Notkeutta lisää, hyviä venyttelykirjoja ?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Svetlana
  • Aloitettu Aloitettu

3 kpl M-Nutrition MANIA!

LAADUKAS PWO

-40%
Liittynyt
4.5.2002
Viestejä
155
Tarttis saada joku hyvä suomenkielinen venyttelystä kertova kirja, suosituksia? Aloittelin tuossa Taekwondon ja en ole ihan sieltä notkeimmasta päästä niin ois kiva venytellä kotonakin.

Kattelin haulla niin jotkut suositteli jotain Method Putkisto kirjaa mutta mikä niistä sitten kannattaisi ostaa kun niitä on ainakin 3 eri kirjaa vai kaikki? :eek:

Method Putkisto 0 - Pilateksella vahvaksi
Method Putkisto 1 - Syvävenytyksellä solakaksi
Method Putkisto 2 - Syväjumpalla notkeaksi

http://www.methodputkisto.com/tuotteet.html

Onko mitään muita suomenkielisiä kirjoja, joita kannattaisi harkita?
 
En osaa vertailla ku itelläni on vain yksi venyttely kirja ja se on Bob Andersonin - Venyttely.. On tuntunu aika hyvältä kirjalta. Tosi laajasti kaikki venyttelyt 211 sivua, kuvia jne.. Ihan jees. Aika yleinen et tuskin on vaikea ees löytää.

Niin ja kirjassa on myös omat venyttelyt kamppailulajeille kerta taekwondoa harrastat.
 
Menet lähimpään kirjastoon, ja etsit sieltä. Oikeastaan mikä tahansa "normaali" venyttely kirja ajaa asiansa. Netistäkin löytyy materiaalia, mutta pääasiassa englannin kielisenä.
 
suomalaisia venyttelykirjoja

Pentti Hiltunen: Venyttely opas
-hyvä perusteos, millä pääsee pitkälle...

Andersonin kirja, joka jo edellä mainittiin, on myös hyvä. Suomenkielisen laitoksen on muuten kääntänyt em. P.Hiltunen.

Pilatekset/Putkistot jne. ovat hyviä, mutta vaativat jonkin verran pohjatietoa, jotta niistä saisi hyödyn irti. Panosta ensin venyttelyn perusteoksiin, vasta sitten "syvävenytyksiin".
 
Jos jollakin menetelmällä tämäkin rautakanki on saatu tekemään melkein sivusplit, niin se on mainitsemisen arvoinen. Mainostukseksi menee, joten ylläpito poistakoon viestini jos siltä tuntuu.

Stadion-publishing (http://www.stadion.com/) kirja "Stretching Scientifically" (http://www.stadion.com/stretch.html), yksinkertainen, kivulias, mutta helevatan tehokas venyttelymetodi. Muuallakin tätä metodia on esitelty, käytännössä termi on "isometrinen venyttely".

Suosittelen lämpimästi.

(Edit: Siis vähän suuntaviivaa: tavallisella venyttelyllä tuloksia tuli älyttömän hitaasti. Tällä menetelmällä 3kk aivan uskomattoman nopeaa kehitystä, eikä vain itselläni, vain monilla tutuilla jotka metodia käyttivät.)
 
Isometrinen venytys

Staattinen on nopein tapa kasvattaa staattis-passiivista notkeutta ja on paljon nopeampi tapa kuin passiivinen - tai staattinen venytys yksin. Isometrinen auttaa myös parantamaan venytetyn lihaksen voimaa ja vähentää kipua venytysten aikana.

Isometrisessä venytyksessä pyritään vastustamaan venytystä vastakkaiseen suuntaan, apuna voidaan käyttää lattiaa, seinää omia lihaksia tai muuta vastaavaa. Vaikka venytystä vastustetaan vastakkaiseen suuntaan, ei siinä tapahdu kuitenkaan liikettä.

Esimerkki isometrisestä venytyksestä: pidä kiinni kantapäästäsi estääksesi venytys, yritä samalla pohjelihaksen avulla suoristaa jalkapöytäsi niin, että varpaat osoittavat eteenpäin.

Esimerkki isometrisestä venytyksestä parin kanssa: pari pitää jalkojasi ylhäällä ja sinä yrität painaa niitä takaisin lattiaan.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
kuten myös.

noi suorat venytykset ei kuitenkaan juuri koskaan toimineet, mutta kirjasta löytyi kuitenkin myös vastaus miksi. Jänteet liian heikot.

Neuvojen mukaan päälle 30 toistoa kolme sarjaa ilman painoja ja vaikutuksen huomasin jo ekasta kerrasta.
 
Originally posted by Dragon
Isometrinen venytys

Staattinen on nopein tapa kasvattaa staattis-passiivista notkeutta ja on paljon nopeampi tapa kuin passiivinen - tai staattinen venytys yksin.

Ilmeisesti puhutaan nyt isometrisestä, ei staattisesta?

"Isometrisessä venytyksessä pyritään vastustamaan venytystä vastakkaiseen suuntaan"

Jos ymmärsin oikein, melkein minkä tahansa tavallisen venytyksen voi tehdä isometrisesti, jos vain painaa venytettävällä lihaksella vastaan. Esim. sivuspagaattia tehdessä ei oteta painoa vastaan pelkästään käsillä maahan nojaamalla, vaan myös reiden lähentäjillä. Onko näin? Kuinka kovalla voimalla pitäisi painaa vastaan? Entä "toisto- ja sarja"määrät? Aika?

"Esimerkki isometrisestä venytyksestä: pidä kiinni kantapäästäsi estääksesi venytys, yritä samalla pohjelihaksen avulla suoristaa jalkapöytäsi niin, että varpaat osoittavat eteenpäin."

Häh, ei ymmärrä? No eipä ole väliksikään.
 
Kirjassa esitellään kolme eri metodia isometriseen venytykseen, referoin tässä metodin numero kolme, koska se on metodi, jolla kirjan kirjoittaja teki itse "suspended splitin" (kts tuo saitti) ja jota itse käytin.

Tehdään ensin venytys lähes maksimiin, jonka jälkeen jännitetään venytettävää lihasta n. 5 sekuntia. Tämän jälkeen rentoutus ja pian (max 5 sekunnin jälkeen) venytetään lihas niin pitkälle kun menee ja jännitetään n. 30 sekunnin ajan (up to 30 seconds). Taukoa n. minuutti, venytys toistetaan 3-5 kertaa. Isometrisiä suositellaan tehtävän 3-4 krt viikossa.

Esimerkiksi jos harjoitellaan sivusplittiä, tarkoituksena ei ole tukea ruumista käsillä, vaan pitää koko paino jaloilla. Ensimmäisessä jännityksessä jaloilla puristetaan maata vasten (hmm... siis ikään kuin reisiä yhteen, mutta jalat eivät tietenkään liiku mihinkään), siten että jännitys tuntuu sisäreisissä. Samanlainen jännitys tuossa loppuvenytyksessä. Mikäli jalat eivät jostain syystä kestä, voi käsillä tietenkin tukea hieman ruumista. Muistaakseni siinä oli vielä sellainen jippo, että suositeltiin nousemaan loppujännityksen jälkeen venytysasennosta pelkästään puristamalla reisillä itsensä ylös.

Kun reisilihasten notkeus ja voima kasvaa, voi tuota loppujännityksen pituutta kasvattaa. Jos haluaa ehdottomasti tuohon tuolien päälle istumaan, niin sitten saakin jo hieman tehdä lisäharjoitusta.

Vinkkinä vielä Svetlanalle, että staattinen notkeus on aivan eri asia kuin dynaaminen notkeus: Jos haluat tehdä niitä high-kickejä, niin pitäisi myös "heilutella jalkaa", tehdä dynaamisia venytyksiä. (Tuossa kirjassa TIETENKIN hyvät ohjeet siihenkin ;).)

PS. En ota mitään vastuuta siitä, jos joku teloo itsensä tällä menetelmällä. ;) (Tämä ei tarkota, että olisin itseni telonut, mutta joku innokas 15-v palstan lukija voi ruveta venyttelemään liian innokkaasti ja naps sanoo sisäreidet kun parkettilattialla tuli venyteltyä villasukat jalassa).
 
Originally posted by Arvo Paperi
Ilmeisesti puhutaan nyt isometrisestä, ei staattisesta?

Dragonilla on idea oikean suuntainen, mutta käsitteet hieman sekaisin, ilmeisesti ajatushärö:

Notkeutta on (kirjan mukaan, huom) kolmenlaista: dynaamista (esim. korkea potku), staattista passiivista (venytys, missä lihakset "rentoina") ja staattista aktiivista (esim. jalan nostaminen ja siellä pitäminen). Isometrinen venytys on hyvä (IMHO paras) tapa kehittää staattista passiivista notkeutta ja luulisin, että kohtuu hyvä kehittämään staattista aktiivista notkeutta.

Jos ymmärsin oikein, melkein minkä tahansa tavallisen venytyksen voi tehdä isometrisesti, jos vain painaa venytettävällä lihaksella vastaan.

Kyllä.

Esim. sivuspagaattia tehdessä ei oteta painoa vastaan pelkästään käsillä maahan nojaamalla, vaan myös reiden lähentäjillä. Onko näin?

Kyllä. Luit varmasti edellisen postini.

Kuinka kovalla voimalla pitäisi painaa vastaan?

En muista kirjan suositusta, itse painoin täysillä. Ensimmäinen jännitys on niin lyhyt, että siinä on hankala painaa täysillä (ei mahdoton). Jälkimmäinen venytys on tuskaa, ainakin ensimmäisillä venytyssessioilla.

Entä "toisto- ja sarja"määrät? Aika?

Aiempi postini tietenkin selvitti tämänkin. Eli kuhan lätisen tässä turhia.

Sen verran vielä, että itse olen jo ennen kirjan lukemista ollut sitä mieltä (ja kirja vahvisti mielipiteeni), että parin käyttäminen venyttelyissä ei ole hyvä idea. Hän ei voi koskaan tietää, miltä venytys sinusta tarkalleen tuntuu. Siitä seuraa usein että joko venytys ei tunnu, niin kuin pitäisi tai mahdollinen vamma.
 
Myös Pavel Tsatsoulinen kirjat roxor todella kovaa. Ovat tosin enkuksi, kalliita mutta todella päteviä ja mielestäni parempia kuin Kurzin opukset.........
 
Originally posted by Wintikka
Myös Pavel Tsatsoulinen kirjat roxor todella kovaa. Ovat tosin enkuksi, kalliita mutta todella päteviä ja mielestäni parempia kuin Kurzin opukset.........
Piti sanoa täysin samaa eli Pavelin kirjat roxor.Vaikkakin hintaa löytyy melko paljon ja suomesta taitaa saada vain yhdestä liikkeestä(?) mutta silti hyvä kirjailija on.:thumbs:
 
Originally posted by Arvo Paperi
Jos ymmärsin oikein, melkein minkä tahansa tavallisen venytyksen voi tehdä isometrisesti, jos vain painaa venytettävällä lihaksella vastaan

Mä olen kuullut sellaisen 7-7-1-7 -version, olisko sitten joku niistä laatikon mainitsemista muista metodeista.

7 sekuntia tavallista venytystä. Sitten maksimaalinen jännitys venytystä vastaan, 7 sek. Lyhyt lihaksen rentoutus max pari sekkaa, ja varovainen 7 sekunnin tai pidempi tavallinen venytys heti perään. Taitaa kulkea toisella nimellä PNF stretching.

Tuloksia tosiaan tulee nopeasti, ja lyhyen muutaman viikon/kuukauden pätkän jälkeen voi siirtyä tavalliseen passiiviseen venyttelyyn ylläpitämään liikkuvuutta.
 
Onhan tuo isometrinen tehokasta, mutta varsinkin sivuspagussa kohdistuu ihan himmee rasitus polviin. Varsinkin mitä alemmaksi sen saa.
Pitäisi keksiä jokin jekku tohon ongelmaan. Polviltaan venyttelyssä en taas saa tarpeeksi painoa venytykseen.....
 

Suositut

Back
Ylös Bottom