Off-topic 24h

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Bisley
  • Aloitettu Aloitettu
Ukko, äijä, poika ja vaikkapa vaari. Aika harmittomia ilmaisuja jopa myönteisiä.

Akka, ämmä, tyttö ja vaikkapa mummu. Kaikki tuntuvat herättävä eräissä ihmisissä kielteisiä ja vähätteleviä tunteita.

Tässäpä pohtimisen aihetta.

Kielessä on paljon hierarkkisia sanoja, koska yhteiskunta on hierarkkinen. Sanoja voi käyttää vallan välineenä, mikä ilmenee niiden konnotaatioissa, ja sanat ovat myös kontekstisidonnaisia: niiden sivumerkitys muuttuu sen mukaan, kuka niitä käyttää ja millaisessa tilanteessa.

Tytöttely esim ammatillisessa yhteydessä on vähättelevää, koska tyttöhän on nuori, osaamaton. Jos eläkeläiskerhon bussimatkalla kysytään "Kuinkas tytöillä menee?" niin se kertoo, että nyt on reippaat seniorirouvat lähteneet vähän huvittelemaan ja pitämään hauskaa, jee.

Minun lapsuudessa/nuoruudessa ukko oli negatiivinen ilmaisu. "Se naapurin hullu ukko tuli taas huutamaan kännissä". Joskus 2000 vuoden paikkeilla kuulin ensimmäistä kertaa, että poikavauvan nimeksi oli annettu Ukko. Minusta se oli täysin käsittämätöntä. Ukko-sanaan liittyvät mielleyhtymät ovat muuttuneet myönteisiksi, ja nyt omaankin korvaan se kuulostaa hauskalta nimeltä. Vaikea kuvitella, että akasta ja ämmästä tulisi ensinnäkään hyväksyttyjä ja toisekseen suosittuja etunimiä tyttövauvoille. "Tässä on minun tyttäreni Ämmä Heikkinen".

Mummu on herttainen nimi isoäidille. Laajasti käytettynä viittaamaan tietyn ikäisiä naisia se on hieman vähättelevä ilmaisu. "Menis tuokin töihin vaikka mummuja/mummoja syöttämään" eli työtä voi tehdä kuka tahansa ilman koulutusta. "Älä osta sitä takkia, se näyttää mummomaiselta". Nythän puhutaan "mummorallista", kun tarkoitetaan vanhusten kuljettamista hoitopaikasta toiseen. Miksi ei puhuta "vaarirallista"?

Yksi selvä sukupuoleen liittyvä ero on se, kuinka paljon on sanoja, joilla negatiivisesti ja perinteisesti tarkoitetaan seksuaalisesti aktiivista naista. Kuinka paljon näin on miehen kohdalla? Itselle tulee mieleen lähinnä vanhanaikaiset termit "häntäheikki" ja "naisten naurattaja". Ei kai niitä kukaan enää käytä? Panomies on positiivinen termi. "Äijä on kova panomies". Onko jotain huoraan, hutsuun, kiertopalkintoon, kovasti ajettuun, läpinaituun, lutkaan verrattavaa "miessanaa" olemassa? Minä en tiedä.

Sanat eivät ole vain kirjaimia ja äänteitä.
 
Tytöttely esim ammatillisessa yhteydessä on vähättelevää, koska tyttöhän on nuori, osaamaton. Jos eläkeläiskerhon bussimatkalla kysytään "Kuinkas tytöillä menee?" niin se kertoo, että nyt on reippaat seniorirouvat lähteneet vähän huvittelemaan ja pitämään hauskaa, jee.

Muuten ei ole ihan yks tai kaks varastoa missä varastoMiehet kulkee esihenkilöille kutsumanimellä "pojat". Ja mikäs siinä ei se miestä pahenna ja parhaimmillaan lievästi kiihottavaa jos pomo on joku vosu tai bööna ja tulee pojittelemaan. :D Tai ainakin lämminhenkistä jos pomo ei ihan vosu. Miehet ei vaan niin helposti ota tämmösistä itteensä. Mieluummin nähdään jotain positiivista ja huumoria asiassa. Ja jos joku ei halua että kutsutaan noin, niin sanoo heti että sulle pojan näytän tms ja viesti varmaan menee perille ja homma loppuun käsitelty.
 

OUTLET PWO -40%

Grapefruit Lemonade

14,90€
#33,3
#arcticmonkeys

IMG-2542.jpg


#jarotel
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom