peukalon päälle kämmenselän puolelle. Tapoja on erilaisia, kaikilla on omat pienet etunsa ja haittansa.
Ammutpa sitten 5 tai 10 laukauksen sarjoja kerralla, älä muuta otetta kesken sarjan. Jos huomaat tekeväsi virheen, korjaa se vasta seuraavassa sarjassa. Älä muuta edes sitä kohtaa etusormestasi joka koskettaa liipaisinta. Ammu sarja loppuun kenties samaa virhettä toistaen, osumat saattavat hyvinkin löytyä hyvästä kasasta vaikkakin väärästä paikasta. Paikallahan ei taas ollut etenkään aluksi väliä, ainoastaan kasojen koolla ja rutiinin saavuttamisella.

Hengittäminen

Toiminnalliset ammuntalajit ovat nopeatempoisia, enkä usko että niissä kiinnitetään läheskään yhtä suurta huomiota hengittämiseen kuin tarkkuusammunnassa. Mielestäni kannattaa harjoitella kuitenkin aluksi hitaalla ampumatahdilla ja keskittyä myös hengitykseen.
Tarkan tähtäinkuvan ottaminen ja laukaisu tehdään hengitystä pidättäen. Tuo aikaväli ei ole kovinkaan pitkä, takaraja hengityksen pidättämisessä kulkee 5-10 sekunnin välillä. Tuon jälkeen silmän lihakset alkavat jo reagoimaan pidättämiseen, eikä tulos taulussa ole enää toivotun kaltainen. Jos hengitystä pidättäessä alkaa tuntea pakottavaa tarvetta laukaista, tulee etusormi ottaa pois liipaisimelta, laskea ase ja ottaa koko homma uudelleen alusta.
On muutamia erilaisia hengitystekniikoita. Hengitystä pidättäessä keuhkot voivat olla tyhjät tai puolillaan ilmaa. Keuhkojen ollessa täynnä pallea ja muu keho ovat liian jännittyneinä eikä ampuminen ota sujuakseen. Itse vedän keuhkot täyteen, hengitän puolet ilmasta ulos, pidätän hengitystä, tähtään, suoritan puristavan laukaisun. Jotkut tekevät toisinpäin ja aloittavat pidättämisen vedettyään tyhjät keuhkot puoliksi täyteen ilmaa. Kumpikin tapa on oikea.
Kivääriammunnasta olen ottanut tavan antaa tähtäinten liikkua taulun yli hengityksen tahdissa. Sivuttaissuunnassa pyrin pitämään tähtäinkuvan koko ajan oikeana, mutta sisäänhengittäessäni tähtäimet liikkuvat taulun yli, uloshengittäessä taas ali. Puolivälissä hengitystä tähtäinkuva kohdistuu kymppiin. Tarkkuutta ampuessani hengitän jokaisen laukauksen välillä pari kolme kertaa keuhkot täyteen ja tyhjiksi tällä tavoin, sen jälkeen yritän uutta laukaisua.

Tähtääminen

Oikea tähtäinkuva lienee sinulla tiedossa. Takatähtäimen ja etutähtäimen yläreunojen tulee olla samalla tasalla, ja etutähtäimen sivuilta tulee näkyä kummaltakin puolelta sama määrä valoa. Uskon että toiminnallisesta ammunnasta kiinnostuneena sinun kannattaa kohdistaa ase niin että kymppiin tähtäämällä osumatkin löytyvät sieltä. Avotähtäimillä tarkkuutta ammuttaessahan ase kohdistetaan monasti niin että tähtäyspiste on mustan alueen alareunassa, tällöin kontrasti on parempi.
Ihmissilmä pystyy tarkentamaan ainoastaan yhdelle etäisyydelle kerrallaan. Silmällä kestää myös hetki saavuttaa paras mahdollinen tarkkuus, vaikka näennäisesti kuva onkin jo terävä. Näiden ominaisuuksien vuoksi katse tulee tarkentaa vain ja ainoastaan etutähtäimeen, ei tauluun tai takatähtäimiin, ei edes pieneksi hetkeksi. Etutähtäimen tulee piirtyä kirkkaana ja terävänä, taulun ja takatähtäimen näkyessä sumeampana.

Laukaisu

Oikea laukaisu on mielestäni ammunnan hankalimmin opittava taito. Laukaisun tulisi olla puristava; nykäisemällä tai vetäisemällä liipaisimesta ase tärähtää ja osumat löytyvät taas väärästä paikasta. Aluksi harjoitellessasi, lähde puristamaan tasaisesti liipaisimesta oikean tähtäinkuvan saatuasi. Älä päätä laukaisevasi asetta, vaan keskity tähtäinkuvaan ja kasvata hitaasti puristustasi. Jokaisen laukauksen tulisi aluksi "karata", eli tulla ampujalle yllätyksenä kun liipaisimen laukaisuvastus ylittyy.

Jälkipito

Patruunan lauettua älä lähde laskemaan tai nostamaan asetta heti, vaan tee niin kutsuttu jälkipito. Mikäli totut liikuttamaan asetta heti laukaisun jälkeen, saatat ruveta alitajuisesti liikuttamaan sitä juuri laukaisun hetkellä. Tuloksena osumat muualla kuin toivotulla alueella. .22lr patruunassa on sen verran vähän tehoa, että ampumisen ei pitäisi juurikaan muuttaa tähtäinkuvaa. Toki tähtäimet hieman hypähtävät, mutta niiden pitäisi olla yhä kohdistuneena tauluun.

Tässä mielestäni tärkeimmät perusteet joiden varassa aloittaa harrastus. Paremmat ja kokeneemmat ampujat korjatkoon jos olen jossain kohdassa kirjoittanut mielestänne täyttä :anssia:. Muistakaa kuitenkin etten tässä yrittänyt selittää toiminnallisen ammunnan kaikkia hienouksia, vaan perusteet joiden varassa lähteä liikkeelle.
Valitsemastasi aseesta Waltherin P22 Targetista yksi huomio, tarkista etutähtäin. Target-mallissahan on pidennetty piippu jotta sitä ei luokiteltaisi taskuaseeksi Suomessa. Tuota pidennettyä piippua peittämään on laitettu suujarrua imitoiva koriste jolla ei ole oikeastaan mitään virkaa. Harmillista kyllä, myös etutähtäin on kiinnitetty tuohon härpäkkeeseen joka ei monessakaan Waltherissa ole kovinkaan tukeva. Toivottavasti etutähtäimesi ei heilu sivusuunnassa kun painat sitä kevyesti, silloin et voi koskaan tietää miten tähtäimesi ovat kohdistetut.
 
Tuossa Willie osasi täydellisesti kertoa perusteet. Onkohan Willie opettaja kun noin hallitsee neuvomisen. Itse juuri olen täysin toisinpäin en kyllä osaa juurikaan neuvoa tai opettaa. Olen sen huomannut niin radalla kuin muussakin elämässä että jotenkin kun aloitan neuvomisen niin ne ohjeet menevät sanallisina niin epäselviksi että opettava vaan sekoontuu lisää, saitikka jos yritän näin kirjallisesti neuvoa. Mutta muutama "epäselvä" huomio.

Mutta tosiaan tuosta punapisteestä ja P22 targetista.
Suosittelisin minäkin tosiaan ampumaan ja oppimaan käyttämään ensin vakiotähtäimiä ja sitten vasta harjoittelemaan täplällä.
Täplällä on tosiaan vaikemampi oppia ampumaan ja ainakin practicalissa täplällä ammutaan kumpikin silmä auki.
Ja punapisteellä ampuminen vaati todella paljon harjoittelua että sillä oppii ampumaan oikein. Esimerkiksi täplällä ampuessa pystyy yllättävän paljon "väärässä" asennossa tai tähtäinkuvalla saamaan ne osumat sinnepäin kun taas samalla asennolla ei onnistu vakiotähäimillä. Itse olin ampunut jonkun 40 000 lks kun ekakerran kokeilin valmiiksi kohdistettua asetta täplällä ja oli todella vaikeaa saada kasaa aikases. Se täplä luo sellaisen liian hyvän olon tunteen siihen tähtäinkuvaan ja sitten se paketti hajoaa.

Tuossa ammuin tuollaisella p22 target tactical paketilla maanantaina jonkun 200lks kun kohdistin sitä isälleni. Olevinaan isä oli kertaalleen kohdistanut sen mutta se vei ihan minne sattuu. Pyssystä tuli muutama huomio. Ensinnäkin sen täplän kisko on muovia ja se antaa hieman kyllä periksi eli se ei tule olemaan mikään tarkka ikinään. Samoin täplän kiinnitykset pitää vetää ihan siihen rajoille että menee kierteet pilalle että se on kunnolla kiinni. Kohdistaminen piti tehdä mahdollisimman pienellä täplällä. Itse käytin siinä Waltterin omassa täplässä 4 voimakkuutta.
Aseen kahva oli todella outo käteen, ainakin Colt cloonien, CZ ja Sako triacen jälkeen. Kokeilin myös niillä eri kahvapaloilla mutta en oikein tyydyttävää ratkaisua löytänyt. Ekalla 30 laukauksella sen kun ammuin niin aseen käyttäytyminen laukasussa oli outoa. Ainakin itse tarvitsin todella paljon totuttelua ennenkuin sillä mihinkään huippuun pääsisi. Kiinnitin huomion siihen että sitä asetta puristi jotenkin liikaa koska se kahva tuntui olevan riittämätön käteeni. Samoin rekyylin otti vastaan hieman vääristyneesti, eli ase pomppasi klo. kahteen ja sitten nyökkäsi tuonne klo. kahdeksaan. No kun sillä ampui sen 50lks niin siihen kyllä alkoi tottua.
Ase oli aika nirso panoksien suhteen, eli lapualla en saannu niin hyvää kasaa kuin eleyn standardilla.
Loppujen lopuksi kun olin ampunut sen 200 lks niin se alkoi jo käydä käteen ja sain ihan kohtuulista kasaa aikases. 5lks oli sellaisessa 3cm kasassa. Ammuin ihan sellaiseen pahviin johon laitoin mustalla tussilla sellaisen 5cm halkaisijaltaan olevan mustan ympyrän ja hain osumat siihen.
 
Erittäin selkeä ja perinpohjainen ohjeistus Willieltä. :palvontakuvake:
Siihen ei ole mitään lisättävää eikä pois otettavaa.

vilho_kanuuna sanoi:
On tuossa jäsenhakemus valmiiksi täytettynä, aion kuitenkin miettiä liittymistä vasta kun pihalla ampuminen muuttuu hankalaksi (toisinsanoen tulee talvi). Tämä siksi, että liittymismaksu on mielestäni aika korkea (n. 70 euroa).

Onhan se jonkinmoinen summa, mutta joskus se kuitenkin on pulitettava. ;)
Seuran jäsenyys on varmasti eduksi kun/jos haet lupaa 9 milliseen. Eikä sen välttämättä tarvitse olla nimenomaan practical-seura. Kirjoitat hakemukseen että practical- ja isopistooliammunta.

vilho_kanuuna sanoi:
Tiedän kyllä, että 9 millinen on minimivaatimus practical-ammuntaan, mutta testailen ensin tällä 22:lla á 5 senttiä laaki ja kokeilen josko tuo tuntuisi omalta jutulta ja päätäisin sitten suuremmista investoinneista.

Juuri näin tulee toimia.

Vielä yksi hyötylinkki: metsästys piste netin keskustelufoorumeilla on monenlaista juttua aseista ja ampuamisesta.
 
En tiedä muuten sitten yhtään mistä tässä tredissä on jo puhuttu mutta uudessa Kaliiperi-lehdessä oli juttua monen sivun voimin pistooliammunnasta.
 
Willie sanoi:
Noniin, ... stetut.

Kiitos Willielle, Japalle ja muille vastauksista. Nuo Willien ohjeet pitää ainakin tulostaa ja tehdä niista jonkinlainen lista ranskalaisin viivoin (oli nimittäin aika pitkä tuo teksti).
 
Ja jos osuminen on hankalaa 25m päästä, niin ihan rohkeasti vaan 10metrin päähän taulusta, huomaa virheet paremmin kuin pitkältä matkalta. Sitten kun rupeaa osumaan läheltä, niin pidentää ampumamatkaa.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom