- Liittynyt
- 20.8.2006
- Viestejä
- 2 978
E: Piti lisäämäni, että Voyager 1 se vasta eto epeli on. 70-luvun tekniikkaa, ja toiminut jo 35 vuotta. Odotus on, että jatkaa vielä nelikymppiseksi. Alkaa vaan valoa olla kennoihin aika nirkosesti tarjolla. Curiosityhan toimii plutonium"paristolla", joten se ei kärsi samasta ongelmasta kuin Spirit ja Opportunity, joiden aurinkokennot pölyyntyvät ja joiden pitää muutenkin hibernoida Marsin talven ajan. Samalla tosin Curiosityn päivät ovat luetut, mutta ainakin se voi toimia täydellä teholla elämänsä ajan.
Voyagereissa 1 ja 2 (molemmat kai elossa vielä) on vissii samankaltainen ydinparisto (RTG) ku Curiosityssä. Voyagerit ovat olleet nyt reissussa n. 34 vuotta, hiljalleen aletaan olla siinä pisteessä että yksittäisiä osia laitteistosta pitää ottaa pois käytöstä. Ovat laskeneet että ydinpolttoaineen hiljalleen hiipuessa riittää virtaa vielä pyörittää yksittäisiä mittalaitteita noin vuoteen 2025.
NASA on nyttemmin vissiin kehitellyt paremman version tuosta RTGstä, muistelen että siinä oli hyötysuhde n. 3x parempi, mutta uutena teknologiana ei ehtinyt Curiosityyn mukaan. Curiosityn version on mitoitettu pyörittämään mönkijää vähintään sen 14 vuotta, siinä ajassa teho näemmä laskee vain noin 20% (125w -> 100w), eli eiköhän se meleko pitkään tikitä.