Nyrkkeily ja salitreeni

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Maxium
  • Aloitettu Aloitettu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Eipä sille nopeudelle parissa viikossa mitään tehdä, ei oikeastaan edes parissa kuukaudessa. Nopeuden lahjat monesti on jaettu jo syntyessä, mutta kyllä sitä kehittää voi silti. Jos katsot tunnetuinpia k1 ottelijoita ja nyrkkeilijöitä niin voit jo fysiikasta huomata, että muutakin on tehty kuin lenkkiä juostu. Yksi hyvä esimerkki on Alistait Overeem, joka säännöllisen voimaharjoittelun aloitettuaan voitti mm k1 grandprixin, en tosin väitä et treenas pelkkä punttia :D

Tottakai nopeutta voi treenata, ja pitääkin treenata, ei kukaan synny mestarina. Ja nyt puhutaan aloittelevasta nyrkkeiliöistä, ei mistään Klitchkoista tai Hayestä, jotka nyt ovat selkeästi muutakin tehneet kuin säkkiä hakanneet. Aluksi kannattaa ottaa perusteet haltuun, ja ajan kanssa ruveta treenaamaan monipuolisemmin ja tehokkaammin. Jos pistää alkuun viikon täyteen Lihaskunto ja nyrkkeily treenejä, lopahtaa nopeasti niin mies kuin intokin.
 
Oho tuli pieni kirjotus virhe oli tarkotus kirjottaa että mitä pitäs tehä 1-2 kertaa per viikko :) Aattelin nimen omaan ehkä enemmän oman kropan painolla temppuilla vaikka kotoonta vähän painoja löytyykin...
 
Jos haluaa kehittyä nyrkkeilyssä niin sitten lähtisin tekemään voimatreeniä nyrkkeilyn ehdoilla. Ensimmäisenä kannattaa tiedostaa, että iskujen nopeus ja voima tulee hyvästä suoritustekniikasta. Tässä taas on kaksi avaintekijää: koko kropan käyttö ja rentous.
Ihan ensimmäisen unohtaisin voiman, nopeuden ja kestävyyden kehittämisen kokonaan. Niillä ei tee yhtään mitään jos tekniikka on päin persettä. Keskittyisin puhtaasti tekniikkatreeniin vuoden tai pari. Kun tekniikka alkaa olla sillä tolalla, että ukosta saadaan tehot irti, niin sitten niitä tehoja voidaan ruveta lisämään. Esim yleisurheilussa pyritään nostamaan maksimivoimaa maltillisesti per kausi, koska lisääntyneen voiman myötä myös lajitekniikka pitää opetella jossain määrin uudestaan. Liika voimanlisäys suhteessa tekniikkaharjoitteluun hajoittaa tekniikan ja sitten sillä voimalla ei tee mitään.
Tällöin avainasemassa on harjoittelun rytmitys. Itse lähtisin tekemään siten, että kesällä adaptaatiota ts. jumittavaa perusvoimatreeniä. Syksyllä sitten maksimivoiman kautta räjähtävään voimaan. Siitä nopeuteen välineharjoittelulla. Kestotreenin tekisin myös mahdollisimman lajinomaisesti, koska kestävyys on hyvin lajikohtainen ominaisuus. Se vaatii määrääharjoittelua ja määrä palvelee myös tekniikkaa, kun sen tekee lajinomaisesti. Jos alkaa kilpailemaan nyrkkeilyssä niin sitten tärkeät matsit tietysti määrittää sen miten kautta lähtee rakentamaan. Läpivuoden bodaustreeni ja nyrkkeily ei IMO sovi millään yhteen.

[provo]
Bodarit on kehässä lähinnä pelottavannäköisiä säkkejä johtuen hitaudesta ja kankeudesta.
[/provo]
 
Jaha, vanhan klassikon tämän vuoden lämmitys. Tuo ohjelmahan putkahtelee täällä esiin kerran pari vuodessa ja näin on jatkunut jostain vuodesta 2006 asti.

Kannattaa huomata, että sen kirjoittaja ei ole nyrkkeilyvalmentaja eikä minkään muunkaan kamppailulajin valmentaja. Hänellä ei myöskään ole mitään omia kamppailulajillisia saavutuksia. Mies on muutenkin nyrkkeilyvalmennuksesta pihalla kuin lumiukko, kun ei ymmärrä edes peruskunnon merkitystä lajiharjoittelulle ja kisakunnolle. Itse en suosittelisi ottamaan noista harjoituksista mitään oppia.
 
No tuskin tuo äijä tos ufs:n linkis on omasta päästä noita keksiny, hänhän viittaa tutkimustuloksiin jolloin ei hänen itse tarvitse olla mikään boxincoutsi.

Kyllähän voimatyyppinen salitreeni terävöittää sun kropan hermotustakin, jolloin olet nopeampi ja vahvempi.

Jos pitäs ottaa vaik joku gebresselassie
g1_u55974_HailleG.jpg
ja toinen olympiatason urheilija vaikka painonnostopuolelta
halilmutlu01.jpg
. Ite ottasin kyl Gebressen löynnin mielummin vastaan kuin nostajan vaikka olisivatkin suunnilleen saman painoisia.

Täs nyt on selkeesti muutamaa koulukuntaa ja jokainen treenatkoon niinkuin parhaaksi näkee.
 
Tota ei näin. Ei todellakaan näin. Nyrkkeilyn tai minkään muunkaan lajin valmennus ei toimi niin että katsotaan tiedelehdistä tutkimustuloksia ja valitaan sieltä ne metodit joiden on todettu parantavan tiettyjä ominaisuuksia eniten ja lätkitään ne yhteen. Urheiluvalmennus vertautuu pikemmin johonkin käsityöammattiin kuten sepäntaitoon kuin tieteeseen. Toki on tärkeää ymmärtää fysiologiaa niin että osaa treenauttaa oikeita ominaisuuksia. Ihan samoin kuin sepän pitää tuntea metallurgiaa osatakseen valita oikeat käsittelylämpötilat.

Mutta sepäksi tai valmentajaksi ei tulla vain lukemalla tiedelehtiä. Oleellista on kokemus ja kokemus osoittaa selvästi, että jos et hanki riittävää peruskuntoa, hyydyt kehässä aivan varmasti. Erän tai pari voi vielä jaksaa, mutta palautuminen ei ole riittävän nopeaa ja väsymys tulee ennemmin tai myöhemmin. Etenkin ammattinyrkkeilyssä, jossa lajisuoritus voi kestää yli 45 minuuttia. Pidempään kuin esim. 10 kilometrin juoksu. Olisihan se ihan hullua väittää, että 10 kilometrin juoksijoiden ei tarvitsisi treenata kestävyysominaisuuksia.

Nuo eri lajien urheilijoiden kuvat eivät liity asiaan mitenkään. Nyrkkeily kun ei ole sitä, että kumpikin lyö kerran ja katsotaan kumpi käy kipeämpää. Voidaanhan sitä verrata niinkin, että laitetaan molemmat juoksemaan ensin 3000m cooper ja katsotaan kumpi lyö sitten kovempaa. Minulla on tapana sanoa erilaisille voimmamiehille, että se on ihan sama miten vahva on, jos ei jaksa hengittää.

Oletko muuten CRONOS itse koskaan otellut missään kamppailulajissa? Tai edes treenannut mitään?
 
Andy musta tuntuu että sä osaisit vastata tähän parhaiten. Kannattaisko mun tehä niinku carcayu sano eli hieroo vaa niitä tekniikoita ja ehkä vähän lenkkeillä vai suosittelesitko jotai muuta näillä tiedoilla mitä sä tiiät tällä hetkellä musta?
 
Oletko muuten CRONOS itse koskaan otellut missään kamppailulajissa? Tai edes treenannut mitään?
Onhan tota vapaaottelua tullut ammattilaisenakin oteltua useita matseja, ensimmäinen ammattilaismatsi 7v sitten, amatöörimatseja paljon enemmän. Lukkopainissa muutamissa turnauksissa jossa parista mitalli(kulta ja hopea). Yhden matsin ottanu myös kb:ssa lowkick säännöillä silloista suomen kb liiton rank3 vastaan ja voitin kaikilla tuomariäänillä.

Ko/tko voittoja rupesi tulemaan kun otin punttisalin säännöllisesti harjoitusohjelmaan.

Onhan noita mitalleita ja saavutuksia muustakin urheilusta, mutta ne nyt ei tähän liity mitenkään.

Provo edit1.

Sutki hakkaisin ihan varmasti :D
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Andy musta tuntuu että sä osaisit vastata tähän parhaiten. Kannattaisko mun tehä niinku carcayu sano eli hieroo vaa niitä tekniikoita ja ehkä vähän lenkkeillä vai suosittelesitko jotai muuta näillä tiedoilla mitä sä tiiät tällä hetkellä musta?

Minä tuskin olen täällä paras nyrkkeilyvalmennuksen asiantuntija, mutta tässä omat 2 centtiä.

Minusta kannattaa pitää alusta lähtien myös voimatreeni mukana kuvioissa. Kuitenkin se tekniikka on ensisijaista ja lenkkeilykin on voimatreeniä tärkeämpää. Oletan lisäksi että olet melko nuori ja olen sitä mieltä, että nuorena hankitut voimatasot ovat tavallaan pysyvämpiä ja niistä on paljon hyötyä myöhemmällä uralla. Eli minusta esim. 4 lajitreeniä 2 lenkkiä ja yksi kuntopiiri/voimatreeni on hyvä suhde. Kuntopiirin pitää olla selvsti kovempi kuin tuo kaavailemasi.

Tuo Gym-TV:n Pietiläisen voimaharjoitteluvideossa on ajatusta, mutta pari huomiota. Ensinnäkin siitä näkee että Pietiläisen laji on lukkopaini/BJJ. Hänhän perustelee sitä että kestovoimaa ei kannata treenata punteilla sillä että lajitreeni kehittää kestovoimaa. Lukkopainissa ja BJJ:ssä näin tietenkin tapahtuukin. Samoin vapaaottelun pysty- ja mattopainissa. Nyrkkeily on kuitenkin lajisuorituksiltaan aivan erilainen laji eikä se kehitä kestovoimaa ollenkaan samalla tavalla.

Toinen asia on se, että videolla unohdetaan kokonaan ominaisuus nimeltä pikavoima. Eli nyrkkeilyssähän ei ole tarkoitus lyödä muutamaa valtavaa pommia (nopeusvoima) tai tehdä kymmenien sekuntien yhtämittaista ponnistusta (kestovoima). Sen sijaan pitäisi tehdä kymmeniä mahdollisimman räjähtäviä suorituksia lyhyin palautuksin. Siksi itse treenaan kisakaudella tätä pikavoimaa. Treeni tapahtuu siis siten, että tehdään kevyellä painolla yksittäisiä räjähtäviä suorituksia luokkaa 15-20 toistoa.

CRONOS: En vastusta voimaharjoittelua enkä edes maksimivoimaharjoittelua, mutta täytyyhän sinunkin ymmärtää, että kestävyysharjoittelu on elintärkeää nyrkkeilijälle.
 
Aikanaan eräs koutsi painotti peruskunnon (tai kestävyyden) merkitystä, sillon nuorempana asia meni vähän ohi korvien, koska kuntoa löytyi ikään kuin väkisinkin. Nyt vanhenpana kun treenailee sen muutaman kerran viikossa ja olen muutenkin laiska&huonossa kunnossa, huomaan juuri sen asian josta hän puhui, vaikka olen usein helvetin paljon parempi nyrkkeilemään, sillä ei oikeesti ole mitään merkitystä jos kunto loppuu kesken.
 
Heität ne puntit vittuun jos haluat pärjätä. Ei muuta. Antti on hyvin tiivistänyt (jälleen kerran) asiat.

Jos haluat pärjätä nyrkkeilyssä, ei punttailussa ole mitään järkeä. Voimaharjoittelussa on, tottakai! Mutta sitä ei tehdä perinteisillä 3x12 toistoilla bodytyyliin.

Tässä hyvä video esim:

 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:
CRONOS: En vastusta voimaharjoittelua enkä edes maksimivoimaharjoittelua, mutta täytyyhän sinunkin ymmärtää, että kestävyysharjoittelu on elintärkeää nyrkkeilijälle.

Jeps kyllä minäkin olen ehdottomasti sitä mieltä että kestävyysharjoittelu on todella tärkeää missä tahansa kamppailulajissa. Itsekkin on tullut useasti kukonlaulun aikaan ennen päivän velvotteita tullut lenkkiä juostua kun räntä on piiskannut naamaan ja on ollut helvetin kylmä.

Ja en itsekkään ole sitä mieltä että punttia pitäs hullunaan tehdä, mutta kokonaan sitä ei kannata unohtaa. :piis:
 
En nyt itsekään ole mikään asiantuntija, mutta jotain on pakko kommentoida.

Andylla taitaa hieman mennä termit sekaisin. Nopeusvoima on yksi voiman kolmesta pääominaisuudesta kestovoiman ja maksimivoiman ohella. Nopeusvoimaa jakaantuu räjähtävään voimaan ja pikavoimaan. Kummallekin nopeusvoiman muodon harjoittamiselle löytyy oma paikkansa. Oma käsitys pikavoiman harjoittamisesta poikkeaa aika paljon harjoittelusta malliin yksittäisiä räjähtäviä 15-20 toistoa.

Suomessa tunnutaan vannovan yleisesti ottaen nylkkytreenin nimeen, olipa kyseessä sitten lenkkeily tai ne iänikuiset kestovoimakuntopiirit. Toki niilläkin on roolinsa harjoittelussa, mutta Suomessa ne tuntuvat olevan kovin ylikorostettuja. Aika usein täällä näkee niitä junnaajia ja tasaisia puurtajia kehässä, olipa kyseessä mikä laji tahansa.

Ei kamppailulajit mitään bodausta ole, mutta kyllä siitä voimasta sen eri muodoissaan on aika paljon hyötyä. Ylipäätään eri fyysisillä kykytekijöillä voi tai joutuu kompensoimaan jotakin puutteita.
 
Suomessa tunnutaan vannovan yleisesti ottaen nylkkytreenin nimeen, olipa kyseessä sitten lenkkeily tai ne iänikuiset kestovoimakuntopiirit. Toki niilläkin on roolinsa harjoittelussa, mutta Suomessa ne tuntuvat olevan kovin ylikorostettuja. Aika usein täällä näkee niitä junnaajia ja tasaisia puurtajia kehässä, olipa kyseessä mikä laji tahansa.

Samaa mieltä. Usein kuulee kamppailulajien yhteydessä lauseen: punttitreeni vittuun! Kaikkien tarvis olla nälkiintyneitä triathlonisteja että pärjää. Yksilölajeissa ei varmasti ole sitä yhtä totuutta treenaamiseen, vaikea kuvitella Tyson tai Overeem juoksemassa maratonia. Toisaalta Diazin veljekset taas pärjäävät triathloni-meiningillä.
 
Nyt kannattaa huomata, että Tyson ja Overeem ovat raskaan sarjan ottelijoita, joita on noin 5% kaikista. Ne 95% jotka eivät ole raskaassa sarjassa, eivät voi noin vain lisätä lihasmassaa, koska joutuvat isompaan sarjaan. Overeem tietysti on tarkoituksella nostanut sarjaa, mutta hän onkin hormoneja käyttävä täysammattilainen. Jollekin suomalaiselle amatöörijunnulle tarkoituksellinen nostaminen raskaaseen on vähän eri asia.
 
En tarkoittanut tällä mitään bodausta, luulin sen nyt olevan itsestään selvää. Voimaa voi kehittää ilman älytöntä massan keruuta. Tyson ja Overeem oli kärjistettyjä esimerkkejä.
 
Samaa mieltä. Usein kuulee kamppailulajien yhteydessä lauseen: punttitreeni vittuun! Kaikkien tarvis olla nälkiintyneitä triathlonisteja että pärjää. Yksilölajeissa ei varmasti ole sitä yhtä totuutta treenaamiseen, vaikea kuvitella Tyson tai Overeem juoksemassa maratonia. Toisaalta Diazin veljekset taas pärjäävät triathloni-meiningillä.

Voitko kertoa huippunyrkkeilijöitä tai nyrkkeilyn huippumaita missä puntit ovat kovassa käytössä? Nimittäin Kuubassa eikä Venäjällä puntteja turhia kolistella vaikka voimatreeniä tehdään, ja näiden maiden nyrkkeilijöiden menestyminen kertoo että jotain tehdään oikein.

kelly_pavlik.jpg


190cm pitkä keskisarjan kaveri 40 voittoa 34 tyrmäyksellä. Se liika lihasmasa on nyrkkeilyssä vain turhaa.
 
Voitko kertoa huippunyrkkeilijöitä tai nyrkkeilyn huippumaita missä puntit ovat kovassa käytössä? Nimittäin Kuubassa eikä Venäjällä puntteja turhia kolistella vaikka voimatreeniä tehdään, ja näiden maiden nyrkkeilijöiden menestyminen kertoo että jotain tehdään oikein.

kelly_pavlik.jpg


190cm pitkä keskisarjan kaveri 40 voittoa 34 tyrmäyksellä. Se liika lihasmasa on nyrkkeilyssä vain turhaa.

Nyt kun oikein mietin niin en voi. En tiedä nyrkkeilystä juuri Tysonin highlight-videoita enempää. Taisin kirjoittaa sitäpaitsi väärään topikkiinkin. Puhuin kamppailulajeistayleisesti, my bad. Mutta silti, lihasmassa ei ole sama asia kuin voima.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom