Laadukas yliopistotason opetus olisi kuitenkin mielestäni enemmän asioiden ymmärtämiseen ja asiakokonaisuuksien hahmottamiseen keskittyvää, kuin yksittäisten tietojen ulkoaopettelemiseen. Ja vastaavasti tenteissä menestyäkseen pitäisi sitten osoittaa tätä ymmärrystä ja kokonaisuuksien hahmottamista, eikä yksittäisten tietoyksiköiden mieleenpainamista. Valitettavasti näin ei toki aina ole.
Ihan vakavissani kyllä olen sitä mieltä että hyvin harvassa on ne asiat mitkä pitää ihan opettelemalla opetella ulkoa. Jos jotain tietoa työssään usein tarvitsee, niin kyllähän sen muistaa jo sitä kautta. Ja tietoa on maailmassa niin valtavasti että on aika merkityksetöntä yrittää painaa sitä päähänsä suuria määriä ihan vain tiedon itsensä vuoksi. Edelleen se kokonaisuuksien hahmottaminen ja asioiden ja yhteyksien ymmärtäminen on huomattavasti hedelmällisempää.
Mutta toki jos kokee tämän muistamisen opettelun vaikkapa mukavana harrastuksena niin mikäs siinä. Voi sitä aikaansa varmasti huonomminkin käyttää.
Matti H on tässä asian ytimessä. Vaikka ei välttämättä itse näin toimisi, niin on ihmisiä jotka tätä todellakin harrastavat!
Kyllähän sitä muistia ja aivoja yleensäkin kannattaa treenata, saattaa sitten vanhuksenakin leikata lanttu vähän paremmin. "Kiva" seurata oman mummon alzheimerin etenemistä, mummo kun ei elämänsä aikana ole juurikaan opiskellut tai haastanut itseään älyllisesti, kun taas ukki, joka teki ristikoita yms. ja luki jatkuvasti koko ikänsä, pysyi päästään skarppina ihan loppuun asti, kunnes sydän petti pitkästi yli 80-vuotiaana. Tottakai perintötekijätkin vaikuttavat, mutta ei kai pelkästään siihen ole tyytyminen, kai ne aivot rappeutuu ihan yhtä lailla kuin kroppakin, jos ei niitä käytä mihinkään...?
Suvussa kummankin vanhemman puolelta harrastettu "nippelitietoa", ristikoita ja Sudokuitakin: Kun markkinoille tulivat. Aina arjen askareissa ensin päässälaskuna ( vaikkapa alennukset jne). Olen vahvasti sitä mieltä, että ehkäisee muistisairauksia jne.
Sehän tuossa jatkuvassa googlaamisessa onkin minusta tavallaan vaarallista, että ihmiset ei todennäköisesti käytä muistiaan ja päätään yhtä aktiivisesti kuin ennen. Muistinkin toiminta kehittyy sen mukaan, kuinka aktiivisesti hakutoimintoja ja omaa päätä käytetään. Näköjään jonkinlaista tutkimustakin on jo asiasta:
How Google Is Changing Your Brain : Article : Scientific American
Mistähän tästä juuri luin?...:D Joo Joo, huono puujalka.
Onko muuten muilla tapana että jos joskus ei muistakaan jotain asiaa (yleensä nimeä) ja tietää tietävänsä sen niin EI googleta sitä vaan yrittää hampaat irvessä palauttaa sen mieleen ? Erittäin tyydyttävää sitten kun pystyy palauttamaan vaikka sen Arsenalin 90-luvun laitapakin nimen mieleen vartin pähkäilyn jälkeen
Toisaalta maailman raivostuttavin tunne kun se on ihan hilkulla mutta ei vaan tule mieleen. Joskus tulee koko ajan vaan joku toinen nimi mutta tiedät että se ei ole se.
Sopi niin hyvin teemaan: Eilisen katkoksen jälkeen. Googlehan ei toiminut, moneen tuntiin...
Näin teen lähes aina...Erityisen ylpeä olen vanhoista Aku Ankan lausahduksista, joita ei voi mistään muualta tarkistaa, kuin Aku Ankoista :D Eli viimeiseen saakka yritän välttää Googlaamista. Olen monelle sanonut, että Google
"tylsyttää ja tasapäistää" ihmiset. Ei pääse enää brassailemaan yleistiedolla, kun joku on heti katsomassa jostakin Wikistä...Ennenvanhaan oli melko mukavaa pelailla Trivialia, kun osasi kaikki kysymykset ulkoa. Ystävät eivät enää sitten suostuneet pelaamaan mua vastaan, muuten kuin joukkueena.
Ja lopuksi voin vain kehua sitä, että aktiivisesti käyttää päätänsä. Kaikkihan me toki olemme erilaisia, mutta en kyllä ole kokenut paljoakaan negatiivia asioita erinomaisesta muistista. Mainittakoon tässä kohta sellainen huono asia, että jengi ei oikein diggaillut, kun sitten kerroin baari-illan jälkeen mitä oli tullutkaan tehtyä. <--Tämä käyttäytymisten seuraaminen seurannut jo ihan lapsuudesta, mutta on eri juttu ja pitkä sellainen.