Myynkö vai vuokraanko asuntoni?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Hippa
  • Aloitettu Aloitettu
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Jokunen tonni kannattaa pitää sivussa, jos meinaa asunnon pitää. Tuottoprosentit kysee melko tehokkaasti kun asunto on yhdenkin kuukauden tyhjillään.
 
Ehdottomasti pitäisin asunnon vuokralla. Voit toki myös pitää asuntoasi samaan aikaan myynnissä tavoitehintaasi. Huomioit vain asian vuokrasopimuksessa.

Uuden suhteen kanssa on aina hyvä asua jonkin aikaan vuokralla muutenkin, sillä eihän sitä tiedä miten lopulta käy. Ja jos vaikka parin vuoden kuluttua päätätte ostaa yhteisen asunnon saat todennäköisesti asunnon käsirahan myymällä vanhan asuntosi. Tai sitten voit saada tarvittavan takauksen omaisuutesi eli asuntosi avulla.
 
Onko tilanne se ettei uutta lainaa tipu pankista vaikka myisit asunnon pois? Jouduteko sen takia muuttamaan vuokralle?

Juurikin näin. Pankkilainaa varten pitää olla 10% omarahoitus eli 10k eurolla saa 100k lainan eikä 100k:lla saa pääkaupunkiseudulta säädyllistä kolmiota mistään. Muu kuin pääkaupunkiseutu ei oikein tule kyseeseen erinäisistä syistä (työ, tukiverkko, elämä, ystävät, sukulaiset).

Toki rupeamme säästämään sitä omarahoitusta tarvittavaa lainaa varten. 200k:lla on jo huomattavasti enemmän asumisvaihtoehtoja.
 
Jaksatko kertoa vähän taloyhtiön historiasta Hippa? Moni täällä antaa vinkkejä mutta kuinka monella vinkin antajista on kokemusta yleensäkin asunnoista?
 
Jaksatko kertoa vähän taloyhtiön historiasta Hippa? Moni täällä antaa vinkkejä mutta kuinka monella vinkin antajista on kokemusta yleensäkin asunnoista?

Sulla ainakin (ainakin, mitä muistan lukeneeni sun juttuja) :) Hmm..

Mitä pitäisi kertoa taloyhtiön historiasta? Tämä talo oli ennen kunnan vuokratalo. Sitten se tyhjennettiin syystä X (en tiedä, miksi) ja oli jonkin aikaa tyhjillään, kunnes joku urakoitsija tämän osti ja remppasi. Rempassa tehtiin kaikki. Se kesti kaksi vuotta ja talot tulivat myyntiin 2011 muutama kerrallaan. Puolessa vuodessa oli kaikki asunnot myyty. Ensimmäinen ostaja oli kiinteistönvälittäjä, joka asuu tässä edelleenkin. Muutama kämppä on sijoitusasuntoja, joissa on vuokralainen (pääasiassa yksiöt).

Ensimmäinen isännöitsijä sotki tämän taloyhtiön talouden jollain tavalla ja sen vuoksi 1,5v sitten jouduttiin nostamaan vastikkeita reippaasti, jotta talous saatiin kuntoon. Nyt talouden pitäs olla jotakuinkin kunnossa.

Tämä on hyvä paikka asua. Yhdellä sivulla on peltoa, yhdellä omakotitaloja. Etupuolella on rivariyhtiö, jonka kanssa tehdään jossain määrin yhteistyötä. Takana on kunnan pihapiiri, josta on olemattoman vähän häiriötä. Mielettömän rauhallinen paikka asua. Naapurit on pääosin mukavaa väkeä (muutama nyrppänaama kuuluu joukkoon). Oman rapun väki ystävällistä ja mukavaa. Häiriötä ei ollenkaan.

Täällä asuu hyvin vähän lapsia, koska asunnot ovat melko pieniä. Talossamme on jokunen kolmio ja neliö. Muutoin yksiöitä ja kaksioita. Oma asuntoni on ylimmässä kerroksessa.

Itse haluaisin jäädä tänne asumaan, mutta ikävä kyllä se ei onnistu mitenkään.
 
Ihan ensinnä unohda se mitä asunnosta joskus maksoit, sillä tiedolla ei pidä tehdä päätöksiä tänään. Ei tilanne muutu siitä mihinkään oli se hinta kympin tai kaksi sinne tai tänne.

Ainut mikä vaikuttaa on se paljonko on lainaa, paljonko on lainan kulut, paljonko on vastike ja odotettu vuokratuotto ja paljonko on tulevien remppojen menot. Näitä tietoja jo olikin.

Sitten pitää pohtia paljonko saattaa tulla tyhjiä kuukausia kun joku jääräpää ei maksa vuokriaan tai sitten tulee vaihtuvuutta, tämä on jo aika paljon tuuristakin kiinni.

Se ei kuulosta pahalta jos joutuu laittaan vähän omaa rahaa jos laina lyhenee vauhdilla eli toisin sanoen oman pääoman määrä lisääntyy koko ajan.

Jos taas on vähänkään todennäköinen skenaario että oman pääoman määrä jää jopa tappiolla (kämpän hintojen mahdollinen laskeminen, taloyhtiön tilanne ja asunnon sijainti suhteessa minkälaisia vuokralaisia on saatavilla) niin myyt sen asunnon ja vähät välität siitä mitä siitä joskus maksoit.

Jos lukittuu johonkin vanhaan hintaan niin pettää monesti itseään ja ottaa kaksin verroin turpaansa.

Minä en osaa sanoa muuta, en ole ikinä vuokrannut yhtään asuntoa ja en ihan heti tule tätä tekemäänkään. Kaukana tämä on riskittömästä sijoitusmuodosta vaikka kuka mitä väittäisi. Taitava toki tekee tälläkin rahaa...paljonkin!
 
Itse varmaan kituuttaisin tuossa sen pari vuotta pääomaa kartuttaen, mutta tää ei vissiin sulla/teillä ollut vaihtoehtona, joten vastaukseni ei taida juurikaan auttaa :)
 
Minkälaiset palvelut ja liikenneyhteydet siinä on? Jos on "olemattomat" eikä muutosta ole lähivuosina tulossa, niin väitän että asuntojen hinta ei tule siellä mitenkään dramaattisesti nousemaan.
 
Itse varmaan kituuttaisin tuossa sen pari vuotta pääomaa kartuttaen, mutta tää ei vissiin sulla/teillä ollut vaihtoehtona, joten vastaukseni ei taida juurikaan auttaa :)

Sama homma, en viitsisi "heittää rahaa hukkaan" vuokraa maksamalla. Etenkin, kun nyk. kämpästä oletetut saadut vuokratulot ei kattaisi lainaa + vastiketta. Makselisin nykyistä lainaa pois ja säästäisin uutta varten samalla odottaen asuntomarkkinoiden elpymistä. Jos se ei millään muotoa ole mahdollista, niin sitten on noiden tietojen valossa vaikeita päätöksiä edessä.
 
Kämppä vaan äkkiä myyntiin ja vuokralle. Säästöt voi sijoittaa yhtä isolla tai pienellä riskillä ja tuotolla kyllä muutenkin.
 
Sama homma, en viitsisi "heittää rahaa hukkaan" vuokraa maksamalla. Etenkin, kun nyk. kämpästä oletetut saadut vuokratulot ei kattaisi lainaa + vastiketta. Makselisin nykyistä lainaa pois ja säästäisin uutta varten samalla odottaen asuntomarkkinoiden elpymistä. Jos se ei millään muotoa ole mahdollista, niin sitten on noiden tietojen valossa vaikeita päätöksiä edessä.

Ymmärtääkseni asuntoa ei voi koskaan vuokrata niin korkealla rahalla, etteikö siitä jäisi itselle mitään maksettavaa (verot). En sitten tiedä, olenko ymmärtänyt väärin.

Tänne jääminen ei ole vaihtoehto. Miehen työt sijoittuu hankalasti asuntoon nähden eikä hänellä ole ajokorttia. Se on kaikista merkittävin juttu. Täytyy tässä kuitenkin elämänlaatuakin ajatella eikä pelkästään rahaa.

Siksi minä täällä kyselen, koska ei ole helppo ratkaisu tämä :(
 
Onko raskas julkisivuremppa tehty? Vesikatto? Hissi? Putket? Viemäreitä ei tarvitse koska siinä on todnäk muoviviemärit, kestää jopa 80v.

Nämä on tehty:

-Käyttövesi- ja viemäröinti uusittu kokonaan, lämmitysjärjestelmän säätö
-Sähköjärjestelmä uusittu kokonaan
-Julkisivujen ja sokkeleiden lisälämpöeristäminen
-Julkisivut: levytys, sokkelit, teräsrunko alla
-Kiinteistön perusrunko tutkittu ja todettu uutta vastaavaksi
-UUsittu ikkunat ja ovet, exec-lukitus
-Parvekkeet kunnostettu, pinnoitettu, lasitettu
-Vesikate uusittu
-Vesikatteen kaivot ja sadevesiviemärit uusittu
-Yläkerrosten parvekkeiden katot uusittu
-Uudet porraskatokset rakennettu
-Piha-alue kokonaan uusittu¨
-Autoalue uusittu
-Kiinteistö salaojitettu
-Yhteiset tilat ja saunat uusittu
-Tekniseen tilaan asennettu vesiverto kontrollikeskus
-Sähköliittymä teho nostettu 3X200A
-Säilövarastot uusittu
-Asuntopystylinjan lämmitysventtiilit asennettu
-Talon tonttiviemäri uusittu

-Huoneistojen pinnat uusittu
-Kaikki kalusteet uusittu
-Huoneistokohtainen poistoilmastointi
-Huoneistokohtainen vedenmittaus
-Lämmitysjärjestelmän säätö (iso työ)
-Patterit kunnostettu+termostaatit uusittu
 
Minkälaiset palvelut ja liikenneyhteydet siinä on? Jos on "olemattomat" eikä muutosta ole lähivuosina tulossa, niin väitän että asuntojen hinta ei tule siellä mitenkään dramaattisesti nousemaan.

Talon vieressä on bussipysäkki, josta kulkee arkisin ihan hyvin busseja (1-2 kertaa tunnissa) Hgin keskustaan bussi ajaa 40min. Viikonloppusin busseja menee vierestä huomattavasti huonommin. 800 metrin päässä on iso tie, josta menee busseja arkisin erittäin hyvin (ruuhka-aikaan 10min välein ja muutoin useampi tunnissa), viikonloppuisin vähän huonommin. Kilometrin säteellä löytyy pieniä ruokakauppoja, posti, kioski, pubeja, kouluja, päiväkoteja, leikkipuistoja ja pieni kirjasto. 2-3km päässä on lääkäri, apteekki, iso kirjasto, hammaslääkäri, sossu, liikkeitä, isompi ruokakauppa, pikaruokaloita, apteekki, lisää kuntosaleja ja päiväkoteja.

Sijainti ei ihan supersurkea ole.
 
Talo on rakennettu 1974, mutta se on remontoitu kauttaaltaan 2011 (päältä ja sisältä). Vastike on 250e/kk. Lainaa maksan tällä hetkellä takaisin 640e/kk. Korko on euribor 12kk. Vuokraa voin pyytää maksimissaan 800e/kk. 60m2 kaksio siis kyseessä. Ei saunaa. Lasitettu parveke.

Eli lainaa lyhennät ~400 ja korkoihin ~240e? Kyllähän tossa sen 300e kuussa kartuttaa "omaa pääomaa" jos kaikki menee hyvin. Saattaisin harkita yrittää ensin laittaa vuokralle jos onnistuu löytämään hyvän vuokralaisen. Jos ei ole akuuttia rahoituspulaa ja jaksaa säätää vuokralaisrumban. Ainahan sen saa myytyä myöhemminkin.

Toisaalta voisin myös hyvillä mielin myydä jos saa edes sen mitä on itse maksanut -> stressitön elämä :)
 
Itse pitäisin. Vuokralainenhan siinä sen kämpän pääosin maksaa. Jostainhan se on aloitettava..:) toimii se osittain maksettu asuntokin lainanvakuutena.

Sitäpaitsi Suomessa en usko että asunnot kamalasti alkaa hinnat laskemaan. Kunhan tää talous palaa normaalitilaan nousee pk-seudun asunnot taas 5% vuodessa. Nyt voi olla vähän hiljaista mutta pari vuottakin voi kaiken muuttaa.
Suomalaisille asuminen on tärkeää ja asuntoon voidaan satsata paljonkin rahaa. Sitäpaitsi omistusasunto on elämän tärkein päämäärä useimmille suomalaisille. Vaikea nähdä että hinnat kauheasti romahtaisivat.
Sinänsä sääli sillä en omista asuntoja

E. Toi prosenttiluku on luonnollisesti heitto. Eihän varmuudella voi mitään tollaista tietää. Mutta kyl mun käsittääkseni omistusasumisen kulttuuri on todella vahva.. Vaikea se on kuvitella mitään hintojen rommausta. Toisaalta jotkut niitäkin uskoo tulevan .

Silti kyllä nykyään vaikea on se 5% tuotto mitenkään turvallisesti saada mistään
 
Eli lainaa lyhennät ~400 ja korkoihin ~240e? Kyllähän tossa sen 300e kuussa kartuttaa "omaa pääomaa" jos kaikki menee hyvin. Saattaisin harkita yrittää ensin laittaa vuokralle jos onnistuu löytämään hyvän vuokralaisen. Jos ei ole akuuttia rahoituspulaa ja jaksaa säätää vuokralaisrumban. Ainahan sen saa myytyä myöhemminkin.

Toisaalta voisin myös hyvillä mielin myydä jos saa edes sen mitä on itse maksanut -> stressitön elämä :)

Tätä pitää kompata.

Parhaassa skenaariossahan vuokralainen maksaisi puolestasi vastikkeen 250 ja korot n. 240 + lainanlyhennyksestä 310 euroa. Itselle jäisi siis maksettavaa se 90 euroa. Verottajalle menisi nopeasti katsottuna reilu 93 euroa kuussa (olettaen ettei muita vähennyksiä ole). Eli sijoittamalla sellaisen 180 euroa kuussa tuota asuntoa maksaisi pikkuhiljaa omakseen.

Toki tulee muistaa riskit tyhjien kuukausien, huonojen vuokralaisten ja yllättävien remonttien muodossa. Ja korot tulevat melko varmasti nousemaan joskus tulevaisuudessa. Mutta eipä nykyään mikään sijoitusmuoto ole riskitön.

Jotenkin hassua miettiä vuokralla asumista rahan haaskaamisena jos omistusasuntonsa saa annettua vuokralle järkevään hintaan. Varsinkin jos vuokrakämppä on elämäntilanteeseen sopivampi eikä vastaavaa asuntoa ole mahdollista ostaa.

Itse pitäisin ja laittaisin vuokralle.
 
Harvinaisen hyvin hoidettu taloyhtiö Hippa, ei kannata myydä sitä asuntoa jos ei ole pakko. Laita mielummin vuokralle, voit huoletta vuokrata sitä kymmeniä vuosia eteenpäin jos sijainti ja vuokranmäärä ja asunnon ulkonäkö/mukavuus on ok. Ihan turhaan lähdet naapurien kanssa mihinkään alennusmyynteihin, ei kannata. Eli vuokralle vain ja huomaat että 10-20v päästä olet tehnyt oikean päätöksen.
 
Itsekin ehdotan että pidät asunnon ja vuokraat sen. Noin hyvin hoidettuja/laitettuja -70 luvun alun kerrostaloja on harvassa, eli sen suhteen aika pieniriskinen sijoitus.

Yleiselle taloustilanteelle ei mitään voi, se kehittyy mihin kehittyy, mutta turha senkään suhteen panikoida. Itse en ainakaan usko mihinkään yhdenyön romahdukseen... ja mikään kiire sinulla ei myymisen kanssa muutenkaan ole, korot ovat alhaalla nyt pitkään joten lainapääoma lyhenee mukavaa tahtia.
 
Back
Ylös Bottom