Nopeat hiilihydraatit

Tuo asia, miten keho käsittelee ruuan, on jo moneen kertaan todettu, mutta varmaan ymmärsit sen, ettet laihdu, jos saat energiaa enemmän kuin kulutat, ja toisinpäin - riippumatta makroista. Energiamäärän laskeminen taas toispuoleinen asia.

No tästä olen tietysti samaa mieltä, mutta miksi niitä kaloreita sitten niin tarkkaan, jopa yhden kilokalorin tarkkuudella, lasketaan? Sitä kun satutaan puhumaan aina siitä kaloreiden syömisestä, ja jos ja vain jos, syöminen nyt tarkoittaa sitä mitä luulen eli ruuan ahtamista ääntä kohti, niin miksi sitten niitä kaloreita tarkasti vahdataan jos niillä ei kuitenkaan ole käytännön laihtumisen/lihomisen kanssa juurikaan mitään tekemistä, että montako kaloria kitusiinsa ahtaa? Huh ku pitkä lause.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Siis eikös se kalorilaki nyt yksinkertaisuudessaan mene pyhässä yksinkertaisuudessaan seuraavasti: "peruskulutuksesi on 2000kcal/vrk, jos syöt (eli laitat suustasi alas) 2500kcal/vrk lihot" ?

Mutta onko lopputuloksen (esim. laihtumisen) kannalta se on aivan sama mista ruokansa koostaa? Jos menet 500kcal miinuksella, niin laihdut viikossa väistämättä puoli kiloa? Miksi tälläkin foorumilla kehotetaan syömään rasva ja hiilarit eri aterioilla? Miksi ylipäätään puhutaan että hiilarit lihottavat?Miksi kaloreita ylipäänsä lasketaan jos ne ovat keskenään eri arvoisia? Miksi käytäntö ei kulje käsi kädessä hienon matemaattisen teorian kanssa, miksi ihmiset eivät laihdu vaikka syövät alle kulutukset? Onko vastaus säästöliekki vaikka runsasrasvaisella ruokavaliolla laihtuminen tuntuu jatkuvan vaikka kaloreita tulisi laskennallisesti yli kulutuksen? Vai ovatko kaikki atkinssilaisetkin aina miinuksella? Vaikuttaako ruuan valmistus ja mm. pureskelu jotenkin saatuihin kaloreihin (vrt. esim. siemenet ja niiden hyödynnettävyysaste)? Vai onko syötyjen kaloreiden määrä ainoa asia joka vaikuttaa?

Lähinnä kyseenalaistan tän kaloreiden laskemisen, kuten sanoin en mä sitä yritä kumota etteikö se rasvagramma sisältäisi sitä 9kcal/g.

No tuo on vähän liian yksinkertainen 'kalorilaki', enkä siihen usko.

Koska kulutukseen vaikuttaa monet tekijät - normaali aineenvaihdunta, joka vaihtelee mm. iän, sukupuolen ja yksilön mukaan. Sitten siihen vaikuttaa jo mainittu ruoan terminen vaikutus. Ja liikunnan aiheuttama kulutus. Ja normaalit jutut arkielämässä, kuten bussiasemalle kävely, jääkapille kävely, seisominen, koneella kirjoittelu jne. Ja sitten jälkikulutus eli EPOC.

Kalorinkulutukseen vaikuttaa siis todella monta asiaa ja sen takia kulutusta on todella vaikea laskea. Mutta se ei tarkoita sitä, että kaloreilla ei olisi merkitystä. Pitkällä tähtäimellä jos syöt enemmän kuin kulutat niin paino nousee ja sama toisinpäin.

Ja enpä ymmärrä miksi kehotetaan syömään rasva ja hiilihydraatit eri aterioilla. Kai on liikaa luettu Berardia :). Mutta se, että syöt hiilareita ja rasvaa samalla aterialla ei automaattisesti lihota - esim. jos syöt yhden ateria päivässä jossa on paljon hiilareita ja rasvaa ja vaikka vähän proteiinia ja kalorit jäävät alle kulutuksen, niin paino laskee. Ja vaikka ei ikinä söisi samalla aterialla proteiinia ja rasvaa, mutta jos kalorit menevät yli kulutuksen niin paino nousee.

Ja on tutkimuksia, jotka todistavat, että mikäli kalorimäärä on kontrolloitu, proteiinipitoisuus sama, niin ketoosidietti ei ole tehokkaampi kuin 'normaali dietti'. Atkinsin tai ketoosidieetin suurin etu on nälänhallinassa, ja sitä kautta tulee syötyä vähemmän kaloreita.

Sama juttu siinä, että iltasyöminen lihottaa. Iltasyömisen vastustajat sanovat, että 'äläpä syö kello 6 jälkeen mitään, ehkä vähän proteiinia ja rasvaa, mutta ei yhtään hiilareita koska ne varastoituu rasvaksi. Laihdut tosi nopee jos et syö paljoa enää klo 6 jälkeen'. Ja mikä on se maaginen juttu siinä, että jos lopettaa klo 6 jälkeen syömisen verrattuna siihen, että söisi klo 6 jälkeen? ... ... rumpujen pärinää.... rumpujen pärinää ... ... Syöt....Normaalia.... Vähemmän ... Kaloreita. EI muita etuja.
 
hyviä pointteja otettu esille.. itse haluisin vielä tuoda yhden kulutukseen vaikuttavan tekijän elikkä stressin, silläkin on suuri merkitys ihmisen aineenvaihdunnalle.

Sit vielä pakko sanoo yks juttu liittyen tohon iltasyömiseen. Mun mielestä on aika typeriä tollaiset ettei syödä jotain tietyn pitoista ruoka-ainetta tiettyihin aikoihin. Lopulta siinä käy kuitenkin niin että nälkä kasvaa lopulta ihan järjettömäks ja sit mässäillään senkin edestä.
 
Toi rasvan ja hiilihydraattien syöminen eri aterioilla liittyy tietääkseni siihen, että kun hiilarit laukaisevat insuliinin erityksen varastoituu samalla syöty rasva juuri sinne mihin sitä ei yleensä haluta. Vai onko insuliinilla mitään yhteyttä lihomiseen?
 
Toi rasvan ja hiilihydraattien syöminen eri aterioilla liittyy tietääkseni siihen, että kun hiilarit laukaisevat insuliinin erityksen varastoituu samalla syöty rasva juuri sinne mihin sitä ei yleensä haluta. Vai onko insuliinilla mitään yhteyttä lihomiseen?

No on. Mutta se ei ole se ainoa tekijä. Ja aminohapotkin aiheuttavat jonkunlaisia insuliinipikkejä, kuten taitaa tyydyttyneet rasvatkin aiheuttaa pieniä insuliinipiikkejä. Ilman insuliinipiikejä voi lihota ja toisinpäin.

Ja se on aivan BSää, että ei voisi laihtua jos syö rasvaa ja proteiinia samalla aterialla tai että se pilaisi rasvanpolton jne.

JA tuo rasvan ja hiilarin välttely samlla aterialla on osoitettu vääräksi. Ja monet alam asiantuntijat ovat sitä mieltä, että sillä ei ole mitään merkitystä. Berardia ei lasketa asiantuntijaksi :).
 
No kun insuliinilla on merkitystä ni lihottaako hiilihydraattikalori enemmän kuin rasvakalori?

Riippuu aika monesta asiasta... mutta sanotaan nyt, että ei.


Ai niin ja lähteitä päälle.

http://www.ajcn.org/cgi/content/full/83/5/1055

Tuosta tutkimuksesta pidän erityisesti. Eli ketogeenisellä dieeteillä ei mitään etuja ei-ketogeeniseen dieettiin. Ja vaikka tuo ei-ketogeenin dietti oli melko vähähiilarinen, niin siinä olis silti 5 kertaa enemmän hiilareita kun tuossa ketoosidietissä ja suurin osa kaloreista tuli hiilareista.
 
Sama juttu siinä, että iltasyöminen lihottaa. Iltasyömisen vastustajat sanovat, että 'äläpä syö kello 6 jälkeen mitään, ehkä vähän proteiinia ja rasvaa, mutta ei yhtään hiilareita koska ne varastoituu rasvaksi. Laihdut tosi nopee jos et syö paljoa enää klo 6 jälkeen'. Ja mikä on se maaginen juttu siinä, että jos lopettaa klo 6 jälkeen syömisen verrattuna siihen, että söisi klo 6 jälkeen? ... ... rumpujen pärinää.... rumpujen pärinää ... ... Syöt....Normaalia.... Vähemmän ... Kaloreita. EI muita etuja.

Vähän hävettääkin jo tulla näillä pohjatiedoilla huutelemaan, mutta muistelisin jostain lukeneeni että illalla syödyt hiilarit häiritsevät jotain kasvuhormonia, ja tämän takia ei pitäisi niitä vältellä illalla. Onko asiassa mitään perää?

Offtopic: Kiitokset muuten ysikymppiselle erittäin yleislaadukkaista postauksista useampaankin threadiin.
 
Vähän hävettääkin jo tulla näillä pohjatiedoilla huutelemaan, mutta muistelisin jostain lukeneeni että illalla syödyt hiilarit häiritsevät jotain kasvuhormonia, ja tämän takia ei pitäisi niitä vältellä illalla. Onko asiassa mitään perää?

Totta insuliini on vähän niin kuin kasvuhormonin vastavaikuttaja. Mutta tuosta jutusta ei silti tarvitse murehtia.

1. Kasvuhormonia eritystä lisää mm. stressi ja paasto. Ei ihan ideaaleja bodarille. Ja kasvuhormonin erityksen maksimoiminen luonnollisesti taas häiritsee muiden anabolisten hormonien kanssa. Ja kasvuhormoni ei ole mikään maaginen rasvanpolttohormoni. Esim. naisilla ja miehillä ei taida ola suuria eroja kasvuhormonin tuotannossa. Ja kasvuhormonin eritys on suurin teini-iässä jne.

2. Kasvuhormonia erittyy ensimmäisen parin tunnen unen aikana kaikista eniten. Hiilari/insuliini/myöhään syömisen kammoajat sanovat, että insuliinitasojen nousu häiritsee taas tuon unen aikana tapahtuvan piikin kanssa. Tavallaan tottakin. Mutta kasvuhormonitasoissa kun sattuu tällaisissa tapauksissa tulemaan sellainen 'jälkipiikki'.
 
Nostetaampas tätä ketjua.

Useasti kysytään että jos on vaikka 500 kcal + niin lihooko enemmän jos syö nopeita hiilareita verrattuna että syötäsiin hitaita niin vastaus on usein karkeasti että kalori on kalori ja jos syöt tietyn verran yli kulutuksen niin paino nousee tietyn verran vaikka söisi nopeita taikka hitaita hiilareita.. Mutta mites noiden hiilarien ja niistä johtuvan insuliinin vaikutus lihaskasvuun.

Eli ääriesimerkkinä indenttiset kaksoset treenaisivat täysin samalla tavalla söisivät rasvaa ja protskua samoista läheteistä saman verran molemmat kaloreita tulisi 500+ päivässä
eroa olisi vain hiilareissa molemmat söisivät 400g päivässä mutta toinen ottaisi kaikki maltosta ja toinen pelkistä vihanneksista (joutuisi syömään aika niitä ihan pirusti) olisiko eroa lihaskasvuun kun toisella insuliini tasot paljon korkeammalla kuin toisella.

Kertysikö tälle maltoa syövälle suhteessa enemmän rasvaa kuin lihasta noista ylikaloreista verrattuna tuolle vihanneksia syövälle jos siis kyseessä on lepo päivä ja treenin jälkeistä anabolista ikkunaa ei huomioda mutta proteiini synteesi olisi viellä suht korkealla tasolla?
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom