Miten "nautitte" öljynne?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja jarkko
  • Aloitettu Aloitettu

3 kpl M-Nutrition MANIA!

LAADUKAS PWO

-40%
Ihmettelen kovasti ettei porukat pysty vetämään perusrypsiöljyä ruoan seassa, eihän se tavallinen rypsäri (EI kylmäpuristettu) maistu yhtään miltään. Paksulta vedeltä ehkä.

Kokonaan toinen juttu onkin sitten kylmäpuristettu rypsyöljy joka on olevinaan jotain pähkinän makuista mutta IMHO aivan karmaisevaa. Sitä ja oliiviöljyä ei saa muuten alas kuin lusikalla veden kanssa.
 
Originally posted by Hulkki
... Kokonaan toinen juttu onkin sitten kylmäpuristettu rypsyöljy joka on olevinaan jotain pähkinän makuista mutta IMHO aivan karmaisevaa. Sitä ja oliiviöljyä ei saa muuten alas kuin lusikalla veden kanssa.
Kyllähän toi Virginon rypsäri uppoo helposti, itse ainakin pidän siitä pähkinän mausta, mut yhdestäkään kylmäpuristetusta oliiviöljystä en oo koskaan pitäny sellasenaan!! :urjo:
"kyllä sen kestää kun tietää miten hyvää se sulle tekee."
 
Oliko se nyt siis niin että tyydyttymättömät rasvahapot oli niitä parempia, ja tyydyttyneet huonoja? Entä monityydyttymättömät?
Ostin kaupasta tänään itse auringonkukkaöljyä koska siinä oli eniten juuri noita tyydyttymättömiä.
 
Originally posted by Vantaan_RH_OY
Oliko se nyt siis niin että tyydyttymättömät rasvahapot oli niitä parempia, ja tyydyttyneet huonoja? Entä monityydyttymättömät?
Ostin kaupasta tänään itse auringonkukkaöljyä koska siinä oli eniten juuri noita tyydyttymättömiä.
Tyydyttyneet pahoja, mono- ja polytyydyttymättömät hyviä.

Auringonkukkaöljyssä on kyllä paljon tyydyttymättömiä suhteessa tyydyttyneisiin rasvahappoihin mutta Omega-kolmosia suhteessa todella vähän. Parempi valinta olisi rypsiöljy.
 
Rahkaan sekoitan puoli desiä vettä, ja öljyt. Pikku loraus light-mehukeittoa ja :D .

Siihen rahkaan tulee öljyn ja veden lisäyksellä sellainen pehmeempi, kermainen!?! maku.

Pirkkarahka on kyseessä. Ja rypsäri
 
Originally posted by Hulkki
Kokonaan toinen juttu onkin sitten kylmäpuristettu rypsyöljy joka on olevinaan jotain pähkinän makuista mutta IMHO aivan karmaisevaa. Sitä ja oliiviöljyä ei saa muuten alas kuin lusikalla veden kanssa.
Olisin kuvitellut sinun, Hulkin, tuon suuren syväkyykyn messiaan ja ylimmän reisi-cutsien ylipapin kietaisevan pullollisen rypsiöljyä vaikka janojuomaksi. :)
 
Ehkä sitä tosiaan "lorahti" hieman liikaa mutta maku oli niin kammottava, että illalla kun söin toisen rahka-mehukeitto yhdistelmän niin muistui vielä päivän öljyt mieleen ja oli vaikeuksia syödä vaikken öljyä käyttänyt ollenkaan.

Kyseessä oli siis joku halpis rypsiöljy. Pitänee kokeilla tuota "öljy-vesi perään" kikkaa josko sillä saisi sitä öljyä alas.

Mitenkäs muuten kun haluaisin syödä "hyvää" mutta silti saada riittävät rasvat ja proteiinit mahdollisimman pienillä hiilareilla niin jos löisikin ruokalistalle juustot, meetwurstit ym niin onko niiden rasva sitten "huonoa"?

Olisi jotenkin niiiiiin paljon helpompi kuvitella syövänsä meetwurstia ja juustoa leivän päällä kuin juoda öljyä pullon suusta ja nojailla vessanpönttöön :urjo:
 
Mausteiden ja yrttien käyttö on suositeltavaa. Opetelkaa ruuan laitostakin muutamia perusniksejä niin kaikki ei aina maistukaan niin pahalta:

Lähde: yrttitarha.com

ÖLJYT JA ETIKAT

Mauste-etikat säilyvät pitkiä aikoja, mutta mausteöljyt suositellaan käytettäväksi kolmen kuukauden kuluessa; muuten ne voivat härskiintyä.

Perusohje yrttiöljylle

Täytä lasipurkki jollain mausteyrtillä ja kaada päälle auringonkukkaöljyä, myös muut miedonmakuiset ruokaöljyt käyvät. Purkki peitettään harsokankaalla ja laitetaan lämpimälle ikkunalle. Yrtit ja öljy saavat muhia pari viikkoa, ja seosta sekoitetaan kerran päivässä. Valmis öljy siivilöidään harsokankaan läpi. Jos maku tuntuu liian miedolta, toistetaan sama alusta uusilla tuoreilla yrteillä.

Yrttiöljyt sopivat salaatinkastikkeisiin, marinadeihin, lihan ruskistamiseen tai vihannesten nopeaan paistamiseen. Makeiden öljyjen valmistamiseen käytetään manteliöljyä ja kukkien, esim. ruusun, terälehtiä.

Jos öljy on sopivasti maustettua, niin viinietikassa ei silloin tietenkään saa olla yrttien tai mausteiden makua.

Öljyihin sopivia mausteyrttejä

Basilika
Rakuuna
Fenkoli
Kynteli
Meirami
Minttu
Rosmariini
Timjami
Valkosipuli

Basilikan säilöminen öljyssä ja suolassa

Basilikan hienon aromin säilyttäminen jollain järkevällä tavalla on vaikeaa. Kuivatessa mausta tulee ikävä ja pakastaminenkaan ei ole oikein omiaan. Nykyisin tietysti tuoreita yrttejä saa lähikaupasta ympäri vuoden, mutta aurinkoisen kesän sadon haluaisi säilöä talven pimeyden varalle.

Italialaiset säilövät basilikan öljyyn. Lehdet ladotaan puhtaaseen lasitölkkiin ja väliin ripotellaan suolaa. Täysinäiseen tölkkiin kaadetaan lopuksi oliiviöljyä, joka peittää lehdet. Suljettu tölkki säilytettään viileässä, esim. jääkaapissa. Tämä oliiviöljy on pesto-kastikkeen raaka-ainetta, mutta sopinee myös pizzataikinan mausteeksi ja moneen muuhunkin.
 
Originally posted by jarkko
juustot, meetwurstit ym niin onko niiden rasva sitten "huonoa"?

On. Huonointa mahdollista, ilman lainausmerkkejä. Tyydyttynyttä eläinrasvaa, tukkii suonet.
 
Se siitä sitten, ilmankos se vaikutti niin "helpolta" vaihtoehdolta.

Ei kun takaisin sorvin ääreen ja miettimään kuinka sitä öljyä saisi uppoamaan...
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Sellainen juttu vielä, että kuinka paljon suunnilleen painaa ruokalusikallinen öljyä.

1 dl painaa 90g mutta paljon siihen ruokalusikalliseen suunnilleen menee?

Olen yrittänyt searchilla etsiä mutta ei ole löytynyt tuota tietoa vielä.

Tietäisin vain, että kuinka monta lusikallista sitä pitäisi saada menemään...
 
Originally posted by jarkko
Sellainen juttu vielä, että kuinka paljon suunnilleen painaa ruokalusikallinen öljyä.
Riippuu siitä, puhutko nyt ruokalusikoista, joita on ziljoonaa eri kokoa, vai ruokalusikkamitasta, joka on 15ml?
 
Lisää reseptejä:

Lähde: MTV3

Rakuunaöljy

1 ruukku tuoretta rakuunaa
2 rkl sinappia
1,5 dl öljyä
ripaus suolaa ja sokeria


Basilikaöljy

1 ruukku tuoretta basilikaa
1 ruukku rucolaa
1,5 dl öljyä
ripaus suolaa

Revi yrtit kulhoon, lisää muut mausteet ja öljy. Hienonna sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa tasaiseksi kastikeeksi.


Lähde: oliiviöljytiedotus.net

Yrttiöljy

1-2 ruukkua basilikaa
1 ruukku rucolaa
1 ruukku persiljaa
½ ruukkua korianteria
3 dl ekstra-neitsytoliiviöljyä
1 tl karkeakiteistä merisuolaa tai vuorisuolaa
ruohittua mustapippuria (myllystä)
1 tl hienoa sokeria
¼ dl valkoista balsamicoa tai valkoviinietikkaa


Laita kaikki ainekset monitoimikoneeseen ja sekoita tasaiseksi kastikkeeksi. Kastikkeen voi tarjoilla heti, mutta parhaimmillaan se on seuraavana päivänä. Yrttiöljyä voi tehdä kaikista tuoreista yrteistä (tilli, ruohosipuli jne..), ja se säilyy monta päivää kylmässä.


Lähde: luomulaituri.net

Yrttiöljy

Mieluisesta yrtistä voi itse valmistaa myös yrttiöljyn;
laita yrttisilppua tai yrtin oksia pieneen pulloon ja kaada päälle hyvää ruokaöljyä (kylmäpuristettua rypsi- tai camelinaöljyä). Maustuu 1-2 vuorokaudessa käyttökelpoiseksi. Yrttiöljy on nopea apu esim. uuniperunoiden voiteluun, broilerin marinointiin, salaatinkastikkeeksi, sipaisuksi voileivän päälle, yksinkertaiseksi pastan kastikkeeksi jne... Vain mielikuvitus on rajana, mutta älä säilytä itse tehtyä öljyä kovin kauan, korkeintaan kaksi viikkoa jääkaappilämpötilassa voisi olla hyvä ohje.
 
Nimenomaan siis siitä ruokalusikasta joita löytyy se muutama erikoko :D

Eli kun ei duunissa tms välttämättä ole mittoja vaan lusikalla pitää pärjätä niin paljonkos voisi arvella siihen menevän?
 
Originally posted by jarkko
Se siitä sitten, ilmankos se vaikutti niin "helpolta" vaihtoehdolta.

Ei kun takaisin sorvin ääreen ja miettimään kuinka sitä öljyä saisi uppoamaan...

No ei kukaan kuole vähäiseen määrään tyydytteitä rasvoja. Itse ainakin laitan juustoa leivän päälle, mutta se onkin lähes ainoa ainoa lähde josta saan huonoja rasvoja.
 
Originally posted by jarkko
Eli kun ei duunissa tms välttämättä ole mittoja vaan lusikalla pitää pärjätä niin paljonkos voisi arvella siihen menevän?


Vinkkivinkki: marketit ja kaikenmaailman tarjoustalot yms. halpahallit myyvät mittalusikkasarjoja, josta löytyy myös tuo 15 ml. Hintaa muistaakseni huimat puolentoista euroa. :thumbs:
 
Originally posted by Tomi
Olisin kuvitellut sinun, Hulkin, tuon suuren syväkyykyn messiaan ja ylimmän reisi-cutsien ylipapin kietaisevan pullollisen rypsiöljyä vaikka janojuomaksi.
Heheh, kyllähän mä sitä öljyä vedänkin aika lailla ja jos ei ole lusikkaa mukana niin sitten suoraan pullosta. En vain satu pitämään mausta.
 
Itsellä menee mielellään lusikalla mutta pakonedessä myös pullosta.Mauista pidän enemmän normaalin rypsiöljyn lähes mauttomasta aromista.Kylmäpuristetun pähkinäinen maku ei ole minulle sopiva:urjo:
 
Nyt on vedetty päivän verran jo aterioiden yhteydessä aina 10g öljyä. Ensin otin veden heti perään mutta se ei hirveästi makua vienyt eli kun perään ottaa mehua tms niin ei sitä paljon huomaakaan. Kai se kohta menee jo pullosta ilman mitään "blandista" :D
 

Suositut

Back
Ylös Bottom