Siis eikös se kalorilaki nyt yksinkertaisuudessaan mene pyhässä yksinkertaisuudessaan seuraavasti: "peruskulutuksesi on 2000kcal/vrk, jos syöt (eli laitat suustasi alas) 2500kcal/vrk lihot" ?
Mutta onko lopputuloksen (esim. laihtumisen) kannalta se on aivan sama mista ruokansa koostaa? Jos menet 500kcal miinuksella, niin laihdut viikossa väistämättä puoli kiloa? Miksi tälläkin foorumilla kehotetaan syömään rasva ja hiilarit eri aterioilla? Miksi ylipäätään puhutaan että hiilarit lihottavat?Miksi kaloreita ylipäänsä lasketaan jos ne ovat keskenään eri arvoisia? Miksi käytäntö ei kulje käsi kädessä hienon matemaattisen teorian kanssa, miksi ihmiset eivät laihdu vaikka syövät alle kulutukset? Onko vastaus säästöliekki vaikka runsasrasvaisella ruokavaliolla laihtuminen tuntuu jatkuvan vaikka kaloreita tulisi laskennallisesti yli kulutuksen? Vai ovatko kaikki atkinssilaisetkin aina miinuksella? Vaikuttaako ruuan valmistus ja mm. pureskelu jotenkin saatuihin kaloreihin (vrt. esim. siemenet ja niiden hyödynnettävyysaste)? Vai onko syötyjen kaloreiden määrä ainoa asia joka vaikuttaa?
Lähinnä kyseenalaistan tän kaloreiden laskemisen, kuten sanoin en mä sitä yritä kumota etteikö se rasvagramma sisältäisi sitä 9kcal/g.
No tuo on vähän liian yksinkertainen 'kalorilaki', enkä siihen usko.
Koska kulutukseen vaikuttaa monet tekijät - normaali aineenvaihdunta, joka vaihtelee mm. iän, sukupuolen ja yksilön mukaan. Sitten siihen vaikuttaa jo mainittu ruoan terminen vaikutus. Ja liikunnan aiheuttama kulutus. Ja normaalit jutut arkielämässä, kuten bussiasemalle kävely, jääkapille kävely, seisominen, koneella kirjoittelu jne. Ja sitten jälkikulutus eli EPOC.
Kalorinkulutukseen vaikuttaa siis todella monta asiaa ja sen takia kulutusta on todella vaikea laskea. Mutta se ei tarkoita sitä, että kaloreilla ei olisi merkitystä. Pitkällä tähtäimellä jos syöt enemmän kuin kulutat niin paino nousee ja sama toisinpäin.
Ja enpä ymmärrä miksi kehotetaan syömään rasva ja hiilihydraatit eri aterioilla. Kai on liikaa luettu Berardia
. Mutta se, että syöt hiilareita ja rasvaa samalla aterialla ei automaattisesti lihota - esim. jos syöt yhden ateria päivässä jossa on paljon hiilareita ja rasvaa ja vaikka vähän proteiinia ja kalorit jäävät alle kulutuksen, niin paino laskee. Ja vaikka ei ikinä söisi samalla aterialla proteiinia ja rasvaa, mutta jos kalorit menevät yli kulutuksen niin paino nousee.
Ja on tutkimuksia, jotka todistavat, että mikäli kalorimäärä on kontrolloitu, proteiinipitoisuus sama, niin ketoosidietti ei ole tehokkaampi kuin 'normaali dietti'. Atkinsin tai ketoosidieetin suurin etu on nälänhallinassa, ja sitä kautta tulee syötyä vähemmän kaloreita.
Sama juttu siinä, että iltasyöminen lihottaa. Iltasyömisen vastustajat sanovat, että 'äläpä syö kello 6 jälkeen mitään, ehkä vähän proteiinia ja rasvaa, mutta ei yhtään hiilareita koska ne varastoituu rasvaksi. Laihdut tosi nopee jos et syö paljoa enää klo 6 jälkeen'. Ja mikä on se maaginen juttu siinä, että jos lopettaa klo 6 jälkeen syömisen verrattuna siihen, että söisi klo 6 jälkeen? ... ... rumpujen pärinää.... rumpujen pärinää ... ... Syöt....Normaalia.... Vähemmän ... Kaloreita. EI muita etuja.