Off-topic 24h - Ihmettele maailmaa ja anna keskustelun virrata vapaasti

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Bisley
  • Aloitettu Aloitettu
Meta title: 💥 Off-topic 24h – Kaikki mikä ei sovi mihinkään muualle, mutta on pakko sanoa

Meta description: Keskustelua arjesta, ilmiöistä ja randomeista jutuista ympäri vuorokauden – auki kaikelle mitä mielessä liikkuu.


No kyllä se on just näin.

e. Vaikka tosta: https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_sushi

"The history of sushi began with paddy fields in Southeast Asia, where fish was fermented with salt and rice, after which the rice was discarded"
Sushi sai alkunsa säilykkeenä. Sen perustana ovat Kaakkois-Aasian riisinviljelyä harjoittaneiden vuoristokylien säilömis- ja ruoanvalmistusmenetelmät. Sushi tuotiin Japaniin ilmeisesti ulkomailta, sillä muuallakin Itä- ja Kaakkois-Aasiassa on vastaavia kalaruokalajeja.[8]

Riisin viljely tuli Japanin noin kaksi tuhatta vuotta sitten. Japanilaiset alkoivat säilöä kalaa käärimällä suolattua kalaa riisiin. Kun kala alkoi käydä, riisi hapattui eli tuotti happoa, joka säilytti kalan syömäkelpoisena. Käärimiseen käytetty riisi heitettiin pois pilaantuneena. Sushia valmistettiin aluksi Etelä- ja Keski-Japanin vuoristoalueilla, joissa jokikaloja pantiin käymään riisin kanssa.[8]
 
Lue nyt noi linkkaamani jutut ennen kuin kirjoitat lisää.
Jos enkku ei taivu, voin kääntää.

e. Minä sanoin alunperin, ja alunperi sushi ei suinkaan ole japanilainen ruoka (ks. linkittämäni Wikipedia-artikkeli).

kirjoitit: Alunperin sushirullassa ollutta riisiä ei edes syöty, vaan sen tarkoitus oli antaa kalalle makua

Väärin kyse ei ollut että kalaan saataisiin makua, näin toimittiin että kala säilyisi.

ja onhan toi linkki väkevämpää tietoa kun on ihan enkuksi :rolleyes:
 
kirjoitit: Alunperin sushirullassa ollutta riisiä ei edes syöty, vaan sen tarkoitus oli antaa kalalle makua

Väärin kyse ei ollut että kalaan saataisiin makua, näin toimittiin että kala säilyisi.

ja onhan toi linkki väkevämpää tietoa kun on ihan enkuksi :rolleyes:
Riisin tarkoitusperästä taitaa sitten olla pari versiota, maku tai säilyvyys. Lukemani mukaan suola/fermentointi lisäsi säilyvyyttä ja riisi antoi makua. Ei kai riisillä mitään säilyvyyttä pidentävää ominaisuutta edes ole (?)

Kyllä, yleisesti englanninkieliseen Wikipediaan voi suhtautua luottavaisemmin ja siellä artikkelit ovat kattavampia, koska käyttäjäkuntaa on ns. vitusti enemmän, joten virheetkin korjataan varsin nopeasti:cool:.
 
vaikka viikonloppu alkaakin jo 28tunnin kuluttua pyrkikää pitämään keskustelu asiallisena
 
Täysin toinen kalaruoka on se jossa riisin seassa kala raakakypsytetään samaan tapaan kuin hullujen ruottalaisten hapansilakka.
En tiedä mihin viittaat, mutta sushin alkuperä on juuri tällainen. Riisiä ja kalaa suolassa kiven alle tms. Vähän kuin nykyajan graavaus, mutta aika lailla hardcorempaa.

e. Jos en ihan väärin käsitä, nykyään käytetään etikkaa juurikin jäljittelemään tuota fermentoidun kalan makua ilman, että sitä tarttee käyttää pitkiä aikoja.
 
En tiedä mihin viittaat, mutta sushin alkuperä on juuri tällainen. Riisiä ja kalaa suolassa kiven alle tms. Vähän kuin nykyajan graavaus, mutta aika lailla hardcorempaa.

e. Jos en ihan väärin käsitä, nykyään käytetään etikkaa juurikin jäljittelemään tuota fermentoidun kalan makua ilman, että sitä tarttee käyttää pitkiä aikoja.
?? Sushissa käytettävä kala on mahdollisimman tuoretta, ei sitä kypsytetä
 
Sushi tai suši (jap. 寿司 tai 鮨 tai 鮓) on japanilainen ruoka, jossa käytetään etikalla maustettua riisiä

Japanilaisen tutkimuksen mukaan kaikkein suosituimmat sushitäytteet ovat tonnikala ja lohi. Tonnikalan suosiosta kertoo se, että nigirizushina sitä on saatavilla kolmella eri rasvaisuusasteella. Japanilaisittain nämä ilmaistaan termeillä ootoro (rasvaisin ja arvokkain), chuutoro (keskirasvainen) ja akami (vähärasvainen).

Muita suosittuja täytteitä ovat merisiili, meriankeriaat, kananmuna sekä katkaravut. Kasvissyöjille sopivista täytteistä yleisimmät ovat kurkku, pikkelsi ja avokado

eli kalat, äyriäiset tai kasvikset on täytteitä. Enempää en jaksa tästä vääntää, joten perjantaina sitten munkkeja.

Riisitön sashimi ei ole yhtä ruokaisaa kuin sushi, ja siksi sitä napsitaan tavallisesti alkoholijuomia nauttiessa.
 
Back
Ylös Bottom