Uutisissa oli äsken, että 17 tapausta on löytynyt. Se tekee sitten toistaiseksi 17/2500000, jos tuo 2,5miljoonaa rokotetta pitää paikkansa.
Lisäksi narkolepsiaan sairastuu muutenkin ihmisiä vuosittain, joten keskimääräinen vuotuinen määrä pitäisi vielä vähentää tuosta, jotta se kertoisi mitään mahdollisen sivuvaikutuksen todennäköisyydestä.
Toisaalta se mikä tässä jutussa haisee on, että on olemassa todella iso tukku erilaisia sairauksia. Näiden diagnoosien lukumäärästä pidetään sitten kirjaa. Lukumäärät eivät kuitenkaan ole koskaan samoja vuodesta toiseen, vaan jokaisen yksittäisen sairauden diagnoosien lukumäärissä esiintyy vuosittain vaihtelua. Tilastollisesti aina jotain sairautta tavataan jonain vuonna paljon enemmän kuin tavallisesti ja vastaavasti jotain muuta sairautta tavallista vähemmän. Tämä on puhdasta sattumaa.
Oletetaan nyt sitten, että sairautta X on esiintynyt jonain vuonna enemmän kuin tavallisesti. Tätä tietysti aletaan tutkia esim. THL:n toimesta. Tänä vuonna normaaliin vuoteen verrattuna olikin sitten jotain mikä erotti normivuodesta: lähes koko kansalle oli annettu rokote, jota ei tavallisesti anneta. Koska tutkijoiden tehtävä on selvittää oliko kyseessä sattuma tai ei, niin tämä on käytännössä varmasti ensimmäinen asia mitä aletaan tutkia. Niin he ilmeisesti olivatkin tehneet kaikessa rauhassa aina siihen asti kunnes tämän tutkimuksen olemassaolo vuosi iltapäivälehtiin ja lääkäreille heitettiin paskaa niskaan. Käytännössä on siis kolme mahdollista syytä:
1. Rokote lisäsi sairauden X lukumäärää.
2. Sairaus X oli vain sattumalta se sairaus, jota normaalin tilastollisen vaihtelun sisällä esiintyi tänä vuonna harvinaisen paljon.
3. On olemassa jokin kolmas syy, joka aiheutti narkolepsiatapaukset ja jota ei vain olla tajuttu vielä selvittää. Virus itsessäänkin voi olla tämä.
Mun mielestä tuon ykkösen perään on hyvin helppo alkaa huutaa. Erityisesti siihen riittää, että iltapäivälehtien kanteen on laitettu yksi ainoa huolestunut äiti, joka kannattelee reppanaansa säälipisteiden toivossa ja kertoo, että sairaus alkoi heti piikin ottamisen jälkeen. Tuokin voi olla täysin sattumaa, koska oletettavasti sairautta diagnosoidaan vuosittain noin yksi tapaus kuukaudessa, jolloin ainakin yksi tapaus alkaa oireilla keskimäärin neljän viikon sisällä piikin otosta.
Tässä on niin paljon ihan normaalia tilastovaihtelua, että en vetäisi mitään johtopäätöksiä tästä lehtien vouhotuksesta, vaan odottaisin tutkimusten valmistumista.