Mausteiden ja yrttien käyttö on suositeltavaa. Opetelkaa ruuan laitostakin muutamia perusniksejä niin kaikki ei aina maistukaan niin pahalta:
Lähde: yrttitarha.com
ÖLJYT JA ETIKAT
Mauste-etikat säilyvät pitkiä aikoja, mutta mausteöljyt suositellaan käytettäväksi kolmen kuukauden kuluessa; muuten ne voivat härskiintyä.
Perusohje yrttiöljylle
Täytä lasipurkki jollain mausteyrtillä ja kaada päälle auringonkukkaöljyä, myös muut miedonmakuiset ruokaöljyt käyvät. Purkki peitettään harsokankaalla ja laitetaan lämpimälle ikkunalle. Yrtit ja öljy saavat muhia pari viikkoa, ja seosta sekoitetaan kerran päivässä. Valmis öljy siivilöidään harsokankaan läpi. Jos maku tuntuu liian miedolta, toistetaan sama alusta uusilla tuoreilla yrteillä.
Yrttiöljyt sopivat salaatinkastikkeisiin, marinadeihin, lihan ruskistamiseen tai vihannesten nopeaan paistamiseen. Makeiden öljyjen valmistamiseen käytetään manteliöljyä ja kukkien, esim. ruusun, terälehtiä.
Jos öljy on sopivasti maustettua, niin viinietikassa ei silloin tietenkään saa olla yrttien tai mausteiden makua.
Öljyihin sopivia mausteyrttejä
Basilika
Rakuuna
Fenkoli
Kynteli
Meirami
Minttu
Rosmariini
Timjami
Valkosipuli
Basilikan säilöminen öljyssä ja suolassa
Basilikan hienon aromin säilyttäminen jollain järkevällä tavalla on vaikeaa. Kuivatessa mausta tulee ikävä ja pakastaminenkaan ei ole oikein omiaan. Nykyisin tietysti tuoreita yrttejä saa lähikaupasta ympäri vuoden, mutta aurinkoisen kesän sadon haluaisi säilöä talven pimeyden varalle.
Italialaiset säilövät basilikan öljyyn. Lehdet ladotaan puhtaaseen lasitölkkiin ja väliin ripotellaan suolaa. Täysinäiseen tölkkiin kaadetaan lopuksi oliiviöljyä, joka peittää lehdet. Suljettu tölkki säilytettään viileässä, esim. jääkaapissa. Tämä oliiviöljy on pesto-kastikkeen raaka-ainetta, mutta sopinee myös pizzataikinan mausteeksi ja moneen muuhunkin.