Meah sanoi:
eikös sinkki vaikuta nimenomaan hiuksiin ja ihoon? Eli kyllä tuo Piimaa+C taitaa olla turha..
Piimaata minulle suositeltiin nimenomaan lohkeilevien kynsieni ja ohuiden hiusteni takia, joka on siis ensisijainen syy sille, miksi sitä syön (ei vastuskyky).
Ja tuosta sinkistä laitan (huvikseni) vielä sen tehtävät elimistössä. Ihosta ei kyllä ole mainintaa, että sinkillä olisi siihen vaikutusta (?):
Tehtävät
Suurin osa sinkistä on sitoutunut entsyymeihin, joita on elimistön kaikissa soluissa ja joita tunnetaan yli 300.Sinkki osallistuu mm. seuraaviin tehtäviin:
Kasvu, kehitys ja hormonien toiminta:
Sinkki ottaa osaa elimistön kasvuun sekä kudosten uudistumiseen. Sinkki on välttämätön proteiinien muodostukseen, solun jakaantumiseen ja lisääntymiseen osallistuvien entsyymien toiminnalle. Tätä kautta sinkki ilmeisesti säätelee myös solun perimäaineksen DNA:n muodostusta. Lisäksi kehon sinkkitila vaikuttaa kasvua säätelevien hormonien toimintaan. Sinkki toimiikin monien hormonien, mm. insuliinin, kasvuhormonin ja miessukupuolihormoni testosteronin tuottamisessa, varastoinnissa ja erityksessä.
Vastustuskyky:
Sinkki on välttämätön vastustuskykyä ylläpitävien valkosolujen muodostukselle. Lisäksi sinkki mm. osallistuu elimistöä suojaavien ihon, ruoansulatuskanavan ja keuhkojen epiteelisolujen lisääntymiseen. Elimistön heikko sinkkitila heikentää vastustuskykyä.
Vitamiinien ja rasvahappojen aineenvaihdunta: Sinkkientsyymejä tarvitaan A-vitamiinin, foolihapon sekä monityydyttymättömien rasvahappojen aineenvaihduntaan.
Sinkkiä sisältävä entsyymi vapauttaa A-vitamiinia maksan varastoista aineenvaihdunnallisiin tehtäviin. Lisäksi sinkki muuttaa A-vitamiinin kemiallisen rakenteen siten, että A-vitamiini voi sitoutua hämäränäön ylläpitoon osallistuvaan proteiiniin.
Sinkki aktivoi myös entsyymejä, jotka vapauttavat folaatteja aineenvaihduntaan.
Antioksidanttitehtävä:
Sinkki suojaa antioksidanttientsyymien avulla solukalvoja hapettumiselta (ks. antioksidanttipuolustus). ":piis: